Pähkinöinä!

Ja kas vaan kun aika kuluu, viikon päästä pitäisi olla jo todella tukevasti matkalla kohti Grönlantia. Tukevasti myös siksi että tässä on yritetty kerryttää vähän vararavintoa tulevaa koitosta varten. Molemmat onkin saaneet muutamia ylimääräisiä matkakiloja kuljetettavaksi jääkökkäreen yli.

Ruokahommista kirjoiteltiinkin jo aiemmin, tässä se puuttuva palanen siitä kirjailusta. Edellisessä tekstissä käsiteltiin ruokailun runko eli aamiaiset, lounaat ja päivälliset. Tässä postauksessa sitten ihmetellään kaikki muu.

Yksi sananparsi kuuluu että lappiin ei lähdetä laihtumaan. No eipä myöskään Grönlantiin. Jo pelkästään vakuutusehdot määrittää paljonko ravintoa pitää minimissään olla per päivä. If Greenland vetää viivan minimiksi 5000kcal per päivä rajalle eli sinällään helppo homma. Homman jujuna on kuitenkin enemmänkin minkälaista ravintoa kuin kuinka paljon sitä on. Ruoka nimittäin painaa ja paljon. Siksi retkikunta tukeutuu energiapitoisiin ruokiin ja naposteltaviin.

Hiihtäminen raskailla painoilla on uuvuttavaa hommaa ja energiaa palaa tasaisella syötöllä pitkin päivää. Kuten jo aiemmin mainittua me hiihdetään ns. legi-hiihtoa eli aikataulutettua 50min hiihdon ja 10min taukojen tahtia mennään. Loppumatkasta on tarkoitus pidentää legejä ja hiihtopäiviä mutta pääsääntöisesti edellä mainitulla mennään. Tauoilla on tärkeää muistaa nauttia nestettä ja purtavaa että kropalle riittää poltsikkaa tasaisesti koko päivälle.

Nesteyttäminen on oma hommansa jäätiköllä. Ensinnäkin jatkuva urheilu nostaa normaalia nestetarvetta runsaasti. Nestehukka ei houkuttele. Meillä on suht selkeä systeemi, yhteensä meillä on kuusi Thermoksen FBB litraisia termoksia joista kahdessa on kaakaota, kahdessa teetä ja kahdessa ihan vettä vaan. Lisäksi kahdessa litraisessa Nalgenen pullossa kulkee urheilujuomaa. Aamulla aloitetaan legitauoilla litkimällä laihaa urheilujuomaa ja näiden loputtua siirrytään kaakaoon sekä teehen. Vesi on termareissa varalla ja starttinesteenä lumensulattelulle sitten kun karavaani stoppaa. Eli kuusi litraa nestettä per työpäivä kahdelle hempalle, pitäisi riittää. Jos jää yli niin nautitaan teltassa lumensulatuksen yhteydessä ennen uusien täräyttämistä termareihin.

Joku saattaa miettiä miksei juoda ihan tavallista vettä vaan, vastaus on sangen simppeli, jäästä ja lumesta sulatettu vesi ei sisällä suoloja eikä mineraaleja liki ollenkaan. Siksi nesteeseen lisätään sisältöä pussista. Voi olla ettei Hartsportti maistu enää kesäkuussa…

Kun kahden miehen latukone pysähtyy tauolle on toiminta suht vakio. Tarvittaessa taukotakki päälle, toinen kaivaa juotavaa ja toinen syötävää. Meillä on peukalosääntönä se että joka tauolla pitää juoda ja syödä.

Mitä niillä tauoilla sitten puputetaan? No kaikkea herkkua tietenkin! Retkikunta tekee yhteistyötä Punnitse ja Säästä -ketjun kanssa ja Tampereen Kuninkaankadun myymälästä kannettiin kassikaupalla hyvää tauoille. Kokeiltiin viime talvena kuorrutettuja ohrapaistoksia eli flapjackejä. Näitä löytyy makuvalikoimassa vaikka minkämoisia ja meillä onkin joka päivälle varattuna yksi per nassukka. Testattiin flapjackejä talvella ja huomattiin että nämä ei tunnu jäätyvän kovallakaan pakkasella. Muutoinkin maukasta ja tuhtia evästä.

Toinen runkoherkku on erilaiset pähkinät. Pähkinät ei paina hirveästi ja niitä on kiva rouskutella varsinkin kun erilaisia maustettuja pähkinöitä on matkassa. Lisäksi pähkinät on erittäin energiapitoisia! Meidän suosikkeja on erityisesti parapähkinät ja macadamiat.

Lisäksi meillä on matkassa erilaisia herkkuja, ihan vaan sillä että on kiva iltaisin vähän napostella jotain pientä ennen nukkumattia. Matkassa on muun muassa patukoita, riisisnackejä ja suklaata. Lisäksi lentokentältä napataan matkaan vielä muutama napakka yskänlääkepullo.

Siinäpä ne murkina-asiat ja muutkin. Nyt on kirjoiteltu se mikä kynästä on irronnut tässä valmisteluvaiheessa. Toivottavasti on ollut mielenkiintoista luettavaa. Kohta siirrytään kenttä-oloihin! Laitellaan vielä tuossa lähteissä sellainen ohjeistus siitä miten meitä voi matkan varrella seurata. Juttua pitäisi pukata päivittäin!

Ja hei kiitokset kaikille tähän asti lukeneille, ylläpito on antanut ymmärtää että näitä meidän höpinöitä on lukenut muutkin kuin meidän äidit!

Katso lähin Punnitse ja Säästä myymälä täältä: https://www.punnitse.fi/myymalat

Highlander