1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
matlis
Hydrofobic down / Drydown makuupussissa: onko kokemuksia/ajatuksia aiheesta?

Annoin itselleni luvan ostaa uuden makuupussin ja kappas markkinoille on tullut vetää hylkivää untuvaa.

Etsin itselleni makuupussia, jossa tarkenee nukkua noin -27C pakkasessa. Tulen tekemään hiihtovaelluksia, mutta en ole niillä koko aikaa teltassa/lumiluolassa. Eli makuupussi ei ole vesikeleille ja ei pitkään yhtäjaksoiseen ulkona nukkumiseen. Miksi maksaisin ekstraa hydrofobisesta untuvasta? Miten käy untuvan vettä hylkivälle käsittelylle pesussa?

Toisaalta kiva kokeilla uutta ja 90e lisämaksu jo valmiiksi kalliissa tuotteessa ei niin tunnu. Edellinen pussi toimi ok 15 vuotta ja samankaltaista pitkäaikaista investointia olen nytkin tekemässä. 

Näkisin, että hydrofobinen untuva on hyvä (ohkaisemmissa) untuvatakeissa ja vesikelien makuupusseissa.

Ja mietinnässä siis Cumuluksen Excuistic 1200 ja Alaska 1300. Alaskaan ei saa hydrofobista, koska sen fill power on 700. http://sleepingbags-cumulus.eu/uk/categories/sleeping-bags/excuistic-120...

Pari videota hydrofobisesta untuvasta:

matlis

Ja onko kellään tietoa miten untuvan hydrofobinen käsittely vaikuttaa palotorvallisuuteen?

cob

Aihe kiinnostaa myös, joskin kokemuksia ei ole jakaa. Ahtaammissa teltoissa myös sulan maan aikaan tulee pidemmillä reissuilla pyyhittyä vähintään kondenssivettä makuupussin jalkopäähän. Ei sen makarin tuota välttääkseen tarvi olla kellumiskelpoinen, mutta kunhan untuva hylkisi pienemmänkin kosteuden pois eikä imisi kuin talouspaperi...

Nikwaxillahan on Down Proof -kyllästysainetta (en tiedä onko sama asia ja aine kuin mainittu tehdaskäsittely), mutta hirvittää untuvapussia käsitellä sillä vaikka valmistaja lupaakin että eristävyys ei muuttuisi. Kevytuntsaritakin saattaisin testiksi käsitelläkin jos sellaisen omistaisin.

Vahaa/öljyähän nuo Nikwaxin after-market -aineet ainakin ovat, paloturvallisuus on minustakin ihan asiallinen huoli.

matlis

Näinpä. Yllättävän vähän tuntuu olevan kokemusta tai tietoa.
Kondenssivettä tulee tosiaan pussin jalkopäähän ja uloshengitysilma kastelee pääaukon ympärystää. Oisko noihinkin molempiiin enempi apua makuupussin pintakankaan oikealla valinnalla?

Nikwaxin sivuilla lukee ettei niiden untuva ole käsitelty fluorihiiliyhdisteillä eli oisko termi suomeksi orgaaninen fluoriyhdiste? (PFC).
http://www.nikwax.com/en-gb/materials/hydrodown.php

PFC yhdisteet taas usein hylkivät sekä vettä että rasvaa. Jos hylkimistä ei ole tehty PFC:llä niin millä. Laitoin Nikwaxille kyssäriä.

Aikapaljon kuulemma käsittelyaineena on joillain valmistajilla PFAS yhdisteet eli fluoria, mutta ei hiiltä. https://www.thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/ymparistomyrkyt/tarkempaa-tie...
PFAS aineita kuulemma käytetään myös palonestoaineina.

Kolmas todenäköinen vaihtis on sitten slikonikäsittely. En tiedä mitä se tarkoittaa rasvan hylkimisen suhteen. Tietäiskö joku?

Korpijaakko

Ei minullakaan ole oikeaa tietoa, mutta netistä lukemani ja kuulemani perusteella:
- käsittely kuulemma toimii: untuva ei vety yhtä pahasti ja kuivuu nopeammin
- jonkun valmistajan (PHD?) mukaan käsittely jopa parantaa fp-arvoa, joten vaikka käsittelyainetta jäisikin untuvaan ja se olisi paloherkkää, niin määrä on todennäköisesti niin pieni, että sillä tuskin on vaikutusta palokuormaan

Itse järkeilisin, että teollisesti tehty käsittelu suoraan untuvalle olisi myös pitkäikäisempi kuin itse jälkikäteen pesukoneessa tehty käsittely. Näin tuntuu olevan ainakin kankaisen DWR-käsittelyjen kanssa. Varmasti jälkikäteen untuvaan pesty Nikwaxkin jotain vaikuttaa (pitääpä seuraavassa pesussa laittaa!), mutta uskoisin teollisen käsittelyn olevan pitkäikäisempi kun myrkyt ja prosessit on parempia.

Makuupussin kostumista miettiessä on hyvä muistaa, että kosteutta tulee myös sisäpuolelta. Sitä vastaan käsittely kuulostaisi hyvältä: jos kosteus ei imeytyisi untuvaan, ehkä suurempi osa siitä haihtuisi nukkujan kropan lämmöllä suoraan pois. Tietty siltäkin voi suojautua vesitiiviillä kankaalla eli höyrysulku-pussilla, mutta kuulostaa sen verran nihkeältä, että on vielä kokeilematta. Ehkä tänä talvena saan aikaiseksi teippailla parista jätesäkistä kokeilupussin...

matlis

Hyvä pointti tuo kehon kosteuden haihtuminen. Uskoisin, että ilman höyrysulkua (vapour barrier) se joka tapauksessa jää kovalla pakkasella pussiin (kastepisteteoria), mutta ehkäpä hydrofobisen käsittelyn myötä sublimoituu helpommin/nopeammin pois. En tiedä..

matlis

Nikwax vastasi mulle:
We don't use any fluorocarbons (inlcuding PFAS). Our company was always PFC free and we want to keep it that way as the negative influence of PFC on the enviroment has been proven many times.
As we don't use PFC, our products make clothes water repellent, but not grease/oil repellent, that includes Nikwax Hydrophobic Down.

eliasannila

Vaikka vähän aiheen vierestä meneekin niin pakko kommentoida noista höyrysulkulakanoista sen verran että tulin juuri lapista reissusta, jossa nukuin untuvamakuupussien (ei käsiteltyä untuvaa) ja höyrysulkupussin, sekä ohuen bivypussin kanssa 20 yötä teltassa putkeen, ja voin tosiaankin suositella höyrysulkua lämpimästi Smile makuupussit eivät juuri kastuneet/jäätyneet tuona aikana, vaikka tosin bivypussin sisäpinnalle oli hieman lunta aamuisin tiivistynyt, mutta lähti melko hyvin harjaamalla. Ainoastaan suuaukon ympäristö kastui hengitysilmasta, vaikka höyrysulkupussi, ja bivypussi olivat suuaukosta toisissaan kiinni tarrakiinnityksellä. Aiemmat kokemukseni ilman höyrysulkulakanaa ja bivypussia vastaavista oloista ovat olleet sen suuntaisia, että päälimmäinen makuupussi on yleensä varsin jäinen jo viikon jälkeen.

En myöksään kokenut aluskerraston kanssa nukkuessa höyrysulkua mitenkään ylivoimaisen epämielyttäväksi. Toki meno on aamuyöstä vähän nihkeää, mutta mielestäni ehdottomasti mukavampaa kuin jäätyneillä makuupusseilla. Nämä toki vain omia kokemuksiani/mielipiteitä.

Sanoisin myös että käsitelty untuva tai jopa keinokuitueriste olisi varmaankin normi untuvaa parempi vaihtoehto eristeeksi erityisesti suuaukon ympäristössä talvipussissa, koska normi untuvan kanssa hengitysilman kosteudelta suojautuminen on tosiaankin vaikeaa. En tosin tiedä onko markkinoilla tälläisiä makuupusseja, joissa eristemateriaaleja olisi sekoitettu.

matlis

Ei ole ollut helppoa tämän pähkiminen. Tilasin Cumuluksen Excuistic 1200 pussin hydrofobisellla untuvalla ja päätöksen perusteet ovat:
- en ole löytänyt mitään sellaista tietoa, että hydrofobisesta käsittelystä olisi haittaa
- pussi on joka tapauksessa sikakallis, joten 90e lisää menee samaan konkkaan ja onko se paljoakaan, jos investoinnin käyttöikä on edes sen 10 vuotta saatika sitten 15 vuotta
- jos joskus joudunkin yöpymään viikon hangessa/teltassa ilman mahdollisuutta kuivailla pussia, niin kuinka paljoan mua v***uttaa se että nyt säästin 90e

Tämmöinen päätös tällä kertaa. Toivottavasti pääsen pian testaamaan pussin.

Tada

Onko Excuistic 1200 -pussia tullut jo kokeiltua? Minulla on harkinnassa kyseinen pussi ja myös 1000-versio, joten olisi kiva kuulla käyttökokemuksia. Olen lyhyt ja kylmät varpaat kyllästyttävät, joten laitoin vanhojen viestiketjujen innostamana tehtaalle viestiä pussin mahdollisesta lyhentämisestä. Lupasivat, että yhden täyteraidan verran lyhentäminen maksaa ekstraa huimat 10 euroa. Ainakin palvelu on siis kohdillaan. Smile

make

Olen aikeissa tilata cumuluksen teneqa 700 untuvamakuupussin. Mutta pussi näyttäisi olevan 210cm pitkä ja itse vain 175cm.
Eli onko kukaan tilannut lyhennettynä pusseja?
Mikä pituinen olisi passeli 175cm pitkälle nukkujalle?

joutu

Tilasin lyhennetyn Teneqa 850:n. Lisäksi hydrofobic käsittely ja vetoketjun suojalista. Lyhennys onnistuu kuulemma untuvaosastoittain eli 15 cm lähti pois. Tilaus kesti n. 4 viikkoa vuodenvaihteessa ja pussi maksoi muutoksilla ja rahdilla 480e. Tilaus tehdään sähköpostilla.

Kotakettu
Käyttäjän Kotakettu kuva

Cumuluksen ystäville tiedoksi. Tuomme niitä maahan ja myymme suoraan tehtaan hinnoilla. Joitakin malleja pidämme varastossa. Rahtikuluja emme peri:) Kauppa löytyy osoitteesta: www.kotakettu.fi