1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Relaa
Käyttäjän Relaa kuva
Suomalaisen kiipeilyn isä Matti A. Jokinen on kuollut

Suomalaisen kiipeilyn isä Matti A. Jokinen on kuollut. Huh huh mikä jannu, ja mikä elämäntyö. Olemme hänelle paljosta kiitollisia. (http://fi.wikipedia.org/wiki/Matti_A._Jokinen)

Jokisen 1954 alppireissun Matterhornille katsotaan olleen suomalaisen vuorikiipeilyn lähtölaukaus. Jokinen myös perusti Suomen Alppikerhon 60-luvun alkupuolella. Jne., jne.

Kiitos Matti kaikesta ja kepeät mullat!

(Kuva: Matti A. Jokinen ja Walter Biner Matterhornin huipulla vuonna 1954. Jokisen arkisto, julkaistu Wikipediassa.)

Kuvat: 
mökkis

koko kevään ja orastaneen kiipeilykesän kynnyksellä mielessä on pyörinyt via finlandia yhtenä tämän kauden tärkeimmistä reiteistä. kuulemma hieno pätkä. samoten mieli halajaa tohon kaiserille, kun sielläkin matti uransa alkuvaiheissa seikkaili. en vaan nyt muista, mitä reittejä hän siellä kiipesi. pitää lukea alppien seinämillä vielä uudestaan, josko niitä siinä mainittaisiin. tai ken näistä reiteistä tietää, niin jos jättäisi niitä vaikka tähän säikeeseen tärpeiksi, kiitos.

 

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Eikö löydy tietäjiä relaalaisista, jotka osaisivat vinkata mökkistä? Smile

Tässä muistokirjoitus tämän päivän Hesarista. Sen kirjoittivat Noora Sotamaa ja Marko Virtanen, molemmat heistäkin vaikuttaneet merkittävästi Suomen kiipeilyskenellä, molemmat myös kiivenneet Jokisen kanssa.

Hammaslääkäri valloitti vuoria


Matti A. Jokinen 1932–2014  

Suomalaisen alppikiipeilyn isä, hammaslääketieteen tohtori Matti A. Jokinen kuoli 81-vuotiaana 10. toukokuuta Helsingissä. Hän oli syntynyt 3. toukokuuta 1932 Viipurissa.

Jokinen valmistui hammaslääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta 1958, hammaslääketieteen tohtoriksi 1970 ja sai erikoishammaslääkärin oikeudet kliinisen hammashoidon erikoisalalla 1978. Keskeisimmät työvuotensa hän toimi opettajana ja osastonjohtajana Helsingin yliopiston hammaslääketieteen laitoksella vuodesta 1963 alkaen ja sairaalahammaslääkärinä Meilahden sairaalassa vuosina 1967–1989. Eläkkeelle hän siirtyi vuonna 1995.

Menestyksekkäästä akateemisesta urastaan huolimatta Jokinen asetti elämässään etusijalle vapaa-ajan seikkailut vuorilla ja merellä.

60 vuotta sitten kesällä Jokinen nousi sveitsiläisoppaan kanssa Matterhornin (4 478 metriä) huipulle. Tätä hetkeä voidaan pitää suomalaisen vuorikiipeilyn syntyhetkenä.

Jokinen teki muitakin merkittäviä suomalaisia ensinousuja Alppien korkeimmille huipuille. Hänestä tuli tunnettu 1950-luvun kiipeilypiireissä, kun hän nousi tuon ajan vaikeimpia kallioreittejä lähinnä Pohjois-Italian Dolomiiteilla.

Torre Grandelta Cortinan läheltä löytyy Jokisen 1959 avaama ja Via Finlandiaksi nimeämä kiipeilyreitti, joka oli silloin yksi maailman vaikeimmista.

Saadakseen kiipeilytovereita myös kotimaassaan Jokinen perusti Suomen Alppikerhon vuonna 1962. Vuorikiipeilyn siivittämänä alkoi myös Jokisen kirjallinen ura. Vuonna 1954 Helsingin Sanomat julkaisi hänen artikkelinsa Nousu Matterhornille. Jokinen myös kirjoitti kiipeilykokemuksistaan teoksen Alppien seinämillä, teki kiipeilyelokuvan Mtv:lle ja toimitti Ylelle radio-ohjelmia Alpeilta. Kiipeily motivoi Jokista vieraiden kielten opiskeluun, ja hän kommunikoikin kiipeilytovereidensa kanssa kahdeksalla kielellä.

Selän vammautuminen putoamisonnettomuudessa sipoolaisella kalliolla vei Jokisen vuosiksi pois vuorilta. Tilalle tulivat kilpapurjehdus ja ralliautoilu, joissa hän ylsi mitalisijoille asti.

Eläkkeelle jäätyään Jokinen lähti vuoden kestävälle purjehdukselle Välimerelle vaimonsa Tarjan kanssa. Matkaa varten molemmat suorittivat radioamatööritutkinnon.

1990-luvulla Jokinen pääsi palaamaan rakastamilleen vuorille. Vielä 80-vuotiaana hän nousi vaativia kallioreittejä Alpeilla. Jokinen palasi myös Via Finlandialle. Sieltä hän löysi 40 vuotta aiemmin vasaroimansa haat, jotka olivat ruostuneita, mutta yllättävän hyväkuntoisia. Kiipeily merkitsi Jokiselle enemmän kuin mikään muu, se oli hänen elämänsä ja rakkautensa.

http://www.hs.fi/ihmiset/a1404014873174?jako=d4d2f3f4e988ef624be88377d74...

 

 

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------