1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
hvi
Ben Nevis

Mitä vaikeusastetta Skotlannin Ben Nevis edustaa; ymmärsin jostain, että vuori/mäki on helposti päivässä käveltävissä ja huipulle johtaisi selkeä reitti. Pitääkö paikkansa? Onko lähtöpaikka helposti saavutettavissa autolla ja onko aamusta ylös, iltapäivästä alas realistinen aikataulu?   

tammela
snow_man

[quote author=hv link=topic=41884.msg207719#msg207719 date=1348934378]
Mitä vaikeusastetta Skotlannin Ben Nevis edustaa; ymmärsin jostain, että vuori/mäki on helposti päivässä käveltävissä ja huipulle johtaisi selkeä reitti. Pitääkö paikkansa? Onko lähtöpaikka helposti saavutettavissa autolla ja onko aamusta ylös, iltapäivästä alas realistinen aikataulu?   Olet ymmärtänyt oikein. Käveltiin reitti noin 10 v sitten. Autolla parkkipaikalle ja polkua pitkin huipulle ja takaisin. Reitin meni helposti yhdessä päivässä. Meillä sattui kaunis aurinkoinen sää. Jos näkyväisyys on huono sumun tai pilvien takia niin huipulla polun paikka kannattaa painaa mieleen tarkkaan.

K Autio

Kesällä perusreitti valtava baana alkuun, loppu kivikkoa. Ylös-alas kestää kaikkea kolmesta  tunnista ylöspöin.

Jaypee

Kapusin itse Ben Nevikselle menneenä kesänä. Perusreitti on, kuten edellä mainitaan, leveä baana ja tästä syystä mielestäni kuolettavan tylsä. Huipulle pääsee sään salliessa myös Carn Mor Deargin harjannetta pitkin. Reitti on pidempi, vähän raskaampi ja hieman haastavampi kuin perusreitti (ei kuitenkaan varsinaista kiipeilyä). Ennen muuta reitti on uskomattoman kaunis ja Neviksen jylhä pohjoisseinä on reitin vieressä ihasteltavana. Harjanne itsessään on siis suhteellisen helppoa bouldereiden keskellä kikkailua. Reitille haarautuu oma polkunsa perusreitin puolen välin tienoilla. Itse tulin alas perusreittiä ja sen ruuhkassa olin todella tyytyväinen, että olin valinnut ylösmenoa varten harjannereitin, jossa sain olla lähes yksin tuona päivänä. Googlaamalla Carn Mor Dearg arete -reitille löytyy myös melko hyvät speksit suunnistamista varten. Kartta ja kompassi on hyvä olla mukana, jos vuori sattuisi peittymään pilviin.

Tässä melko kuvaava video reitistä: [url=]Ben Nevis by Carn Mor Dearg Arete[/url]

 

Hyde

Ben Nevis majoitusvinkkejä;
Kiipeilyyn peruskämpäksi SMC CIC vuoristomaja.
Fort Williamissa vuoristo-opas Alan Kimberin Calluna niminen simppeli majapaikka. Alan on raapustellut talvikiipeilyoppaan Winter Climbs: Ben Nevis and Glen Coe ja pyörittää omaa West Coast Mountain Guides -opasfirmaa.

Vihannes

Itse kävin Neviksellä neljä viikkoa sitten. Tursitireittihän on leveä ja porrastettu, helppokulkuinen ja eläkelläisiä riittää, eli melko helposta reitistä on kysymys. Meidän ollessa mäellä oli ylhäällä juuri satanut ekoja lumia ja näkyvyyttä oli n. 50m. Muutamaa päivää myöhemmin käytiin CMD huipulla erästä scrambling harjannetta pitkin ja silloin tuuli oli melko kova (välillä liikkuminen mahdotonta) ja näkyvyys todella huono, eli suunnistamaan kannattaa opetella huonon sään varalta ja säähän Skotlannissa muuttuu jatkuvasti. Mutta kyllä sieltä Beniltä ja sen rinteiltä on hyvät maisemat, kannattaa mennä vilkaisemaan.

VilleF

Onko kenelläkään talvikiipeilystä kokemusta Ben Neviksellä? Sinne menee talvella kai muutama suht helppo jäälinja ja liuta muita reittejä.

Sari Nevala

Moi,

Liittyen Skotlannin talvikiipeilyyn - tämän vuoden ja viime vuoden Kiipeily-lehdistä löytyy hyviä juttuja Skotlannin talvikiipeilystä. Kannattaa tsekata erityisesti viime vuoden lehti aiheesta. Beniltä löytyy paljon hienoja talvikiipeilyreittejä ja niistä löytyy paljon tietoa netistä. Myös opaspalveluja on tarjolla. Kannattaa muistaa, että Skotlannissa sää on usein talvella huono ja siitä syystä helppojenkin reittien kiipeäminen haasteellista. Kiipeilyolosuhteet muuttuvat jopa yhdessä yössä ja matalapaineen iskiessä jäät sulavat päivässä. Lumivyöryvaara on todellinen Benillä joten kannattaa seurata paikallisia sää- ja lumivyörytiedotuksia (http://www.mwis.org.uk/ ja http://www.sais.gov.uk/). Sumu (whiteout) on hyvin tavallista Benin topissa ja ilman hyvää navigointitaitoa on lähes mahdotonta löytää polkua vuorelta alas turvallisesti.

Benin juurella olevaan CIC-vuoristomajaan on hankala saada yösijaa talvikaudella, paikat pitää yleensä varata jopa vuotta aikaisemmin. Jos ostaa paikallisen oppaan palveluja niin silloin yöpyminen CIC majassa saattaa onnistua. Suurin osa kiipeilijöistä trekkaakin lähimmältä parkkipaikalta noin 2-3 tuntia Benin juurelle. Skotlannissa kiipeily on haasteellista, mutta erittäin hienoa. Kannattaa ehdottomasti käydä ja kokeilla!
T. Sari

VilleF

Kiitos Sari!

K Autio

Me kiivettiin 2011 kesällä Benillä 5 reittiä. Keli oli todella vaihteleva, erinomaisesta huonoon. Kannattaa ottaa tosissaan varoitukset huonosta näkyvyydestä: vuoren laki on iso kivinen tasanne, jonne eksyy ilman GPSää helposti sumussa. Maamerkkejä tasanteella ei juuri ole ja sumu yllättää, näkyvyys voi olla pari metriä. Kesällä pelastuksena on miltei aina jatkuva jono perusreitillä, tosin meidän kohdalle sattuneena sumuisena päivänä oltiin topissa yksin (ainakin puoli tuntia meni ennenkuin löydettiin perusreitin polku) eikä alastulon aikana tullut ketään vastaan. Hieno paikka, suosittelen, etenkin helposta kiipeilystä kiinnostuneille klassikkoharjanteita (greidit maltillisia, muttei paljoa varmistuksia). Talvella reittien kunto kuulemma vaihtelee hurjasti, greidit vain suuntaa-antavia.