1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Panda
Paclite kokemuksia?

Terppa!

Nyt pitää ihan kysyä viisaammilta kun itsellä ymmärrys loppuu kesken..

Viime syksynä hankittu Paclite rotsi alkaa olla pesun ja kyllästyksen tarpeessa. Mutta se ei ole varsinainen pääasiani.

Jäin meinaan pohtimaan seuraavaa ja yritän olla dilemmassani mahdollisimman selkeä:

Kankaan puhtaanapito ja kyllästys on toki tärkeää ylläpitoa vaatteelle kun vaatteelle. Kyllästys käsittääkseni tuottaa pintakankaan kuiduille vettä hylkivän nano-tyyppisen kalvon jonka seurauksena pisarat rullaa kivasti kankaalta ja pitää pintakankaan "kuivana" rankkasateelllakin. Kun tämä pinnoite ajan myötä kuluu pois, imee kuidut kosteuden itseensä ja pintakangas kostuu jonka seurauksena koko tekstiilin (sisäkangas, kalvo ja ulkokangas) "hengittävyys" kärsii. Pintakankaan alla olevan "vedenpitävän" gore-kalvon (tai vast.) tehtävänä taas on estää kosteutta läpäisemästä tekstiiliä siitäkin huolimatta että pintakankaan kylläste olisikin kulunut pois.

Seisoin tänään sateessa takki päällä noin 10 minuutin ajan sen kummemmin liikkumatta (lue leposyke) ja riisuessani huomasin että rotsi oli sisäpinnasta litimärkä. Tulin siihen johtopäätökseen että kyseessä oli vesi eikä hiki koska a) en hikoillut ja 2) maistoin varmistaakseni .

Siitä huolimatta että takki on kyllästyksen tarpeessa en kuitenkaan ymmärrä miten kosteus pääsee niin lyhyessä ajassa läpäisemään itse gore-kalvon? Sade ei ollut erityisen rankkaa ja takki on ollut vähäisellä käytöllä hankinnan jälkeen mikä viittaisi kauttaaltaan ehjään kalvoon.. Viime takissa kalvo rupesi hilseilemään vasta viiden vuoden rankan käytön jälkeen ja toimi moitteetta sen ajan. Onko siis kalvojen vedenpitävyyksissä tapahtunut jotain devoluutiota vai missä vika? Vai onko Paclite erityisen paska vedenpitävyydeltään? Ja jos on, ja rotsi alkaa vuotaa seulan lailla heti kyllästeen kulumisen jälkeen, miksi en vaan käyttäisi softshelliä sadetakkina kerta niitäkin voi kyllästää miltei vedenpitäviksi?

Kiitos vastauksistanne jo etukäteen.

Panda kuittaa.

karskinen
Käyttäjän karskinen kuva

Ei oikein hyvältä vaikuta: takki on ollut vähäisellä käytöllä, ei pesty kertaakaan (?) ja silti kylläste on kulunut pois ja takki vuotaa yleisesti. Ottaisin yhteyttä myyjään.

Alibaba

Vaihtoehtoja on kaksi. Joko vesi takin sisäpintaan on tullut sisältäpäin tai ulkoa. Jos kalvona on puolen vuoden ikäinen merkkivaltuutettu packlite, takkia ei ole kaltoinkohdeltu ja kosteus takin sisäpinnalla on kauttaaltaan, on kosteus tullut sisältäpäin. Vesimäärä joka saa pinnan tuntumaan kostealta on pieni. 10min ja yläkropan pinta-ala saa sen helposti aikaan. Neste siirtyy vaatekerrosten lävitse höyrynä, joten suola kiteytyy ihon pinnalle, kuten helteillä voi havaita, eikä maistu enää takin sisäpinnalla. Suolan valmistaminen merivesialtaissa tapahtuu samalla lailla. -Syy on siis ulkopintakankaan märkänä ollessa höyry ei pääse kalvon lävitse. Gore-texien dilemma.

Runo_Jorma

Itselläni vähän samanlaisia kokemuksia. Ostin reilu vuosi sitten Arcteryxin pac lite takin, ja tuntuu että päästäisi vettä läpi. Takki usein sisäpuolelta märkä sieltä minne vesi "ulkopuolelta" pääsee. En ole vielä varsinaisesti ulkosateessa seisomalla testannut, mutta pitäneisi testa tämä.

Gorehan ei taida enää tehdä Pac liteä vaan on korvannut sen active shellillä? En sitten tiedä olisiko kalvon "ominaisuus"

Timoa

Active shell ja packlite on aivan eri materiaaleja eikä packliteä ome lopetettu. Kohtalaisen eri tarkoitukseen tarkoitettu. 

Hengittävyys on fysiikkaa. Ei sen kummempaa. Kalvon molemmilla puolilla on vettä ja eri lämpötilat sitoo erimäärän vettä. Kosteus tasaantuu eli märemmästä kuivempaan. Takin sisällä on yleensä lämpimämpää kuin ulkopuolella. Jos molemmin puolin on 100% kosteus niin todellisuudessa ulkopuolella on paljon kuivempaa kunhan lämpötilaero on riittävä. Huonolla onnella paikallaan istuessa kalvo saattaa hengittää väärään suuntaan. Jos muistan oikein niin 20 asteessa kosteus on kolminkertainen verrattuna 5 asteeseen jos ilmassa on maksimaalinen määrä vettä. Vettynyt kangas myös jäähtyy herkemmin kion kuiva. Voisi verrata silmälaseja uimahalliin mentäessä. Packlitessä vesi myös näkyy herkemmin kuin esim. active shellissä tai muissa jossa kalvo ei ole siinä ihan näkyvilla. Jos uudehko packlite vuotaa niin siinä on selkeä reikä tai sitten fysiikan lakeja vaan ei voi huijata. Parhaan hengittävyyden saisi aikaiseksi luomalla mahdollisimman ison lämpötilaeron kalvon eri puolille. Itselläni packlitessä vaikka olisi uusi niin sisäpinta on märkä jos sataa ja tuulee. Silti vesi ei lorise siitä läpi vaikka olisi millainen keli tahansa.

 

ps. Pahoittelen viitteiden ja kirj. virheiden takia. Kännykällä ei pitkälle pääse vaikka yrittää Smile

Panda

Buenoa palautetta. Eli kyseessä saattaa siis olla sisäpuolinen kondenssi jota ei tule suoranaisesti sekoittaa hikoiluun/hikeen..? On hyvin epätodennäköistä että kalvoon olisi tullut reikää, niin kevyellä käytöllä on takki ollut. Ja kosteus on kyllä aika tasaisesti koko takin sisäpinnalla.

Pakko sanoa että aika pettymys vrt entiseen takkiin joka oli valmistajan omaa tekstiiliä ja vuosimallia 15v vanha. Ja pistää miettimään kalvollisen takin funktionaalisuutta sillä kostea on kostea, tuli kosteus sisältä, ulkoa, ylhäältä tai alhaalta.. Harmi kun muuten takki on pirun hyvä.

Mutta siis puheiden perusteella voisi päätellä että kyllästäminen voisi auttaa jonkin verran, vaikkei varmaan poista kosteusongelmaa kokonaan.

Snadin tutkimustyön tuloksena löysin yhden artikkelin omasta takista jossa käyttäjä kuvaili kyseistä ongelmaa ja valmistaja oli todennut kalvon vialliseksi. Kuulostaa omiin korviin hämärältä kun luulisi että kalvot olisi suht homogeenistä kamaa.

Runo_Jorma: Onko sun kohdalla ongelma esiintynyt jo ihan uuden karheassa takissa vai vasta kyllästeen kulumisen jälkeen jolloin pintakangas on päässyt kastumaan?

Mut joo, hyvää keskustelua. Rukat kehiin vaan!

[b][size=15px]ROCK![/size][/b]

Advanced

Kuten edelle on todettu, niin ongelma lienee, että gore-kalvot toimii sitä paremmin mitä enemmän hikoilet -> vaatii siis lämpötilaeron kalvojen eripuolille. Paikallaan seisoskelu ei edistä goren hengittävyyttä. Tämä on tietysti vähän hassua, että täytyy hikoilla, jotta takki hengittäisi.

Tässä artikkelissa selostettu aika hyvin kalvojen toimintaa:

http://ymmvreviews.com/knowledge/waterproofbreathable-jackets-the-deets/

Petter

^^^

Yllä mainittua periaatetta sotkevat nykyään jonkin verran ilmaa läpäisevät kalvot. Kalvo on siis vedenpitävä muttei täysin tuulenpitävä, ja teoriassa tuuletuksen pitäisi pelata "perinteisiä" kalvoja paremmin. Artikkelissa on mainittu Neoshell, mutta oli niitä kai muitakin?

Paclitesta kokemukset vastaavat täysin ketjun aloittajan kokemuksia, eli päälle voisi vetää yhtä hyvin jätesäkin. Kalvo piti vettä muttei hengittänyt juuri nimeksikään. Kosteus tuli selkeästi sisältä. Tätä ei myöskään helpottanut omassa takissani käytetty todella muovisen tuntuinen sisäpinta. Vastaavasti Neoshell on kokemusteni perusteella vedenpitävä ja Goren kalvoja selkeästi vähemmän ahdistava, mutta toisin kuin artikkelissa sanotaan tuon pienen ilman läpäisevyyden huomaa helposti. Tuntuma ei varsinaisesti vastaa suoraan sitä että takista tuulisi läpi, ei edes tuulisella kelillä, mutta takki kuitenkin tuntuu selvästi Goreveljiään viileämmältä. Liikkuessa tästä on toki pelkästään hyötyä. Huomioitavaa on, että aivan viime vuosina markkinoille tulleita Goreja en ole päässyt testaamaan.

Kunnon hikiliikunnassa toki Neoshellinkin puhti loppuu kesken. Nykyään kalvo siis menee päälle vain jos on aivan pakko seisoskella tuntikaupalla vesisateessa, tai jos jostain muusta syystä on pakko pysyä kuivana eikä tiedossa ole kovin tiukkaa liikuntaa. Olennaisintahan on pysyä lämpimänä, ei välttämättä täysin kuivana. Tähän toimii hyvin keinokuituinen aluskerros ja ohut, kohtalaisen tuultapitävä kuorivaate. Kaupallisia nimiä tälle järjestelylle ovat esimerkiksi Vapour-Rise, Driclime ja Paramon eri vaatteet.

Runo_Jorma

Tuli mieleen tämä ketju kun takki päästi taas vettä läpi. Kävelin (työpäivän aikana, rauhallisesti ja tasamaalla) reilu 10min kaatosateessa.

Tämän jälkeen Packliten sisäpinta oli huomattavan märkä. Kyseessä ei siis voi olla hiki johtuen hitaasta tahdista ja lyhyestä ajasta. Lisäksi repun kohta (Kuvassa vasemmalla alhaalla) on täysin kuiva (Paikka jonka pitäisi hiota kaikista eniten).

Kuvassa siis vasemmalla alhaalla kuivaa kangasta (Paikka jossa reppu oli vasten selkää), ja oikealla ylhäällä olkapään / Selän / käden kohdalta takkia. Kuvasta ei 100% näe miten märkä takki on, mutta saa kuitenkin hyvän kuvan miten tullut läpi. Kaikista märimpiä ovat hihat sisäpuolelta.

Onko muilla vastaavia kokemuksia Paclitestä? Että päästää jo 10min noin paljon vettä läpi ilman hikoilua.

Kuvat: 
matlis

Tuntuu, että tuo sun kokemuksesi voisi päteä myös kondenssiin. Tuliko vesi ulkoa vai tiivistyikö takin sisällä oleva kosteus takin sisäpintaan sateen viilentäessä takin.

Muuten olen kahden Paclite takin ja yksien housujen jälkeen, että niitä muovipusseja ei tarvitse enää ostaa. Toistaiseksi parhaat kokemukset ovat Gore-tex Active kalvosta.

 

Runo_Jorma

Veikkaisin kyllä että tuli nimenomaan ulkoalta. Hihat olivat kaikista märimmät, ja lisäksi huppu.

En sitten tiedä olisiko tuossa takissani jotain vikaa. Tuntuu aika turhalta kapineelta, kun ainoa käyttö olisi juuri kovassa sateessa, jolloin takin kanssa kuitenkin kastuu.

Manaatti

Olen tehnyt yhden ainoan Gore-tex vaatteen perusteella päätelmän, että suuresti mainostetut kalvovaatteet (joita ilman ei mainosmiesten mielestä kykene ulos astumaan), ovat jokseenkin turhia ainakin "tavalliseen" ulkoiluun.
Itselläni Sasta Goretex XCR -takki, jossa aivan samanlaiset ominaisuudet kuin aloitusviestissä on lueteltu.
Sateella ja kosteassa takki ei hengitä yhtään ja ohuella vaatetuksella kastuu aivan varmasti.
Optimaalisin käyttöympäristö takille on kuiva, -5 - +10 astetta Celsiusta. Tosin tuollaisessa säässä melkeinpä mikä tahansa pukine on hyvä.
Oikeastaan ainoa toimiva käyttökohde takille on ollut runsas räntäsade, josta takki päällä selviää vähemmän märkänä kuin ilman takkia. Tuolloin alla on luonnollisesti enemmän vaatetta kuin kesälämpötiloissa.
Takki itsessään on oikein hyvä ja laadukas, yksityiskohtia myöden mietitty ja toimiva.
Kalvovaatteet ehkä sopivat parhaiten johonkin pitkään ulkonaoleiluun, jolloin hitaammastakin kosteuden poistumisesta on hyötyä.