1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
styyki
Puuterilaskun aloittelija suksiostoksilla

Pidempään ollut jo haaveena päästä kunnolla harjoittelemaan syvässä lumessa laskemista, mutta syystä tai toisesta tähän kunnolla syventyminen on aina vain lykkääntynyt eteenpäin. Nyt ollaan kuitenkin siinä tilanteessa, että suksien ostaminen olisi ajankohtaista, ja tässä kaipailisin vinkkejä kokeneemmilta.

 

Puuterin laskemisen kokemus mulla on lähes olematonta. Parilla alppireissulla vähän käynyt koittamassa rinteiden ulkopuolella, mutta jalkojen alla on joka tapauksessa ollut lähinnä rinnelaskemiseen tarkoitetut sukset (90-95mm leveydeltään suksien keskikohdasta), ja melko horjuvaa se meno on ollutkin. Rinteessä laskeminen onnistuu kuitenkin erittäin hyvin. Oon 178cm pitkä, ja painoa 70-75kg ilman laskukamoja.

 

Onko 172cm pitkät sukset, 112mm leveät keskeltä (Rossignol super 7 hd, 2018/2019)  auttamatta liian lyhyet ensimmäisiksi puuterisuksiksi? Hyödyt/haitat?

Zedu

Hei!

Tässä varmaan henkilökohtaiset mieltymykset on ratkaiseva tekijä. Itse oon alunperin laskenut suorilla suksilla ja sitä kautta varmaan jäänyt tuo pituuden arvostus, joten liputtaisin pitemmän suksen puolesta. "Offari" suksista olen laskenut vain Rocker-Camber-Rocker profiilisia ja niissä omaksi ongelmaksi muodostuu se että usein rocker on noissa pitkä, joten "aktiivinen" osa suksea on lyhyt. Tuohan taas ei ole ole mikään ongelma syvässä lumessa kun ei siinä kantilla käännetä (joku kokeneempi syvän lumen kävijä voi korjata jos olen hakoteillä). Jos sie taas olet alun perin tiimalasi aikakauden lapsia voi hyvin olla että lyhemmät sukset tuntuu paremmalta. Yleisestihän tuo toimii niin että lyhyt on ketterä ja pitkä stabiilimpi. Ketteryys korostuu jos tykkää laskea metsässä tai paikoissa missä on kiviä tms esteitä kierreltävänä. Parina viime talvena ainakin Lapissa tuota puuteria on löytynyt lähinnä metsistä tai kuruista, kovin syväksi sitäkään ei yleensä ole voinut kutsua. Tässä vielä yksi threadi missä liputetaan lyhemmän puolesta http://relaa.com/forum/lumi/69674 , tosin leveyttä lisäten.

Parempia vastauksia varten ois hyvä tietää missä nuita suksia on tarkoitus käyttää? Lumitilanne voi vaihdella paljonkin jopa yhdellä pitkällä laskulla, mutta paikkoja missä puhdas puuterisuksi on ykkös vaihtoehto lienee aika hintsusti. Jossain missä syvä puuteri on sääntö eikä poikkeus kannattanee harkita full rockeria. Itse en edes ole kokeillu mutta isot pojat kertoo et ne on hyviä. Ongelmaksi voi sitten muodostua se että millä laskee jos sitä syvää putskua ei olekkaan....

Sinun lähtisin hakemaan monikäyttöistä offarisuksea, jotta sillä tulis niitä laskupäiviäkin tarpeeksi. Puuterissa korustuu vauhdin säilyttäminen ja siinä mielessä tuollainen leveä suksi niin kuin tuo Rossi olis varmaan hyvä, että kantopintalan kasvaessa sitä vauhtia ei ihan niin paljon tarvi. Alkuun ongelmat tulee usein siitä että ei uskalla päästää riittävän lujaa ja laskeminen menee nykiväksi. Siis alaspäin mennessä vauhti kasvaa – käännetään sivulle ja annetaan vauhdin hidastua niin paljon että seuraavaan käännökseen lähtö mene vaikeaksi. Tuossa ei varmastikkaan auta jos luottoa sukseen ei ole kehittynyt jo ”rinne/offari päivinä”.
Millaisilla suksilla olet nyt laskenut? Itselle 95 leveät jo yleensä offari kategoriaa, tietysti vähän suksesta riippuen. Suosituissa paikoissa puuteri aamun jälkeen todellisuus voi alkaa tulla vastaan jo puolilta päivin kun hissioffarit muuttu möykkymäiksi. Itse en kyllä siinä vaiheessa malta lähteä alas suksia alas vaihtelemaan.

styyki

Moi,

ihan ensimmäisenä kiitos fiksusta ja kattavasta vastauksesta!

Oon alunperin muksuna opetellut laskemaan ihan suorilla lankuilla, ja harrastus jäi pitkälle tauolle about niihin aikoihin kun tiimalasisukset alkoi tulla kuvioihin. Myöhemmällä iällä harrastus alkanut uudestaan, ja kun nuorena oli opittu että suksen pitää olla vähintään about oma pituus, niin sellaisilla on nyt viime vuodet menty. Headin Mojot, pitkälti parkkikäyttöön taitaa olla kehitetty, pelkästään rinnettä oon kuitenkin laskenut.

Tarkoitus ois tulevana talvena löytää itsensä jostain Norjan maisemista, ja jonkun asiansa osaavan opastuksella ottaa puuterilaskutekniikkaa vähän haltuun. Full rockeria en oo ajatellut, koska ideaalia olisi että nää ois edes jokseenkin käyttökelpoiset sit myös rinteessä.

Tekniikka tässä on tottakai se suurin tekijä, minkä takia oon edellisillä yrityksillä jossain Alppien rinteiden välisillä offipätkillä kyntänyt oikein kunnolla.. Ei kuitenkaan haluaisi että varusteiden surkeus aiheuttaa yhtään lisähaastetta tähän uuden oppimiseen.

jaksu

Mun mielestä toi 172 on kyl aika nysä. 180+ tolle varrelle.