1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
herra nylppy
Kysymyksiä untuvaan liittyen

Tilasin hiljattain uuden untuvamakuupussin viimeisiään vetäneen Joutsenen tilalle. Uusi pussi on Mountain Equipmentin Phantom 15, jolle luvataan aika kivoja lämpötila-arvoja suhteessa painoon, ja hintakin oli dumpattu edulliseksi. Untuvan luvataan olevan hanhea, 800 fp - ja huolimatta siitä, että pussi taitaa olla meren takaa, fp-arvo on eurooppalaisen standardin mukainen.

Ennen hankintaa kävin läpi hitonmoisen urakan, kun kahlasin läpi eri vaihtoehtoja... Ihmettelin sitä, että lähes kaikkien pussien eriste on nykyään ankkaa. Onko tämä pelkästään kustannuskysymys, ja onko ankan- ja hanhenuntuvan välillä eroa? Aikaisemmin ankalla taisi olla huonompi fp, jotain max 600, mutta nykyään liki kaikki untuvat käsitellään vettä paremmin kestäviksi ja joidenkin tietojen mukaan myös fp paranisi tämän myötä. Päteekö tämä kohotus myös ankkaan?

Toinen kysymys koskee yleensäkin meren takaa tulevia tuotteita... Onko nykyään vallalla trendi, että amerikkalaiset käyttävät enemmän eurooppalaista fp-merkintää? Ainakin ME:n ohella Eddie Bauer näyttäisi tekevän niin. Entä muut valmistajat? Ilmoitetaanko suomessa myytävissä tuotteissa (esim. Marmot) fp kumpaa arvoa noudattaen? Aikaisemminhan oli selkeämpää, kun kaikista Amerikan herkuista saattoi vähentää 50 - 100 lukemista pois.

Warrior

Terve,
Olisiko pussi, josta kyselet kuintenkin Mountain Hardwearin tekele? Jos näin on niin minulla on sellainen - hankin sen 650 fp pussin tilalle kun ei meinannut oikein tarjeta muutaman asteen pakkasella.
Eikös fp lukema kuvaa täytteen kuohkeutta. Katselin Marmotin sivuja mutta minulle ei selvinnyt mikä standardi oli kyseessä. Ko. MHn pussi on lämpimämpi kuin edellinen Mammutin 650 fp versio. Täytteen paino oli molemmissa lähes sama.
Kuvittelisin niin ettei kosteus käsittely paranna lämpimyyttä lähtötilanteessa mutta kun untuva alkaa kostumaan, voi käsitelty untuva säilyttää paremmin muotonsa ilman klimppiintymistä ja olla näin pidemmän päälle lämpimämpi - tosin tämä on pelkkä maallikon arvaus, jonka varmaan joku viisaampi täällä vielä lyttää...

herra nylppy

Juu, siis Mountain Hardwear (ei Equipment) on kyseessä - näköjään menny konseptit sekasin jossain vaiheessa.

Kyllä sillä fp:llä juurikin kuohkeutta kuvataan, mutta lähtöarvot vaan ovat perinteisesti erilaiset rapakon takana ja meillä päin. Eli kummastelen tuota fp:n hämärää määrittelyä, ja valmistajien sekavia tuotetietoja.

- Nylpytystä jo vuodesta 1973!