1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
la.te
Suosituksia PMR—radioksi?

Cobra 975 hyytyi ja uutta tarvitsisi. Toiminnoiltaan oli oikein kätevät ja korvaavaa tarvitsisi. Noita ei näköjään enää saa ja AM-845 taitaa olla korvaava, mutta siitä puuttuu kunnollinen itkuhälytin. Cobra olisi siitä mukava, että voisi kai hyödyntää vanhaa monopodia. Niissä on myös perinteisesti ollut perusjutut kunnossa. Tosin Cobrat näköjään hyytyy jossain alle 10 vuodessa. Onko suosituksia? Rahnaa näihin värkkeihin tuskin kannattaa yli 70€ laittaa ellei saa jotain erinomaista.

Oleelliset vaatimukset

  • monopod
  • itkuhälytin
  • näppäinlukko
  • alikanavat
  • riittävän voimakas kaiutin
  • toimii laskuhommissa
  • toimii mieluiten yleisillä akuilla kuten AAA
cob

Katseen kun suuntaa Kiinaan ja ebayhyn niin löytyy esim. Wouxunin puhelimia pienellä rahalla. Nykymalleista ei ole hajuakaan, mutta omaa UVD1P -radiota (ei pelkkä PMR, vaan yleismallinen VHF/UHF-radio) on käytetty sateessa ilman ongelmia, ja kolhittukin jonkin verran. Sen verran pitää sanoa että käyttötunteja ei yhteensä hirvittävästi ole ollut, mutta ne ovat olleet sitten aika säälimätöntä (joskaan ei pakkasessa). Mekaaninen laatu on ihan ok ja signaalin kuuluvuus parempi kuin kuluttajahintaisissa PMR:issä.

Noihin saa monofoneja, headsettejä yms. kohtalaisella rahalla ja muutkin ominaisuudet löytyvät ainakin omasta mallistani pl. paristokäyttöisyys josta en ole varma. Mutta tavallisellakin akulla akunkesto on useita vuorokausia jos ei tarvitse lähettää usein (eikä käytä laittoman isoja tehoja).

Noita myydään suomessakin PMR-nimikkeellä, vaikka totuus taitaa olla että ne on maahantuojaliikkeen toimesta vain (tyyppihyväksytty?) ja koodattu käyttämään pelkkiä PMR-kanavia ja sallittuja lähetystehoja. Samat mallit ovat Ebayssa myynnissä vain "UHF radio" -nimikkeellä. Radiolaitteiden hallussapito/maahantuontipykäliin kannattaa myös tutustua ja valmistautua siihen että radioiden kanavat joutuu itse koodaamaan. Eli vähän sellainen DIY-vaihtoehto, mutta jos ei liikaa halua maksaa.

Baofeng-merkkisiäkin on ollut tutuilla käytössä, en ole kuullut hirveästi laadusta mutinaa mutta kokemusta itsellä ei ole.

teesaa

Hanki saman kokoinen käteen sopiva pari meri-VHF puhelimia - laatu on parempi, tehoa enemmän ja hinta lähes sama. Cobralla löytyy hyviä malleja - ja toimii todella hyvin. Eikä ole kukaan tullut kyselemään lupia keskellä mannerta käyttäessä.

Wannabe mies monessa lajissa!