1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Relaa
Käyttäjän Relaa kuva
Kiipeilyonnettomuussäie

Ollut synkkä kesä, vakaviakin onnettomuuksia sattunut kiipeilijöille paljon. Onnettomuusuutisia postaillaan jatkossa ensisijaisesti tähän säikeeseen, jolloin niiden löytäminen on kaikille helppoa. Pointtina se, että tieto haverista tavoittaa harrastajat nopeasti ja etenkin se, että tämä on hyvä säie myös harrastaa rakentavaa pohdintaa: mitä tapahtui, miksi, olisiko ollut vältettävissä? Voinko minä ottaa tapahtuneesta opikseni ja lisätä kiipeilyni turvallisuutta?

Viimeisin vakava onnettomuus tapahtui Ranskan Alpeilla, Chamonix'n seudulla, Aiguille du Midin tuntumassa. Tapahtui llmeisesti 16.8.2014 lumiharjanteella, joka johtaa Midin yläasemalle. Paikka on tuttu lukuisille suomalaisille kiipeilijöille ja vapaalaskijoille. Kokemus vuoristo-opas ja kaksi asiakasta menehtyivät pudottuaan pitkän matkan harjanteen pohjoispuolelle. Kaikki olivat ranskalaisia. Tässä hyvin kirjoitettu onnettomuusuutinen enkuksi, samassa jutussa myös summausta koko tästä kiipeilysesongista: kuolonuhrien määrä on nyt 20!

Vain muutamia päiviä aiemminhan samalla seudulla sijaitsevalla Aiguille du Argentierella kuoli kuusi ihmistä, vuoristo-opas ja viisi hänen asiakastaan. Myös he olivat kaikki ranskalaisia.

Suomalaisten kuolemaan 25. heinäkuuta johtaneesta onnettomuudesta paras yhteenveto puolestaan löytyy Relaasta.

 

Artturi Kröger

Mietteliääksi vetää jokainen onnettomuus, mutta ehkä vielä erityisesti nämä kaksi viimeisintä siinä mielessä, että molemmissa on puikoissa ollut kokenut UIAGM-lisensoitu vuoristo-opas.

Turha loikata johtopäätöksiin, etenkään kun ei ole niin tarkkaa tietoa olosuhteista jne., mutta oudolta kuulostaa, että opas on arvioinut toimintaympäristön turvalliseksi, mutta lopulta koko ryhmä tontittanut sekä Argentieren että Midin onnettomuuksissa. Argentieressa oli spekulaatioiden mukaan menossa alppikiipeilykurssin toinen viikko, ja asiakkaat olivat 2-3 kiipeilijän köysistöinä. (Tästäkään ei tietty ole lopullista varmuutta toistaiseksi, tutkinnat meneillään.)

Jokke

Onko tuo Midin onnettomuus siis sattunut sillä lumiharjanteella mitä pitkin hiihtokaudella lukemattomat hiihtoturistit siirtyvät Midin yläasemalta Vallee Blanchen offarille? Hiihtokaudellahan siihen polulle on viritetty köysikin. Kiinnostaa koska tammikuussa lähden sinne ja joku sanoi että siinä kohtaa ei voi pudota mihinkään.. Toisaalta lehtiuutisessa puhuttiin Refuge Hutille vievästä reitistä, se ei ole yläharjanteen lähellä.

 

Jokke

Nähtävästi on sitten tapahtunut arete de Aguille du Midillä, 800m pudotus on kyllä paljon enemmän kuin "ei mihinkään". Ilmeisesti polulla liikkuessa ei hiihtokaudella yleensä käytetä edes jääpiikkejä,oppaat jakaa asiakkaille vain jäätikkövaljaat ja menoksi. Kesäkausi on tietysti eriasia kuin talvella,mutta aion katsoa tarkkaan tilanteen sitten Tammikuussa.

jaakko33

 

Chamonixin pormestarin mukaan tilastollisesti ihan normaali kesä onnettomuuksien suhteen.

beisik

[quote=JHeikonen]

Nähtävästi on sitten tapahtunut arete de Aguille du Midillä, 800m pudotus on kyllä paljon enemmän kuin "ei mihinkään". Ilmeisesti polulla liikkuessa ei hiihtokaudella yleensä käytetä edes jääpiikkejä,oppaat jakaa asiakkaille vain jäätikkövaljaat ja menoksi. Kesäkausi on tietysti eriasia kuin talvella,mutta aion katsoa tarkkaan tilanteen sitten Tammikuussa.

[/quote]

Jos hermostuttaa etukäteen niin kannattaa varmaan katsoa googlen kuvahaulla tms minkänäköinen se aita ja harjanne on talvella. Oman muistikuvani mukaan siinä oli suht helppoa mennä, mutta tietysti sääolosuhteet vaihtelevat. Enemmän huolehtisin siitä että ei sujahda mihinkään railoon hiihdellessä. Smile

(Kyllähän siis siltä harjanteelta pystyy putoamaan jos jotenkin onnistuu kaatumaan sen aidan lävitse/ylitse/alitse jne. Käveltäessä vasemmalla puolella tosiaan on se jyrkempi puoli.)

 

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Hyvää pohdintaa Alpinist-lehdessä hepulta, joka on seurannut ja dokumentoinut kiipeilyonnettomuuksia Pohjois-Amerikassa 40 vuotta.

Lessons from 40 Years of Accidents: An Interview with Jed Williamson

 

 

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Shisha Pangmalla Tiibetissä menehtynyt kaksi kiipeilijää lumivyöryssä. http://expedition-double8.dynafit.com/ Ruumiita ei ole löydetty, mutta kuolemia pidetään silti varmoina. Toivokaamme ihmepelastautumista, niitäkin joskus sattuu.

Kiipeilijät olivat Ueli Steckin kanssa liikkeellä samassa retkikunnassa.

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

Hobgob

Buu fucking hoo!

http://www.medicine.ox.ac.uk/bandolier/booth/risk/sports.html

Tennis &jalkapallokin on vaarallisempaa...

Mikko Piironen

Sitten ehkä sitä tavallisempaakin kiipeilykansaa koskettava mahdollinen onnettumuusskenaario realisoitui sunnuntaina Münchenissä.

Nainen kuoli pudottuaan hallissa 13 metristä väärin tehdyn solmun vuoksi.

http://www.sueddeutsche.de/muenchen/thalkirchen-frau-stuerzt-toedlich-in...

Eli muistakaahan se ristiintarkistus.

 

 

 

 

Raid

Valitettava onnettomuus Iitissä.

http://www.slouppi.net/contents/news/moreNews.phtml?typeId=2

Raportin perusteella vaikuttaisi siltä, että kiipeilijä selvisi kuitenkin suhteellisen vähillä vammoilla aika pahasta pudotuksesta. Tsemppiä toipumiseen!

Ja kiitos raportin julkaisusta. Erittäin hyödyllistä tietoa, näistä on hyvä jokaisen ottaa onkeensa

mökkis

saksassa nordhessenin kiipeilykeskus kieltää tuubit 4.4.2015 sattuneen onnettomuuden vuoksi.

http://www.bergleben.de/klettern/76-hc_location_ufi,e_509108,r_86652.html

trendi on ollut täälläpäin (itävalta, saksa) selkeästi tuohon suuntaan kursseilla ja suosituksissa, mut eka kertaa kuulin, että tuubit kielletään jossain.

nopsat käännökset jutussa annetuista onnettomuusdatoista:

- 78% onnettomuuksista tapahtunut liidiputoamisissa

- 12% alas laskiessa ("beim ablassen" .... mikä lie paras käännös suomeksi?)

- 7% yläköysikiipeilyssä

- 3% putoamisharjoituksissa ("sturztraining" .... taasen suomi vähän hakusessa).

vakavista onnettomuuksista, missä kiipeilijä pudonnut lattialle asti, 58% johtunut huonosta / väärästä / virheellisestä varmistuksesta, ja näistä n. 70% on tapahtunut tuubien kans, vaikka tuubit on käytössä n. 60%:sti (vuonna 2012).

Mikko Piironen

Eikö tuossa lue, että 70% kaikista onnettomuuksista on tapahtunut tuubien kanssa. Jos kääntää toisinpäin, niin vaikka 40% käyttää puoliautomaattia, niin heillekin sattuu silti 30% onnettomuuksista.

Olisin luullut, että puoliautomaatti vähentää enemmän onnettomuuksia, mutta näköjään ei.Mä käyn kiipeilemässä lähinnä ruuhka-aikojen ulkopuolella ja silti joka kerta näkee kyllä niitäkin sankareita, jotka varmistavat vielä kasilla.

 

Reimond

Jos kääntää toisinpäin, niin vaikka 40% käyttää puoliautomaattia, niin heillekin sattuu silti 30% onnettomuuksista.

(...)
joka kerta näkee kyllä niitäkin sankareita, jotka varmistavat vielä kasilla.

Samaan aikaan Stuttgartissa Schöffl & al. ovat tutkineet kiipeilyvammojen määrää kiipeilytuntia kohti. Kovin ovat pienen luvun saaneet aikaan syistä jotka selviävät kun lukee paperin.

Sivun 4 taulukossa, jonka voitte kätevästi katsoa suoraan alta, on analysoitu 5 viime vuoden aikana loukkaantumiseen johtaneet onnettomuudet tutkitussa hallissa. Eivätpä ne tuubia käyttämättömät ~40% tosiaankaan kaikki mitään gri-gritä käytä...

Kuvat: 
Mikko Piironen

Joo, vähän ajatusharha multa. Tänä aamuna suoritin tieteellisen tutkimuksen ja tarkastin nopeasti muiden hallissa olevien köysistöjen varmistusvälineet ennenkuin aloin kiipeämään. Meidän (grigri) lisäksi neljällä mulla köysistöllä oli puoliautomaatit. Kolme varmisti tuubilla ja kahdella oli käytössä solmu.

 

 

jariarkko
teesaa

Kuollut mies löytyi NuuksiostaVainaja löydettiin metsästä Nuuksiosta Vihdin puolelta. Poliisin mukaan kuolinsyy ei ole selvillä eikä henkilöllisyys liioin. 

Nuuksiosta, Vihdistä löytyi illansuussa kuollut mies. Vainajan löysi ulkoilija, joka ilmoitti löydöstään hätäkeskukseen.

Poliisin mukaan opas vei poliisipartion metsään kuolleen luokse. Tämän henkilöllisyys ei ole selvillä. 

Ensitietojen mukaan kuollut olisi ollut kiipeilijä. 

Poliisi ei vahvista tätä vaan sanoo, että kiipeilyllä ei näytä olevan kuoleman kanssa mitään tekemistä. Vainaja ei ole pudonnut.

Poliisi ei tässä vaiheessa pysty sulkemaan pois rikoksen mahdollisuutta.

Wannabe mies monessa lajissa!

Alibaba

Luukin alueelta, kalliojyrkänteeltä, löytyi vajaa kolmekymmentä vuotta sitten "kiipeilijä". Kauempaa näytti kuin olisi ollut kalliokiipeilemässä, mutta lähempää osoittautui köyden olevan kiinni kaulassa.

Vilperi
b3

http://lauri.majava.info/2014/11/mont-blanc-pisti-polvilleen-mutta-ei-jattanyt-kylmaksi/

 

Ei varsinainen onnettomuus mutta ei kovin kaukana tainut olla.

JuhoK

Virheitä tulee kuin liukuhihnalta. Jos on 6.kertaa Blancilla oppaana, niin täysin edesvastuuntonta toimintaa. 

b3

En tajua mikä hinku ensikertalaisen yleensä tuonne on mennä. 4 tonnisetkaan ei ekakerralla ole helppoja.

JHS

Olisi mielenkiintoista kuulla "Samin" näkökulma reissun tapahtumiin. Jos joku tunnistaa kuvista niin voisi vinkata kommentoimaan. Täytyy olla jotakin tekijöitä, jotka ovat johtaneet objektiivisesti arvioiden erikoisiin ratkaisuihin. Bloggaajat usein tuppaavat vähän värittämään tapahtumia lukijoiden houkuttelemiseksi.

Korpijaakko

[quote=JHS]Olisi mielenkiintoista kuulla "Samin" näkökulma reissun tapahtumiin. Jos joku tunnistaa kuvista niin voisi vinkata kommentoimaan. Täytyy olla jotakin tekijöitä, jotka ovat johtaneet objektiivisesti arvioiden erikoisiin ratkaisuihin. Bloggaajat usein tuppaavat vähän värittämään tapahtumia lukijoiden houkuttelemiseksi.[/quote]

 

Tuntematta tai tunnistamatta Samia, Twitterin keskustelun perusteella kyseessä lienee @SamiZei. Olisiko paikallaan sellainen "mitä oikeasti tapahtuu" ja "mitä tästä voidaan oppia" kirjoitus joko tänne tai ehkä ihan Relaan artikkeliksi asti?

SamJ

[quote=JHS]Olisi mielenkiintoista kuulla "Samin" näkökulma reissun tapahtumiin. Jos joku tunnistaa kuvista niin voisi vinkata kommentoimaan. Täytyy olla jotakin tekijöitä, jotka ovat johtaneet objektiivisesti arvioiden erikoisiin ratkaisuihin. Bloggaajat usein tuppaavat vähän värittämään tapahtumia lukijoiden houkuttelemiseksi.[/quote]

Blogitekstissä reissu näyttää dramaattisemmalta, kuin oikeasti oli. Onnettomuussäie ei ehkä ole paikka isompaan analyysiin enkä artikkeliakaan alkaisi rakentamaan, mutta pari kommenttia.

- Tiedossa oli, että majat täynnä, eikä yöpymismahdollisuutta. Suunnitelma oli viettää venytetyt tauot majoilla ja jatkaa matkaa ylös. Aikataulutus oli rauhallisempi kuin mm. samoihin aikoihin liikkuneella paikallisen oppaan vetämällä kaupallisella suomalaisretkueella. Akklimatisaatiota oli alla (mutta jälkeenpäin analysoituna ei selvästikään riittävästi), mm. edellisenä päivänä jääkiipeilyä Vallee Blanchesta Taculin suuntaan.
- Kiviränni oli täynnä lunta, meni siinä sitten joku kivi, mutta ei ehkä metrinen kuitenkaan. Se kivi vei kuitenkin mielenkiinnon palata samaa tietä takaisin.
- Cosmiquesin puolelta alkoi virrata väkeä ylös, joten päätös siltä puolelta alas menoon oli helppo. Köysiongelma oli tiedossa, suunnitelma laskeutua väliankkurin kautta Mauditin harjanteelta alas. Mauditin notkelmassa yhytettiin pari ranskalaisopasta, jotka tarjosivat mahdollisuuden laskeutua heidän köydellään. Joka ei sekään riittänyt, ensimmäinen kaveri huuteli seinältä, että laittakaa se toinen köysi tulemaan, vajaaksi jäi heidänkin narunsa. Laskeutuminen väliankkurin kautta kuitenkin.
- Matkalla alaspäin kun riittävästi hapotti, niin yritettiin soitella kopterikyytiä Laurille (joka vaikutti kuumeilevalta). Pari tavattua opasta sanoivatkin, että ei kyytiä olisi tarjolla ellei jalat murru tms.

Kiitos mielenkiinnosta. Jatketaan tarvittaessa keskustelua jossain muualla kuin onnettomuussäikeessä, kun ei tässä kuitenkaan onnettomuutta ollut.

PS: parempi akklimatisaatio, siinä se tärkein oppi.

Remu

Kaikki tekee virheitä. Ei siinä ole mitään noloa. Jollei niitä halua tunnustaa ja niistä oppia, niin kannattanee harrastaa jotain muuta kun vuorikiipeilyä. Missä tätä asiaa pitäisi keskustella jollei relaassa, Iltalehdessäkö?

tv. nimim. päähän ja polveen grand couloirissa kiven saanut

SamJ

En ole aiemmin halunnut Grand Couloiriin mennä enkä enää toista kertaa sinne mene. Kolmen huipun reitti on huomattavasti parempi mielenrauhan kannalta.

JHS

Oliko tosiaan se ammattioppaan toinen suomalaisryhmä ylittänyt grand couloirin samana iltapäivänä? Hyvällä näkyvyydellä aamulla olen siitä kerran mennyt, mutta en köysistössä vaan fiksatussa vaijerissa varmistettuna. Vielä viime heinäkuussa se oli paikallaan. Miksette käyttäneet sitä yksi kerrallaan muiden tähystäessä?

SamJ

[quote=JHS]

Oliko tosiaan se ammattioppaan toinen suomalaisryhmä ylittänyt grand couloirin samana iltapäivänä? Hyvällä näkyvyydellä aamulla olen siitä kerran mennyt, mutta en köysistössä vaan fiksatussa vaijerissa varmistettuna. Vielä viime heinäkuussa se oli paikallaan. Miksette käyttäneet sitä yksi kerrallaan muiden tähystäessä?

[/quote]

Taisivat olla edellisenä päivänä. Heidän suunnitelmassaan ei ollut taukoilua (joutuivat yhden jättämään Vallotin majalle odottamaan muiden huiputusta). Vaijeri oli paikoillaan, se vain oli päitä lukuunottamatta tukevasti lumen alla. Polku meni jonkin verran vaijerinpaikan yläpuolelta kuluaarin poikki.

JuhoK

Kiitos Sami vastauksista. Listaan tähän nyt vähän itseäni askarruttavia kysymyksiä/ajatuksia. 1. Lueskelin teidän aklimatisoitumispäivien ohjelman ja herää kysymys miksi ei yötä yli 3000 metrissä ja jonkun toisen nelitonnisen topitusta ennen Blancia? Varsinkin ensikertalaisten kanssa, joilla ei tod.näk. ole hajuakaan miten ja kuinka nopeasti aklimatisoituvat. Jos on Blancilla kuudetta kertaa niin perusasiat sopeutumisesta pitäisi olla tiedossa, ja uskonkin että ne on, mutta miksi ottaa turhaa riskiä? Yksin liikkuessa vaikka sitten suoraan kentältä toppiin, mutta kun on vastuussa muista - on asia on vähän eri. 2. Miksi jatkoitte tai annoitte selvästä vuoristotaudista kärsivän kaverin jatkaa Gouterilta ylöspäin? GC olisi ollut myös stabiilimbi yöllä/aamusta. 3. Kolmen huipun-reitti voi olla nopeampi tie pois ja Mauditin seinänhän kyllä kokenut kiipeää alas yhdellä hakulla ja ilman köyttä, mutta väsyneen/vuoristotaudista kärsivän porukan kanssa ei se ideaalein.

Mikko Piironen

Ihan hyvä blogi, varmaan kannattaa lukea jos on menossa ensikertalaisena blancille ilman kokemusta. Ois varmaan ollut itsellekin hyödyllinen silloin aikanaan Smile

Itsellähän se meni toki kauniissa kelissä ongelmitta, mutta vaikka kokemusta ei ollutkaan niin en kyllä usko että tuollaista virheiden sarjaa olisi tullut kokeiltua. Ehkä ensikertalaiselle olisi ollut vaikeampi hyväksyä se, että nousu jää tekemättä tällä kertaa, mutta myöhemmin olen kyllä ottanut pakit monen monituista kertaa jo ennen reitille lähtöä. Kyllähän se vituttaa kun ei ole niin paljon mahdollisuuksia olla pelimestoilla ja joutuu tyhjin käsin kotiin. Mutta kyllähän se olisi parempi pitää järki päässä ja jättää homma kesken silloin kun näyttää että on tulossa kakkaa tuulettimeen.

 

Sivut