1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
herra nylppy
Kahden makuupussin yhdistelmä talvella?

Jouduin muutama vuosi sitten luopumaan jäätävän paksusta, järkyttävän painavasta ja käsittämättömän paljon tilaa vievästä keinokuitutäytteisestä talvimakuupussistani. En ole ikävöinyt sitä yöpyessäni -12 asteen pakkasissa, mutta tulevana talvena tekisi pitkästä aikaa mieli nukkua reippaasti kylmemmissäkin olosuhteissa.

Olen suunnitellut sivuuttavani paksun talvipussin hankinnan yhdistämällä kaksi leudomman sään untuvapussia. Sisemmäksi pussiksi ajattelemani (Mountain Hardwear Phantom 0) omaa parempilaatuisen untuvan, joka on DWR-käsiteltyä. Pussin lämpötila-arvot ovat valmistajan mukaan comf. -8 °C ja ext. -18 °C, ja pussi on melko tyköistuva. Toinen pussi on väljempi ja ohuempi, lähinnä nollan tienoilla toimiva (Joutsen 1000), ja siitä puuttuu lämpökaulus eikä untuvaa ole kosteuskäsitelty.

Yhdistelmällä minun pitäisi pystyä nukkumaan pari yötä ilman huolta lämmöneristyksen laskemisesta (kosteuden tiivistyminen ulompaan pussiin), mutta pidempiaikainen leireily mietityttää. Mahtaisikohan asiaa auttaa, jos käsittelisin Joutsenen esim. Nixwax Downproofilla tms. suoja-aineella, ja kuinka paljon lisäaikaa tempulla voisi ostaa? - En haluaisi hankkia erikseen ohutta kuitupussia päällyspussiksi, vaikka se kai olisi optimaalisempi ratkaisu.

Lisäksi, kuinkahan kylmässä yhdistelmällä voisi ajatella selvin päin nukkuvansa, olettaen kosteusongelman olevan hallinnassa? (Parin viime vuoden ajan käyttämäni yhdistelmä on ollut Joutsen Quantum 900 ja Joutsen 1000, joten tuo Phantom Quantumin tilalla antaa varmasti aika paljon lisää kylmänkestoa.) Tarkoitukseni on majoittua tarppikankaan suojassa, alla pari Multimat Extreme-alustaa.

Yleensäkin olisi mielenkiintoista kuulla näkemyksiä kahden makuupussin käytöstä talviolosuhteissa. Jollakulla on varmasti asiasta minua enemmän kokemusta, joten vinkit ja näkemykset olisivat tervetulleita – aiheesta ja aiheen vierestäkin.

 

akallio

Lähinnä kai oleellinen pointti on, että ulomman pussin pitää olla mahdollisimman iso. Meillä on ulkopussina Marmotin extra large ja extra wide -malli, se on kyllä mainio ja parantaa systeemin käyttömukavuutta huomattavasti. Ja tietysti tiukka ulkopussi myös hyvin helposti tuhoaa koko rakennelman eristävyyden.

Muuten sitten pussit käyttötarkoituksen mukaan. Jos nyt olisin hankkimassa niin koittaisin löytää kuitutäytteisen ulkopussin, jossa on käsiaukot. Tosin en ehkä uhraisi isoa kokoa sen eteen, jos valitsemaan joutuisi.

vesa

On tullut käytettyä yhtä ja kahta ja vaihdellen kahden järjestystä. Nyt taas yksi paksumpi käytössä kun alkoi kahden kanssa nuhjaaminen kyllästyttää. Kosteus on kaikilla ongelma talvella eikä se poistu millään ihmeaineella tai idealla, voi joissain tapauksissa vähetä, tai sitten ei. Kaksi ohempaa tietysti kuivaa nopeammin kuin yksi paksu.... jos on tilaa saada molemmat levälleen. Kaikkein paras tai oikeastaan pakollinen järjestely on varata pidemmällä keikalla aikaa varusteiden huoltoon eli kuivaukseen.

akallio

Meillä ei ole kyllä kosteus ole ollut koskaan ongelma. Yövytään lähinnä teltassa, jota lämmitetään keittimellä, tai sitten joskus tuvassa. Erilliseen kuivatteluun ei ole tarvinnut ruveta ainakaan viikon telttareissulla. Tuplapussissasysteemissä on untuva sisempi ja kuitu ulompi.

Ilman ulkopuolista lämpöä tilanne on hankalampi. Kosteussulku on kai ainoa tapa estää kastuminen pidemmällä reissulla.

Korpijaakko

Olen nukkunut muutaman sata talviyötä erilaisilla tuplapusseilla, useimmiten tosin kuituisella ulkopussilla ja untuvaisella sisäpussilla. Se on mielestäni kosteudenhallinnan ja paino+pakkautuvuus/lämpö-suhteen kannalta optimaalinen yhdistelmä. Mutta ei mikänä estä käyttämästä kahta untuvapussiakin päällekäin: kyllä se on varmasti lämpimämpi kuin yksi untuvapussi yksinään. Tietysti pussien mitat pitää olla sellaiset, ettei eristeet painu kasaan, mutta niinhän aloittajalla taitaa olla.

Kerran nukuin taivasalla lähes -30C pakkasessa Marmot Sawtoothilla (Tcomf -9C) ja Haglöfs LIm 50 -pussilla (Tcomf lienee reilusti +10C lämpimämmällä puolella). Yhdistelmällä tarkeni juuri ja juuri välillä viluun heräillen, mutta kuitenkin yön makuupussissa nukkuen. Veikkaisin, että aloittajan yhdistelmällä pääsisi siis samaan.

Ulompaan pussiin kertyvä kosteus alkaa jossain vaiheessa vähentää lämmöneristystä. En tiedä miten akallia pärjää pusseja kuivattelematta, mutta itse kyllä laitan makuupussit tuulettumaan aina sään salliessa. Kaamosaikaan se tuntuu vähän turhalta, mutta jos helmikuun aurinko sublimoi jäätä pois pussista. Toinen vaihtoehto on nukkua esim. kerran tai pari viikossa tuvassa, jolloin makarit kuivuvat samalla. Kolmas vaihtoehto olisi käyttää höyrysulkupussia. Kaveri teki reilun kahden viikon kaamosreissun höyrysulkupussilla, untuvamakarilla ja vesitiiviillä bivy-pussilla (tietysti teltassa nukkuen). Lopputuloksena oli yhä kuiva ja kuohkea untuvapussi ja vakaa päätös pysyä systeemissä.

akallio

Meillä on toki pussit auki aamulla ja illalla pitkiä aikoja samalla kun keitin lämmittää telttaa. Muilla tavoin ei ole kuivateltu ja kosteutta ei ole kertynyt ainakaan niin paljon, että sitä olisi koskaan huomannut. Kerran kaatui termari sisäpussin päälle, mutta sekin kuivasi yllättävän nopeasti teltan katossa illan aikana.

herra nylppy

Mitä muuten arvelette aikaisemmin käsittelemättömän untuvan käsittelystä eko-DWR:llä? Takeissa tuo on kokemusteni mukaan toiminut suht` ok, mutta tuplapussin päällyspussi ei ehkä ole suoraan verrannollinen takkiin, jossa sisäpuolelta tuleva kosteus osin "pumppautuukin" ulos.

Kuitupussi varmaankin olisi parempi, mutta onko se sitten niin paljon parempi, että sitä kannattaisi hankkia? Ja toisaalta, ainoa järjellinen vaihtoehto olisi sitten varmaankin Primaloft-kuitu mahdollisimman ohuella (läpäisevällä ja kevyellä) kankaalla, jolloin pakkauskoko ja paino pysyisivät järjellisinä. Sellainenhan löytynee aivan varmasti joka valmistajan valikoimista, ja vieläpä xl-kokona... :/

- Nylpytystä jo vuodesta 1973!

Kotakettu
Käyttäjän Kotakettu kuva

Olen Nikwaxilta sekä Granglersilta DWR aineilla jälkikäsittelystä tässä taannoin kysynyt. Valitettavasti eivät käsittelemättömästä untuvasta tee juurikaan paremmin kosteutta hylkivää. Hydrophobic untuvien käsittely on varsin teollinen ja aikaa vievä prosessi. Erilaisilla down proof pesuaineilla voidaan näiden käsiteltyjen untuvien ominaisuudet palauttaa, mutta valitettavasti käsittelemättömien kosteusominaisuuksia ei merkittävästi pysty parantamaan. Untuvamakuupussien säännöllistä pesua kyllä suosittelen kaikille, vanhastakin pussista tulee yllättävän hyvä!

pultti

Pussi kuivaa myös pakkasessa ilman aurinkoakin, ei tietenkään nopeasti mutta jotain kuitenkin. Pyykkejä on kautta aikain kuivattu pakkasessa.

Lefa
Käyttäjän Lefa kuva

Samat kokemukset kuin akalliolla. Viikon mittaisia talviretkiä on tullut tehdyksi parikymmentä kappaletta helmi-, maalis- ja huhtikuissa Lapissa erilaisissa olosuhteissa. Lisäksi lyhyemmät retket etelämpänä. Keittimellä lämmitettävässä teltassa ei ole pussien kostumisesta meilläkään mitään havaintoa. Miksi tehdä tästä ongelma, kun se on niin helposti ratkaistavissa?

herra nylppy

Tjep, kupolikösäkköä värkkäämään, tai sitten hankkimaan jotain sikahintaista termotelttaa... - Kumpikin vaihtoehto on tällä erää ulkona intresseistä tällä hetkellä. Kuten taisin ekassa viestissä mainita, lähtökohta on hieman askeettisempi, eli ilman lämmitystä olisi tarkoitus pärjätä. Keittely lähtökohtaisesti talvikaasulla, jälleen keveys ja minimalismi siis...

- Nylpytystä jo vuodesta 1973!

akallio

Keskustelu voi joskus polveilla ulos siitä raamista, jonka alkuperäinen kysymys sisältää...

Sen verran pitää kommentoida tuohon, että lämmittämiseen ei tarvita mitään erikoistelttaa, vaan mikä tahansa tavallinen talviteltta käy. Eli isohko ja hyvin tuulettuva.

Bushcrafter

Mitä pussia suosittelisitte toiseksi pussiksi jos ulompi on tuo Marmotin extra large ja extra wide. Akalliolla oli tuo sama. Mitä käytät toisena pussina tuon sisällä?

Alibaba

Kolmen pussin systeemi 10 vrk -27'C....... -15'C:

Sisä 0,7 kg Kuitupussi
Keski Höyrynsulkupussi
Ulko 1,3 kg Untuvapussi

Sisäpussi lämpimänä aamuisin tuulettui tuulessa.

akallio

Buschrafter, tuohon Marmottiin menee hyvin varmaan mikä tahansa kolmen vuodenajan pussi. Mulla on Robens Caucasus 300 ja vaimolla Marmot Angel Fire, eli vajaan ja reilun kilon untuvapussit. Huomattavasti paksummat menee myös, mutta sitten toki joutuu lähtemään napareissulle, että tulee niin järeälle makuupussikombolle käyttöä. Smile

Ainoana must-juttuna pitäisin sitä, että sisäpussissa on lämpökaulus. Sitä ei usein tarvitse, mutta on syytä olla kovia pakkasia varten. Sillä ei ole väliä, että miten päin vetoketjut menee pusseissa.