1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Cole
Jääraudat monoihin.

Koville jyrkemmille osuuksille kun skineistä loppuu pito on käännyttävä alas tai ostettava jääraudat. Harkinnyt siis nyt jäärautojen ostamista, mutta niin millaisia kokemuksia jääraudoista techi monoihin? Katsellut esim. https://www.camu.fi/grivel-ski-tour-crampons-ski-matic-20-wcrampon-safe-s/9109#1

 

akallio

Entäs hankiraudat? Omiani en ole päässyt kunnon tilanteessa kokeilemaan, mutta ihan positiivista olen niistä yleisesti ottaen kuullut.

jski

Kaikki jääraudat eivät todellakaan sovi kaikkiin monoihin! Ja monon koko vaikuttaa myös sopivuuteen eli kokeile ehdottomasti rautaa siihen monoon, jossa aiot käyttää.

Perusskitoureille riittää mainiosti alumiinirauta (esim haute route jne helpot retket) ja itse käytän "narullisia", jotka voi taittaa (Petzl Irvis & Camp 290; Irvis on tukevampi ja helpommin säädettävä). Antiboteille en ole keksinyt käyttöä. Jos lunta paakkuuntuu, hoituu se yleensä aina hieman vauhtia lisäämällä.

Jos retkellä on paljon kalliolla kiipeämistä taikka blankkojäätä, teräsrauta on välttämätön (painavia & isoja). Valmistajien välillä ei juurikaan ole eroa, mutta sopivuus monoihin vaihtelee todella paljon. Itse käytän jää/mixedkiipeilyrautaa (Petz Dartwin), joka on keveimpiä teräsrautoja silloin, kun alumiinirauta ei tule kyseeseen.