1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Aleksi Mehtonen
Olhavan jäätikkökurssi, kokemuksia?

Moro!

Onko kukaan käynyt kyseistä LJK:n pitämää Olhavan jäätikkökurssia ja onko kukaan täältä Relaasta mahdollisesti menossa kyseiselle kurssille?

Fiiliksiä ja kokemuksia kaivataan Smile

vescuu

Ite kävin viime keväänä kyseisen kurssin ja ihan mielenkiintoinen se oli. Pätevän oloisia kouluttajia oli ja innokkasti vastailivat kysymyksiin. Kurssilla pääsi kokeilemaan hyvin nopeesti vähä kaikkea, mitä jäätiköllä liikkuessa voi tarvita. Kaksi päivää oli aika lyhyt aika asioitten oppimiselle, mut toihan toimikin vaan alustavana koulutuksena kebnekaisen kurssille (osa 2). Toinen osa peruttiin viime kesänä enkä ole kuullut vielä, et miten ensi kesänä menetellään. Ei noilla Olhavan tiedoilla/taidoilla vielä jäätikölle pahemmin lähdetä seikkailee.
Osallistujien taso vaihteli aika suuresti, kun kurssille osallistuakseen ei vaadita oikeastaan mitään, ja yllättävän monella ei ollut suunnitelmissa edes osallistua kurssin toiseen osaan. Kiipeily- ja vaeltestaustani johdosta osa kurssilla tulleista asioista oli jo tuttuja, joten oli aika iso pettymys, että kurssin toinen osa peruttiin..

eliasannila

komppaan vescuua, ite olin siis kans tolla viime vuoden kurssilla ja kyllä sitä pidin ihan hyvänä settinä. Eihän tollain viikonlopun aikana ehdi mitään tekniikoita selkärankaan iskostaa mutta kyllä siellä pääsi ihan hyvin kokeilemaan erilaisia jäätiköllä liikkumiseen liittyviä ihan perus juttuja. Mun mielestä hyvä kurssi sillai pohjiksi että saa enemmän irti sitte kun lähtee harjottelemaan oikeisii maastoihi vähä pidemmäks aikaa.

Killan sivujen (http://lsvjkilta.fi/j%C3%A4%C3%A4tikkokurssi) perusteella saisin sellasen käsityksen et tänä vuonna ei kebnen kurssia ole tulossa.

Nii ja tietty tärkein et hyvä meininki kurssilla kyllä oli Smile

Highlander

Kyseisen kurssin käyneenä ja sittemmin Vaiskan jäätikkövaelluskurssin käyneenä haluan muistuttaa ettei nämä veijarit ole ammattilaisia vaan harrastajia. Kouluttajien osaaminen vaihtelee paljon, samoin kurssilaisten notta sitten voi kukin miettiä millaisten velliperseiden kanssa sitä köyteen myöhemmin joutuu ja millainen "kouluttaja" siellä perässä vetää. Toki sieltä saattaa tulla vaikka Everestin käyneitä seppiä, tai sit sällejä jotka on käyny kertaalleen alpeilla. Notta miten sen sitten ottaa.

Itte jättäisin väliin ja bookkaisin joltain lisenssin omaavalta oppaalta jonkun setin tai ainakin tosi kokeneelta ammatikseen hommaa tekevältä taholta, käytännössä hintakin on sama.

Noista vaikkapa joku:
http://www.arcticmountainguides.com/tekijat.htm
http://www.cohkka.fi/guides.aspx
http://www.arktisiaelamyksia.com/
http://www.mountainguide.fi/

Toki tämä on henk.koht. mielipiteeni ja pohjautuu suhteellisen mitättömään tietämykseen näistä hommista. Kukin olkoon mitä mieltä haluaa, nimim. yhdet hautajaiset ko. tahon kurssin jäljeltä käyneenä. Ajatushan heillä on hyvä ja kaunis, plus ovat tehneet tosi ison duunin suomalaiselle kiipeilyskenelle vuosien varrella, hatun nosto killalle siitä.

hvesalai
Käyttäjän hvesalai kuva

Itse kävin Anders Bergwalin (UIAGM/SBO) (http://www.arcticguides.com/about-us, http://www.arcticguides.com/courses/glacier-course) vetämän kurssin 2011 kesällä. Kurssi oli viikon mittainen ja voin suositella sitä lämpimästi.

LJK:n kurssista on puhuttu täällä Relaassa aiemminkin. Kannattaa käyttää hakua. Kaksi päivää kuulostaa todella lyhyeltä ajalta käydä läpi ja harjoitella kunnolla kaikki ne asiat, joita jäätiköllä liikuttaessa pitäisi tietää.

Spiridon

Mutta eikös toi Olhavan kurssi olekkin tarkoitettu ikäänkuin "tutustumiseksi" jäätikkö touhuihin. Omasta mielestä toi vklp kurssi oli hyvä! Sai tietää hieman kaikesta kaikkea ja kurssin jälkeen oli hyvä tehdä päätös lähteekö jatkaan osaan 2 ja syventämään taitoa.

Ite en kyllä kyseenalaista kouluttajien ammattitaitoa. Killalla on kuitenki todella pitkä historia ja kokemus reissuista, joten varmasti ammattitaitoa löytyy!

Suosittelen kaikille kyllä kurssia!

Highlander

Mielipiteeseen lienee kaikilla oikeus. Henkilökohtaisesti ihmettelin monta asiaa jälkeenpäin niistä viikonloppukurssilla käydyistä jutuista, mutta kyllä, tutustumistarkoituksessa on varmasti hyvä, jatkoa miettisin sitten tarkemmin. Riippuu varmasti millaiset kortit kullekin vuodelle jaetaan notta siis ketä kurssilla sattuu kulloinkin kouluttamaan.

Toki voi olla että 2010 onnettomuuden jälkeen hommia on muutettu ja kouluttajien tasoa mietitty uudelleen, ainakin ( ymmärtääkseni huomattavasti ) alentuneet kurssilaismäärät sen mahdollistaa. Killahan on ollut erittäin pitkä historia ja ansiokaskin vielä.

JoseK

Oma lehmä ojassa toki, mutta Helsingissä on tarjolla seuraavaa (+ jatkokurssi Svartisenillä):

http://www.adventurepartners.fi/vuorikiipeily.aspx

Aleksi Mehtonen

Kiitos kaikille vastauksille! Vuorikiipeily on alkanut viimeaikoina kiinnostamaan ja tämän takia on tullutkin etsittyä ensivuodelle mahdollisia kursseja aiheeseen liittyen.

Ideana on tosiaankin saada tuntumaa toimintaan ja jos innostus jatkuu, niin jatkaa harjoittelua samojen oppaiden kanssa muiden kurssien muodoissa ja toivottavasti jatkaa ulkomaille harjoittelemaan.
Korpijaakko

[quote author=AleksiM link=topic=42485.msg209524#msg209524 date=1352387438]
- -
Ideana on tosiaankin saada tuntumaa toimintaan ja jos innostus jatkuu, niin jatkaa harjoittelua samojen oppaiden kanssa muiden kurssien muodoissa ja toivottavasti jatkaa ulkomaille harjoittelemaan.Siihen ei Killalla taida nyt olla mahdollisuutta kun 2010 onnettomuuden jälkeen kuluttajavirasto päätti vaatia Kebnen kurssin järkkäämiseen pätevän vuoristo-oppaan ja Killan riveissä sellaisia ei ole. Ainakaan nyt 2012 kesällä Kebnen kurssia ei tullut. (En ole mukana Killan toiminnassa, joten tämä tieto saattaa myös olla virheellistä.)

Artturi Kröger

Ehkä yleisvinkkinä voisi sanoa, että kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että hakeutuu varmasti pätevien ohjaajien oppiin. Jos jäätikkökurssin vetäjä on UIAGM-lisensoitu vuoristo-opas, joita Suomestakin löytyy jo muutamia, voinee olla rauhallisin mielin.

Tällaisia kursseja järjestävät kyseiset oppaat tilauksesta (kerää porukka ja sovi ajankohta ja paikka) ja esimerkiksi Suomen Alppikerho (Sake) joka kesä Kebnellä. Niistä en ole kuullut huonoa sanaa keneltäkään, koskaan, ja myös omat kokemukset ovat myönteisiä.

Aleksi Mehtonen

Kiitos Artturi hyvästä ideasta Smile