1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Arttu Muukkonen
Käyttäjän Arttu Muukkonen kuva
Kikkoja Gore-tex-vaatteiden pesemiseen?

Laskukamat näyttävät siltä, että niiden kanssa on remuttu ties missä. Googlailun perusteella omoinfot yms suosittelevat pesemään kalvovaatteita hienopesulla 30 asteessa tavallisilla pesuaineilla yms.

Tuleeko mieleen mitään käytännön vinkkejä tai kokemuksia, joita kannattaa ottaa huomioon ennen kuin pistää myllyn pyörimään?

Pistol-Pete

Teknisille vaatteille löytyy pesuaineita esim. Granger's:ilta, mitkä samalla myös kyllästävät kankaan. Jos pesee tavallisilla pesuaineilla niin sitten nestemäisillä ja ilman huuhteluainetta. 

Harza

Nikwaxin Gore-kamppeille tarkoitettu pesuaine+kylläste-yhdistelmä ainakin toimii hyvin. On tietysti vähän kalliimpaa kuin Omo Ultra mutta sen avulla vähemmänkin pyykinpesun hienouksiin perehtynyt karju saa kamat puhtaaksi kalvojen toimivuutta tuhoamatta.

http://www.partioaitta.fi/product.asp?sua=1&lang=1&s=20304

En nyt saa tuota linkkiä toimimaan, siihen loppuvat taitoni.

Saruska

ite käytän lv:n nestemäistä pesuainetta jossa merkintä gore-tex vaatteille sopivuudesta, toisinaan pesen myös nikwaxilla. nikwaxilla pesen yleensä vain silloin kun kyllästänkin. ja aina 40 asteessa oon pessy, hyvin on kalvot kestäneet. meillä on pesukoneessa joku ohjelma tekokuidulle, käytän sitä, vissiin kevyemmin linkoaa.

Korppari

Suositus Gore vaatteiden pesulle on 2-3 kertaa vuodessa, käytöstä riippuen tietysti. Säännööllinen pesu ja kyllästys oikeilla litkuilla estää kalvon tukkiutumisen hiestä ja muusta kuonasta ja palauttaa pinnan vettähylkivyyden. Nikwaxia peliin vaan!

 

Highlander

Korppari puhuu asiaa; liiallinen pesu kuluttaa vaatteita, mutta riittämätön pesu heikentää kestoa huomattavasti. Vaatteet paskaantuu monella tapaa; hikoilusta, hankauksesta, afterskissä ja varmasti myös ihan kaupungilla/kylillä kaikesta ilmashaissesta. Omat ProShellit pitää täysin vettä, käytössä vuodesta 2008 ja runsaalla käytöllä. Ittellä on toiminut jotakuinkin näin pesukuvio:

- jauhe/pesuainejäämät pois lokerosta -> huuhtelen suurimmat shaisset kädenlämpöisellä vedellä ( eivätpähän tuki pesukoneen suodattimia ) -> takki pesukoneeseen kaikki vetoketjut kiinni ( jos auki niin voivat hangata kankaan rikki jos huono tuuri käy, kokeiltu on ) -> kuoripesuainetta ohjeen mukaan, oisko 50ml per vaate, pesen normaalisti kolme vaatetta kerralla ( NikWaxit toiminnu ittelle mainiosti ), ohjelma taitaa olla "hellä" tai vastaava ja muistaakseni niissä Niksnakseissa lukee lämpötilakin ja linkousohjekin, ihan suomeksikin vielä  -> vaatteet pois koneesta, nopsa tarkastus että kaikki on ehjänä ja ettei ole suurempia jäämiä -> takaisin koneeseen ja kyllästeaine annostellen lokeroon ja purkin ohjeiden mukaan pyörimään -> vaatteet pois koneesta ja kuivamaan roikottaen -> joskus kuivattanut vaatteita hiustenkuivaajalla jotta kylläste jäisi paremmin kiinni, toimiiko oikeasti, maybe or not.

Sit on täysin toinen juttu jos takissa tai housuissa on sisällä joko a) eristeaine tai b) jonkin sortin verkko. Silloin käyttäisin sumutettavaa kyllästettä ja pesisin kuvatulla tavalla. Kyllästeaine tarttuu kaikkeen kankaaseen ja näkisin että sen verkon/eristeen ei kuulu olla kyllästettyä Wink

Loppuun pieni mainospuhe; NikWaxin pesuaineista pelkästään hyviä kokemuksia, käyttänyt ainekin kuoripesu ja kyllästeainetta, softshell-pesuainetta, kerrastopesuainetta ja untuvapesuainetta, hyvin toimii. Untuvat vien kylläkin pesulaan miellummin nykyjään.

 

vanha_poika

Olen yleensä silittänyt Goret näiden pesukäsittelyiden jälkeen - kalliit taika-aineet tuntuvat pysyvän sillä tavoin paremmin kiinni.

Toinen vaihtoehto on tietty saunaan ripustaminen jälkilämmöllä mutta siinä on sitten omat riskinsä.

Hemo

Yleensähän pesuaine haluaa lämpökäsittelyn ja takki ei. Siitä sitten riskianalyysiä tekemään.

Arcteryxiltä tuli vuodenvaihtessa ihan fiksun oloinen pesuohje: http://www.youtube.com/watch?v=I4N6ZuKTZ_c Mömmöt on ostettu, mut vähän on vaiheessa kun ei ole kotona kuivausrumpua.

Aikanaan pesin takin grangersin 2in1 pesu+kyllästeaineella (eli pelkkä pesukonekäsittely), mut takista tuli kylmempi ja päästi vettä enemmän läpi. Kyseessä oli kuitenki 9v käytössä ollut takki, joka oli kerran aiemmin pesty, joten voi olla, et kalvot on menneet kauan sitten ja ainoa mikä piti vedenhylkivyyttä yllä oli se kuonakerros. Uutta takkia pitää muistaa pestä useammin. 

Jos ei tuleva pesu auta tohon vanhaan takkiin, ajattelin suihkutella telttakyllästettä hartioihin ja muihin kriittisiin paikkoihin. Kunhan ei kokonaan kyllästä, niin hengittää edes jostain.

vanha_poika

Tuossa Goren pesuohjeet ja rautaa päälle: https://www.gore-tex.com/remote/Satellite/content/care-center/washing-in...

Meikällä on ollut jokunen "pojilta" parin alppikauden jälkeen halvalla ostettu takki ja jossain vaiheessa (3-4v vanhoina) niistä on tullut semmoisia että käsittely pitäisi tehdä kerran viikossa jotta pinta ei kastuisi. Siitä sitten miettimään jaksaako niin tehdä.

t@brof

Lämpökäsittely onnistuu helposti kuivauskaapissa. Lämpötilan saa helposti säädettyä sopivaksi 40-50 C .

Torben Korben

[quote=Highlander]

Loppuun pieni mainospuhe; NikWaxin pesuaineista pelkästään hyviä kokemuksia, käyttänyt ainekin kuoripesu ja kyllästeainetta, softshell-pesuainetta, kerrastopesuainetta ja untuvapesuainetta, hyvin toimii. Untuvat vien kylläkin pesulaan miellummin nykyjään.

[/quote]

 

Ainakin Nikwaxin softshellin kylläste jota käytetään pesukoneessa oli aivan kuraa- suorastaan sekundaa verrattuna Tokon spray kamaan.

dabomba
Käyttäjän dabomba kuva

[quote=vanha_poika]<p>Tuossa Goren pesuohjeet ja rautaa päälle: https://www.gore-tex.com/remote/Satellite/content/care-center/washing-in... </p>[/quote]

Tuossahan se on pähkinänkuoressa. Pesu sopivalla ohjelmalla ja pesuaineella. Minkä vähemmän ja rauhallisempaa pyöritystä ohjelma tekee, sen parempi. Itse olen käytellyt pesemiseen Nikwaxin Tech Washia, siinä ei varmuudella ole mitään lisäaineita jotka olisivat haitallisia kalvoille (esim. tahroja poistavia tai valkaisevia aineita).

Linkous kannattaa kytkeä kokonaan pois päältä. Jos kalvo on vedenpitävä, ei vesi tule sieltä läpi linkoamalla.

Vaatteen lämmittäminen pesun jälkeen on tärkeä vaihe nimenomaan vedenhylkivyyden takia. Eli sen DWR-käsittelyn aktivoimiseksi. Vaate kyllä pysyy 100% vedenpitävänä vaikka se ei hylkisi vettä, niin kauan kuin kalvo on ehjä. Hylkivyydellä ehkäistään veden imeytymistä pintakankaaseen, joka parantaa hengittävyyttä, koska kostunut kangas ei hengitä. Eli palautetaan se takissa uutena ollut ominaisuus, kun vesipisarat vain helmeilevät pinnalla ja valuvat pois. DWR-käsittelyn pettämisen huomaa siitä kun lyhytkin sade saa takin näyttämään kastuneelta. Eli kuivausrumpua, kuivauskaappia, silitysrautaa tai vaikka hiustenkuivaajaa vaatteelle pesun jälkeen, se aktivoi DWR-käsittelyn uudelleen.

AnneD
Käyttäjän AnneD kuva

Saako tuota Nixwaxia Suomesta? Jos ei niin paras putiikki tilailuun? Ihan nopsalla Googlailulla en löytänyt.

“Happy are those who see beautiful things in ordinary places, while others see nothing.”

http://www.relaa.com/blogi/neito-pihalla-anne-dahlgren

dabomba
Käyttäjän dabomba kuva
Juha_74
Käyttäjän Juha_74 kuva

Moro,

Mistä kaupasta kannattaa kysellä Goretex vaatteiden pesuainetta Helsingissä? Kyselin Kampin Outdoorstoresta (www.facebook.com/ScandinavianOutdoorStore), mutta Nikwax oli loppunut heiltä hyllystä.

Pitäisi hyppää parin päivän päästä lentokoneeseen ja olisi kiva saada ihanan raikkaalta tuoksuva gore-takki päälle Smile

napunen
akallio

Serto Sportti, löytyy useimmista marketeista.

Kyllästysaineen joutuu ostamaan alan liikkeestä.

JM

Mä en myöskään oo ollu nikwaxin pestävään kyllästeeseen mitenkää erityisen tyytyväinen.

Varuste.netistä sai vielä pari vuotta vuotta sitten Gear Aidin ReviveX DWR sprayta, jota valmistaja mainostaa samaksi kamaksi kuin "tehtaalla käytetään". Jouduin erikseen pyytämään ton myyjältä, kun ei löytyny hyllystä (oli vaan nikwaxia..). Hipinomainen myyjä ei meinannu suostua ylipäänsä myymään tota mulle, kuulemma myrkkyä mulle ja luonnolle. Koitti kovasti suostutella vaan ostaa siitä hyllystä sitä nikwaxia, kuulemma "vähintään yhtä hyvää". Ihmetteli vaan että mites tää ylipäänsä löytyy niiden tavis katalogista. No en suostunu ostaa nikwaxia, toi Gear Aid piti erikseen hakea jostain viranomaispuolen showroomista. Oli kyllä hauska vääntö sen myyjän kanssa Biggrin

Se oli ihan hyvää kamaa, mut ei sillä yhellä pullolla ihan kuuhun menty. Ehkä netistä saa jostain tilattua, on näemmä poistunu valikoimasta..

Tuotemerkki : GearAid
Malli : ReviveX® Durable Waterproofing, 295ml
Määrä : 1 kpl
Hinta : 14.31 e