1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
beisik
itseseisova teltta kahdelle, suosituksia?

Moikka,

etsiskelen hyvää vedenpitävää kahdenhengen telttaa joka olisi itseseisova (eli ei tarvitse tyynellä ilmalla pultata maahan/voi laittaa vaikka kalliolle). (Nykyinen on festarityylinen yksikerroksinen alle satasen kolmen hengen teltta joka ei pidä vettä ja talvella ei pidä tuulta ollenkaan.)

Yritin katsoa netistä, mutta sopivilla spekseillä ei suoraan löytynyt, olisiko jollain vinkata mikä menisi lähimmäksi näitä speksejä:

 

-Kohtuu kevyt, alle 3 kiloa

- Kahdelle aikuiselle hyvin tilaa että tarvitse olla ihan kiinni (eli voi periaattessa olla 3 hengen teltta).

-Sopisi ympärivuotiseen käyttöön

-Ainakin yksi absidi (Talvella luultavasti haluaisin saada osan kamoista teltan sisään, muutenhan ne kastuu absidin alla, vai miten ihmiset pitävät talvella kamojaan?)

-Vedenpitävä

-Ulkokuori koottaisiin ensin/yhtäaikaa, että sateessa ei teltta kastu sisältä.

 

Lähimpänä on tällä hetkellä nettiselailulla fjällraven dome 2 (aika raskas ja pieni makuutila kahdelle) ja mrs hubba mutha (kootaan kai sisäkuori ensin).

 

Onko ideoita? Kiitoksia vastauksista!

 

Korpijaakko

Jos tahdotaan absidi, jota ei tarvitse lainkaan kiilata maahan, niin vaihtoehtoja on aika vähän ja ne ovat väkisinkin painavia. Akka Domen lisäksi esim. Hilleberg Staika ja Exped Orion-mallit täyttävät kriteerit muute kuin painon osalta. Sanoisin, että tässä on valintatilanne painon ja täysin vapaasti seisovan rakenteen välillä. Kyllähän lähes aina teltan saa kohtuullisesti kiinni vaikka kiipeilijöiden varmistusvälineillä ja pidennetyillä lenkeillä/naruilla. Ja mielestäni teltta kannattaa AINA kiinnittää vähintään kohtuullisesti.

Jos talvikäyttöä tulee paljon, niin ottaisin suosiolla 3hlö -mallin. Talvella jo pelkästään paksut makuupussit vie paljon tilaa. Oma talvitelttailusesteemini on retkikuntien käyttämä tyyli eli tunneliteltta, jossa keittimet ja illan aikana tarvittava tavara sisällä, muu tavara absidisa. Nukkumaan käydessä vaihdetaan sitten osa sisällä olevasta tavarasta (mm. keitinlaatikko) absidiin ja makuupussit sisälle. Erinomainen systeemi jos tulee paljon telttaöitä kylmässä (ja mahdollisesti märässäkin). Kassien pohjat vähän lumeentuu absidissa, mutta mitäpä se haittaa? Päätyyhän sitä lunta aina vähän ahkion sisäänkin...

Lisäys: Ei olekaan valintatilanne, Helsportilta löytyy. Suosittelen silti kiinnittämään teltan aina jotenkin.

Harso

Vähän ku painossa antaa periksi niin hannah sett on iha ok..

akallio

Itseseisova absidi ei ole minusta mitenkään hyödyllinen asia. Jos ei tuule, niin absidin voi pingottaa vaikka kiepauttamalla sisällä olevan repun tms. painavamman tavaran alle. Tai sitoa ulkoa kiveen, puunpalaan tai vastaavaan. Jos taas tuulee enemmän, niin teltta pitää kiilata maahan joka tapauksessa. Harvoin itsellä ainakin telttapaikat ovat sellaisia, että viitsisi ihan kiilaamatta jättää.

Eli Hillebergin termein "self supported" on minusta käytännössä yhtä hyvä kuin "free standing", mutta kevyempi.

 

kelopuu

Onhan hillelläkin kolmikiloinen, kahden oven ja kahden absidin teltta:allak

Korpijaakko

[quote=kelopuu]

Onhan hillelläkin kolmikiloinen, kahden oven ja kahden absidin teltta:allak[/quote]

Totta! Pääsi unohtumaan kun olen itse enemmän tunnelimiehiä (Hillen ei-tunneleista olen kokeillut vain Saitarista ja Souloa). Allak sopii hyvin kysyjän kriteereihin. Tosin itse en ihan kriteerejä ymmärrä, mutta käyttötarpeita on monenlaisia.

Rataraitis

http://www.hilleberg.com/home/products/rogen/rogen.php

Tuossa kanssa hieman kevyempää vaihtoehtoa.

Edit: Joo, elkää tästä välittäkö, pitäis varmaan lukea kriteerit tarkemmin. Biggrin

beisik

Moi,

kiitokset kommenteista.

Tuli vähän heittämällä nuo alkuperäiset kriteerit, tarkoituksena tosiaan oli löytää yksi teltta ympärivuotiseen käyttöön, tosin lähivuosina enemmän käyttöä sulan maan aikaan ja toiv joskus tulevaisuudessa lyhyitä hiihtotalviretkiä, esim lyngenin suuntaan jne. Apsidi ei tarvitse olla itseseisova, en edes ajatellut että sellainen voisi olla mahdollinen :). Itseseisovuudella hain vain tyynen ilman helppoutta roiskaista teltta pystyyn ja vaikka siirtää nostamalla hyvään paikkaan.

Sitä ihmettelen tuota teltan kokoa, näyttäisi että kaikki 2 hengen teltat ovat todella ahtaita, jos siis tilaa on vain noin makuualustan verran. Ja sitä nyt melkein kaikissa arvosteluissa sanotaankin, että oikeasti pitäisi katsoa kolmen hengen telttoja jos haluaa vähänkään tilaa sivuille. Ehkä katson sitten kolmen hengen telttaa niin mahtuu sisäänkin kamoja tarvittaessa. Lisäksi rupesin tuossa miettimään että ehkä sen ei tarvitse olla virallinen talviteltta, en näe niin merkittäviä eroja noissa talviteltoissa.

Mutta, kaikki tosiaan hehkuttavat noita hillebergin telttoja, täytyy niitä käydä ihmettelmässä, ovat kovin hintavia.

Myös toi exped valmistajana oli hyvä vinkki! Nyt nettiselailulla on löytynyt mm. muutamia kevytvaihtoja:

marmot limelight FC 3p

lightwave g30 ultrix

exped mira 3

 

kiravuo

Talvi- ja kesätelttojen erot tulevat esille kun avotunturissa tuulee vaakasuoraan ja ilmassa on hienoa lunta. Teltan pystytys muuttuu kovassa tuulessa vaikeaksi (mm. siksi retkikunnat suosivat tunneleita ja Hillebergin kupoleissa on klipsusysteemi). Hieno lumi tunkee hyttysverkoista läpi (amerikkalaisissa kesäteltoissa usein isoja verkkopaneeleja) ja työntyy myös liepeen alta sisä- ja ulkoteltan väliin (ei suuri katastrofi ja torjuttavissa rakentamalla muuria teltan ympärille). Lyngen on avotunturia, mutta jos ei osta kaikkein kesäisintä kesätelttaa, siellä pitäisi pärjätä. Apsidiin kannattaa kaivaa kuoppa jaloille, mukava istuskella kokkailtaessa.

Talvella kaikkia kamoja ei tarvitse saada sisälle, ulkona on pakkanen, joten mikään ei kastu. Myräkän sattuessa hautautuvat kyllä lumeen ja muutenkin keräävät sään mukaan kuuraa pintaan.

Nykymalleista en osaa sanoa mitään valovoimaista. En olisi kauhean huolissani siitä, tuleeko sisäteltta vai katos ensin, sisäteltatkin ovat kohtuullisen vettä hylkivää kamaa, toki pohjoismainen malli meillä parempi. Jos joutuisin kantamaan telttaa selässä, katselisin jotain 1-2 kg painoista, sarjasta kevyt tunneli tai hyttysverkko ja pressu, jolla pääsee alle kiloonkin. Mutta nämä ovat aina tradeoffeja ja painon kasvaessa kestävyys ja mukavuus kasvavat. Lopputulos on yleensä se, että muutaman vuosikymmenen päästä kaapissa on monta telttaa. Jos golfia ei pelata yhdellä mailalla, en minäkään retkeile vain yhdellä teltalla. Smile

kiravuo

akallio

Tuo taitaa olla se kaikista perinteisin lähtökohta: sulan maan käyttöön, mutta jatkossa voi olla tulossa talvireissujakin. Itsekin aikoinaan noin telttaa katselin, mutta se teltta ehti kyllä jo vaihtua kertaalleen ennen ekaa oikeaa talvireissua ja aikalailla pian sen perään tuli erillinen talviteltta. Eli koitan vähän vihjailla, että jos tarpeet talvireissuille ovat jossakin tulevaisuudessa, niin ehkä niitä ei kannata niin kovasti miettiä tässä vaiheessa. Teltanvalinta on aina kompromisseja, mutta talvikäytön mahduttaminen pääasiassa sulan maan telttaan on niistä suurimpia.

Tilavuuden tunnetta saa myös muuten kuin lattiapinta-alalla. Teltassa voi olla lattiapintaa vain makuualustoille, mutta silti se voi tuntua tilavalta. Jos seinät nousevat suoraan ja on vaikkapa kaksi isoa ovea ja vastaavat absidit, niin tilaa ja avaruutta puuhailuun riittää. Tämä toki pätee vain sulan maan reissuilla, talvipakkasilla sitten mukavuutta saa vain oikeasti isolla teltalla ja tilaa muutenkin tarvitaan enemmän. Siksi mukava talvitelttailu ja keveys hylkivät toisiaan kovasti.

Jos muuten Hilleberg on harkinnassa, niin sen hinnallahan saa laadukkaan kolmen vuodenajan teltan ja erillisen talviteltan, ainakin melkein. Smile

 

Korpijaakko

[quote=akallio]

Jos muuten Hilleberg on harkinnassa, niin sen hinnallahan saa laadukkaan kolmen vuodenajan teltan ja erillisen talviteltan, ainakin melkein. Smile

[/quote]

Riippuu vähän siitä, minkälaisia telttoja kaipaa. Esim. korkealaatuista kovia kelejä kestävää tunnelitelttaa (pystytettävyys myrrskyssä ja helppo pakkaaminen ahkion päälle) etsivän vaihtoehdot tuntuisi olevan väkisin aika kalliita, about Hillen hintaluokkaa.

Mutta ei se Hilleberg mikään autuaaksi tekevä täydellisyys ole. Hyviä telttoja, mutta niissäkin puutteensa. Kannattaa katsella muitakin. Esim. Expedin Venus Extreme oli erinomainen teltta, toimi talvikäytössäkin. Mutta kun tarpeet muuttui, vaihtui telttakin.

beisik

Noniin, heitänpä tähän updaten miten kävi, jos jollekin olisi jotain apua.

Eli päädyin lopulta ottamaan kuitenkin vaihtoehdon halvemmasta päästä, kun lähtötasokaan ei ollut mikään huikea. (Ja käyttöasteesta tulevaisuudessa ei ole varmaa tietoa.)

Ostin marmotin limelight FC 3p teltan. Teltta on tämänkesän versio, jossa on siis täyskangasta (FC) se sitäteltta, eikä verkkoa. Myydään ilmeisesti vain Euroopan markkinoilla. Olettaisin että soveltuu mahdolliseen talvikäyttöön paremmin tuon fullcanopyn takia. Pohjakangas on myös vedenpitävämpää kuin aikaisempi malli. Mukana ei tullut mitään lisäalustaa. Tilasin netistä, painoa oli kotivaalla kaikkine kamoineen aika paljon enemmän kuin ilmoittavat, jotain 3170g, kun teltan pussissa lukee 2790 tms.

Teltta oli käytössä nyt viikonloppuna repovedellä, muuten kaikinpuolin jees, mutta kondensaatio-ongelmaa tuppasi tulemaan joka oli itselle uusi tuttavuus, vs yksikerrosfestaritelttaan mikä tietysti hengitti paremmin kun ei ollut mitään tiivistyksiäkään. (Ilmassa oli siis kyllä kosteutta jonkin verran.)

En tosin tajunnut että A) se ulkoteltta pitää virittää kireälle noissa teltoissa että ilma pääsee vaihtumaan sivuilta (ei ollut sadetta niin se lepäsi siinä seinien päällä osittain kun en jaksanut säätää enempää yöllä kun kävely meni aika myöhään)  

ja B) että luultavasti ovista avattavat verkko-osiot pitäisi pitää kokoajan auki jos on itse sisällä. Saatiin se teltta huuruun jo pelkällä kamojen vaihdolla kun suoraan kamoja vaihdettiin heti kävelyn jälkeen. Hyvällä ilmalla en jatkossa laittaisi sitä ulkotelttaa vasta kuin nukkumaan mennessä (auttaisikohan se, en tiedä?).

Ja tosiaan mitä tulee tuohon "kolmen hengen" telttaan, niin ellei suuntana ole brokebackmountain niin kolmea äijää ei saa -mitenkään- sinne sisään mahtumaan järkevästi. Kahdella äijälle tosin hyvän kokoinen, erityisesti kun molemmilla oli omat oviaukot. Eli kaikenkaikkiaan järkihintainen teltta, jonka voi upgreidata sitten tarpeen mukaan.

 

kiravuo

Kondensaatio tai kaste on myös säästä riippuva juttu. Oltiin pari viikkoa sitten melomassa inkkarilla ja kun päivällä on lämmintä ja ilma kohtuullisen kosteaa, niin auringon laskettua se kosteus ei vain pysy ilmassa höyrynä, vaan tiivistyy pisaroiksi jonnekin. Etenkin jos ollaan melomassa ja yövytään veden äärellä, minne siitä vedestä on haihtunut sitä kosteutta ilmaan. Mutta myös teltan rakenne vaikuttaa, toiset ovat tiiviimpiä kuin toiset. Itse pyrin sään salliessa varmistamaan että teltassa on auki jotain sekä maanrajassa että mahdollisimman korkealla, toivoen näin edistävän ilmanvaihtoa. Jokin näppärä pyyhe (ohut tiskirätti tms.) ei haittaa yhtään, että saa aamulla pahimmat pois ja vähän kuivatettua. Ja kun kosteus normaalisti kiristettynä tulee ulkokankaaseen, jenkkiteltassa on se etu, että sisä- ja ulkoteltan voi kääriä erikseen, jolloin illalla on kuiva sisäteltta.

kiravuo