Japanissa on sitä jotain, osa 1


Cortinan takametsikköä...

Teksti ja kuvat: Ape Majava

Alkutalven päivitystä, reissussa ei kerkeä koko ajan koneella istua, pahoittelut!

Japani, saakeli miten tuntuu hyvältä olla täällä taas! Japani on niin hieno maa että me päätettiin Hiutaleeseen tehdä kaks jaksoa siitä! Eka partti tulee Honshulta eli niin sanotulta pääsaarelta  ja kakkospartti Hokkaidolta.

Kaikki ja melkein kaikki hehkuttaa Japania ja sen puutereita. Niin myös minä! Mutta annan myös soraääniä. Myös tuolla ihmeiden saarella voi olla aika normaalit ja jopa paskat kelit! Näin on käynyt mulle kahdesti ja kahdesti olen siellä vieraillut.

Vettä saattaa tulla latvaan saakka ja lunta ei sada juuri ollenkaan. Voisi heittää, että alle kahden viikon ei kannata tulla, jos haluaa takuupuuterihiihtoa Japanissa

Kaikki lumi on hyvää laskettavaa

Muutenkin puhutaan, että siellä ja täällä on semmosta ja tämmöstä lunta. Mie oon laskenut höyhenenkevyttä pyydaa Oukulla, Ylläksellä, Pyhällä, Riksussa, Lyngenissä, joka paikassa Alpeilla ja joka talvikuukautena (myös toukokuussa), Venäjällä, Alaskassa ja Japanissa. Kaikkialla myös sitä "hitaampaa" paskaa lunta. Ei sellaista paskaa lunta olekaan. Kun veivaa 15 kautta, on kaikki valkoinen, mikä taivaalta tulee, oikeasti lahja!

Toki kaikissa mestoissa on se "oma" lumityyppi, joka on vallitsevana, mutta nämä eri vuodet ja säävaihtelut ovat niin oikukkaita aina. Oikea ajoitus sen paudan tekee. Jos voit,  valitse kohde vasta tammikuun puolella. Yleensä silloin tietää, että minkälainen talvi on missäkin päin maailmaa.

Asiaan: Japani on mun suosikkipaikka, jossa olen koskaan käynyt. Näin ajattelin myös silloin neitsytmatkalla 2007. Onneksi  silloin päätin Hiacen ostamisen sijaan laittaa rahat kiinni Japanin reissuun…

Japanin hienous ei rajoitu pelkästään lumien varaan, vaan koko hoito ratkaisee. ihmiset ja se suvaitsevaisuus tekee lähtemättömän vaikutuksen. Kaikille kavereille sanonkin, että Japaniin kannattaa matkustaa, vaikka hiihdot ei kiinnostaisikaan.

 

Hakuba-hommia

Hiutaleen Honshun eli Japanin pääsaaren jaksossa hiihdot keskittyy supersuosittuun Hakubaan, joka on vuorten puolesta varmasti Japanin yksi hienoimmista alueista. Siellä on myös eniten suomalaisia näinä vuosina. Tokiossa Hakubaan lähtöä tehtäessä törmättiin ensimmäiseen kaveriin, eli Tomiin, joka hoitaa meidän Head Possen hommia Anglolla eli Headilla.

Viikkoa aiemmin oltiin Tomin kans yhteydessä ja silloin selvisi että ollaan muuten Hakubassa samaan aikaan. Asemalla ihmettelin, että  Tomin piti tulla vasta perjantaina. Hetken kuluttua Tomi palautti minut torstaista Japanin ajan tasalle, ja oltiin siis selvästi seitsemän tuntia Suomea edellä perjantaissa! Tuumasin mielessä, että hyvä niin, perjantai onkin mun lempipäivä - ja noustiin koko sakki Hakuban autoon.

Intiassa ollessamme seurailin Japanin lumitilanteiden kehittymistä ja tulevia sääennustuksia. Niiden puolesta olisi järkevää suunnata Hakuban sijasta Niigatan alueelle, jonne on satanut ja sataa paljon enemmän kuin Hakubaan.

Niigatan alueen törmät ovat lähempänä merta ja saavat näin Japanin talvimonsuunista suurimman osansa lumesta pääsaarella. Tänä vuonna sinne on tullut järjettömiä sateita.

Toisaalta, kun isot myräkät osuvat reissun kohdalle sopivasti, saa Hakuba viikossa 190 senttiä uutta lunta, mikä on tietysti mahtavaa. Mieti, 1,9 metriä viikon aikana! Näitä lukuja on tiputellut melkeinpä joka vuosi. Mutta niin, Niigatan sakki lapioi samaan aikaan viisi metriä syviä käytäviä pihateille -niin se on se ero. Sinne sitten joskus toiste. Nyt ei tarvinnut vaihtaa paikkaa.

 

Mäessä

Anyway, oli mukava tulla Hakubaan, jossa Kossu-san piti Elämysmatkojen hommaa pystyssä. Kossulle vielä erityiskiitos kaikesta!!

Muutenkin nähtiin ja tavattiin vanhoja ja uusia tuttuja: Pinjaa, Tomia, Kukkosen Hannua, Hannun velipoikaa ja niitten mukavaa muuta kööriä, Konstaa, Mattia, Konnaa, Jonia, Nykterin Joelia ja sen tyttökaveria,  Jarskin kööriä, Heliä, Kukkista sekä niiden muuta porukkaa. Juntusen Mikkoa, Soikkelia, Brunia, Saarikangasta ja Imperiä ja muita suomalaisia tohon päälle oli varmaan 30 kappaletta. Yleensä Hiutaleen reissulla ei liikaa tuttuihin törmää.

Hakuban kylä sinänsä on levällään kuin Nyykkarin gearit. Kaikki laskijat ovat omissa kommuuneissaan. Afteria tai sen suuntaista ei ole missään. Se on perseestä.

Hiihtoalueet on kaukana toisistaan, yhteyshissejä ei ole missään. Bussit on ahtaita ja niistä tulee mieleen Chamonix´n ruuhkabussit, ei hyvä! Hakuban hiihtoalueilla on offarilaskemiseen rajoitteita. Useasssa keskuksessa lähtee hissilippu, jos laskee rinteiden ulkopuolella. Ota selvää ennen kuin duck daivaat köyden ali!

Siksipä meidän ja muiden suomalaisten hiihdot keskittyivät Cortinaan, joka on pieni hiihtoalue lähimpänä rannikkoa, ja se saikin eniten lunta tuolla 190 sentin viikolla. Oli mukavaa olla mukana isossa Suomi-yhteisössä, jossa kaikilla oli hymy korvissa!

Hakuba sujui muutenkin kaikin puolin hyvin, paitsi selän kanssa on ongemlmia ! Ei antanu myöten laskea kuin muutamana päivänä.

 

Tässä  reissukuvia, osa 1 eli Honshu!


Japani on vaan niin paras mesta! Tokion assalla varmaan joku luokkaretki alkamassa..


Tokiolaiset osaa käyttää sateenvarjoja.


Kapselihotelli toimii!! Mestoista löytyy kylpylät ja mukavat hengatilat hintaan 40€ yö.


Hetket Tokiossa ovat ainutkertaisia. Tokio Shinjukun huudeilla  klo 22.00.


Perus Tokio-lookkia. Bluumatainen mukautuneena loksiksi ja lukee kirjaa.


Ei niin perus-lookkia jossain maaseudulla.

 


Kun puhe on japanilaisesta kohteliaisuudesta. Eka 50cm Cortinaan!


Kossu ja Kukkonen Cortinan puuteriaamuna. Täällä ei hötkyillä!


Kahvin jälkeen asiaan!


Cortinan lepikkoa ja taustalla hotelli. Hissilippuun kuuluu kuponki, jolla pääsee hotellin onseniin kylpemään ilmaiseksi!


Cortinan Suomi-menoa: jengi antoi meidän kuvata aika rauhassa - kiitos siitä!


Ja pitsat sai talon raflassa tehdä ite!


Japanissa lumilautailu on se kovin juttu. Kamoja löytyy joka lähtöön!


Hengailua Penke Penke -lodgella.


Jälkiruoat on erikoisia täällä.. Nuo maistuivat raa´alle taikinalle!


Kahvin koristelu on viety täällä aika pitkälle…


Japani on niin eri maailmasta.


Nuorison tyyliä.


Kaikkialla pelataan.


Tokion Shinjukun tyyliä.


Näillä jäbillä oli yllättävän kova vienti...

 

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=40297.0
Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä