1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Newbie
Mitä aloittelijan kannattaa hankkia

Moi,

Voisiko joku viisaampi kertoa, että mitä kannattaa ehdottomasti aloittelijan hankkia, jos ideana on tehdä parinkymmenen kilometrin päivämatkoja sekä myös viettää viikonloppuja metsässä. Tuntuu olevan niin paljon kaikennäköistä sälää tarjolla, että on hankala päättää, että mitä pitäisi hankkia. Kaikki vinkit ovat tervetulleita.

akallio

Olen tätä kovasti miettinyt ja tullut siihen johtopäätökseen, että ei välttämättä ole pakko hankkia mitään erityistä, vaan tavallisilla kodin tavaroilla pärjää - rinkka on tähän ehkä ainoa poikkeus. Toki helposti myös ainakin jonkun teltan tarvitsee, mutta sekin voi olla halpismalli.

Vaelluskenkiä ei tarvitse, vaan lenkkareilla pärjää ja vedenpitävillä lenkkareilla pärjää vielä paremmin. Tai kumppareilla. Henk. koht. olen sitä mieltä, että vaelluskengät on melkolailla turhat kokonaisuudessaan, enkä omiani käytä kuin hyvin poikkeuksellisissa tilanteissa.

Telttaa ei tarvitse, jos tekee lähinnä päiväreissuja ja muuten luottaa tupiin tai muihin valmiisiin paikkoihin. Toki valmius maastossa yöpymiseen olisi syytä olla, joten ainakin kevytpressua kannattaa kuskata mukana.

Keitintä ei tarvitse, jos luottaa nuotioihin. Mutta sitten pitää seurata metsäpalotilannetta. Toisaalta simppeli ruuvattava kaasukeitin toimii oikein hyvin ja maksaa kympin.

Kantolaite pitää olla sellainen, että sillä pystyy tavarat hyvin kuskaamaan. Ja koska alkuvaiheessa ne ovat painavia, niin käytännössä rinkka on aika ehdoton. Sen pitää olla kantajan mittoihin sopiva. Mutta muuten voi olla kyllä halpakin malli, ei niissä kai mitään vikaa ole. Myös isolla repulla pärjää, mutta yön yli reissuilla pitää sitten olla aika pro-kamaa kaikkien varusteiden, että ovat riittävän pieniä ja keveitä.

Vaatteiksi kelpaa tavalliset kotoa löytyvät vehkeet. Siihen kaveriksi sadeviitta tai vastaava. Aina voi myös pysähtyä sadetta pitelemään ja kyllähän myös kosteat kamppeet saa kuivattua, varsinkin kesäaikaan.

Kartta ja kompassi on hyvä aina olla.

Varusteet myös kompensoivat toisiaan. Jos on hyvä teltta, niin pääsee sadetta suojaan päivälläkin näppärästi, jne. Ja taidot kompensoivat varusteita, kun niitä kertyy.

Sen suhteen olen skeptinen, että ilman pientä jallupulloa reissua saisi onnistumaan.

jeppe jääkarhu

Kelin mukainen vaatetus, ei kuitenkaan pakko olla tekninen tms. Suosittelen teknisiin kerrastoihin kuitenkin sijoittamaan. Mukavampi pitää päällä useampi päivä. Sadevaatteet erikseen, kartta ja kompassi. Hyvät jalkineet, itse pidän vaelluskengistä toisin kuin edellinen kirjoittaja. Tärkeintä kuitenkin, että toimivat sinulle ja kestävät vaikka matkaa ja painoa olisi enemmänkin. Ruokailuvälineet mielellään omat, ruanlaittovälineet saa vuokrattuakin. Teltan ja rinkan saa vuokrattua. Puukko on hyvä olla. Makuupussi ja alusta on mukavia kun ovat omia, mutta lainattuakin saa.
Noilla jo aika pitkälle pääsee ja tosiaan suurimman osan kalliimmista tavaroista saa vuokraan/käytettynä eli alkuun pääsee halvalla.

samoaja

Ainakin vaelluskenkiin kannattaa satsata ja tietenkin hyviin vaatteisiin. Näin syksyllä kannattaa varautua myös vesisateisiin, eli sadevaatteet mukaan. Myös rinkka kannattaa olla kerralla hyvä, niin sitä on mukavampi kantaa.

Itselläni kulkee aina puukko mukana ja pieni retkikirves. Jos pidempään on niin tietenkin ruokailuvälineet, vanhoja armeijan pakkeja saa halvalla ja avotulella sillä keittelee vaikka sun mitä. Telttahan on ihan näppärä, ellei halua kyhätä itse laavuntapaista suojaa. Makuupussi tottakai ja tämäkin kannattaa olla kerralla hyvä eikä mitään pilipalia (kokemusta on "hyvistä ja halvoista")

Kompassi ja kartta. Suosittelen myös varavirtalähteen hankkimista puhelimelle, ihan vain varmuuden vuoksi. Armeijan jekkulanka, sillä voi solmia vaikka ja mitä, pieni ja kompakti, mahtuu hyvin taskuun. Tulenteko vehkeet tottakai. Jotain ensiapu vehkeitä kaiken varalta (itse veistelin kerran sormeen mukavan haavan)

Sanoisin, että kannattaa retkivehkeiden kohdalla panostaa laatuun heti alkuunsa. Toki hieman kalliimpia, mutta omien kokemusteni perusteella ne kestää paremmin eikä tarvi joka vuosi olla ostamassa uutta tavaraa.

Jalmari

Kyllä ne kengät on se ykkösjuttu. Tietysti, jos tekee vaan päiväretkiä jossain helppokulkuisessa maastossa niin jollain tukevilla lenkkareilla pääsee alkuun, mutta kyllä suosittelen silti nopeasti ostamaan kunnon vaelluskengät, jos ajattelit jatkossakin retkeillä ja vaeltaa.

Kunnon kengät, kerrospukeutuminen ja runsaasti iloista mieltä. Sillä pääsee jo pitkälle Smile Sitten vielä laadukas makuupussi ja teltta niin AVOT!

Vähän aiheen vierestä, mutta tää oli mun mielestä myös relevantti ja hyvä kirjoitus:
https://www.vaeltajankauppa.fi/Artikkelit/Vinkit-vaelluksille-parhaat-ne...

"Mitä enemmän peiliin katsoo, sitä useammin sitä pettyy." 

Lisäravinteet.

akallio

Toistan nyt vähän itseäni, mutta... Kengät ovat tärkeät, mutta niiden ei tarvitse olla vaelluskengät. Useimmiten ei edes kannata. Minä kannan isoa rinkkaa Käsivarren ja Norjan louhikoissa mielelläni superkevyillä juoksulenkkareilla. Kenkiä valitessa kriteeri on lähinnä vedenkesto, eli kevyet kalvottomat lenkkarit, raskaammat kalvolliset lenkkarit, varrelliset vaelluskengät tai kumpparit - valinta sen mukaan, että kuinka paljon suojaa kosteaa maata ja sadetta vastaan tarvitsee. Vaelluskengät eivät tuossa listassa kovin hyvin paikkaansa puolusta, koska ne ovat selvästi muita kalliimmat sekä painavammat, ja optimaalisen käytön alue on kuitenkin aika kapea.

Tottumattomampi jalka voi hyötyä kengän tarjoamasta tuesta, joten jokaisen pitää hakea itselle sopiva ratkaisu omista lähtökohdista. Toisaalta jos nilkka ei tee töitä, niin ei se myöskään vahvistu tai pysy vahvana.

Omalta osalta kengän jäykkyydellä on merkitystä vasta jos siihen kiinnitetään jotain: jääraudat tai sukset. Siinä tulee ainoa selvä vaelluskengän must-käyttö: vaellus jäätiköllä kesällä.

Raskailla kengillä on mukava painaa kurassa ja märässä varvikossa, kun ei tarvitse varoa. Toisaalta vaikeassa maastossa on paljon mukavampaa olla kevyillä kengillä, joilla tuntuma on parempi. Siinä mies vie kenkää, eikä toisin päin.

liisak

Ehdottomasti hyvät jalkineet. Itse en lähtisi maastoon lenkkareilla, mutta kukin tyylillään. Jos on rahasta kiinni, niin onhan noita erilaisia sivustoja, kuten https://www.xn--kenkkaupat-t5a.fi/ josta voi tarjouksia metsästää. Ei tarvitse ostaa niitä partiokaupan kalleimpia vaelluskenkiä. Metsässä on myös lähes aina hieman kosteaa, joten tavalliset lenkkarit kastuvat turhan helposti ja märillä kengillä saa helposti hiertymiä jalkoihin.

Mutta yhä edelleen, kukin tyylillään.

Kuvat: 
GonGi

Olen samaa mieltä aikaisempien kommentoijien kanssa: hyvät kengät ovat hintansa väärti. Nostaisin esille myös puhelimen ja sen, että se pysyy kuivana jokaisessa tilanteessa. Kannattaakin hankkia jonkinlainen vesitiivis pussukka, jossa puhelinta voi kuljettaa. Omani ostin täältä: https://mobiilitukku.fi/ Puhelimen avulla onnistuu navigointi ja antaa tarvittaessa myös turvaa, jos hätä yllättää.

Rinkassa kulkee näppärästi suurempi määrä tavaraa, mutta pienemmillä patikoinneilla kevyemmillä kantamuksilla, toimii myös hyvä reppu. Suosittelen myös "termarimallista" juomapulloa. Näin juomingit pysyy tarvittaessa joko lämpimänä tai kylmänä. Etenkin kuumalla kelillä nesteytys on tärkeää ja viileällä säällä mikään ei piristä mieltä kuin kupponen kuumaa.

maks
Käyttäjän maks kuva

Onpa ilo nähä kun kehitys vaan kehittyy ja botit senkun paranee.
Niijja täähän tarkottaa vaan sitä että kehittäsittepä niistä hinnalla millä hyvänsä entistäkin parempia.
: )