1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
metsäinen
Tuplapussin käytöstä?

Hei!

Te joilla on kokemusta kahden pussin (3 vuodenajan + kesä) yhdistelmästä; millaiset pussit käytössä?

Minulla on 3 vuodenajan pussissa comfort -1 ja käytän lisäksi silkkilakanaa. Millainen pussi tähän päälle että pärjää - 10?

akallio

Minulla on 1,1 kilon kolmen vuodenajan untuvapussi. Päällä on 1,5 kilon kuitumakuupussi (extra wide & extra long). Vaimolla muuten sama, mutta untuvapussi on 1,3 kiloa. Näillä pärjää kaikissa pohjoismaisissa olosuhteissa teltassa.

En tietä miten comfort-lukemia ynnätään yhteen, mutta veikkaisin, että tuon sinun kolmen vuodenajan pussin saa toimimaan -10 pikkupakkasella melkein millä tahansa tavallisella makuupussilla. Jonkinlainen hyvin karkea nyrkkisääntö on, että miehelle pohjoismaisiin olosuhteisiin (comfort -30) riittää kolmen kilon kuitupussi tai kahden kilon untuvapussi. Tuplapussin oikea yhteispaino löytyy näiden välistä, riippuen mitä täytettä pussit ovat. Lisäksi kun pusseja on kaksi, niin pitää laskea pari sataa grammaa lisää ylimääräisistä kankaista ja vetoketjuista.

Silkkilakana kannattaa jättää pois, koska alkaa muuten olla turhan monta kerrosta ja menee hankalaksi.

metsäinen

Mun 3 vuodenaikaa painaa noin 1.2kg. On marmotin kuitupussi. Melko kropan myötäinen. Olisiko toinen saman kokoluokan pussi päälle siis toimiva peli talvellakin?

Myös jotain suosituksia hyvistä pusseista olisi kiva saada.

Toinen vaihtoehto olisi joku armeijan pussi 450€ mutta en tiedä onko se sitten a) lämpimämpi ja b) yhtään pienempään pakkautuva.

akallio

Kuinka kovaan talveen pussin pitää mennä? Toinen samanlainen varmaan riittäisi juuri tuohon -10 asteeseen, mutta voi olla, että ei kaikkiin kotimaisiin olosuhteisiin. Jos liikut vain tuvissa, niin sitten ei varmastikaan ole ongelma. Tai teltassa loppusyksyllä ja alkukeväällä, mutta ei varsinaisesti talvella.

Päällä olevassa pussissa suuri koko on hyvä juttu. Meillä on erityispitkä ja erityisleveä Marmot Rockaway 35 Long. Ihan kauhean paljon väliä pussilla ei muuten ole. Lämpökaulusta ei tarvitse, mutta siitä ei ole haittaakaan. Vetoketjujen kätisyydellä ei ole merkitystä.

Myös tavallisella pussilla pärjää, ainakaan omassa aiemmassa ei ollut ongelmaa, että tiiviisteet vielä litistyisivät. Mutta isokokoinen päällyspussi antaa pelivaraa ja mukavuutta.

Se armeijan pussi lienee joku iso noin kolmen kilon kuitupussi? Se ei sinänsä ole sen lämpimämpi kuin suunnilleen saman painon verran kuitua kahdessa pussissa. Ylimääräistä kahdessa pussissa on yksi neljästä kangaspinnasta (toinen sisimmäinen), toinen vetoketju ja toisen hupun rakenteet. Noilla ylimääräisillä kuitenkin ostetaan ylivoimainen säädettävyys, kun sisäpussia voi pitää auki tarvittaessa. Yhdellä isolla pussissa saa ehkä 200-300 gramman edestä enemmän lämpimyyttä (3 kilon painoluokassa) ja luulisin, että ei juurikaan pienemmän pakkaustilavuuden.

Jos tuplapussissa on sisäpussia untuvatäytteellä, niin sitten se on painossa jo täysin kilpailukykyinen kuitupussin kanssa. Ulkopussin kannattaa olla kuitua, niin saa paremmin kestoa kosteutta vastaan.

En ainakaan hankkisi 450 euron isoa kuitupussia, kun samalla rahalla saa helposti jo hyvän kolmen vuodenajan untuvapussin. Se yhdessä nykyisen kuitupussisi kanssa riittäisi moneen. Meidän pariskunnan "makuupussijärjestelmä" rakentuu kolmesta pussista per nuppi, joiden yhteenlaskettu ostohinta / henkilö lienee aika tarkalleen tuon 450 euroa - mutta niistä syntyy 5 eri komboa tilanteen sekä vuodenajan mukaan.

metsäinen

Tää miun olemassa oleva 1.2kg on niin kaponen ettei untuva pussi mahu sisään. Toimisiko miten kylmällä jos otan +10cm pitemmän - 11 Comfort 2.8kg kuitupussi päälle?

akallio

Eli yhteensä 4 kiloa kuitupussia? Toimii varmasti kylmälläkin kelillä. Sisäpussissa on hyvä olla lämpökaulus kylmempiä varten.

Kannattaa sitä 2,8 kilon pussia koittaa päästä sovittamaan, niin että se ei tunnu naftilta. Paras tietysti sovittaa sen sisäpussin kanssa.