1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
nonyymi
Italia, gran sasson via ferratat

Tervehdys, näin uudelta foorumin käyttäjältä. 

Ensi kesänä(hyvin suunniteltu, puoliksi tehty)  olen menossa keski-Italiaan ja nettiä selatessa huomasin Gran sasson kansallispuistossa (vapaa suomennos) on muutamia via ferrata reittejä. Kyseiset reitit löysin klettersteig.de sivustolta. Olisiko jollain tietoa, kertoisiko jokin kirja reiteistä enemmän? Lisäksi kiinnostaa, onkohan puistossa tai lähistöllä jotain kiipeilyvehkeitä myyvää putiikkia? Via ferrata settiä en viitsisi ostaa, koska Suomessa sille ei juurikaan käyttöä minulla ole. 

Kiitos vastauksista ja mahdollisista vinkeistä, mistä tietoa hakea. 

Hobgob

Mitä ajattelit kiipeilykaupasta hankkia Via Ferratalle, jos et via ferrata settiä?

Paikalla saattaa olla välinevuokraamoja, mutta ainoa vaihtoehto via ferrata setille ovat ripperit, joita vain harvat kiipeilyvehjeliikkeet myyvät. Jos olet kunnossa &kiipeilijä, eivät via ferratat ihmeellisiä haasteita tarjonne, mutta tilastollisesti ovat via ferratat paljon vaarallisempia kuin sporttikiipeily. Jos lipsahduksen päälle, mahdollisesti lyötyään kehonsa pariin rautaan, vielä murtaa selkänsä 10 m putoamisen jälkeen, koska oli slingillä kiinni vaijerissa, niin voi ottaa pottaan... Toinen vaihtoehto on varmistaa via ferrataa, kuten sporttikiipeilyä varmistetaan, mutta se ei ole kovin käytännöllistä.

nonyymi

Nyt kun luin viestini, niin tulihan "se" hieman huonosti kirjoitettua. Kiipeilykaupasta oli siis tarkoitus juurikin vuokrata via ferrata setti, ei ostaa sitä. Olisi pitänyt kirjoittaa välinevuokraamo.

A. Nonyymi

smau

Ainakin pohjoisemmassa Arcossa jokainen kiipeilykamakauppa myös vuokrasi välineitä, hinnat vaihteli 0-10e/päivä. Reiteille on kaksi greidausta, vaikeus ja vakavuus(commitment) joista jälkimmäinen tarkoittaa siis sitä että miten helposti pääset takaisin/pois reitiltä jos sää muuttuu tai menee pupu pöksyyn. Jos kalliokiipeily on tuttua niin kannattaa varmaan jostain keskivaiheelta molempia alkaa katsastamaan.

Mikäli repussa on tilaa, köysi, jatkot ja pari kiilaa mahdollistavat sketseimpien osuuksien varmistamisen. Mentaliteetti reittien teossa on ollut ja on edelleen varsin italialainen.

Kannattaa myös muistaa että ferratalaite pelastaa lähinnä alapuolellasi kiipeävien hengen, mikäli ovat tarpeeksi kaukana sinusta. Vaijereista voi puuttua välikiinnikkeitä ja pudotusmatkaa seuraavaan stoppiin voi olla pystysuorallakin yli viisi metriä, toisaalta eihän sitä kesämökilläkään kukaan tikkailta putoa.. eihän?

Täysin perustelemattomana veikkauksena sanoisin että Ferratat on tilastollisesti vaarallisempia kuin sportti koska ko. toimintaa harrastaa enimmäkseen suht kokemattomat ihmiset.