1 viesti / 0 new
Sarekretkeilijä
Mannfjellet ja Markusfjellet

Palasin tänään reissusta. Olin Mannfjelletillä 6.8. ja Markusfjelletillä 8.8. Tukikohtana oli Fiskelaus-järvi. Sille pääsee Kitdalenista  pitkin polkua, joka seuraa lähes koko ajan moottorikelkkareittiä. Laaksossa on parkkipaikka P-kyltyeineen ja ohje Mannfjelletille etenemiseen.Jätin auton tähän, vaikka lammasveräjän takana olisi ollut tie parisataa metriä ja 2-3 kilometriä matkassa ylemmäs. Tie vaikutti maanomistajien omalta peltotieltä kahdelle tuvalle ja kodalle matkan varrella.

Maisemat Mannfjelletiltä ovat tietenkin yli kaksi kertaa paremmat kuin Markusfjelletiltä. Edelliseltä näkee paljon lähempää tärkeämpää puolta Lyngenin alpeista, kun taas Markukselta vain muutaman huipun. Sama on toiseen suuntaan Norjan huippujen kanssa. Markuksen ja Mannin länsipuoliset tunturit tietenkin näkyvät lähes yhtä hyvin. Markukselta eri kulmasta ja sitten vielä näkyy Isdalksfjellaa ja Jerttaa sinne. Jotenkin nekin melkein monipuolisemmin Mannilta. Etenkin kaukaisemmat lännessä ja pohjoisempana. Mannfjelletillä kannattaa käydä myös korkeimmalla huipulla, joka on puolen kilometrin päässä leveästä huipusta kapean kalliokielekkeen kautta. Täältä näkee alas laaksoon parhaiten.

Olin jo 17 vuotta sitten mannfjelletillä, mutta lähestyvä sadealue pilasi näkymiä muualle kuin laaksoihin. Tuolloin saavuin paikalle Markos-Mallan ja Markusfjelletin välistä ja poistuin Kilpparille Goaterotrassan eteläpuolitse ja Rhipogaisilla köyden (Sallorassajärvien kivikoista, kun en tajunnut, mitä rassa tarkoittaa)

Muutama poro näkyi täälläkin. Valitettavasti rannalla löytyi lasipullo. Ensimmäisenä iltana näin kaksi tyyppiä, mutta ne kai menivät käymään yötä myöten huipulla. Jolleivät sitten Signaldaleniin. Viimeisenä iltana ulkoa huikkasi mies, joka oli tullut Signaldalenista ja oli menossa Kitdaleniin. Ketään muuta ei näkynyt. Porukkaa käy kai hieman alemmilla järvillä kalassa ja menevät sinne toista laaksoa pitkin. Ainakin sen laakson parkissa oli vajaa 10 autoa