1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Kääkkä
Kengät vuoristoon??

Morjesta!

 

Eka viesti tällä foorumilla joten pahoittelut jo etukäteen jos viesti on väärässä osiossa. 

Reilu puoli vuotta olen treenannut syksyä varten jolloin on tarkotuksena lähteä Lyngenin ja Tamokdalenin alueelle käppäilemään vuoristoon. Paikallisessa laskettelukeskuksessa olen ylämäki treeniä käynyt harjoittamassa kamera reppu selässä ja "Swat" maiharit jalassa. Maiharit on toiminu tasamailla ja vähän vaihtelevissakin korkeuseroissa mutta reilussa mäessä on paljastunu niin paljon ongelmia että taitaa olla viisainta panostaa vielä uusiin kenkiin ennen reissua. Luulin että kengät on olleet sopivat mutta ilmeisesti ovatkin karvan verran liian isot jolloin jalka liikkuu ees taas kengän sisällä eli tuli jumalattomia rakkuloita. Tuosta ongelmasta selvisin vuoraamalla ongelma kohdat urheiluteipillä mutta eilen ilmeni taas uusi hälyyttävä ongelma. Oikeasta jalkaterästä hävisi viimesellä kierroksella tunto kokonaan ja alastullessa meni vasenkin. Tempasin autolle päästyäni kengät jalasta ja kengän varsi oli ilmeisesti murjonu sukan niin tiukasti kiinni sääreen ettei veri kiertäny. Jalka oli sukan kohdalta reilusti kapeampi kuin muualta. 

ELI. Minkälaisia kenkiä ja sukkia suosittelisitte kun tarkoituksena on kavuta mahdollisesti merenpinnan tasosta noin puolentoista kilometrin korkeuteen ja takasin? Onko jyrkässä ylämäessä jäykkäpohjaiset kengät paremmat? Luultavasti tulen samoja kenkiä käyttämään niin kesä, kuin syys tai jopa talvi kelissä. Jääraudat lisätään kalustoon tarvittaessa joten ne on myös saatava kiinni kenkiin. Pienellä budjetillakin kaikenlisäksi ollaan liikkeellä. 

 

Jonkunlaista järkeä täytyy tähän ongelmaan saada. Unelma ei saa jäädä kenkien takia toteuttamatta....

Korpijaakko

Kengät on niin kauhean henkilökohtainen juttu, että vaikea on antaa yleispäteviä ja hyödyllisiä neuvoja. Tässä jotain ajatuksia omiin mieltymyksiini pohjautuen. Ei varmasti toimi kaikille.

Itse tykkään kevyistä kengistä jos ei ole kamalan raskasta kantamusta. Isoista vuorista en osaa sanoa, mutta Käsivarren, Sarekin ja Kilpisjärven länsipuolen maastot menee hyvin maastolenkkareissa. Jalka nousee kevyemmin kun kenkäkin on kevyt. Tarkoitushan on vetää ilmeisesti aika isoja nousuja? Tämän ehtona on tietysti se, että jalka kestää kevyessä kengässä. Omani kestää. Kaikilla ei kestä. Yleensä pitkäkestoinen (vuosia?) totuttelu auttaa, mutta kaikilla ei ole siihen aikaa/mahdollisuutta.

Järeämmissäkin kengissä suosin usein kevyttä ja taipuisaa kenkää, joka antaa hyvän tuntuman ja sallii jalan normaalit liikkeet. Itselläni on nyt "vuorikenkinä" La Sportivan Trango Guide Evot ja olen ollut ihan tyytyväinen. Jos nyt ostaisin uudelleen, ostaisin ehkä pykälää järeämmän mallin, mutta ei nuokaan huonot ole. Ehkä jotain tuontyyppistä kannattaisi katsella? Itse kaipaan jäykkää pohjaa vasta kun pitää "seisoa varpailla" eli tosi jyrkällä tai jäärautojen kanssa. Niin kauan kuin jalkapohja osuu kokonaisuudessaan alustaan, niin tykkään enemmänkin taipuisasta pohjasta.

Remmiraudathan saa kiinni useimpiin kenkiin. Ihan lenkkareissa pysyvät vähän huonosti, mutta on Inov8:n nilkkureilla ja remmiraudoillakin tullut jäätiköillä mentyä ongelmitta. Tietysti jos paljon meinaa rautoja käyttää ja erityisesti jyrkemmässä, niin jäykempi pohja ja automaattirauta ovat paljon toimivampi yhdistelmä.

Samojen kenkien käyttöä ympärivuoden kuulostaa siinä mielessä vaikealta, että ainakaan oma jalkani ei tykkää ylikuumenemisesta kesällä: tulee helpommin hiertymiä. Ja toisaalta, omat jalkani palelevat talvella herkästi. Jos kuitenkin kengän pitäisi toimia kesähelteistä paukkupakkasiin, niin katsoisin mieluummin vähän viileämpää kenkää ja siihen päälle hyvää overbootia/lämpösuojaa (esim. T-tossu lämpösuoja, Bergans Yeti (Instulated), 40 Below:n mallit, jne.) talvikäyttöön.

akallio

Sinänsä ei ole yhtä oikeaa kenkää, vaan erilaisilla kengillä on erilainen etenemistyyli. Lyngenissä on paljon irtokivikkoa ja siinä pärjäämistä pitää erityisesti ajatella. Ja jos jäätikölle mennään, niin myös rautojen käyttöä.

Perinteinen ja yleinen ratkaisu olisi vähän jäykemmät vaelluskengät, jolla edetään kävellen, lyhyillä askelilla ja pohjan kitkaa käyttäen. Niiden kanssa myös raudat toimivat parhaiten. Samantyyppiset, mutta kevyemmät, olisivat lähestysmiskengät tai jäykät maastolenkkarit. Tällöin askelluksen tarkkuus on vielä tärkeämpi, kun ei ole vartta suojana. Erilainen ratkaisu olisi sitten kevyet maastolenkkarit, joilla liikkuminen on dynaamisempaa, nopeaa askelta tai juoksua. Rautojen käyttö on vähän niin ja näin.

Kevyet lenkkarit on nykyään muodikkaita, mutta taitaahan se toki niin olla, että harvalla riittää kunto juoksemiseen vuoristossa. Eli usein rehellisempi ratkaisu voi olla ottaa jäykemmät kengät, kun kuitenkin menee kävelyksi.

Jos sinulla ei ole vielä (jäykkiä) vaelluskenkiä, niin hankkisin sellaiset. Sitten on kaapissa jotkin kengät, joiden kanssa raudat ainakin toimii hyvin.

Suosittelen myös vaellussauvaa tai -sauvoja. Lyngenissä on helposti polvet ja nilkat kovilla.

Talvikelit ei samoilla kengillä onnistu. Overbootit on toki vaihtoehto, mutta teknisemmässä maastossa hankalat. Itse en ehkä monimutkaistaisi jo valmiiksi vaikeaa valintaa yrittämällä kattaa myös talvikelin menoa. Talvella kuitenkin usein liikutaan suksilla, joihin pitää joka tapauksessa hankkia monot.

Kääkkä

Kenkä pohdinta jatkuu...

Kävin tänään paikallisissa kaupoissa kattelemassa kenkiä mutta vähän heikosti on noita jäykempiä vaelluskenkiä tarjolla. Liekkö sitten tilattava netistä jotkut palutusoikeudelliset kengät ja kokeilla jalkaan ja jos ei sovi mitenkään päin niin lähettää takasin.

Päällimmäisinä nyt olen katellut Meindl ja Hanwagin kenkiä. Suht järeän näkösiä Meindl makalu pro monoja en löytäny suomesta myynnistä mistään... Mikähän muu malli menisi tähän "remmiraudoille soveltuvaan vähän jäykemmän vaelluskengän" kategoriaan? Jostain vanhasta viestiketjusta kattelin noita Hanwagin eri malleja mutta ketju oli niin vanha ettei taida kyseisiä malleja olla enää olemassakaan niin mitkähän mallit olisi varteenotettavia tuolta merkiltä?

Nämä "remmiraudat" on ilmeisesti kengän koon mukaan säädettäviä? Eli jos lähden jollekkin kengälle ostamaan remmirautoja niin tarvitseeko kattoa mitään muuta kun se että kengän koko osuu rautojen säätöhaarukan sisälle?

Korpijaakko

Remmiraudat eli esim. tällaiset (http://blackdiamondequipment.com/en_FI/climbing%2Fcrampons/contact-cramp...) sopivat useimpiin kenkiin. Ainoa rajoittava tekijä on riittävä pituussäätö, yleensä vakio rauta riittää jollekin 48 kokoiselle vaelluskengälle. Ja joihinkin malleihin saa pidempiäkin rautoja isommille popoille. Itse käytän tuota mallia BC-hiihtomonojen kanssa ja se pysyy niissä aika hyvin. Pysymiseen vaikuttaa myös kengän ja pohjan muoto. Yleensä vaelluskenkien "teräväreunainen" pohja toimii BC-monojen pohjia paremmin.

Ja toisaalta, nuo eivät vaadi kauhean jäykkiä kenkiä pysyäkseen paikallaan. Sanoisin, että Meindlin valikoimista mikä tahansa BC-pohjallinen tai jäykempi kenkä toimisi. Eri juttu sitten jos pitää mennä kärkipiikeilä seisten, silloin jäykkä pohja säästää jalkoja.

akallio

Joo, jäykällä vaelluskengällä tarkoitin tässä lähinnä "ei löysää". Eli Meindl:n kengistä BC ja eteenpäin, varmaan B toimii hyvin myös. Ainakin paljon paremmin kuin lenkkari. Smile

Jos ei ole valmiiksi mitään tässä keskustelussa mainituista kengistä, niin hommaisin BC-vaelluskengät, niin että ne toimivat hyvin rautojen kanssa eli niillä on rooli jatkossakin kaapin täyttyessä. Mutta toisaalta ovat hyvät kävellä ilmankin remmejä. Itsellä on C-pohjalla, joka on jo hitusen kolho vaelluskäytössä. Mutta sinänsä toimii kyllä yhä hyvin vaelluskenkänäkin.

Ja tietysti kun kenkiä ollaan ostamassa niin istuvuus on paljon tärkeämpi kuin esim. aste-ero pohjan jäykkyydessä. Jos ei ole isolle kylille reissua, niin yksi vaihtoehto on tilata iso nippu hyvät palautusehdot tarjoavasta kaupasta ja sovitella.

Itse en ole koskaan ollut sukkien suhteen niin hifistelijä. Teseman ohuehkoilla villasukilla on pääasiassa menty. Hyvin ohuet linerit alla on hyvä olla, jos rupeaa hiertämään (kahden sukan systeemi). Ja tärkein on melkein, että niitä on sen verran monet, että aina riittää kuivat jalkaan.

nooq

Ite sanoisin, että tuommoisia vaatimuksia täyttävää "mukavaa" kenkää ole olemassakaan. Jäärautakengät on jäärautakengät.. vaelluskengät on vaelluskengät.

Ylempään postaukseen mainittaen, Meindl:n B:t on ainakin itsellä jo aika 'laskettelumono'-jäykkyyttä vastaavat (hyvät juurikin vaativampaan maastoon, mutta menee myös vaatimattomammallakin mukavasti), Meindlin BC:t rupee meneen jo epämielyttäväks (itsellä), jos joutuu enemmän kuin puolet päivän matkasta kulkemaan metsäpolulkumaisella / irtosoraisella alustalla. Tämänkin on kaikki yksilökohtaista. Loppupeleissä, juurikaan kukaan ei voi ehdottaa mitä kenkää missäkin tilanteessa. Kaikkien jalat ovat yksilöllisiä ja siinä missä yks vetää nokian kumppareilla, toinen lenkkitossuilla. Tärkeintä on mennä asianosaavaan kauppaan ja kokeilla niitä jalkineita. Tai sitten kuten yllä mainittiin, niin palautusoikeus-nettikaupasta nippu monoja.. kokeilla ja palautella.

Itse vastaavalle reissulle lähtisin kaksin kengin. Alkutaipaleelle kevyehkömmät lähestymis kengät ja sit kun vuori-oloihin päästään, sitten ne BC/C tyyppiset vuorikengät.

alppi-juha

Täällä myös painitaan Kääkän (aloituspostaaja) kanssa samojen ongelmien kanssa ja ei ole mikään helpoin löytää vastauksia. Itse tykkään kyllä vaellus-/polku-/approach-kenkänä pitää lyhytvartisia maastojuoksukenkiä. Helppus, nopeus ja keveys puoltaa näiden käyttöä.

Mutta ongelmana myös vuoristokengät, joilla pääsee tunturia/alppeja/skandeja/kivikkoja/jäätikköä tallaamaan ja lämpimimpiä vuoria huiputtelemaan. Tottakai kylmimmille ja korkeammille huipuille on omat mononsa omassa kategoriassa. Vähän jäykemmällä pohjalla taitaa ainakin PK-seudulta löytyä hyllyiltä kyseisiä kenkiä, jotka menevät kriteereihin:
Lowa Predazzo GTX
La Sportiva Trango Alp Evo
Salomon X Alp Mtn Gtx

Lowat noista eniten miellyttää ominaisuuksiltaan ja tuntumalta. Aika vaikea lähteä arvioimaan amatöörinä, että mikä kenkä ja millä pohjalla (BC/C) sopii juuri käyttötarkoitukseen ja eipä usein tietotaitoa osata ilmaista tiskin toiseltakaan puolelta.

Netissä kun näitä kenkiä katsastelee niin tulee vastaan mielenkiintoisesti esimerkiksi Lowa Valbona II tapamisia malleja, näistä mtn kokemuksia?

Lähinnä itse pohdiskelen, että hankkiiko alppi/via ferrata kenkiä (jotka ovat yleensä C-jäykkyyttä) vai olisiko sittenkin fiksu ostaa jäykempi vaelluskenkä (B/BC-jäykkyys). Ensimmäisten hankintaa puoltaisia rautojen parempi käyttö, parempi ja tarkempi grippi kivikoissa ja kallioissa. Turvallisuuden kannalta nää on aika isoja asioita kun neppailee vuoren reunoilla. Jälkimmäisten jäykkien vaelluskenkien hankintaa puoltaa oikeastaan ainoastaan, se että saattaa olla mukavampi pitää jalassa pidemmillä vaelluksilla jos lenkkari esimerkiksi ei kylmän sään puolesta ole hyvä ratkaisu.

Mitä mieltä kokeneemmat? Alppi- ja kivikkokengät ominaan ja vaelluskengät ominaan vai onko mahdollista löytää jotain kombinaatiota?

Remu

Mun viisi senttiä: ehdottomasti jäykemmät kengät. Voi niilläkin kävellä 20 km jos tarvitsee. Tai pidempään. Ja monessa voi jättää varresta nauhat löysemmälle kävelyn ajaksi.

Toisaalta Cerro Torrekin on kiivetty lenkkareilla.