1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva
Pikaklinometri

Sain sen verran rohkaisevaa palautetta International Snow Science Workshopin huipputyypeiltä posteristani, että laitanpa tänne linkin nettisivuille, jossa on sekä esitys, taustoja että tee-se-itse ohjeet sauvaklinometriin, jolla määrität rinnejyrkkyyden kolmessa (3) sekunnissa, ja vilkaiset neljännnessä sekunnissa, mitä simppelit vyörynvälttämissäännöt sijainnistasi tykkäävät.

sivu https://mattiverkasalo.wixsite.com/instantinclinometry

<!--break-->

ja pikalinkki:

Rentoja ja turvallisia nousuja ja laskuja!

Kuvat: 
Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva

Saa kommmentoida, rakentavat kommentit siirrän vempaimen kehittelysivuille Smile

jeppe jääkarhu

Yksinkertainen on kaunista ja tuossa ei paljoa ylimääräistä ole. Mitä määrityksiä laitoit pystyyn jäävään sauvaan? Kuvasta ja tekstistä päätellen, siinä sekä asteikko mäen kulmasta, mutta myös suhde ennusteen tasoon. Kuvastivatko rinnakkain juoksevat pystyviivat eri ennustetasoja ja katko/yhtenäinen viiva kyllä/ei tyyppistä luokitusta?

Kaitsu

Jos ei jaksa askarrella, voi ostaa kaupasta parilla kympillä kompassin, jossa klinometri. Ittellä Suunnon, hyvin toimii ja helppo käyttää.

JM

Joku firma myy ihan sellasta sauvaan kiinnitettävää digitaaliklinometriä. Patterit pitää tietty vaihtaa sillontällön mutta lienee monelle kuitenkin aikapaljon houkuttelevampi väline silti. Kännykässähän on kans sniidummalle, ite aina alkukaudesta kalibroin omaa päänsisäistä mittaria sen avulla. Laittaa kännykän sauvan kylkeen, ni on ihan tarpeeks tarkka. Muista tekijöistä tulee enemmän hajontaa.

Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva

WOW, kiitoksia kommenteista ja kiinnostukesta!

Jeppe, pystysauvassa on
-rinnejyrkkyys asteina, ihan perusgeometriasta rinnekulman tangentin avulla laskettuna.
-Sen lisäksi on vyöryriskitiedotteen riskitasoja kuvaavat pylväät: keltainen (riskitaso 2, kohtalainen/moderate), oranssi (riskitaso 3, huomattava/considerable) ja punainen (riskitaso 4, suuri/high). Simppeleimmät vyöryriskin hallintamentelmät Afterski ja Elementary Reduction Method (ERM) antavat kullekin riskitasolle rinnejyrkkyyssuosituksen, jota ei pidä ylittää. Afterski suosittelee riskitasolle 2 enintään 35-asteisia rinteitä, riskitasolle 3 enintään 30-asteisia ja riskitasolle 4 enintään 25-asteisia rinteitä. ERM on viisi astetta sallivampi. Tapahtuneita vyöryonnettomuuksia analysoimalla on voitu osoittaa, että mereisellä lumipeitteellä Norjassa Afterski olisi voinut estää 100% ja ERM 93% vyörykuolemista, ja mantereisilla/väli-ilmaston lumilla (USA,Kanada) vastaavasti 93% ja 80%.
Sauvaan maalattu väripylväs alkaa katkoviivana Afterski- rajalta ja jatkuu ylöspäin yhtenäisenä pylväänä ERM-rajalta eteenpäin.

Kaitsu, kyllä mulla mukana "oikea" klinometri kulkee. Sen esiinkaivamiseen ja sen kanssa lumessa konttaamiseen menee vaan niiiiin paljon aikaa, että sitä ei vaan tule käytetyksi. Siitä mulla tää lähti, ja mä väitän että pystyn mittaamaan rinnejyrkkyyden ja vilkaisemaan turvasuosituksen yhteensä neljässä sekunnissa rukkaset kädessä. Silloin mittauksia tulee tehdyksi tiheään, ja jyrkkyyden arviointiin myös harjaantuu nopeasti.

JM, muunmuassa Pieps on yrittänyt markkinoida aika hintavaa sauvaan kiinnitettävää elektronista klinometriä, joka jostakin syystä ei muista mitattua jyrkkyyttä, vaan mittaajan on mentävä kontalleen lukeman nähdäkseen (!!). Kännykkäsovellukset on kivoja, niissäkin tää oikeassa elämässä vastaantuleva sähköstä riippuvuus ja hidas mittaustapahtuma oli asioita joihin kyllästyin.

Tällä hetkellä noilla nettisivuilla kuvaamani tee-se-itse- hommeli on kylllä ihan oikeasti liian työläs että idea voisi mitenkään saada laajaa suosiota. Joku mun kaltaiseni näpertelijä voi siitä saada jonkinlaista tyydytystä mutta useimmilla ei vain ole aikaa/mahdollisuuksia väkertää.
Isoin ongelma on saada teleskooppisauvaan mitta-asteikko, joka kestää ja sallii teleskooppimekansimin esteettömän toiminnan. Taittosauvoihin ja yksiosasiin olisi helppo laittaa tarralla asteikko. Saapa nähdä miten juttu etenee Smile .