1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Juha Viitala
Alex Honnold soolosi 3 big wallia 18 tunnissa

Oiskohan tää kovin kiipeilysuoritus ikinä? Vaikea kuvitella, miten ihmisen fysiikka ja psyyke pysyy kasassa tälläisen setin..

"Wow! Just finished covering one of Alex Honnold’s most epic adventures for REEL ROCK 7 - The Solo Triple Crown in about 18 hours. Watkins, El Cap, and Half Dome, 90% free solo with a little bit of aid.

Yesterday he started up Watkins at 4PM and topped out in 2:20, a speed record in itself. Next was The Nose, in 6 hours, in the dark. He forgot his chalk bag and had to borrow one from aid climbers half way up. Topped out Half Dome at 10:45 this morning. Here he is looking worked on the summit an hour ago. “OK,” he finally admitted, “that was a big deal.”

http://reelrock.tumblr.com/

Artturi Kröger

[quote author=Juha Viitala link=topic=40867.msg204893#msg204893 date=1339053798]
He forgot his chalk bag and had to borrow one from aid climbers half way up.
http://reelrock.tumblr.com/No ei ollut montaa asiaa muistettavana vaan silti jotain jäi rannalle Biggrin

Huima veto, käsittämätön ukko. Fiilistelin netistä löytyvää CBS:n dokkaria Honnoldista kädet hiessä...

Itsehän heppu kommentoi tuota viimeistä vetoa myös näin: "Soloing big walls sure makes me sleepy."

Juha Viitala

Ihme jos vähän nukuttaa, tosta ei tuu kun joku 2300m verttiä Biggrin

Mikko Piironen

Kyl määki jos ois mukavammat tossut. Nykysiä ei oikein voi pitää noin pitkään jalassa.

Tosiaan käsittämätön ukko, mutta eipä tää uus tieto kellekään tainnut olla. Mutta vaikka kyseessä onkin huikea suoritus, niin vaikeapa se on laittaa tätä ja muita maraton suorituksia parhausjärjestykseen. Miten vaikkapa Ron Fawcettin 100 extremes in a day vuodelta 1986 vertautuu tähän? Seinät on toki vähän pienempiä, mutta reittejä sitten vähän enempi. Metrejä varmaan ainakin suuruusluokaltaan saman verran.

Ja soolona tietysti.Juha Viitala

Mun isä on kovempi jätkä kun sun isä!

Vaikeahan noita on verrata. Roni kiipes takapihallaa 100 tuttua, ja lyhyttä reittiä. En ole aihetta tutkinut, mutta gritistä kun on kyse niin en usko, että toi on paljoa yli 1000m verttiä.

Henkinen lataus lienee myös aika eri tasolla. 1000m korkeudessa kiikut ilman piuhaa ja rupeaa hermostuttamaan tai väsyttämään on vähän eri kuin ravistella käsiä 10m reitin juurella ja miettiä, että ehkä kohta voisi kiivetä Wink

Mikko Piironen

No kun en muistanut, niin pitihän se tsekata. Ronin suoritus on vain 4000 jalkaa ja 12 mailia tasaista, kun taas Nose ja Half Dome on jo kahdestaan 5000 jalkaa. Toisaalta, Alex oli kiivennyt nämä kaksi soolona jo aikaisemmin ja silloin aikaa meni 11 tuntia.

Suorituksina kaksi hyvin erilaista maratoonia, mutta molemmat omalle aikakaudelleen kovia. Onhan tuo Ronin lista 25 vuodessa ainakin kertaalleen toistettu, mutta kun reiteistä osa on kuitenkin nykypäivänkin standardien mukaan aika vaikeita, niin eipä niitä toistajia jonoksi asti ole.

Ps. Eikö Alex muka kiivennyt sitten takapihallaan? Toisilla vaan on hienommat takapihat.

rakka

No onhan se nyt paljon "kovempi" juttu soolota bigwallreittejä. Comitmentti on isompi. Esim, tuo ronin reittien keskiarvo reitin korkeudelle on 12m. Tuossa liikutaan hyvin paljon sellaisella alueella, josta ei tule vielä fataalia pudotusta. Kun taas isolla seinällä putoaminen on fataali oikeastaan mistä vaan. Lisäksi, henkisesti on paljon helpompaa kiivetä lyhyitä reittejä monta, kuin pari isoa joilta on vaikeampi ottaa pakit tai keskeyttää suoritus.
Mutta Peter Croft soolosi jo 80 luvulla läppejä Astromanilla ja Rostrumilla. Siis kiipesi ne soolona useita kertoja päivässä. Ja on soolonnut myös paljon muuta. Lisäksi, ikää rupeaa jo olemaan, ja hän on vielä hengissä. Yksi parhaista. Honnold on vielä nuori. Parinkymmenen vuoden päästä näkee onko ollut malttia vai tuuria. Kuitenkin, erittäin taitava ja lahjakas.

Aleksi Mehtonen

Tässä hieman Sender Filmsin Peter Mortimerin ajatuksia tästä huikeasti "Is this guy crazy?!!!" suorituksesta.

http://reelrock.tumblr.com/post/24895855877/the-big-deal-behind-the-camera-at-honnolds-triple#notes

Lisäksi pieni klippi tulevalta REEL ROCK 7 pätkästä.

[url=]Honnold Triple Teaser REEL ROCK 7[/url]

Artturi Kröger

Köysihommatkin sujuu, nyt meni uusiksi Hans Florinen parina Nosen nopeusennätys Yosemitessa, http://www.outsideonline.com/blog/honnold-and-florine-break-nose-record-20120617.html

Uusi aika on Outsiden mukaan 2 h 23 min 51 sek, lähes 13 minuuttia (!) parempi kuin edellinen. Se oli Dean Potterin ja Sean Leary nimissä, vuodelta 2010.

Veikkaan että Honnold-Florine asetti varmistuksia suht' ekonomisesti. Biggrin

(Edit: typo)

Artturi Kröger

Uusi enkka on näemmä virallisesti 2:23:46 Hans Florinin Twitter feedin (https://twitter.com/#!/hansflorine) mukaan.

Juha Viitala

Täältä hyvät kuvat setistä: http://www.elcapreport.com/content/elcap-report-61712

Ja kuten Art sanoi niin piissejä laitettiin melko maltillisesti Biggrin

plehti
Käyttäjän plehti kuva

Alex Honnold oli tällä viikolla EpicTV Weekly:n haastateltavana: [url=]EpicTV Weekly #8: Alex Honnold Interview, Alpinists Matt Bracey & Jon Helliker, Canon Photographer Tyler Stableford on Vimeo[/url]

/ Panu.

Gravity Fabulous - Sleep well, Climb more! (http://www.facebook.com/gravityfabulous / http://www.gravityfabulous.com)