1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Alibaba
MSR Reactor

Kolme kysymystä MSR Reactor -kaasukeitintä koskien:

1. Kärsiikö kattilan pinta jos soppansa lusikoi suoraan kattilasta metallilusikalla (Titaani)?

2. Onko nykyinen poltinmalli erityisen paljon häkää tuottava muihin polttimiin verrattuna,
vai ovatko häkävaroituslappuset normaalia jenkkien varoituskulttuuria?

3. Kokemuksia teltan sisällä käytöstä MSR:n roikotusvaijereilla.

Kiitos.

Samu Koski
Käyttäjän Samu Koski kuva

1. MSRn sivut sanoo Hard-Anodized aluminium. Pinta on siis alumiinioksidia joka on helvetin kovaa, mutta ei mitenkään non-stick mallista. Huomattavasti vähemmän takertuvaa kuin paljas alumiini kuitenkin. (Titaani siis ok.)

2. Häkää syntyy kun happea on liian vähän, suljettu teltta luo tähän optimaaliset olosuhteet millä tahansa keittimellä. Mun lukemissa jutuissa on syytetty kattilan lämpöripoihin tiivistynyttä vettä. Periaatteessa reaktori kuuluu siis tässä riskiryhmään. Kannattaa pitää mielessä että häkämyrkytyksen ensimmäinen tajuamasi oire saattaa olla se kun kaveri läpsii poskelle ja olet mystisesti siirtynyt teltan ulkopuolelle.

Ite kokkaisin absidissa ovi raollaan.. sitäkään ei kai suositella palovaaran takia? Teltan polttamisen kannalta Reactor taitaa olla yksi turvallisimpia?

Asiaa hiilimonoksidista: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00759

akuusist

En omista ko keitintä mutta olen lukenut kakkoskohdasta uskottavan artikkelin:

http://www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/stoves_tents_ca...

Lukeminen vaatii rekisteröitymisen mutta tässä tiivistelmä omin sanoin: Reactor tuottaa enemmän häkää kuin useimmat muut poltinmallit ja varoituksiakin on jostain syystä erityisen paljon. Asiaa voi parantaa käyttämällä keitintä mahdollisimman kuumana ja suurentamalla ilman ulostuloaukkoja. 

Alibaba

En ole vielä saanut varmuutta tuottaako itse poltin normaalia enemmän häkää vai syntyykö häkä vasta kun kattilasysteemi on polttimen päällä. (akuusist ilmeisesti viittaa kattilasysteemin aukkoja.) Asia on sinänsä oleellinen jos aikoo kuivattaa/lämmittää telttaansa pelkällä polttimella ilman kattilaa, toki hyvän ilmanvaihdon kanssa. Yhden testituloksen näin, jossa häkäpitoisuudet tippuivat kuudesosaan kun tehon nosti minimipalamisesta täyteen tehoon. Samassa testituloksessa mm. MSR pocketrocketin häkäpäästöt täydellä teholla olivat moninkertaiset.