1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Möhkis
Käyttäjän Möhkis kuva
Villi idea ja sen toteutus

Noniin, elikkäs jo tässä vuoden päivät kypsytellyt ajatusta siitä että lähtisin vuorelle kiipeämään.

Nyt kun kunnon kohotus on alkanut ihan muista syistä ja kiinnostusta on tuollekkin puolelle.

Niin teinpä päätöksen että vuoden-puolentoista sisään lähtisin ensimmäiselle valloitus reissulle.

Ja tosiaankin ihan täysin noviisi olen asiassa joten tulin tänne vähän kyselemään vinkkejä, kun en oikein muuta foorumia kysymyksilleni löytänyt.

Läntätääs tähän nyt pari ekaa mitä näin "aamulla" tulee mieleen. 

1. Minne? Elikkäs aikas itsensäselittävä kysymys. Mikä olisi teidän mielestä hyvä ensikertalaisen paikka ja miksi?

 

2. Harjoittelu. Elikkäs reeniä reeniä... Mutta minkälaista, mäkiä ylös alas reppuselässä, perus lenkkiä, pidempää talsimista, punttia?

Kuinka ja miten ja miksi?

 

3. Varusteet. Elikkäs maalaisjärkikin nyt kertoo perustavaroita mitä olisi hyvä olla ja omistaa.

Mutta lähinnä näitä erikoiskamoja mitä itellä olisi hyvä olla. Ja jos ehdotatte jotain kohdetta niin kertokaahan vähän minkälaista vaatetusta ko mestoilla pitää olla jne jne.

 

Eiköhän noilla pärjätä nyt jonkun aikaa. Kyselytulva jatkukoon kun vastauksia saan. Smile

 

Terveisin Lakeuksien kasvatti.

niilo

Ei tarvitse valloittaa, riittää kun kiipeää, mille vuorelle btw?

kimmo07

Jos ei vuorista ja kiipeilystä aiempaa kokemusta niin:

1.) Täältä ääni Kebnekaiselle ja reitiksi Östra Leden, missä varsinaisille kiipeilyosuuksille on vedetty kiinteä vaijeri varmistukseksi (..tai oli ainakin 2009). Kiipeilymielessä helppo reitti, mutta kokonaisuudessaan reissu tarjoaa hyvän maistiaisen komeista vuoristomaisemista, jäätiköllä liikkumisesta ja kevyestä kiipeilystä mistä selviää ilman sen kummempaa kiipeilykokemusta. Toki jonkunlaiset köysitoiminnan ja jäätiköllä liikkumisen perusteet on hyvä olla hallussa. Pitkä lähestyminen +20km, mutta tuotakin voi lyhentää lauttakyydillä tai jopa helikopterilla. Varuste tai ruoka täydennystä saatavilla tunturiasemalta ja jos jotain käy on apukin lähellä.

2.) Hyvällä peruskunnolla ja sillä että jaksaa kantaa painavan rinkan parkkipaikalta vuoren juurelle pärjää aika pitkälle..

3.) Perus jäätikkövarustus (valjaat, hakku, raudat, köysi, pari jääruuvia, pari slingiä, sulkkaria ja prusikkia), kuorivaatteet, ja normi eräilykamat, kartta kompassi yms.. Östra Ledenillä kiipeilyosuudesta pärjää fia ferrata laitteella. Itse käytettiin tosin paria slingiä ja sulkkaria, mutta tämä on huono vaihtoehto slingin staattisuuden takia.. Huom. muilla ko. nyppylän kiipeilyreiteillä tulee olla asianmukaiset varmistukset ja taidot mukana.

Andy Mugen
Käyttäjän Andy Mugen kuva

Jos lompakosta ei kauheasti ole kiinni, niin jonkun oppaan pitämä kurssi antaa hyvät valmiudet tulevaisuuteen. Jos ajatuksena on vain yksi reissu, niin silloin todellakin opas, niin voi keskittyä enemmän maisemien katseluun ja opas tietää hyvän hetken lähteä matkaan - toki kelille nyt kukaan ei voi mitään.

 

Suomalaisia oppaita löyty, ei siis tarvitse haastaa lontooksi jos ei taivu.

"Free Your Mind And You Ass Will Follow..."

Möhkis
Käyttäjän Möhkis kuva

Ajatuksena on tosiaan että jos eka reissu onnistuu ja jää hyvämieli niin jatkaisi siitä sitten eteenpäin. Ja kurssilla käynti tosiaan olikin mielessä että saa jonkinmoisen kuvan varusteista ja tekniikoista. Ekalle reissulle varmaankin opas olis aika jeba että jää se hyvä mieli eikä mee pelkästään siihen pähkäilyyn se aika. Lontoo taipuu hyvin kun sitä tulee töissä puhuttua päivittäin, ja jaaa lompakko ei oo niin paksus kunnos kun mahdollista, siinäpä yks syy miksi 1-1,5v päähän reissu suunnitelmissa. Saa kaikes rauhas keräillä rahaa ja varusteita jne.

kebnekaise on ainakin yksi vaihtoehto... 

edit. Tuo kebnekaise voisi olla oikein hyvä esimmäinen... Rupes kiinnostamaan. pitääpä tonkia google tyhjäksi ja suunnitella....

 

jeppe jääkarhu

Sitten kun kebnekaise on valloitettu niin mm. elämysmatkat tekee opastettuja nousuja Mt.Blancille

http://elamysmatkat.com/skiandactive/hiihtomatkat/mont-blanc-viikot

Vastaavia tietysti paljon muitakin, kuten myös muille tunnetuimmille huipuille. Jos tuo ärhentelevä naapurimme kiinnostaa niin nyt voisi saada halpoja matkoja Elburukselle.

Möhkis
Käyttäjän Möhkis kuva

Juurikin mietin tuota Mt.blancia joka voisi olla tavoitteena sitten kun saa ensimmäisen reissun tehtyä. Ja tosiaankin kun tämä ei ole ihan mikään päivän päähänpisto niin on tullut asiaa jonkun verran tutkittua vaihtelevalla innolla.

Mikseipä tuo elbruskin, kävisi jossain välissä. Saa nähdä kuinka tämä koukuttaa. Wink Aikaa itellä on asiaan perehtyä syvemmin hyvin. Tulipa vielä mieleen... Onkohan mahdollisesti asiasta kirjallisuutta olemassa, tai siis varmasti on mutta mitä kannattaisi silmäillä? 

Markku_M

meikäläisen kirjahyllyn top3;

-Mountaineering: The Freedom of the Hills (tiedot, taidot)
-Training for the New Alpinism: A Manual for the Climber as Athlete (treeni)
-Extreme Alpinism: Climbing Light, Fast, and High (loput)

vuorikiipeilyn peruskurssilla ja/tai jäätikkökurssilla saa myös hyvän startin hienoon harrastukseen.

AnneD
Käyttäjän AnneD kuva

Tsekkaapa Suomen Alppikerhon sivut ja sieltä kurssitarjonta ja retket. Tällä hetkellä viime vuoden jutut vielä mutta piakkoin päivittyy samanlaista settiä ensi vuodelle. Esimerkiksi pääsiäisen Lyngenin reissu on ollut ainakin meikäläisen ensikosketus alppikiipeilyyn. Sitä kautta voi löytyä myös muuta samanhenkistä vuorihommia aloittelevaa porukkaa.

Kebneä suosittelen myös minäkin. Lisäspeksejä voi lukea mun Relaan blogista missä mentiin just toi Östrä Leden. Todella nätti reitti! Sitä vaellusreittiä en sitten niin suosittelekaan mutta hyvää treeniä sekin on.

Treenistä.. paljon ja pitkäkestoista pk-treeniä. Voimaa. Kamojen testailua. Kurjuuden sietämisen opettelua pahoissa keleissä. Itse kiivennyt paljon oppaiden kanssa ja saanut niistä tosi paljon irti niin nyt voi lähtee ihan eri otteella sitten itsekseen sopiville reiteille.

“Happy are those who see beautiful things in ordinary places, while others see nothing.”

http://www.relaa.com/blogi/neito-pihalla-anne-dahlgren

Möhkis
Käyttäjän Möhkis kuva

Juu nuita kursseja tosiaan olenkin katsellut ja etsinyt että mikä olisi hyvä. Smile http://www.mountainguide.fi/kurssit/jaeaetikkoekurssit/ <- tuolta katselin tuota Narvikin kurssia vähän sillä silmällä... Ja kaippa pitää jonkun näköisellä "tutustumis" kurssilla käydä myös.. siis missä tutustutaan vehkeisiin jne jne. esimerkiksi http://www.adventurepartners.fi/vuorikiipeily.aspx tuolta.(?)

AnneD, luinkin tuon blogisi jo Wink