1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Sarekretkeilijä
Online
Viimeksi kirjautunut: 9 min 7 s sitten
Liittyi: 15.09.2015 - 18:39
Kokemuksia turistihuipuilta Jotunheimenista ym.

Yllättäen koin Glittertindenille nousun paljon helpommaksi Spiterstulenista kuin Galdhöpiggenille. Kartan 7 h hämäsi, kun se tarkoittaakin aikaa Glitterheimiin saakka menemiselle. Lähdin klo 11 kävelemään ja pidin kaksi pientä taukoa. Huipulla Glittertindenillä olin noin tunnin. Alhaalla autolla olin varttia vaille klo 7 illalla. Noin 8 tuntia evästaukoineen ja juomataukoineen ja huippuelämyksineen. Tosin auto oli juuri polun alussa myöhemmin esitettävästä syystä. Maisemat eivät kalpene G:n kanssa, jotensuosittelen huippua hyvllä säällä Galdhöpiggenin sijaan ykkösvaihtoehdoksi. G:lle tulee myös ainakin heinäkuussa Juvashyttalta mieletön määrä ihmisiä, jos keli on hyvä. Glittertindenillä on silloinkin vain muutamia kymmeniä ihmisiä kerrallaan ylhäällä. Tietenkin molemmat tulee käydä kerran elämässään.

Kauniilla ilmalla Spiterstulen on aivan täynnä eikä parkkipaikalla ole tilaa autolle, jos tulee klo 9 jälkeen Suomen aikaa. Kaunis ilma on tässä aivan pilvetön sinitaivas. Koska Vågåmossa hotellin aamiainen oli vasta klo 9 Suomen aikaa, en ennättänyt saada autoa isolle parkkipaikalle Spiterstulenissa. Autoja olikin tien laidassa molemmin puolin pitkiä matkoja. 80 kruunun parkkilappu täytyi silti käydä lunastamassa. Hermot olivat tiukalla, kun juuri saapunut vuorobussi blokkasi koko tien lähes puoleksi tunniksi enkä meinannut päästä pois ajamaan autoa parkkiin tien reunamalle. Koko härdeli vei tunnin.

Galdhöpiggenillä olin jo käynyt aiemmin ja silloin oli ollut paljon enemmän tilaa. Tilaa oli myös silloin, kun pilvisyyttä oli vain vähän luvassa ja myös tuon huipun maisemat tuli nähtyä. Siellä on heinäkuussa niin paljon lunta, että naamani paloi sen päivän aikana punaiseksi. Ihoa piti hoitaa päivätolkulla ja se kirveli poskista seuraavina päivinä. Ei kannata jäädä huipulle aurinkoa ottamaan iian pitkäksi aikaa ja kannattaa suojata naamaa muullakin kuin aurinkoöljyllä. Pienellä repulla nuo merkityt ajat ovat terveelle ja normaalikuntoiselle, ehkäpä kuitenkin alle 55-vuotiaalle ihan passeleita. G:lle meni juuri tuo 3-4 h ja pois nopeammin. Kovaksi tallautunutta lunta oli helppoa tietty nousta pitkätr osuudet. Myös liukua kengillä ja pyllyllä alaspäin.

Jos tuolla vaeltaa rinkan kanssa, on syytä pakata vain viikon keikalle. Rinkka ei saa painaa, jos menee korkeista kivikkolaaksoista. Itse en vaellellut nyt. Tietty esim. Glitterheimiin piterstuenista nyt ei ole kovin raskas kulkea. Vaikelata näytti se yli 1600 metriin nouseva laakso, joka oikaisee Gjenden suuntaan. Lunta ja kiveä. Poluilla ja reiteillä joutuu kuitenkin noihin 300 - 400 metrin melko jyrkkiin nousuihin ja laskuihin usein.

Jos tykkää huiputuksista ja on vain yksi kirkas ja varma päivä enää käytettävissä, kannattaa mennä Surtningssualle ennemmin kuin Besseggeniin. Surtningssualle reitti Raudhamran kautta on tosi komea. Takaisin voi tulla Memurudalenia sitten. Besseggen ei minua oikein säväyttänyt. Ehkäpä se on ylikehuttu. Jos sitä ei hehkutettaisi, se voisi olla ihan piristävä ylläri kai. Nyt siltä odotti enemmän. Kannattaahan se käydä kävelemässä, jos on esim. aurinkoinen ilta luvassa ja kello jo pitkällä iltapäivässä. Laivoja menee usein. Nyt kuitenkin siis Surtningssualla oli jo keli huono huipulle mennessäni. Matkalla näki vielä paljon. Huipulta vain hieman muutamaan suuntaan. Olisi kannattanut mennä ensin sinne ja sitten puolittaisessa kelissä Beseggen. Jos kävelee reippaasti, ennättää aamulaivan kanssa käydä Surtilla ja iltalaivalla takaisin. Varminta on laittaa teltta. Memurububleirintäalueella telttailu maksaa 75 kruunua. 2 km päähän Memurudaleniin saa teltan ilmaiseksi.

Gjenden parkkialue on kallis. Iso parkki yli 1 km satamasta maksaa muistaakseni 110 tai 120 kruunua päivä. Pitää tietää etukäteen, koska lähtee ja merkitä se lappuun. Lappu riuhtaistaan kuitiksi kuoresta, johon tulee kaksoiskappale ja rahat käteisenä. Kuori laitetaan rahoineen sitten laatikkoon. Valvonta on ilmeisesti aika tiivistä. Pakkohanb auto sinne on joskus laittaa, kun siellä on monta kohdetta, kuten Leirungsdalen ja Svartdalen tulevaisuudessa. Surtille ja Besseggeniin jos lähtee, niin joutuu tekemään näin myös tai sitten hankkiutumaan sataman parkkiin, jossa voi maksaa kioskille ja saada sieltä kuitin.

Rondanen kuuluille tuntureille jos haluaa (Rondslottet, Veslesmeden, Sorsmeden, Storronden), niin Rondvassbuhun saakka ei pääse autolla. Parkkialueelta joutuu kävelemään sinne, joten päiässä ei kerkeä yhdelläkään käydä. Puoli parkkiin aukeaa 20 kruunulla ja lapulla saa käsittääkseni pitää aurtoa parkissa päiväkausia. Ei kun teltta jonnekin ja noille huipuille päiväretkiä. Pitänee joskus tehdä. Alueelle pääsee myös idästä komealta tieltä.

Dovreen en viitsinyt mennä, kun sinne pitää mennä bussilla. Alue onvarmaan hieno vaellusalue ja sitten on se Snöhettan. Aika näyttää. Pitää ensin löytää paikka, josta bussit lähtevät.

Yksi hyväö turistihuippu on ilmeisesti Slogen Alesundin suunnalla ja eteässä Gaustatoppen. Aika näyttää, joutaako koskaan sinne.

Sarekretkeilijä
Online
Viimeksi kirjautunut: 9 min 7 s sitten
Liittyi: 15.09.2015 - 18:39

Surtningssua oli siitä systä hieno kohde, että näin siellä käydessäni matkalla vain kusi ihmistä, jos ei lueta mukaan ihan lopussa Memurudalenissa vastaan tulleita kahta vaeltajaa ja tunturimajan lähellä vastaan tullutta perhettä iltakävelyllä.