”Anny mul keittiölt muutama suolanen silakka..."

”... mut hiukoo niin perkeleen tavalla!” Vaan ei meitä, on nimittäin tälle operaatiolle varattu sillä lailla kelvot pöperöt ja herkut että jaksetaan. Ajatteltiin täräyttää tämä ruokapostaus kahdessa palikassa niin ei mene ihan älyttömään mittaan. Reissun alussa ahkiot painaa meillä noin 85-90kg. Tästä köntästä tavaraa alkaa kulumaan päivittäin noin 3kg yhteensä kun polttoainetta keittimille ja miehille alkaa töhisemään. Ruokaa kaikkiaan tälle reissulle on noin 100kg ja siten se muodostaakin suurimman osan meidän kuormista. Normaali työpäivä Grönlannissa on kahdeksan tuntia fyysistä joten ruuan pitää täyttää työstä uupuneiden energiavarannot.

Ravinnon pitää olla energiarikasta mutta samalla kevyttä. Siten kaikki ruoka on joko kuivattua tai muutoin kuivatuotetta. Retkikunta tekee yhteistyötä Punnitse ja Säästä -ketjun kanssa ja Tampereen Kuninkaankadun myymälästä on löydetty kilotolkulla retkikunnalle sopivia vaihtoehtoja. 

Lisäksi mainittakoon hassu fakta, lentorahdissa ei saa kuljettaa purkitettua ruokaa. Eli jos suunnittelet hanhenmaksaa ja purkkihernaria 40 päivälle niin joudut pohtimaan uudestaan! Retkikunnassa on 100% laktoosi-intolerantikkoja ja 50% erityisruokavaliolaisia joten jouduttiin hakemaan aika radikaaleja ratkaisuita ruokiin. Lähinnä siksi ettei haluttu tehdä kahta erilaista murkinaa joka päivä vaan päädyttiin sellaisiin ratkaisuihin jotka sopii molemmille. Parin edellisen talven aikana testattiin herkkuja reissussa ja päädyttiin sellaiseen tulokseen että pidetään homma simppelinä eli syödään sama pöperö jokaisena reissun päivänä. Reissun ruokailut jaottuu jotakuinkin näin:

Aamiainen
Aamupala on oikeastaan päivän aterioista ainoa jossa on jonkinmoista vaihtelua. Punnitse ja Säästä -ketjun valmiita myslivaihtoehtoja otetaan matkaan neljää erilaista plaatua. Näitä jatketaan mehukeittojauheella, pähkinöillä ja pellavarouheella. Aamupalalla pitäisi jaksaa tökkiä työpäivän ensimmäinen puolikas joten luonnollisesti annoskoko on aika runsas. Lisäksi mysliherkkuun lisätään miehekkään siivut Grönlannista hankittua voita. Aamupalat nautitaan isoista termosmukeista lusikoiden.

Lounas
Lounas nautitaan ulkotiloissa käytännössä varmasti joten kauheammin kokkailemaan ei tässä välissä viitsi alkaa. Pöperö pyöräytetään aamuisin 1,5 litraiseen ruokatermokseen jossa se saa muhia nelisen tuntia ennen nauttimista. Termariherkku sisältää mummonmuusijauhetta, kuivattua jauhelihaa, kuivattuja kasviksia, lämmin kuppi – keittojauheen, kuivattua juustoa, kuivattua pekonia ja ison lohkon voita. Herkku asettuu ruokatermarissa tasaiseksi laastimassaksi ja tästä seuraa myös lempinimi ”Vaahto.” Joku saattaisi kysellä miksi meillä on mukana vain yksi ruokatermari. Tähän on simppeli vastaus, päätettiin olla grammatietoisia ja käyttää vain yhtä. Toisekseen homma toimii näppärästi niin että lounastauolla toisen lusikoidessa vaahtoa voi toinen juoda termoksesta, napsia kuvia tai puuhailla jotain muuta tähdellistä. Plus onpahan vähemmän tiskattavaa.

Päivällinen
Iltaisin päästään teltan suojiin ja ottamaan rauhallisemmin päivän hiihtourakan jälkeen. Päivällinen on patatyyppinen ruoka joka aateloidaan runsailla siivuilla voita. Kuivattua bataattia, porkkanaa, selleriä, tomaattia ja paprikaa joiden kaverina kuivattua jauhelihaa sekä juustoa. Koko sörsseli keitetään runsaaseen nesteeseen ja voin lisäksi lisätään oliiviöljyä. Päivällistä keitellään kasaan tovi ja nautitaan sitten kattilasta lusikoiden. Riisiä ei aleta keittelemään ja pastat ei oikein passaa joten tässä herkussa määrä korvaa laadun. Eli kolmen litran Primuksen kattila tärähtää mössöä ihan piripintaan.

Kirjoitellaan tässä hollilla vähän enemmän sitten nuista ruuan sekalaisista eli erilaisista legimätöistä, patukoista, juomista ja herkuista. Päivän ruoka-annokset kattaa kaikkiaan noin 5500 kilokaloria joten ihan tukevaa tavaraa saadaan nassuun kiskoa. Ruoka on kaikkiaan ollut meillä jo pitkän tovin tapetilla johtuen ruokailullisista erityistarpeistamme. Kun GD-projektia lähdettiin tekemään pari vuotta sitten niin oli meille selvää että pakastekuivatut valmisruuat ei meille sovi ja
joudutaan kokoilemaan kaikki erikseen. Toistaiseksi ei ole alkanut pöperöt tökkimään testireissuilla joten toivotaan ettei ala vähän pidemmässäkään käytössä.

Katso lähin Punnitse ja Säästä myymälä täältä: https://www.punnitse.fi/myymalat 

Highlander

Mava
Re: ”Anny mul keittiölt muutama suolanen silakka..."

Miten onnistuu kuivattu pekoni? Joku kaupallinen valmiste vai oma tuotanto? Kuulostaa nimittäin ihan just mun jutulta. Totahan voi lisätä esim. aivan kaikkeen?

Highlander
Re: ”Anny mul keittiölt muutama suolanen silakka..."

Ensinnäkin tässä täytyy nyt myöntää että artikkeli valehtelee silmät päästä. Ei meillä ole pekonia mukana. Sitä testattiin vinhasti ja se toimiikin muutamilla reunaehdoilla. Jouduttiin kuitenkin hylkäämään se lentorahdin aiheuttamien kommervenkkien takia.

Pekonista voi ottaa semmottisia ei-110%-rasvaisia kiivuja, paistaa ja kuivattaa rasvat pois semmottis korppuiseksi, antaa viiletä ja pakata pieninä paloina erikseen muusta murkinsta. Säilytetään kylmässä. Toimii ihan kivasti jos voi tehdä juuri ennen reissua, ei silleensä säilyvyysongelmaa mutta ei ehkä järkevintä laittaa sitä pyörimään pariksi viikoksi pitkin lentokenttien pakkaushalleja. Ostetaan metusalemia sen tilalle pelipaikoilta.

Pyydän anteeksi höpöhöpöä, alkaa tässä vaiheessa valmisteluita hämärtymään realismi. Kolme piiiiiiitkää viikkoa vielä...