1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Reissuruuna
Heinä-elokuun vaihteessa Kungsledenillä Abisko-Nikkaluokta

Heinä-elokuun vaihteessa olisi tarkoitus lähteä kaverin kanssa Kungsledenin Abisko-Nikkaluokta -pätkä patikoimaan. Muutama kyssäri.

  • Jos menee autolla Suomesta Abiskoon, onko Nikkaluoktasta suht helppo päästä julkisilla takaisin Abiskoon? Ovatko julkiset ylipäänsä paras vaihtoehto paluuseen, vai tietääkö joku jotain yritystä, joka järjestää kuljetusta tuolle välille?
  • Saako reitillä telttailla vapaasti? Tuvat ilmeisesti maksavat jotain, mutta onko telttailu sallittu missä vaan? Täytyykö tuvat varata etukäteen?
  • Olenko ymmärtänyt oikein, että Kebnekaiselle pääsee nousemaan ilman vuorikiipeilykokemusta ja -varustusta?

Kiitos vastauksista ja avusta jo etukäteen.

Sarekretkeilijä

Telttailla saa missä vain, kunhan ei tuvan lähistöllä (en muista etäisyyttä, 300 m?). Tupia ei tarvitse varata, mutta hinta on suolainen. Kebnelle pääsee nousemaan ilman varustusta, jos huippujäätikön päällä on yhä lunta. Käsittääkseni se sulaa pois heinäkuun aikana (?) Heinäkuun jälkipuoliskolla olen käynyt tuolla ja silloin lunta oli (v. 2004), joten kannoin jäärautoja turhaan. Huippujäätikkö on n. 40 m korkea. Sinne pitää mennä ihan ylös, jos haluaa nähdä toisenkin puolen näköaloista. Julkisista en tiedä mitään, koska menen aina henkilöautolla. Veikkaan, että julkiset pelaavat mainiosti ja ovat oiva ratkaisu. En ole kuullut kuljetusyrityksistä, mutta en kyllä kuulostellutkaan. Aikataulut selvinnevät kätevästi netistä ja sitten voi kysellä paikan päältä.

cob

Kun itse kävin elokuun alkupuolella 2014, kebnelle pääsi melkein huipulle kiviä pitkin ja viimeinen öö olisko parisataa metriä ollut lumitasannetta ennen huippuharjannetta joka sekin oli pehmeää lunta. En tiedä kuinka paljon vaihtelua kebnen nousureitin lumitilanteessa on vuosittain kun puhutaan loppukesästä, eli toisinsanoen onko mahdollista että lumi/jää on vastassa jo reilusti ennen huipputasannetta, niin että edes tasanteelle ei pääsisi jääraudoitta. Arvaisin mutulla että ei, mutta tämänhän voi tarkastaa hyvissä ajoin ennen reissuun lähtöä. (Nousu on kuitenkin etelärinnettä pitkin.) Muistaakseni fjällstationilta vuokrattiin jäärautoja, mutta käytännön saatavuutta en tiedä.

Niinkuin edellä sanotaan, parhaat näkymät ovat huipulta, mutta eivät maisemat mitään kuraa hyvällä kelillä ole matkan varreltakaan, jos nyt kävisi niin ettei ihan huipulle pääse nousemaan. Sinnehän ei kannata lähteä jos on yhtään fiilis että pinta on liukas; liukumäellä huonoimmassa tapauksessa taisi olla korkeutta 700 metriä.

Telttailusta sen verran, että tuvan lähelläkin saa telttailla jonkinlaista korvausta vastaan, ja samalla rahalla saa käyttää kuivaushuoneita ja keittiötä. Ja bussiaikataulut löytyvät jos ei resrobot-palvelulla tai sj.se -sivustolta, niin viimeistään laittamalla googleen "länstrafik norrbotten" ja katsomalla itse bussifirman sivuilta. Nyt luultavasti kesän aikataulut alkavat olla saatavilla.

muoks: kannattaa tarkistaa Fjällräven Classic -vaelluskisan aikataulut ja välttää niitä kuin ruttoa, tuvat ja koko reitti ovat täynnä vaeltajia.

Reissuruuna

Kiitos tosi paljon!

Reissuruuna

Erityiskiitos tuosta FC-kisavaroituksesta.

cob

Vinkkinä vielä kun unohtui: liittymällä Suomen Ladun johonkin jäsenseuraan saa alennuksia sekä tupa- että telttamajoittumisesta majojen lähellä. SL:n jäsenmaksu on niin pieni että se maksaa itsensä takaisin jo yhden ruotsinvaelluksen aikana, jos yhtään käyttää majojen palveluita. Jäsenkortillahan pääsee mm. päiväsaikaan käyttämään keittiötä/kuivaushuonetta ilmaiseksi muutaman tunnin verran vaikkei leiriytyisikään tuvalle, ja kurjalla kelillä jo katto pään päällä on mukava juttu.

boogi

Abiskon kansallispuistossa on telttailu kielletty. Kannattaa tarkistaa kansallispuistojen säännöt koska ne vaihtelevat. Hyvä uutinen on että jos vaeltaa Abisko-Nikka niin Abiskon kansallispuiston läpi vaeltaa helposti päivässä (n 16 km) ja heti puiston ulkopuolella saa pystyttää telttaa.

Paikka tuvassa ei pysty varaamaan etukäteen mutta kaikki pääsevät katon alle nukkumaan (patja lattialla mahdollinen). Kannattaa kuitenkin ostaa yöpymiset etukäteen koska silloin saa alennusta ja kannattaa hankkia STF jäsenyys jo parin yöpymisen kanssa.

Yöpyminen Abisko-Nikka tuvissa:
https://boka.stfturist.se/sv/se-gora/a1541110/kop-boende-i-fjallstuga-ku...

STF jäsennyys
https://www.svenskaturistforeningen.se/stotta/bli-medlem/?_ga=2.16557753...

Kebnekaiselle voi nousta västraledenin kautta ilman alppikiipeily kokemusta mutta se on todella pitkä päivä (12-16h). Kebnekaise fjällstationin oppaat osaavat kertoa sen hetken tilanteesta huippujäätikölla ja niiltä voi vuokrata jäätikköraudat.

Sarekretkeilijä

Signituvan suunalta Kebnelle nousu sujuu nopeammin kuin Tunturihotellilta. Vierramvarri jää väliin ja lähestyminen on loivempaa. Ja joo, eivät nenyt niin kalliita ole ne tuvat

cob

Jep, en tajunnut että vaellussuunta on Abiskosta etelään, eli silloin tosiaan oikoreitti huipulle on Sälkatupien pohjoispuolelta lähtevästä polunhaarasta ns. Durlings lediä Kebnelle päin. Itse kuljin juurikin tuota reittiä ja tulin illaksi alas leiriin Duolbagornin pohjoispuolelle Kitteldaleniin (en jaksanut kävellä tunturihotellille asti).

Nousupäivän voi aloittaa esim. siitä mistä Durlings led erkaantuu Sinnivagge-laaksosta ja lähtee pohjoiseen Kaffedaleen päin. Sinnivaggessa on tuossa kohdalla muutama pieni järvi ja tasaista ruohikkoa teltalle. Siitä eteenpäinkin teltan ehkä saa jonnekin pykättyä ja pääsee siis lähemmäksi Kebneä, mutta pitää etsiä valmiiksi kivistä raivattu alue tai urakoida itse, koska reitti kulkee kivikossa. Lisäksi Sinnibaktin pohjoispuolella olevassa laaksossa jossa reitti kulkee, oli paksusti lunta vielä heinäkuussa 2014 (muistin väärin ajankohdan, olin siellä siis heinäkuun alussa, en elokuun).

edit: latasin samalla galleriaan muutaman kuvan kun niillä verestin muistiani: https://exposedpaths.exposure.co/7818ea5448debc93e857a194f3fcc755

Reissuruuna

Hienoja kuvia! Olenkin Suomen ladun jäsen, eli täytyypä käyttää tuota etua.

tst

Jos suunta on Abiskosta Nikkaluoktaan niin ehkei kannata oikaista Sydtoppenilta östra ledenin kautta hotellille, sillä sen pystynousun alaspäin meno lienee hankalampaa kuin ylös nousu. Itse noustiin huipulle östra ledenin kautta joskus -92, mutta palattiin takaisin hotellin lähelle västra ledenin kautta. Tuossa pystyssä olisi syytä olla ylhäältä mahdollisesti tippuvien kivien takia kypärät ja sen alapuolella olevalla jäätikköharjanteella on railoja joten siinä olis hyvä olla köydet. (Meillä ei ollut aikanaan kumpiakaan ja lenkkaritkin kasteltiin sillä jäätiköllä, no kaupan muovipussit jalassa auttoivat hivenen).

tst

Onnistuukohan kuvan lisäys?

Kuvat: