1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Avaruusraketti
Näön korjaus laserleikkauksella ja korkeat paikat

Onko kellään tietoa tai kokemusta, miten laserleikkauksella korjatuilla silmillä pärjää korkeissa (> 4000 m) tai vähemmän korkeissa paikoissa? Voiko edesmennyt operaatio haitata pitkänkin ajan kuluttua korkeuksissa? Itse olen kyseistä operaatiota suunnitellut, ja yhtäkkiä mieleeni juolahti, että kuinkahan paljon on kokemuksia, miten leikatut silmät reagoivat ohueen ilmaan ja paineen vaihteluun. Piilarit ja korkeat paikat eivät sovi yhteen, se on koettu..

Kasperi

Vastaan tuohon paineenvaihtelu-osioon melkein 100% mutulla, että ei vaikuta. Jos kiipeät korkealle, on paineenvaihtuminen sen verta hidasta, ettei oo väliä. Saahan leikatuilla silmillä lentoluparkijankin...

jaaskmi

Leikkausta joskus nuorempana harkitsin, muttei tullut tehtyä.
Itselläni piilarit (nykyään vain kertakäyttöiset) ainakin toimineen hyvin, tosin oltu vain 3860 m korkeudella.

Elämäni on alamäessä; Praxis Powder Board

Jukka®

Mä olen kävellyt piilarit päässä 5400 m korkeudessa ja viikkotolkulla matalammalla ilman vaivoja. Nykyään on silmät niin kuivan oloiset että käytän vain laseja. Hiottuja aurinkolaseja on kolmet erilaiset eri käyttötarkoituksiin. Paljonkohan hiotut gogglet maksaisi?

mql

Kotonani asuvan silmätautien erikoislääkärin mukaan ei ole mitään esteitä laserleikkauksen jälkeen kiivetä. (Saa myös sukeltaa). Toimenpiteen jälkeen kannattaa kuitenkin odottaa lopputarkastukseen eli noin kk päähän.
Silmän kuivumiseen auttaa kostutustipat.

Mutta koska netin kautta saatuihin terveysneuvoihin kannattaa aina suhtautua suurella varauksella, suosittelen että käyt kysymässä tempun tekevältä lääkäriltä.

rakka

Itselleni tuo leikkaus tehtiin noin kuusi vuotta sitten. Sen jälkeen on tullut kiivettyä max 6000m asti, eikä mitään ongelmia ole ikinä itselläni ollut. Vanhoista kiipeilykirjoista (mikä kirja?) voi lukea, että kun noita silmäleikkauksia alettiin joskus kauan sitten tekemään (20v sitten?), niin sen ajan menetelmillä saattoi ilmentyä jotain ongelmia kun noustiin +8000metriin. Nykyisillä menetelmillä näitä ongelmia ei pitäisi olla (mutta en ole mikään silmälääkäri).

Haittapuolina mainitaan yleensä mahdollinen pimeänäön heikkeneminen. Tätä en voi henk. koht. todentaa, sillä on lähes mahdotonta pyrkiä muistinvaraisesti arvioimaan näkikö ennen pimeässä paremmin vai ei. Vaatisi varmaan jotain kokeita, joista ehkä löytyy tarkempaa tietoa jos kokee tuon tärkeäksi.

Itselleni tuli hieman yllätyksenä, kun leikkauksen jälkeen lääkäri varoitteli herkkyydestä UV:lle. Eli ainakin silloinen silmälääkäri totesi, että etenkin leikkauksen jälkeen tulisi varoa UV:ta, eli kirkasta aurinkoa. UV altistaa kaihille, ilmeisesti tavallista herkemmin leikatuille silmille. Eikä UV leikkaamattomille silmillekään hyvää tee. Mutta tuo kannattaa ottaa huomioon (i)suunnittelemalla silmäleikkaus mahdollisesti hämärämpään vuodenaikaan(?) (ii)hyvissä ajoin ennen reissua vuoristoon, jotta silmillä on aikaa parantua (iii) hankkimalla ja käyttämällä vain korkealaatuisia aurinkolaseja. 

Itse olen ollut leikkaukseen tyytyväinen, ja vähemmän noista silmistä ja näkökyvystä tarvitsee nykyään olla huolissaan. Vertailukohtana tietysti entinen -4...5 näkökyky, joka on jo aika surkea jos piilolinssi tai silmälasit sattuvat putoamaan tai hajoamaan. Lisäksi pidemmillä reissuilla ei nyt ole sitä ongelmaa, että tarvitsisi vaikeissa olosuhteissa tai likaisilla käsillä korjata piilolinssejä. Eli jos liikkuu paljon ulkona ja vaikeissa olosuhteissa, niin silmäleikkausta kannattaa harkita. Mutta tietoa kannattaa hankkia tarpeeksi etukäteen, eikä se halvin ole välttämättä paras vaihtoehto kun kyseessä on kuitenkin näkökyky. Sitä on vaikea korjailla jälkikäteen, jos jotain menee pahasti pieleen. Ja vaikka (minkä tahansa) leikkauksen tekisi maailman paras lääkäri parhailla mahdollisilla laitteilla, on siinä aina jonkinlainen riski olemassa. Eli jos todellista tarvetta leikkaukseen ei ole, niin kannattaa harkita myös pärjääkö ilman leikkausta. ts. jos näkökyky on vaikka vain -1, niin kyllähän sillä vielä pärjää vielä hyvin jos silmälasit tai piilolinssit putoaisivat. 

Remu

Vuonna 2000 leikkautin molemmat silmäni LASIK-menetelmällä. Tämän jälkeen olen ollut arviolta 2-3 kk yli 4000 m korkeudessa ongelmitta. Korkeimmillaan 6000 metrissä. Lentomatkoillakaan ei ongelmia ole ollut.

Aikaisemmat leikkaustekniikat (ilmeisesti PRK), jotka ovat ilmeisesti jääneet pois, saattoivat korkealla (7000-8000 m) aiheuttaa ohimenevää näön heikkenemistä. Lähde on oma muisti, joten tähän voi suhtautua varauksella.

Sunell

Tunnettu tapaus näön menosta kahdeksassa tonnissa vanhalla tekniikalla tehdyn leikkauksen jälkeen on tietysti Beck Weathers, joka oli mukana vuoden 1996 Everestin sekoilussa. Hän kai lakkasi huippuyrityksen alkumatkalla kutakuinkin näkemästä ja jäi sitten odottelemaan huipulla kävijöitä matkan varrelle. Melko huonostihan siinä kävi.

Antti Laiho

Korkeuden vaikutuksesta leikattuihin silmiin en tiedä mitään, mutta  hämäränäköön operaatio ei enää vaikuta: Vuosia sitten leikkaus kohdistui sarveiskalvolla noin 4,5 mm alueelle. Mykiön laajentuessa pimeässä saattoi leikattu alue jäädä mustuaista pienemmäksi. Tämä vaikutti hämäränäköön. Nykyään koko optisesti käsiteltävän alueen laajuus on 9 mm, jolloin se peittää mustuaisen myös pimeässä.

JussiMaa

Leikkautin -7/-7,5 likinäköisyyden kolmisen vuotta sitten FemtoLasik-menetelmällä. Ensimmäiset päivät silmät olivat valonarat ja kuivan oloiset n.4kk ajan. Alkuun myös esim. pimeällä vastaantulevan auton valojen ympärillä näky ylimääräinen henku, joka on sittemmin poistunut.
Hämäränäköön leikkauksella ei ole ollut alkuajan heijastuksia lukuunottamatta vaikutusta.
Kovin korkealla en ole käynyt, mutta tuollainen laskureissun 3300m 2kk leikkauksen jälkeen ei tuottanut ongelmia.

Parasta on kuitenkin parantunut elämänlaatu ja turvallisuus, sillä ilman laseja/piilareita olisin ollut kuin pöllö päivällä.

Suosittelen ehdottomasti leikkausta

Avaruusraketti

[quote author=Kansanretkeilijä link=topic=38408.msg197810#msg197810 date=1323345555]
Tunnettu tapaus näön menosta kahdeksassa tonnissa vanhalla tekniikalla tehdyn leikkauksen jälkeen on tietysti Beck WeathersBeck Weathersiä ajattelinkin, kun kysymyksen kirjoitin, vaikka oletinkin, että silloin ovat olleet vanhat keinot käytössä. Mutta ei pahemmin missään ollut tietoa uusienkaan menetelmien kohdalla korkeiden paikkojen vaikutuksesta laserleikattuihin silmiin.

Tuota UV:lta suojautumisen ehdotonta tärkeyttä en olisi tullut ajatalleeksi, vaikka aiemmin olenkin lukenut, että kunnon aurinkolasit kannattaa hankkia ennen leikkausta.

Minulla tosiaan on niin paha hajataitto, etten paljon metriä pidemmälle näe ilman laseja tai piilareita. Ympärivuorokauden käytettävät piilolinssit maksavat taas maltaita suurella hajataittokorjauksella, joten mieluummin sitä melkein laittaisi nekin rahat leikkaukseen, jos mahdollista.

Kiitoksia kovasti vastauksista, tosi hyviä vinkkejä ja huomiota. Ei haittaa jos vielä kuulisi lisää kokemuksia aiheesta.

rakka

[quote author=Avaruusraketti link=topic=38408.msg197927#msg197927 date=1323613634]
[quote author=Kansanretkeilijä link=topic=38408.msg197810#msg197810 date=1323345555]
Tunnettu tapaus näön menosta kahdeksassa tonnissa vanhalla tekniikalla tehdyn leikkauksen jälkeen on tietysti Beck Weathers


Ympärivuorokauden käytettävät piilolinssit maksavat taas maltaita suurella hajataittokorjauksella, joten mieluummin sitä melkein laittaisi nekin rahat leikkaukseen, jos mahdollista.


Käytin myös noita "ympärivuorokautisia" linssejä jonkin aikaa, mutta nekin voivat tippua. Lisäksi, vaikka niitä voi pitää pidempään, niin rajansa niilläkin. Eli jos reissu vaikka venyy pidemmäksi kuin suunniteltu tms. Ja ainakin kovalla pakkasella ne nesteet menee herkästi jäähän.
Itsekin jo leikkauksen tehneenä kiinnostaisi muiden pitkäkestoiset kokemukset. Onko näkö pysynyt hyvänä, vai onko tarvinnut silmiä korjailla jälkikäteen leikkauksella tai laseilla? Itselläni on tainnut toisessa silmässä hieman näkö heiketä, mutta ei paljoa. Tuota tahtia näkö varmaan heikkeni myös kasvuiässä. Että saattaa sitä vanhana saada taas lasit takaisin, mutta ei niin vahvoja?

Remu

[quote author=Avaruusraketti link=topic=38408.msg197927#msg197927 date=1323613634]Mutta ei pahemmin missään ollut tietoa uusienkaan menetelmien kohdalla korkeiden paikkojen vaikutuksesta laserleikattuihin silmiin.Rupesin vielä googlettamaan aiheesta ihan mielenkiinnon vuoksi. Lasik + altitude antaa paljon hyviä linkkejä. Asiasta näyttää olevan tehty tutkimuksia. Näissä loppupäätelmänä näyttäisi olevan, että LASIK on tutkituista menetelmistä toimivin. Kuitenkin joillakin saattaa korkealla tulla näön sumentumista, joka helpottaa laskeutumisen myötä. Tutkimusryhmät olivat toki pieniä.

Rakka: 11 vuoden aikana en ole huomannut näön heikkenemistä. Toki ikänäkö tulee jos on tullakseen.

manseman44

Itselläni korjaus tehty hiukan viidettä vuotta sitten ja kokemukset myös korkealla ovat olleet hyviä. Olen ollut sen jälkeen korkeimmillaan 5500 metrissä ja kaikkiaan nelisen viikkoa n. 4000 metrissä. Edes kosteustippoja en ole tarvinnut korkealla.

Kaikkiaan kokemukset eri liikuntalajeissa ovat olleet niin positiivisia, että en voi muuta kuin suositella. Itselläni tosin oli ennen -6 diopteria, joten ilman silmälaseja en pärjännyt mitenkään.

Artturi Kröger

Eilen kertoi laserleikkauksia tekevä silmäkirurgi, että mun tapauksessa (aika iisit miinukset, mutta riittävästi hajataittoa) leikkaus paitsi parantaa kaukonäköä, helpottaa merkittävästi myös ongelmalliselta tuntunutta silmien valoherkyyttä. Aiemmin olen ollut aika pulassa ylävuoristossa, jos aurinkolasit alkaneet hajoilemaan tms.

Näki heti näkötestini tuloksista, ilmeisesti juuri hajataittoon viitaten, että valoherkkyysongelmaa ollut.

Leikkaus sitten ylihuomenna...

Edit: Korkean ilmanalan suhteen lääkäri kehotti olemaan rauhallisin mielin.

sakariatrelaa

Kävin aika laajasti läpi noita leikkaustapoja 2009. Femto Lasik oli sitten päätös, silloin oli puhetta että lasertekniikka kehittyy niin nopeesti että laitteita pitäisi päivittää aika usein. Mutta myös minulle jäi käsitys että edistynein tapa ja mitään ongelmia ei ole ollut missään.

Jake82

Ite kävin kans Femto Lasik leikkauksessa noin vuosi sitten eikä mitään komplikaatioita ole ollut. Joskus näytölle tarkentaminen kestää hetken, mutta silmät tarkentuvat kun katsoo kauas ja palauttaa katseen takasin ruudulle. Ennen ostin piilarit netistä, yleensä http://piilareita.com/ sivun kautta, mutta oon kyllä ollu aivan tyytyväinen, ettei ole enää tarvinnut niiden kanssa pelata. Tietysti aika iso investointihan se oli, että monet piilarit sillä rahalla ois ostanu ja jotain euroja ois jääny ehkä laskukamoihinkin Smile