1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
b3
Kiipeilyseinä

Olen käynyt seinäkiipeilemässä ja mulla on maalla lato jossa on ainakin 7 m korkea seinä. Olisiko ajatusta ostaa vaneria ja otteita ja rakentaa siihen kiipeilyseinä? Vois kesällä harrastella tuotakin, porkkanamaan hoidon lomassa?

Muutamalla satasella saa jo aika kasan otteita ja vaneria.

Onkohan jossain ohjeita reittien teosta?

Vai onko tässä ajatuksessa mitään järkee?

Markku Jussila

7m herättää kateutta. Pistäkää siis samalla vinkkejä "pienimpiin järkeviin" kotiseiniin? Onko jopa tällaiseen normaaliin 3 metriseen seinään toteutettavissa järjellisiä boulderointihaasteita? Linkkejä ohjeisiin, juttuihin ja kuviin tulemaan.

EJ.

Moonboard. Ja reitit tässä. Myös Pasilan ja Konalan Boulderkeskuksissa on tuollaiset, jos haluaa käydä katsomassa mallia tai koekiipeämässä.

I would rather be a cyborg than a goddess.

Artturi Kröger

Relaa-spedeistä ainakin TeeSaa moisia värkännyt, ehkäpä nöyrtyy heittämään kokemuspohjaista spekulaatiota tännekin.

b3

Meinaisin nyt ainakin aluksi tehdä ihan suoran seinän. Toi seinän rakennus kun on aika simppeli, vaneria, kakkosnelosta ja isoja ruuveja. Naruvarmistus varmaan tuollaisella korkeammalla seinällä on järkevä?  Onko joku tehnyt ulos kiipeilyseinää? Sateella ei ehkä varmaan toimi mutta onko jotain muuta estettä tehdä ulos? Kaupasta ostettavat otteet varmaan kestää sadetta? Navetan ulkoseinässä on korkeutta joku 12 metriä.. pelottavasti..

teesaa

Mä otan valokuvan mun dunaamasta seinästä (taloyhtiön autokatoksen päätyyn) ja postaan ne tänne tänään illalla.

Wannabe mies monessa lajissa!

Markku Jussila

[quote author=b3 link=topic=42230.msg208727#msg208727 date=1350934427]
Meinaisin nyt ainakin aluksi tehdä ihan suoran seinän.Rakennusteknisesti lievä kallistus ei vielä suuresti vaikeuta projektia, niiden kakkosnelostenkin avulla saa toteutettua marginaalisesti kulmaa. Pienikin kulma saattaa monipuolistaa tuntuvasti seinällä killumista. Vai mitä kiipeilijät?

Rakentamisessa menee kuitenkin yli 20 tuntia ja kaikissa yli 20 tunnin projekteissa kannattaa aina suosiolla tehdä mahdollisimman pitkäaikainen ratkaisu vaikka työmäärä nousisikin jonkun 20%.

[quote author=b3 link=topic=42230.msg208727#msg208727 date=1350934427]
Onko joku tehnyt ulos kiipeilyseinää? Sateella ei ehkä varmaan toimi mutta onko jotain muuta estettä tehdä ulos? Kaupasta ostettavat otteet varmaan kestää sadetta? Navetan ulkoseinässä on korkeutta joku 12 metriä.. pelottavasti..


Filmivanerit on niin standardikamaa ettei ulkoseinälle pitäisi olla periaatteessa mitään estettä. Reilusti vaan maalia/lakkaa/liimaa kaikkiin sahattuihin reunoihin ja porattuihin reikiin niin kestää takuuvarmasti. Otteet kyllä kestää.

Filmivanerien ongelmana on lähinnä se, että nostavat kustannuksia tuntuvasti. Ulkoseinä on siis tuntuvasti kalliimpi ja silti sen käyttöaika on reilusti lyhyempi.

Jäädytä navetan ulkoseinään 12 m jääkiipeilyseinä talveksi  :lol:

teesaa

Oheisena kuva seinästä + yksi detaljikuva. Kakkosneloset olivat aika lenkoja tuohon aikaan kun tuota rakennettiin (vaikka olivatkin mitallistettuja), joten päädyin rungossa vaneritolppiin. Kallistus tuli helposti tekemällä yläosaan poikkipuu, johon varsinaisten koolausten yläpäät kiinnitettiin. Muuten ihan standardikamaa. Asensin seinään detaljin mukaisen sadehatun taloyhtiön kattoremontista ylijääneistä harjapelleistä. Ollut kasassa nyt useamman vuoden lasten ilona - toimii, käy ja kukkuu. Ainoa haitta tuossa on se, että jälkikasvut kiipeävät katoksen katolle seinää pitkin. Sopii tuo aikuisellekin boulderiksi mainiosti ja mitä parhaiten erilaisiin staattisiin kestävyysharjoitteisiin - jos aikaa olisi...

Jos joku kaipaa noita harjapeltejä projektiinsa, niin niitä on vielä useamman metrin edestä, ja ne irtoavat todella ystävällisellä hinnalla.
Wannabe mies monessa lajissa!

b3

Kiitos vastauksista, joku 10 mm vaneri lienee passelia? Taitaa olla helpointa väsätä sisälle. Olohuoneen seinässä tuollainen tilataide olisi komee. Smile

teesaa

Ei ehkä 10-12 mm vaneri riitä, kun se satiainen (sisäänhakattava kierreholkki) johon otteet sitten kiinnitetään saattaa vaatia pikkuisen paksumman matskun. 18mm tai 21mm vaneri on hyvä ja et tarvitse niin tiheitä koolauksia.

Täällä rakennusohjeet peedeeäffänä

Wannabe mies monessa lajissa!

Markku Jussila

Kiitos ohjeista, kuvista ja vinkeistä!

Onko kukaan tehnyt kahden elävän puun väliin? Kuinka isoja/paksuja puita pitäisi olla että seinä olisi riittävän stabiili?

Tuli vaan mieleen että kesäasunnon tontilla kasvaa aika monta puuta jotka voisi laittaa hyötykäyttöön sen sijaan että seisovat siellä lähinnä koristeina tai ihan turhaan. Muutaman puun väliin Slackline ja muutaman puun väliin kiipeilyseinä niin olisi vilkkaalle kummipojallekin tekemistä...

b3

[quote author=teesaa link=topic=42230.msg208783#msg208783 date=1351052972]
Ei ehkä 10-12 mm vaneri riitä, kun se satiainen (sisäänhakattava kierreholkki) johon otteet sitten kiinnitetään saattaa vaatia pikkuisen paksumman matskun. 18mm tai 21mm vaneri on hyvä ja et tarvitse niin tiheitä koolauksia.
Täällä rakennusohjeet peedeeäffänäKiitos vielä toistamiseen, mulla onkin noita "satiaisia " aika iso pussillinen ja noilla kyllä asennus helpottuu kummasti. Tommosen "lato" version väsännee kohtuu nopeesti kun voi tehdä sen kokoisen kun levyt sattuu olemaan. Noita metallikulmiakin on jostain jäänyt kasa.

Hiippari

Ottamatta kantaa rakennusteknisiin yksityiskohtiin sen kummemmin, niin eikö tuo 7m ole pitemmän päälle köysihommiin aika matala = tylsä?

Jos leveyttä piisaa, niin itse varmaan keskittyisin väsäämään semmosen @@4m korkeen boulderin mahdollisimman monipuolisin poikkari -yms. reitein. Rakentaminenkin helpompaa ja varmaan turvallisempaa/nopeampaakin. Tuolta rapistuvien urheilukenttien ja kuolevien urheiluseurojen varastoista löytynee unohdettuja tai entisiä korkeushyppypatjoja alustaksi jos osaa kysellä. Boulderiseinälle on sitten helppo hypätä ja treeniä tulee kun ittestään kun ei tarvi erikoisia köysiviritelmiä tai kaveria. Tuosta 7m seinästähän kun ei nyt varsinaisesti mihkään multipitch harjotteisiin iloa olisi.

Mikäänhän ei estä tietenkään boulderoimasta sillä seittemänmetriselläkään, mutta pointti siinä, että monipuolisempi seinä koko päädyn levynen ja 4m korkee, kuin 3m levee ja 7m korkee. Koko päädyn jos sitten seinällä peittää niin kustannukset nousee jo tuhansiin.

Markku Jussila

Hiipparin boulderteemaa jatkaen:

Millainen olisi järkevin mahdollinen "kiinteä patjatoteutus"? Onko patjassa aina parempi mitä paksumpi ja onko jotain tiettyjä pehmuste- ja päällystematskuja jotka kestävät huonosti suomisäitä?

Onko jotain "trampoliinityyppisiä" vaihtoehtoja vai onko perinteiset painavat pehmustepatjat ainoita?

Hienoin olisi varmaan sellainen BigAirBageja vastaava ilmapatja mutta niitä ei taida halvalla saada. Ja veisi tietty sähköäkin.

teesaa

Silloin tällöin huonekaluliikkeissä on "patjanvaihtoviikot" ja ovat vain tyytyväisiä, jos joku hakee vanhat panolavitsat pois, niin ei tarvitse maksaa kaatopaikkamaksuja niiden osalta. Ei taida sellaista boulderkeiviä ollakaan, jossa ei ainakin alkuun olisi ollut ruinattuja patjoja...tai onhan niitäkin...

Wannabe mies monessa lajissa!

karhumur

Ulkona sahanpuru on ollu tosi hyvä ja siistimpi vaihtoehto kuin kasa mätäneviä patjoja. Meillä on pari peräkärryllistä ulkoseinän alla, haettu sahalta, saa halwalla/ilmaseks. Ajattelin että se saattaa tiivistyä ja kovettua liikaa, mutta ei ainakaan vuodessa ole vielä käynyt mitään. Seinä on tosin katettu, joten sade ei pääse sahanpuruihinkaan. Korkeutta muistaakseni n. 3m.

Ihme Hiihtiö
Käyttäjän Ihme Hiihtiö kuva

[quote author=Markku Jussila link=topic=42230.msg208803#msg208803 date=1351079908]
Kiitos ohjeista, kuvista ja vinkeistä!

Onko kukaan tehnyt kahden elävän puun väliin? Kuinka isoja/paksuja puita pitäisi olla että seinä olisi riittävän stabiili?Onhan noita tilapäisseiniä tullut rakennettua puidenkin väliin. Boulderseinän saa pysymään varsin ohuidenkin puiden varassa, kun siihen tekee kulman. Pelkkä suora pätkä vaatii minimissään n. 20 cm paksut puut, jotka ovat kunnolla maassa kiinni. Muuten voi seinä vaikuttaa turhan notkealta.

Jos taas köysiseinää meinaa viritellä, vaatimus puiden paksuudelle kasvaa aika lailla yläankkurinkin vuoksi. Runkojen kannattaa olla yli 40 cm paksuja tyvestä ja seinän yläpäässäkin olisi hyvä olla vielä 30 cm halkaisijaa. Korkea seinä ottaa myös "aika kivasti" tuulta, joten varsinkin hiekkamaalla voi isohkokin puu ryhtyä yllättävästi "lepäilemään" kunnon puuskassa.

Kuvissa viime kesältä 2 tilapäisseinää, jotka tuli väsäiltyä. Korkeampi on n. 9 metrinen rakennustelineiden varaan kyhätty ja boulderseinä puihin tuettu.


Vanerin paksuuteen: 18 mm on aika lailla minimipaksuus, jossa satiaiset voivat vielä toimia, mutta suosittelen kyllä 21 mm vaneria.

Kuvat: 

-- <br />p. tunkki

Berg Baron

^
vau !


sahanpuru kuulostaa loogiselta ja miksei vaikka heinää, jos kerran maalla ollaan.

Olisin myös boulderin kannalla -tuohon navetan seinään. Jos harrastaa yksin, niin voi tulla kuitenkin tylsää. Haastavia ratoja pitäs saada tehtyä, mutta onkohan 'pulttaamisesta' vaikka kirjallisuutta, vinkkejä? Itse laittaisn 90 asteen suoraan seinään suht paljon slopereita ja sellaisia laattaotteita -mitä noissa kuvissa ei näy. Ja sen katonkaan teko ei nyt niin vaikeaa ole.

Artturi Kröger

Hienoja virityksiä teillä kyllä, propsit jos toisetkin.

Matalan tilan käyttövinkkivideo:

[url=]Training for the Ouray Mixed Climbing Comp[/url]

b3

Olen tässä tuumaillut että teenkin leveämmän seinän ja korkeutta n. 3,6 m. Tilaa on käytössä riittävästi joten kaikenlaisia kulmia saa tehtyä hyvin. Ja jos siitä seinäosasta tekee kohtuu tukevan voinee sitä myöhemmin kallistaa /muuten modifioida tarvittaessa kohtuu pienellä vaivalla. Äkkiä ajatellen tollaisen seinän väsää aika nopeesti ( kaikki sähkötyökalut löytyy). Tosin noiden reittien suunnittelu voi olla haastavampaa. Noissa voinee käyttää myös esim pieniä vanerisia otteitakin?

Jos ostaa 3 kpl 21 mm 1,2 *2,44 levyä saa aikaa 3,6 * 2,44 mm seinän. Maalaus ei liene sisällä tarpeen?

AnttiT

Itse tein 15mm vanerista. Luulen että 13mm vanerikin riittää, jos seinä ei ole kovin negatiivinen. Siis jos käytetään koivuvaneria. Koolausväliksi riittää 60cm. Suora seinä voi käydä boulderissa hieman tylsäksi. Varmempi ratkaisu olisi esim 10-20 asteen ja 30-40 asteen hänkit. Ja korkeutta sekä leveyttä kannnattaa olla reippaasti.
Tässä vähän juttuu vastatehdystä seinästä: http://kiviapina.blogspot.fi/2012/10/kotiseina.html

smau

Mitähän ainetta lienee noiden walltopian seinien pinnoissa oleva hiekkapaperimainen pinta. Maalia jonka seassa jotain rakeita varmaan, mutta mitähän se maksaa ja mistä sitä saa? 21mm vaneriin saa kaiverreltua jo pieniä listajalkkiksia aika hyvin.

Amir
Käyttäjän Amir kuva

Joissakin pienissä seinäprojekteissa mukana olleena voisin ehdottaa että tee suoraan 21 millisestä niin jatkossa seinän modifiointikaan ei tuota ongelmia (suuremmatkaan kallistukset yms.). Unohda suosiolla 15mm yms. paksuudet. :shock:

Tarinoita metsästä ja vuorilta: http://www.anaveri.blogspot.fi/

PekkaK

Rautakaupasta "struktuurimaali". Löytyy ainakin kahta eri karkeutta. On vähän normisisustusmaalia karkeempaa, mutta ei jalokivien hintaista. Erään caven omistaja tosin sanoi, ettei se tee susta yhtään sen parempaa kiipeilijää, jos seinässä on hirvee pito. Saattaa pitää paikkaansa. Suunnittelet jonku timangin probleeman, mutta vaivihkaa tulee sit kruksissa "vähän" otettua apuja seinästä. Sehän tietty on ihan ok ja ehkä se pinta vastaa kalliota paremmin, mutta osaako sitä reittejä tehdessään kuitenkaan huomioida? Tai onko sillä väliä? Jos haluaa orjallisesti noudattaa jotain Moon school room ohjeita, niin on. Ite kuitenkin todennäköisesti maalaisin.

Ihme Hiihtiö
Käyttäjän Ihme Hiihtiö kuva

[quote author=PekkaK link=topic=42230.msg213761#msg213761 date=1359834071]
Rautakaupasta "struktuurimaali". Löytyy ainakin kahta eri karkeutta.Välttäisin itse tuota tököttiä. Kyseessä on koristemaali, joka ei tosiaankaan ole tarkoitettu kulutukselle alttiille pinnoille. Käyttöikä jäänee lyhyeksi ja sotkevuus voi osoittautua yllättävän kovaksi.

Itse tuli viriteltyä yhteen esterataan lisäkitkaa vanerin pintaan sekoittamalla rautakaupan 2-komponenttilattiamaaliin (sävytettyä epoksia) 0,5 mm raekoon hiekkapuhallushiekkaa ja maalaamalla rakenteet tällä sotkulla.

Tuo pysyi yllättävän hyvin karheana vaikka päällä juostiin ja hypittiin viikon ajan muutaman tunnin päivässä lähes tauotta. Ehkäpä 1000 hiekkaista kenkäparia osallistui kulutustestiin. Tämän jälkeenkin kitka oli hyvä, vaikka heikoimmin tarttuneet hiekanjyvät olivatkin karisseet pois.

-- <br />p. tunkki