1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
blueberry
avaruushuopa - monenlaisia myynnissä? onko järkevä

ostos teltan pohjalle ennen makuualustoja

Rowana
Käyttäjän Rowana kuva

Aivan turha ostos. Vaikutus on lähinnä psykologinen.

Lämpö liikkuu kolmella tavalla:
- säteilemällä
- johtumalla
- kulkeutumalla (esim lämpimän ilman mukana ilman siirtyessä ikkunasta ulos)

Jos makaat avaruushuovan päällä, allasi on ohut hyvin lämpöä johtava kalvo, eli oma lämpösi siirtyy kalvoon ja siitä edelleen alla olevaan maahan. Kalvo toimii korkeintaan kosteuseristeenä. Pelkkä makuualusta riittää ihan hyvin kosteuseristeenä. Samalla esim. solumuovinen tms. makuualusta on hyvä lämpöeriste ja estää lämpöä johtumasta pois kehostasi.

Johtumalla tapahtuva lämpöhäviö on tuossa niin suuri, että säteilemällä menettämäsi lämpö on merkityksetöntä ja avaruushuovasta saatava apu olematon. Säteilemällä menettämäsi lämpö on merkittävämpi avaruudessa koska siellä ei ole väliainetta, jota pitkin lämpö johtuisi pois kehostasi. Noissa olosuhteissa avaruushuopa heijastaa säteilemääsi lämpöä takaisin päin. Siitä nimi: Avaruushuopa.

Jos ihminen on avaruushuopapussin sisällä, pussi estää lämmön kulkeutumista pois, koska pussi on tiivis. Tuossa vähennetään lämpöhäviötä jonkun verran. Samalla pussi estää kosteuden haihtumista ja tuloksena on märkä retkeilijä jolla on taas kylmä.

Aatti

[quote author=Rowana link=topic=16725.msg111194#msg111194 date=1168262237]
Aivan turha ostos. Vaikutus on lähinnä psykologinen.Ei nyt aivan turha.  Wink

Jos kesähelteillä aikoo nukkua teltassa yhtään pidempään, helpottaa teltan päälle viritetty avararuushuopa lämmön suhteen. Aurinko ei lämmitä telttaa samantien pätsiksi.
Ja absidiin saa vahvemman mallisesta huovasta mukavan maton.

Makuualustan alla siitä kyllä ei ole juurikaan hyötyä." If your going to make a mistake, make a big one "

Nilla

[quote author=Aatti link=topic=16725.msg111196#msg111196 date=1168263725]

Ei nyt aivan turha.  Wink

Jos kesähelteillä aikoo nukkua teltassa yhtään pidempään, helpottaa teltan päälle viritetty avararuushuopa lämmön suhteen. Aurinko ei lämmitä telttaa samantien pätsiksi.
Ja absidiin saa vahvemman mallisesta huovasta mukavan maton.

Makuualustan alla siitä kyllä ei ole juurikaan hyötyä.Jep. Jos ostat sellaisen niin osta sellainen jossa on kunnon metallivahvistetut kiinnityreiät kulmissa ja keskellä. Naruilla ja kepeillä sen voi pingottaa mitä erilaisemmaksi suojaksi.

En ole perehtynyt sen eristysominaisuuksiin. Minulle kyllä eräs miekkonen väitti, että siitä on hyötyä, mutta nimenomaan silloin kun se laitetaan teltan alle niin, että se eristää maan kylmyyttä. Kuulosti hieman oudolta.

Prisma on muuten myynyt yhtä aika halvalla vielä viime kesänä. Paljonko "halpa" oli, en muista.

Dubbel

Ajaa asiansa erittäin hyvin, kun nukutaan suoraan lumella. Ei kastu alustasta ylimenevät osat heti, ja tuntuu vähintääkin turvalliselta Smile (liukuu myös vittumaisesti).
Toimii myös hätämajoitteena, sadesuojana tavaroille, huomiovaatteena(mikäli on perinteinen punainen/hopea), sekä kääriytyneenä huopaan myös hätäisenä makuupussinkorvikkeena.
Käytän.

Niin, ja käytän siis sitä partioaitassa myytävää mallia, maksaa joku parikymppiä. Tais olla tefcen tms.

Nilla

Eräänlainen jatkokysymys.

Onko hyviä vaihtoehtoja kevyeksi huovaksi tai sen tapaiseksi, jonka idea on suojata teltan lattiaa koirankynsiltä ja toimia yleisalustana. Tähän mennessä lähinnä kehissä on ollut avaruushuopa. Onko muuta?

Karoliini

[quote author=Nilla link=topic=16725.msg111657#msg111657 date=1168605638]
Eräänlainen jatkokysymys.

Onko hyviä vaihtoehtoja kevyeksi huovaksi tai sen tapaiseksi, jonka idea on suojata teltan lattiaa koirankynsiltä ja toimia yleisalustana. Tähän mennessä lähinnä kehissä on ollut avaruushuopa. Onko muuta?Routamatto. Niitä on 2-5-10 ja 15 millisiä, eikä paljon maksa, samalla toimii makuualustanakin.
Tuossa esim. on 1500 ja 2000 mm leveänä, siitä kokolattiamatto teltaan. Luxusta olla pitää  :lol:
http://www.ipsmuovi.fi/ipsmuovi_hinnasto0505.pdf

ja ihan luettelon viimesenä.

blueberry

no entäs joku armeijan tyylinen sarkavaatehuopa noin vajaan sentin paksuisena, tai sitten ihan rakentamisessa käyettävät eristeet?

vaeltaja

Karoliini se kertoi...Routamattoo ja piste.
Avaruushuopa käy teltan alle suojaamaan pohjaa tai sitten hypotermiaa ehkäisemään, sekä tuulisuojaksi kun on tauolla.

Mr C

Mitenkähän se todellisuus on oikeasti. Jos tehtäisiin kunnon tutkimus.
Saattaa olla että on pientä vaikutusta sillä avaruushuovalla siellä teltan pohjalla, mutta vain lisänä. Päällä pitää olla makuualusta ja tuollainen 12 mm solumuovi lämmittää enemmän. Tietysti painaakin enemmän saman kokoisena, joten koko teltanpohjan alan peittävä alumiini... ?

Kun noita mittauksia joskus aiemmin ollut, joissa todettu olevan lämpötilaeroja. Sen mukaan onko teltta tehty aluminoidusta kankaasta vai ei ja sen mukaan onko aluminointi sisään- vai ulospäin.

Tiedä sitten  :?

blueberry

pitääks kukaan teltan päällä UV suojana jotain?

nilakka

UV-suojaksi minä tuon kaikkein ohuimman avaruushuovan laittasin,ei niistä taida olla muuhun....
Teipillä kaksi yhteen ja teltan päälle. On vilposampi nukkuakin.
Eiät ees vie paljoa tilaa kun ne kaksikin mahtuu taskuun.

kuukkelitar

Minulla on vähän talviretkeilykokemusta, mutta viime talvena tuli viikonlopun aikana testattua teltassa nukkumista kahden makuualustan päällä sekä niin, että avaruushuopa oli alimmaisena ja sen päällä makuualustat. Täytyy vilukissana sanoa, että avaruushuopa ja makuualustat oli parempi yhdistelmä kuin pelkät makuualustat... Avaruushuopa kuitenkin jollakin tasolla heijastaa lämpösäteilyä takaisin..

Arkienkeli

Kuitenkin on niinkin, että tuossa tilanteessa lämpöhukka tapahtuu 95% johtumalla ja 5% säteilemällä. Jos avaruushuopa heijastaa 80% takaisin, se auttaa kokonaislämpöhukasta 4% verran. Prinsessatyyppinen nukkuja ehkä erottaa jo sen pinen lämpöeron...

blind_justice

Noi avaruushuovat sopii hyvin suojaaman autoa kuumana päivänä. Etulasiin kiinni niin ei paistu etupenkit auringossa. Ennen ajoon lähtöä on hyvä ottaa kuitenkin pois  Biggrin

akktu stakki

Hätämajoitteena tämä pussi vaikuttaa toimivalta. Siksi ostinkin niitä pari kappaletta.

Materiaali on ohutta mutta sitkeää. Jos tulee reikä se ei repeydy vaan voidaan korjata esim. roudariteipilla tms. Ei ole kertakäyttötuote.  Eräs jenkki testasi tämän ja jopa kymmenen yötä tässä pussissa ennenkuin se oli loppuunkulunut.

Testi:  http://www.equipped.org/ubbthreads/printthread.php?Cat=&Board=survival&main=78898&type=thread

Tuote-esittely:
http://www.redflarekits.com/pc/1038/amk/Heatsheets+Emergency+Survival+Bivvy%A0Sack+by+AMK

api

Eräs urbaani legenda tähän aiheeseen liittyen on se, että avaruushuovat myrskyisällä säällä vuoristo-oloissa vetävät puoleensa salamia. Tiedä häntä, onko siinä sitten mitään perää. Ks.

http://outside.away.com/outside/gear/gearguy/200211/20021121.html

blueberry

etsin routamattoa telttaan...onko etolassa vai minkänimisissä liikkeissä? motonet??

Teukka.k

Ainakin 10mm paksua saa tavallisista rautakaupoista. Itse ostin K-Raudasta metritavarana 2000mm leveänä muistaakseni 4-5euroa/neliö. Ohuempien mattojen ostopaikasta ei tietoa. Kannattaa kokeilla maton laatu ennen kauppoja, markkinoilla on sellaistakin mikä menee ja jää jo sormien välissä painamalla lyttyyn.

blueberry

k roudas oli kyllä metritavarana 200cm levee 9,9e tiä mistä halpalasta oot kyselly. ja ihan samanlaiseltahan tuo näytti ku markettien ym etoloiden solumuoviaslustat. mitähän eroa sitten muka on? sormella kokeiltuna sama ja yhtä paksua...