1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Relaa
Käyttäjän Relaa kuva
Relaan kamatesti: Petzl Summit -hakku (Relaa.comin artikkeli)

Relaan uuden Kamatesti-juttusarjan aloittaa Petzl Summit -alppihakku. Millainen on moderni vuorikiipeilijän yleistyökalu? Sitä selviteltiin Norjassa, Suomessa ja Ranskan Alpeilla.
------------------------------------------------------------------
Lue kokonaan.

Highlander

Hienoa että Relaa tekee uutta aluevaltausta! Hyvä artikkeli ja mielenkiintoista luettavaa, mutta toivottavaa olisi kuva itse pelivälineestä ja kokeilukäytöstä josta mainitaan ( esim. Jäällä ja jammissa jne. vaikkapa tässä tapauksessa )

Vaikka komeita sällejä kuvissa onkin Wink

Artturi Kröger

Kiitos palautteesta ja palautteista! Työvälineen kuva on viimein älytty lisätä juttuun. Kyseinen outdoor-journalisti taisi olla niin täpinöissään, että yksinkertaisesti unohti koko jutun. :o

Juttu on päivittynyt alkuperäisestä tältä oleellisin osin:

Ottaa tovin löytää Petzlin sivuilta tietoa yrityksen ympäristösuorituskyvystä ja yhteiskuntavastuusta. Runsaan klikkailun ja lopulta Suomen maahantuojan avulla selviää, että Petzlin Ranskan tuotantolaitokset ovat ympäristöasioiden hallinta- ja johtamissertifikaatti ISO 14001:n piirissä. Vaikka se ei itsessään ole autuaaksi tekevä, se on ympäristöasioista kiinnostuneille hyvä uutinen. Sertifiointiin liittyy ulkopuolisen asiantuntijatahon suorittama auditointi, arviointi, joten se lisää toiminnan läpinäkyvyyttä ja uskottavuutta. ISO 14001 edellyttää, että Petzl on vähintään määritellyt ympäristöpäämääränsä sekä johtamisjärjestelmän, jolla nämä tavoitteet saavutetaan.

Sekin on hyvä asia, että ranskalaisfirma käyttää vain FSC- tai PEFC-sertifioitua pakkausmateriaalia, jolloin siihen käytettävän puun alkuperä on ainakin pääsääntöisesti tiedossa.

100 miljoonan euron liikevaihtoa tekevä firma ilmoittaa tukeneensa säätiönsä kautta kuluneen viiden vuoden aikana erilaisia hankkeita, kuten luonnonsuojelua, miljoonalla eurolla. Lisäksi yhtiö kertoo sivuillaan, että on kehittänyt aktiivisesti Malesian tuotantolaitoksen työntekijöiden työ- ja asuinoloja.


Näitä ei ollut tiedossa jutun ns. painoonmenohetkellä, nyt on. Vaikuttaa siis, että valmistaja hoitanut takapihansa ihan ok ojennukseen.

jaakko33


Mulla on tuo Petzlin snow walker suoralla varrella. Satunnaisessa randokäytössä varmaan riittävä aloittelijoillekin. Käyrää vartta tarvitaan, jos kiivetään seinää ylöspäin. Tällöin käsi ei jää jumiin hakun ja jäälohkareen väliin. Käyrän varren huonona puolena voisi kuvitella olevan pysäytysjarrutuksessa hakun saanti oikeaan asentoon. Tällöin kyse ei siis ole varsinaisesti seinästä vaan jyrkästä rinteestä. Mutta näin teoriassa. En ole tuota jarrutusta harjoitellut käytännössä. Yleensähän noissa olosuhteissa on vielä jääraudat jalassa, jolloin pito tulee pääasiassa jalkojen kautta.

Berg Baron

Miten tuo varren kumitus on muuten kestänyt? Luulisi sen lähtevän pykimään ainakin alareunastaan.??


Näihin kamajuttuihin olisi hyvä saada mukaan valmistajan ilmoittamien speksien tarkastusta. Tällä tarkoitan varsinkin painoa. Pääsääntöhän on, että painot kerrotaan aina alakanttiin. Myös mitat (sukset) ei aina vastaa todellissuutta. Entäpä reppujen litrat; varsinkin airbag puolella ne eivät vastaa annettuja numeroa.


P.S. Kunnon ulkoiluvälineliikkeessä on aina vaaka ’tiskillä’!  Kävin tänään kaupassa punnitsemassa Petzl, BD, Grivel jäärautoja, ja positiiviseksi yllätyksekseni, ainakin BD ja Petzl ilmoittaa painot suht oikein ja vielä pohjakumien ja remmien kera. Tämä otanta ei todellakaan vastannut aikaisempaa kokemusta urheiluvälinevalmistajien speksauksesta.

Artturi Kröger

Hakun varren kumi on säilynyt ihmejakumma erinomaisessa kuosissa. Runnomisjammireittejä sillä on veivattu vähän, mutta kuitenkin, runtua on annettu ihan surutta.

Tismalleen samaa mieltä punnitsemisasiasta. Relaan Kamatestien perusasioihin kuuluu tuotteiden punnitseminen ja tuloksen vertaaminen valmistajan ilmoitukseen. Tällä kertaa oli huonoa tuuria/suunnittelua: testijutun kirjoitushetkellä hakku oli (ja on edelleen) kaverilla lainassa, jolla ei vaakaa sattunut löytymään. Punnitus tehdään ensi tilassa, ja lisätään juttuun, sekä kerrotaan tässä säikeessä.

Onko sinun kokemustesi perusteella joillakin tietyillä valmistajilla  ollut aivan erityistä optimismia punnituksissaan?

Noita suksien vaihtelevia ilmoitettuja pituuksia olen itsekin ihmetellyt. Ehkä joku osaa valaista, onko siihen jokin peruste, vai onko homma vaan fiilispohjaista valmistajien taholta? Kuulostaisi vähän erikoiselta.

[quote author=Berg Baron link=topic=41770.msg207614#msg207614 date=1348689160]
Miten tuo varren kumitus on muuten kestänyt? Luulisi sen lähtevän pykimään ainakin alareunastaan.??

Näihin kamajuttuihin olisi hyvä saada mukaan valmistajan ilmoittamien speksien tarkastusta. Tällä tarkoitan varsinkin painoa. Pääsääntöhän on, että painot kerrotaan aina alakanttiin. Myös mitat (sukset) ei aina vastaa todellissuutta. Entäpä reppujen litrat; varsinkin airbag puolella ne eivät vastaa annettuja numeroa.

pqs

[quote author=Artturi Kröger link=topic=41770.msg207684#msg207684 date=1348832695]

Noita suksien vaihtelevia ilmoitettuja pituuksia olen itsekin ihmetellyt. Ehkä joku osaa valaista, onko siihen jokin peruste, vai onko homma vaan fiilispohjaista valmistajien taholta? Kuulostaisi vähän erikoiselta.Ainakin joskus erot suksien pituuksissa selittyi eri mittaustavoista (ihme!). K2 mittasi suksensa päältäpäin kärjestä kantaan suoraan eli ei pintaa pitkin, muut pintaa pitkin.
Tämä selittikin sen miksi K2:sen 170cm oli yhtä pitkä kuin Salomonin 180cm kun pohjat laitettiin vastakkain ja kannat maahan.

Artturi Kröger

Juuri saapuneen tiedon mukaan Petzl Summit -hakun (52 cm) painoksi kellotettiin 497 grammaa. Valmistajan ilmoittamaa 495 grammaa voidaan pitää siis jotakuinkin kutinsa pitävänä.

Kiitti pqs suksi-infosta, oli uutta tietoa minulle.

beomaster

Suksien painoista: Puntaroin just omia suksiani keittiövaa´alla ja niissä tuli mielenkiintonen hajonta vastaan. Nimittäin saman suksiparin sukset olivat eri painoisia keskenään. Mittasin Armadan JJ:n 185cm ja painot olivat 2103g ja 2191g. Toisessa punnitussa parissa Black Diamondin Justiceissa eroa oli yli 200g! Toinen suksi painoi 2048g ja toinen 2253g. Onks muut törmänny vastaavaan? Samat reiät molemmissa suksissa ja sisätiloissa ovat olleet, eli tuskin on mistään kosteudestakaan kiinni..

Näitä suksien todellisia painoja on muuten edelleen välillä todella tuskanen etsiä tiettyjen merkkien kohdalta. Muutamat valmistajat ilmoittavat suksien eri pituuksienkin painot (esim. Dynafit ja Atomic touraus-suksilleen), mutta suurin osa ilmottaa vaan yhden pituuden painon tai ei mitään. TGR:stä (suksia) ja Wildsnowsta (suksia, siteitä, monoja) löytyy jonkun verran yhteen kerättyjä painotietoja, lähinnä kevyemmän pään kamoista, luonnollisesti.