1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Zedu
Kysymyksiä välineistä

 

Aloittelin taas laskettelu harrastusta enemmän tosissan viime talvena kun tuli mahdollisuus viettää Ylläksellä hieman enemmän aikaa. Innostus kasvoi laskupäivien myötä ja kovasti tekis mieli vieläkin mäkeen. Ens kaudeksi tai ehkä jo kesäksi yritän keksiä keinoja laskupäivien lisäämiseksi… Taitaa olla yleinen ongelma, että näin kolmekymppisenä alkaa miettimään kaikenlaisia varusteita paikkaamaan taitovajetta sekä todellisen innostuksen puutetta ja jopa miettimään omaa turvallisuutta. Saman asian olen ollut huomaavinani muissakin lajeissa omassa ikäluokassa. Valitettavasti 10 vuotta pelkkää hiihtoloma laskettelua kelien mukaan on tiputtanut pahasti kehityksen kelkasta ja mennyt kausi on herättänyt kasan kysymyksiä. Ois hienoa jos joku itseään asiantuntijana pitävä uhraisi hetken antaakseen analyyttisen vastauksen.

Oheisvarusteet

Täksi kaudeksi ostin kypärän, mutta mitään muuta turvallisuus vermettä en omista. Talvella pannutin aika kovasta vauhdista ja ainakin selkäpanssarin hankinta alkoi kiinnostaa, liikkeissä vaan toukokuussa nihkeästi kokeiltavaa. Varsineisesti en tarkoita ”offari” kamoja kun niistä löytyy paljon hyvää tietoa, mutta esim avalung, selkäpanssari, abs, reppu yhdistelmä vois kiinnostaa jos semmonen on olemassa ja yhdistelmät toimii.

Millaisia varusteita kannattaa harkita?

Kokemuksia integroiduista selkäpanssareista ja tai muista yhdistelmistä?

Sauvat

Nuorena miehenä oli ihan sama oliko sauvoja vai ei ja teininä tärkein peruste oli väri. Nykysin mennään äidin tai mummon vanhoilla kun isältä teininä sosialisoidut on poikki. Elän siis uskossa, että sauva kun sauva alamäkeen, sillä ei juurikaan ole väliä, jos pituus on riittävän lyhyt.

Onko eriäviä mielipiteitä?

Sukset Kalustona itsellä on Atomic Nomad Crimsonit (186cm) ja olen ollut niihin varsin tyytyväinen. Mittaa minulla on 183 ja painoa reilu 90. Mielestäni nuo Nomadit on kuitenkin omiaan juuri Ylläksen olosuhteisiin ja etelän mäkiin kaipaisi erilaista kalustoa jotta mielenkiinto pysyy yllä. Kauppiailta useamman kerran kuullut, että vaihda pohjosen suksi leveään ja osta puikkarit etelään. Miehelle jonka edellisellä aktiivikaudella painettiin vielä suorilla suksilla, carvereita näki vain jupeilla, eikä läskeistä ollu kukaan vielä kuullukkaan on vaikea ymmärtää tuota leveän suksen hömpötystä. Crimsonit on kuitenkin melkosen leveet vrt edellisiin omiin suoriin Kneisselin puikkiin. Paremmasta kun ei tiedetty niin niillä laskettiin kaikki isot mäet ja ulkopuolet. Tunturiin kiivetessä kyllä tajus että ei ne ihan optimit ole.

Onko jotain perusteita miksi rinteiden ulkopuolella (hissillä ylös) laskemiseen pitäisi olla leveämpi kuin 86 suksi?

Esimerkiksi mitä etua tuossa käytössä olisi joku 137/102/122 vs Crimson 133/86/177. Ei se pinta-alan lisäys mikään ihan huikea ole….

Pitäisikö läskin olla kuitenkinn vielä läskimpi kuin 100mm? Onko ”läskit” paremmassa asemassa tailrockerin vuoksi?

Teoriassa kai pitäs laskea nykysuksilla aika tasapainoisessa asennossa myös offia, itsellä tosin takapaino yllättä helposti tiukemmassa paikassa, lieneekö sitten suorien suksien peruja,,, Totta kai se leveä kantaa paremmin, mutta todellisuus taitaa olla että tunturi olosuhteissa niitä syvän ja pehmeän lumen päiviä on kuitenkin aika vähän. Oma kokemukseni on että suurin osa tunturista on tuulenpieksemää ja se vähäinen putsku on yleensä aika ohut ja/tai paljon laskettu.

Alvy

Olipa pitkä liuta kysymyksiä, heitän muutaman oman näkemyksen. Joku toinen voi siitä sitten jatkaa...

Itselläni on reppu selkäpanssarilla, on ihan ok, mutta varmasti erillinen selkäpanssri suojaa paremmin, nimittäin pari kertaa kaatuessa reppu on heijannut sen verran alta, että repussa olevasta panssarista ei ollut merkittävää hyötyä.

Jos meinaat Suomessa laskea yhdellä sukella, about 100 mm keskeltä voi olla aika hyvä ratkaisu, siis että olisi vain yhdet sukset. Jos asustelet esim. Ylläksen vieressä, voithan silloin ostaa toiseksi (tai kolmansiksi) suksiksi leveämmät lätyskät, esim. 115 mm tai enemmän keskeltä. Lasket niillä, kun olosuhteet on hyvät. Voihan noilla leveillä laskea rinteessäkin, mutta jäällä ne ei ole mitenkään miellyttävät, varsinkin jos ovat vielä kevyempää mallia.

Leveyden lisäksi pehmessä lumessa suksen jäykkyydellä ja rockerin muodolla on mytös väliä.

matti

Vapaa Lasku- tieto, taito, turvallisuus: luku 3 Varusteet ss. 118-141
www.kirja.vapaalasku.com

LS |Õ_Õ|
Käyttäjän LS |Õ_Õ| kuva

Saanet kesällä näihin vastauksia laiturien nokilta...

Mutta mun 5 eurosenttiä:
1# selkäpanssari
Olen erittäin tyytyväinen POC Spine VPD Vestiin. Istuu napakasti, ei rajoita valintoja millä vermeillä, repulla/ilman vetää.

2# sauvat
No jaa... tuli ostettua hiilikuituiset jostain kevätmyynnistä. Ohuet, kevyet, näppärät, "miksi en ostanut aiemmin".

3# sukset
Noh... Olen 180cm 86kg, ~30 päivää vuodessa laskeva aktiivi(?)harrastaja.
Hyvin ovat K2 AMP Rictorit viimevuodet palvelleet, pientä Völk RTM 84 kuumetta havaittavissa.
Leveys on yliarvostettua.

JuusoJaaskis

Mitenköhän aktiivista jengiä täällä on enää?

Lainaan ketjua. Tällainen parin vuoden taukoa viettävä (lue 10 vuotta aktiivislakemisesta) snoukkaaja päätti siirtyä suksiin. Rahat on tiukoilla pienten lasten isänä, mutta varastosta löytyisi Headin monster 82:set 07/08 kaudelta.

Kysymys kuuluu onko mitään järkeä pitää noi sukset käytössä ja panostaa vaikka monoihin? Vai onko nykysuksissa huomattavasti parempia ominaisuuksia?

RK 10

Moro. En laskisi enään. Tuon mallin sukset ovat menneet älyttömästi eteenpäin. Niissä huomattavasti parempi kanttipito, ne on kierto jäykempiä. Niissä on rockeria joka tekee suksesta paljon helpomman. Kääntyy huomattavasti paremmin. Leikkisämpiä. Sun vanha suksi on camber suksi. Tietysti jos tykkäät laskea luisuttamalla niin vanha suksi voi olla ihan ok. Jos leikkaavaa käännöstä haluat laskea eli carvailla tai pehmeässä niin ei sillä mitään tee.

Ota vuokraamosta testiin uutta mallia niin huomaat kyllä eron. Itse en koskisi enää noin vanhaan allmountain sukseen.

Alennuksista nykyään saa ihan uutta suksea 300-400e siteineen. Se on jo kärkipään suksi. Kokeile vanhaa suksea ja vuokraa uutta alle niin vähän saat jonkinlaista käsitystä.

LS |Õ_Õ|
Käyttäjän LS |Õ_Õ| kuva

Aijai,

nyt tuli kuumeen oireita. Tulossa keikka logistiikan vuoksi vuokravehkeillä. Mitäköhän kokeilisi...

Kun liian harvoin pääsen kunnon mäkiin, keli ja rinne saa olla muutakin kuin aurinkoa ja samettia. Puuteri ja offari riittää pieninä annoksina. Pohdin josko vaihtaisin (erittäin hyvin palvelleet K2 AMP) All Mountain sukset Front Side kalustoon, joka toimisi melkein aina. Kaikkea ne kauppiaat keksii.

Race Carverit yms ei kiinnosta, puikkarit jo on. 100 tuntuu leveältä leikkaavaan vauhtilaskuun rinteessä, mutta olenko vain taikauskoinen?

JuusoJaaskis

Häiritääs taas. Hyllyssä olisi noin 10 vuotta vanhat metsäsukset, mutta niissä kun ei ole pitopohjaa. Voisiko skineistä tehdä niihin pitopohjan? Vai onko jotain muita hyviä ideoita tilalle? Voiteiden kanssa pelleily kyllästyttää.

matti

Vaellusturinat II löytyy "Talvivaellusvarusteet" kansiosta pitkä ketju karvoista. Monenlaista näyttävät vaeltajat käyttävän. Varmaan skineistä voi sopivan ja toimivan leikata.

joutu

Kehitin metsäsuksiini skinien kiinnityssysteemin 1mm rst-pellistä leikaten ja taivuttaen. Peltiin hitsasin 6 mm:n ruuvin ja sukseen reikä, johon liimaten kupariputken pätkä holkiksi. Varmaan olisi toiminut teipilläkin, mutta pitkän päälle toimivampi ratkaisu. Tuloksena köyhän miehen liukulumikengät. Alunperin ko. suksissa on suomupohja, joka oli yllättävän pitävä.

Kuvat: 
joutu

Edelliseen jatkoksi kokemuksia ensihiihdosta:
- nollakelillä hyvä liuku, jos hiukan tampattu pohja. Myös umpihangessa tuntui liukuvan.
- mäessä pito todella riittävä ja liuku myös
- testasin ilman skinejä myös. Huomioita: pohja kannattaa voidella. Skiniliima piti kuin tauti ja keräsi lunta pohjaan. Luisto alas parempi kuin skineillä.
-mahdollisesti lyhyempikin skini toimisi yhtä hyvin.
-suksi kääntyi aika hyvin pehmeällä lumella.
- toistaiseksi hinta/laatusuhde vaikuttaa hyvältä. Aika näyttää, miten kestävät.

Zedu

Varmaan ehdit jo reissun käydy mutta...

Laskin viime talvena jonkin verran vanhoilla K2 Apache Coombi:lla ja ainkin itse koin ne vähän välimalli suksiksi. Tietysti tämän päivän kalusto lienee kehittynyt joten siitä tuskin voi suuria johtopäätäksiä vetää. Oma tuntuma muutamia yli 110 suksia nyt enemmän laskeneena et rinteessä niiden leveydestä ei ole enää mitään hyötyä vs omat 87. Enemmänkin ongelmaksi muodostuu kääntösäteestä riippumatta pieni hitaus kantilta kantille (sama mitä koin Coombien ongelmaksi). Tämä tosin lieenee kovasti kiinni myös itsestä.

Kokemus muuten tuosta 100 leveydestä menee parin talven päähän kun hain itselle optimi kalustoa ja ainakaan itselle ei sellaista suksea sattuntu millä oikeasti haluasi laskea rinteessä, mutta sellaiset sukset ku Nordica Enforcer ja Black Crows Navis on jäänyt kaiveleen. Naviksia joskus muutaman laskun testasin ja jäi ihan ok fiilis, Nordicasta muuten kuullut hyvää. Tämähän ei sinun kysymykseen vastaa mitenkään mut jos kokeilit jotain niin kommentit kinnostaa ja ellet niin tuossa ainaki pari mahdollisuutta.