1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Aleksi Mehtonen
Everestin Camp 1 lähellä lumivyöry

Everestillä on tänään sattunut lumivyöry lähellä Camp 1:stä. Tällä hetkellä 13 uhria ja kolme kateissa.

Alan Arnette raportoi tarkemmin täällä:

http://www.alanarnette.com/blog/2014/04/17/everest-2014-avalanche-near-c... 

Aleksi Mehtonen

http://www.youtube.com/watch?v=yKg9pMlsUXo

(Ei vahvistettu) Videokuvaa lumivyörystä päätynyt jo nettiin.

JuhoK

Vanha video. Joku yrittää taas kalastella katsojia. Wink

Harmittava homma, mutta ei noita (serakkien sortumisia?) pysty ennustamaan. Khumbu on kuitenkin sellainen paikka, että kaikki tietävät riskin. Aamulla olivat kuitenkin liikkeellä eli kaikki voitava oli tehty. 

JuhoK

Vahvistumassa on tieto, että serakkivyöry vei 16 sherpan hengen. Nyt vuorelle on julistettu suruaika - kukaan ei kiipeile muutamaan päivään.

Tiivis sherpa-yhteisö menetti paljon, ja nyt onkin tulevaisuuden pohdinnan paikka. Jatkuuko meno samanlaisena vai tuleeko muutoksia palkka-asioihin/retkikuntatoimintaan pidemmällä aikavälillä?

Tietoa EBC:stä tippuu hiljalleen. Monet sherpoista puoltavat seasonin paketoimista. Sirdarit ja retkikuntien johtajat taas haluaisivat jatkaa. Lähipäivien aikana selviää mitä tapahtuu! 

Mitä mieltä olette: Onko kausi ohitse? Pysyykö sirkus samanlaisena tulevina vuosina?

PS. Lueskelin "länkkärikiipeilijöiden" (turistien) blogeja tapahtumista. Pohtivat homman keskeyttämistä ja eivät erota serakin sortumista lumivyörystä. Taisi kiipeilyn riskit selvitä konkreettisten tapahtumien myötä. Mun mielipide on, että noi turistit heivataan Everestiltä veks. Ja koska sherpat saa leipänsä kiipeilysesongista niin kokonaan retkikuntabisnestä ei ole järkeä/pidäkkään lopettaa. Altitude Junkies:n (operaattori) tavoin asetetaan Everestille sääntö, että ennen kuin 7 tai 8- tonni on kiivetty ei isolle E:lle ole asiaa.

Juha Viitala

Tähän kiinnostava knoppi. Russell Bricen Himax keskytti viime vuonna kaikkien asikkaiden kiipeämisen liian vaarallisen serakin takia Khumbu Ice fallin tuntumassa. Tästä nousi aika iso kohu. Samainen serakki tuli nyt alas. 

Mikko Piironen

Eipä se tilanne serakkien suhteen muutu miksikään jos vaaditaan asiakkailta yhden tai useamman 7- tai 8-tonnisen kiipeämistä. Sama koskee varmaan monia muutakin vaaraelementtejä. Oppaaseen täytyy pystyä luottamaan tai sitten taustalle vaaditaan oikeasti merkittävä määrä harrastusta.

Vaikuttaakohan/vaikuttaisikohan tuo vaatimus ylipäätänsä mihinkään muuhun, kuin että joillekin, mutta ei kaikille, "kiipeilijöille" pitäisi myydä toinenkin matka ennen Everestiä.

Yudi

Tuo uutinen viittaa siihen että kiipeilyt taitaa olla vähän aikaa seis:

http://yle.fi/uutiset/afp_sherpat_pakkaavat_tavaransa_ja_poistuvat_mount...

Taitaa tuollakin luvista/yms. saatavat rahat mennä valtion taskuun ja sherbat kantavat kaikki riskit "busineksesta". Eli lienee kohtuu hyvä aika laittaa rahat ja riskit vähän tasaisemmin jakoon...

hardman

Nyt olis sit reitillä tilaa oikeille kiipeilijöille, mutta onkohan heitä enää nykypäivänä siellä ylipäätään. Ainakaan tällä reitillä ja tähän vuodenaikaan.

Mikko Piironen

No nythän sinne mahtuis, ei tarviis edes nyrkkejä heiluttaa sherpojen kanssa.

JuhoK

Mahtuis tosiaan. Vähän liian myöhään ilmottivat! Wink Ei kerkee saada akleja kuntoon ennen sääikkunaa.

Jos E:lle ei ehdi niin Matterhornille taas kerkeää. Hörnlihutte on kiinni tämän kesän. Eli Hörnliharjanteelle pääsis ilman ruuhkaa. Kerran vuosisadassa mahdollisuus.

Mikko, tarkotin vuoren yleisen turvallisuuden parantamista tuolla 7-8tonni ajatuksella. Serakkeihin kokemus ei tosiaan vaikuta vaikka olis Ueli Steck. 

Mikko Piironen

No mä en usko että se yksi opastettu reissu Acolle (kai tää lasketaan jo seiskaks) tai Mustagh Atalle auttaa juuri sen enempää kokemuspuolella. Onhan se tietysti jotain ja ehkä ne kaikkein soveltumattomimmat jää pois, mutta en usko että vaikutus yleiseen taitotasoon olisi kovinkaan kummainen.

Tosin hyvähän täältä toimistotuolista on huudella kun ei ole aikeita lähteä reissuun. Tarkoitus ei siis ole vähätellä ketään, mutta luulen, että ne jotka haluavat harjoitella harjoittelevat jo nyt ja ne jotka eivät halua eivät ole paljon viisaampia sen yhden reissun jälkeenkään.

hardman

Kyllä Hörnliharjanteella voi muulloinkin kiivetä ruuhkattomasti kun vaan menee "sesongin" ulkopuolella. Vaikkapa talvella.

JuhoK

Everestin opas- ja asiakaskysymys puhututtaa hamaan tulevaisuuteen asti. Mitäpä sillä loppujen lopuksi on väliä. Kiipeää kuka haluaa ja opastaa kuka haluaa. Sherpojen ja länkkäriguidojen/operaattoreiden välinen tasavertaistaminen on kysymys sinänsä! Kiipeilyetiikan kannalta asiaa on näköjään turha miettiä. Jos joskus erehtyisin Everestille lähtemään niin onhan siellä tarjolla muutakin kuin turistipolkuja. Pitää vaan kiivetä tarpeeksi kovaa.

Tietty Hörnlin voi kiivetä sesongin ulkopuolella rauhassa, mutta kesäkauden mahdollisuutta meinasin ja ideaaleja olosuhteita. Ei lunta reitillä jne. Ei tule toista tälläistä kesää vähään aikaan. 

 

SampsaJ

En jaksa uskoa, että Hörnlihutten remppa vaikuttaa paljoakaan mihinkään. Ei sinne Huttelle kävele kun kaks tuntia hissiltä. Kyl oppaat opastaa tänäkin vuonna. Ja talvi on se paras sesonki. Kaikki muu on puuhastelua. Smile

JuhoK

Ite taas uskon, että Matterhorn jää väliin oppailta tänä vuonna. Bivihommiin 

ne ei lähde. Jos hissi kulkee yöllä ni sit on eri asia. Lupaan käydä tsekkaamassa tilanteen kesäkuun lopulla, jos muilta nousuilta ehdin.

 

EDIT:

Selvitin asiaa tarkemmin. Ne yöpyy siinä hissin yläpäässä olevassa tönössä. Schwarzseen vieressä. Tulee vaan se pari tuntia lisää haikkausta päivään. 

En nyt sanois talvea ainoaksi ykkösseasoniksi. Mulla on pari ideaa hautumassa kesäkuun varalle. Sormet on ristissä, mutta toi kuiva talvi teki hallaa. Tsiigataan. 

SampsaJ

opastaminen on yksi uravalinta ja ilman keikkaa ei ole leipää oppaan pöydässä eikä myöskään majatalon omistajan pöydässä. noinkin merkittävillä asioilla on tapana järjestyä aina jollain tapaa.  ei ole sattumaa, että pokat viedään yöks sinne hörnlille. ja se uus majahan tehdään todella isolla rahalla.

juusojänkä

Kyllä mä luulen, että Hörnliharjanteella on tänä kesänä selkeä erikoistilanne. Kuinka paljon vähemmän väkeä, sitä on vaikea sanoa.

Tottakai Zermattin oppaat käy hörnliä tänä kesänä kanssa ja Schwrzseen mökiltä homma varmaan onnistuu. En kuitenkaan usko että kyseiseen tönöön mahtuu niin paljon yöpyjiä kuin hörnli-hütteen ja harva Zermattin oppaista tosiaan lähtee biwipeleihin mukaan. Lisäksi hörnlihüttellä vallinnut pyhä nokkimisjärjestys: zermattin oppaat, muut oppaat, rahvas on tällä kausella sekotettu.

Toisaalta hütten raksatyömaan luona biwittäviä opastamattomia köysikuntia tulee varmaan kanssa olemaan huomattava määrä. Ja Leon harjanteella tulee varmaan olemaan enemmän populaa kuin normi-vuonna.

Varmaan kaikenkaikkiaan mielenkiintonen kausi tulossa. Mielellään lähen sinne just tällä kaudella opastaan. Smile

Juho

mökkis

olen lukenu aika paljon viime ja tämän kauden tapahtumista (ajankohta sattuma eikä liity mitenkään näihin kahden viime kauden erityisen dramaattisiin tapahtumiin), mutta sitä mä en oo vielä tässä tajunnu, että eikö siellä pysty nyt tänä keväänä kiipeämään mitään muuta mäkeä, ku kaikki tuntuu jo pakanneen kamansa, menneen suorilla kathmanduun ja ottaneen / ottavan ekan lennon kotiinsa?

luulis lupien järjestyvän, kun kerran everestillekin toivotellaan samoilla papereilla tervetulleeksi seuraavat 5v, pitkät lomat töistä on ok, matkat on maksettu, varusteet on hommattu, jne jne jne.

eikö siinä ole hollilla muita mahdollisuuksia (pl. lhotse, joka pitkälti samalla reitillä)? eikö niitä ole fiksattu? onko ne kaikki niin vaikeita, ettei ehdikään enää fiksata? vai onko poliittinen tilanne semmonen, että sherpat eivät vaan pysty / uskalla kiivetä painostuksen alla yhtään mitään?

tietenkään kaikki eivät halua kiivetä enää, se on ihan ymmärrettävää, mutta ihmetyttää kun en ole nähnyt ainuttakaan kirjoitusta, missä mainittaisiin, että porukkaa ois siirtyny muille törmille.

JuhoK

Hari Mix blogissaan: "I am an alpinist, and spent the last week not only dealing with the uncertainty of Everest, but also exploring other options. Logistical issues, route conditions, Chinese visa problems and high permit fees have thwarted my ability to continue this trip in some capacity on Ama Dablam, Cholatse, Khumbutse, Cho Oyu, Makalu and other nearby peaks."

 

Eli tuossa aika selkeä selitys. Nyt kun tietoon on tullut, että kausi pistettiin pakettiin väkivallalla uhkaavan, poliittisen sherpajoukon takia - ei voi kun taas ihmetellä. Sama nuotti kuin viime keväänä. Vuorelle jäi vielä pari ilman sherpoja kiipeävää retkikuntaa, mutta väkivallalla uhkaavat sherpat saivat viimeisetkin lähtemään. Olis ollut tiimeillä mahis kiivetä töppyrälle kerrankin oikeasti. Väitän, että pahimmassa tapauksessa ääriliike leviää muillekkin Nepalin vuorille.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harza

Näin täysin ulkopuolisen ja asiaa uutisten+Relaan kautta hahmottavan mieleen tulee ainakin kysymys, onko tuolla nykyisellä toimintamallilla enää aidosti edellytyksiä jatkua myös tulevaisuudessa?

Jos kumpaankaan ääripäähän (järjestäytyneet väkivallalla uhkailleet sherpat) ja operaattorien vuorelle tuomat vajaataitoiset länkkärit ei olla tyytyväisiä niin jotain kai täytyy tapahtua, että homma toimii jatkossakin.

mökkis

anteeksi eilisen uutiset, mutta nostanpa tämän tänne, jos jollain toisellakin on menny aiemmin huti: http://theadventureblog.blogspot.co.at/2014/07/everest-2014-jing-wang-re...

aikamoista. paljonkohan pysti makso?

Snowboarder

Kiinan passistakaan tuskin haittaa on ollut.