1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Aleksi Mehtonen
Lumivyöry Mount Mauditillä

Lumivyöry Mount Mauditillä. Tässä listää tietoa BBC:n artikkelistä.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-18688871#TWEET172007

Artturi Kröger

Surkuhomma. Veikkaan, että Taculin seinä jälleen vyörynyt, joskin uutisissa puhutaan Mt. Mauditista, joka on ko. reitillä hieman edempänä.

Postaillaan päivityksiä tähän säikeeseen, jahka infoa tippuu.

Suurella todennäköisyydellä uhrien määrä tulee nousemaan.

Eri lähteissä epäillään, että vyöryn olisi laukaissut voimakkaan tuulen tekemä lumilippa. Vyöryvaroitusta seudulla ei tietääkseni ollut päällä.

Artturi Kröger

Britti- ja paikallismedian mukaan yhdeksän kuollutta vahvistettu tähän mennessä. Kolme brittiä, kaksi saksalaista, kaksi ja sveitsiläistä ja kaksi espanjalaista. Kadoksissa on jengiä vielä ilmeisesti ainakin puolen tusinaa. Heistä ainakin puolenkymmentä brittejä.

Eloonjääneiden lyötyminen lie sangen epätodennäköistä. Kyseessä on siis mittava onnettomuus.

Edelleen puhuvat "Mauditin seudusta" vyörypaikkana, eli Mt. Mauditin seinästä Kolmen huipun reitillä kaiken järjen mukaan. Lunta seinällä ziljardi kuutiota vähemmän kuin saman suositun reitin varrella olevalla Taculin seinällä, mutta jyrkkyyden takia pienempikin lumilippa riittänee tönäisemään köysistöjä alas - näin spekulaatiomielessä.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2172418/Mont-Blanc-avalanche-Disaster-cursed-mountain-Five-Britons-missing-deadly-avalanche-French-Alps-leaves-dead.html


Edit: uutissitaattien tarkentelua.

teesaa

Hälytys tullut klo 05.30 paikallista aikaa, joten se puoltaisi vyöryä Mauditilla aikataulun suhteen. Taculin vyöry olisi ollut jo aikaisemmin (siis spekuloituna ja suhteutettuna Cosmon-majan suosituimpaan lähtöaikaan).

Paska tikki. Toivotaan parasta vielä löytymättömien osalta.

Wannabe mies monessa lajissa!

Highlander

Tuttava kommentoi Midin terassilta että surkean näky kaikkineen, sanoo että Mont Mauditin vyörypaikaksi.

Artturi Kröger

Joo, Maudit se taitaa olla. Ekojen uutisjuttujen kuvitus oli Taculilta, se saattoi aiheuttaa väärintulkintoja.

Teesaa, joo, aikapointti varmaan juurikin noin. Taculin siksakissa tosin riittää kulkijoita läpi päivän.

Edit: parissakin lähteessä mainittu, että vyöryn saattoi laukaista yksittäinen kiipeilijä reitin yläosassa. Saattaa syntyä mielenkiintoista spekutusta vastuista ja seurauksista.

Edit 2: Pistehorsin mukaan vyöry tapahtui 3600 m korkeudessa ja johtui ison serakin sortumisesta Mt. Blanc du Taculin alapuolella. Eli Taculin seinästä taitaa olla kyse. Kaikenkaikkiaan lähes 30 kiipeilijää mennyt vyöryn mukana. Kadoksissa yhä 8. Siis, 8 lisäraatoa suurella todennäköisyydellä. Historiallisen synkkiä lukuja.

"The avalanche struck at 3 am at 3600 meters on the normal route to Mont Blanc under the Mont Blanc du Tacul. The conditions were described as “excellent “ although this part of the route is known for its avalanche risk. The slide is thought to have been triggered by a serac fall and measured 200 by 50 meters. The roped climbing groups would have had little chance of escape in the dark. 40 rescue workers with avalanche dogs attended the scene, it is unusual for climbers to wear avalanche beacons. The search operation was complicated by the high risk of secondary avalanches. The missing climbers include five men from Austria, one a guide from the Tyrol and three Swiss. It is the largest loss of life in a French avalanche since an avalanche hit the village of Montroc above Chamonix in 1999."

EDIT, vuorioppaan tieto paikanpäältä: "The avalanche swept across the track which approaches the steep shoulder of Mont Maudit. If you were looking up at the Maudit the slide would have come down 50m - 100m left of the fixed lines." Eli Maudit sittenkin.

SampsaJ

According to Daniele Ollier of the SAV,  the avalanche was huge (150m wide) and the exact mechanism was in two steps: the initial serac fall hit the climbers who were higher on the Maudit face, then the windslab avalanche took out the climbers below, sweeping them for 200 metres.

Täällä video:
http://www.bbc.co.uk/news/world-18809144

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Aiheesta on huomenna luvassa juttua Relaan Artikkeleissa, sen verran ikävän mittaluokan haaverista on kyse. Juttuun haastatellaan asiantuntijoita ja paikan päällä olleita. Toivon mukaan artikkeli poikii foorumillekin hyvää keskustelua, joka antaisi ajattelemisen aihetta itse kullekin vuorilla liikkujalle.

Sana vapaa, kiinnostava olisi kuulla jengin omia kokemuksia vyöryistä ja vyöryriskiin suhtautumisesta kiipeilyreissuilla. Esim. piippareitahan ei kiipeilijöillä juuri koskaan näy...

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Iltavuoro sai Mont Maudit -paketin valmiiksi, juttu vyöryonnettomuudesta taustoineen on luettavissa Relaan Artikkeleissa:

http://www.relaa.com/sisalto/artikkelit/mont-mauditin-onnettomuus-alpeilla-oli-synkin-aikoihin-%E2%80%93-%E2%80%9Dkirottu-vuori%E2%80%9D-vy%C3%B6ryi

Kommenttia ja kysymyksiä saa edelleen aiheeseen liittyen heittää vaikkapa tämän säikeen jatkeeksi. Hyviä lukuhetkiä!

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

Thinkpink

Kiintoisaa tekstiä aiheesta, propsit iltavuorolle!

Hyde

[quote author=Relaa link=topic=41086.msg205490#msg205490 date=1342122686]
Sana vapaa, kiinnostava olisi kuulla jengin omia kokemuksia vyöryistä ja vyöryriskiin suhtautumisesta kiipeilyreissuilla. Esim. piippareitahan ei kiipeilijöillä juuri koskaan näy......Eikä myöskään lapioita ja sondeja hautautuneen pelastamiseksi.

Serakin kaatumisesta seurannut jäävyöry on aivan eri asia kuin lumivyöry.

Mont Blanc kiipeilyturismiin tämä tulee varmasti vaikuttamaan. Voi olla että perusreittejä tullaan turvallistamaan.

Mikko Piironen

No pitäiskö ne piipparit ja pensselit sitten olla mukana?

Mitä itse reitin turvallistamiseen tulee niin ei taida onnistua ihan helposti. Serakit tippuu aikanaan eikä sille oikein mitään voi, vai pitäiskö kiipeilysesongin aikaan aloittaa sama säännöllinen räjäyttely kuin talvella?

Plus että siinä Taculin rinteessä sattuu kuitenkin enemmän onnettomuuksia.

Opaspakko vähentäisi onnettomuuksia, mutta tämänkertaista sekään ei olisi estänyt.

niilo

Niin se on, vuorilla kuollaan väkisin aina silloin tallöin, onko sen arvoista, pers.koht. valintakysymys.

Highlander

Kiitokset hyvästä jutusta, nämä pistää kyllä miettimään, varsinkin kun oma kesäreissu Chamonixiin on vielä edessä.

Iltavuorolaiset ennustelee synkkää kesää Alpeille, valitettavasti taitavat olla oikeassa:

http://www.hs.fi/ulkomaat/Kaksi+kuollutta+vuorikiipeilijää+löytyi+Italian+Alpeilta/a1305583374439

Hyde

[quote author=Hyde link=topic=41086.msg205521#msg205521 date=1342222611]
Mont Blanc kiipeilyturismiin tämä tulee varmasti vaikuttamaan. Voi olla että perusreittejä tullaan turvallistamaan.http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=35779.msg189324#msg189324

Leivästä tuollakin ihmiset elää ja turistit sen maksaa. Varsinkin se joukko joka asuu hotelleissa, syö ravintoloissa, shoppailee kylässä ja kiipeää oppaan perässä vuorelle. Maksava turisti häippäsee jos touhu käy liian vaaralliseksi.

DaKing

[quote author=Hyde link=topic=41086.msg205548#msg205548 date=1342355981]
[quote author=Hyde link=topic=41086.msg205521#msg205521 date=1342222611]
Mont Blanc kiipeilyturismiin tämä tulee varmasti vaikuttamaan. Voi olla että perusreittejä tullaan turvallistamaan.http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=35779.msg189324#msg189324

Leivästä tuollakin ihmiset elää ja turistit sen maksaa. Varsinkin se joukko joka asuu hotelleissa, syö ravintoloissa, shoppailee kylässä ja kiipeää oppaan perässä vuorelle. Maksava turisti häippäsee jos touhu käy liian vaaralliseksi.Huono keli pitäisi varmaan myös kieltää osana "turvallistamistoimenpiteitä".
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-18848985

Kun porukkaa yrittää huipulle yhtenä jonona, niin lienee vain ajan kysymys milloin kakka osuu tavalla tai toisella tuulettimeen riippumatta kokemuksesta ja valmistautumisesta. Joskus käy vaan paska munkki.

En usko Blancille kenenkään yrittävän täysin tietämättömänä vaaroista. Silti sinne pitää päästä. Eli sikäli "part of the game" ja nyt pienemmätkin riskit realisoituivat.

Todella valitettavia tapauksia kumpikin riippumatta siitä ovatko riskit tiedostetusti tai tiedostamatta otettuja. Ensimmäisessä tapauksessa oli iso annos huonoa tuuria, toisessa ehkä hieman omilla toimilla nostettiin huonon lopputuleman mahdollisuutta (tietämättä yksityiskohtia).

It's good to be DaKing!

SampsaJ

[quote author=DaKing link=topic=41086.msg205570#msg205570 date=1342443726]
En usko Blancille kenenkään yrittävän täysin tietämättömänä vaaroista. Silti sinne pitää päästä. Eli sikäli "part of the game" ja nyt pienemmätkin riskit realisoituivat.


Sivusta seuranneena väittäisin, että keskimäärin jengi on todella pahasti pihalla vaaroista. Sen verran ymmärretään, että touhu saattaa olla vaarallista, mutta siitä miten se käytännössä ilmenee ei ole mitään hajua.

Aina ei tosin auta sekään, että on kokemusta. Menehtynyt brittiopas oli about niin kokenut kuin alppinisti voi ylipäätänsä olla. Serakkien alla todennäköisyys on suoraan verrannollinen niiden alla vietettyyn tiimaan.