1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
JariG_
Lyhyempi mutta leveä suksi?

Nyt on alla 173cm ukolla 177cm pitkät 98mm leviät. Ne vei hommaa edellisistä rinnesuksista reilusti eteenpäin (163 76mm), näillähän jopa pääsee kokeilemaan pehmeällä kääntämistä.

Nyt kun nuilla 90eighteillä on harjoiteltu laskemista niin vanhoilla rinnesuksia jälleen kokeillessa niitähän vääntää todella helposti (nilkkalumilla).

 

Siitäpä mieleen ajatus millainen olisi laskea "suositusta" lyhyempi allmountain suksi, kompensoidaan sitten leveydellä että kelluu.

Esim, tässä tapauksessa mitta tuonne 170 hujakoille ja olisko se sitten 105mm tms.

 

Samoilla suksilla lasketaan rinnettä ja hissioffaria.

Lihasvoimalla skinnattaisiin lähinnä pikkumäkiä.

 

Onko tällaista vääräuskoista setuppia kokeillut joku?

Pistol-Pete

Ongelmana on se, että noissa leveissä suksissa on jo melko reippaasti kanta- ja kärkirokkeria, jolloin suksen jalkava (camber) osa jää todella lyhyeksi, mikä tekee suksesta todella epävakaan kovalla pinnalla varsinkin vauhdin kasvaessa.

Temesius

En nyt sanois että 170cm on sulle mitenkään lyhyt suksi. Itsellä pituutta 190cm, joten ne suksimallien pisimmät versiot on melkein aina pari kolme senttiä miestä lyhyemmät, ja hyvin on pärjätty. 105mm on just hyvä yleissuksi. Sopiva kääntösäde niin onnistuu leikkaava rinteessä, mutta hauskaa pidetään sitten offarilla.

powerskier

Kaikenlaisia sukkapuikkoja ja leipälapioita melkein 50 vuotta käännelleenä voin sanoa että jos haluaa nauttia laskemisesta kunnolla niin rinteeseen rinnesukset ja offarille offarisukset, jotka valitaan käyttötarkoituksen mukaan.
Mulla on rinteeseen 165 vanha kisapuikkari, 176 vanha naisten kisasuurpuikkari ja 172 yleissuksi r=15 m . Rinteen ulkopuolelle 105 mm/181 cm r=15 m suksi normisiteillä sekä rando-offarille 95 mm/182 cm ja 122 mm/188 cm kevyet sukset AT-siteillä. Tosta kasasta on kiva valita paikan, kelin ja menohalujen mukaiset välineet jokaiselle hiihtopäivälle.
Vaikka suksikauppiaat ja valmistajat mitä puhuvat niin yhtään jokapaikanhöylää ei ole olemassa - aina joku osa-alue on kompromissi.
Itse olen omat sukseni hankkinut käytettyinä randosuksia lukuunottamatta, enkä ole välineistä joutunut maltaita maksamaan. Relaa sekä Facebookin Laskukamapörssi sekä Alppivarusteiden kamapörssi ovat hyviä väyliä väijyä sopuhintaisia välineitä.

jski

Olennaisinta on, että suksi + side + mono ovat keskenään “yhteensopivia”. Jopa 160cm/71mm suksella selviää ihan hyvin kaikessa muussa kuin snorkkelilumessa alas, kunhan side ja mono ovat kevyet. Minun yleistyökalu on 177cm/94mm, jolla voi siis laskea aivan kaikkea ja kaupan päälle skinnata 2500m päivänousuja ilman kummempaa treenaamista. Isoa suksea (185cm/106mm) käytän päivän tai kaksi vuodessa. Niin, mittaa löytyy lähes 190… HUOM! Suksen muoto on erityisen tärkeä, jos otat suositusta paljon lyhyemmän, valitse sellainen, jossa on mahdollisimman lyhyet rockerit kärjessä ja kannassa (erittäin lyhyessä suksessa pelkkä lyhyt kärkirocker riittää). Oma mitta -15cm on aika lähellä mielekästä minimipituutta, mutta isoilla rockereilla omaa mittaa lyhyempää ei kannata harkita.

Kaitsu

Hei!
Nyt kysyy tyhmä suksihommista täysin ymmärtämätön. Miten toi suksien pituus kautta leveys merkitsee putikkahommissa. Lautamiehenä olen tottunut, että syvempään putikkaan pitempi lauta, leveyteen ei kosketa. Suksihommissa tuntuu olevan ihan toistepäin. Miksi? Onko 180 pitkät 105 leveät sukset paremmat kuin 190 pitkät 95 leveät?

jski

Yleistyksenä: lyhemmät ovat ketterämmät ja pidemmät vakaammat. Kellumisen osalta (erittäin pehmeä lumi) keskiosan leveys on merkityksellisempi kuin vastaavat neliösentit lisättynä pituuteen. Itse ottaisin ehdottomasti ennemmin 180/105 kuin 190/95.

Nemotzino

Moro! 175 pitkänä olen laskenut aiemmin 185 cm ja 115 mm leveillä lankuilla. Tällä hetkellä alla 178cm pitkät ja 112mm leveät sukset ja ehdottomasti olen sitä mieltä että jälkimmäiset toimii paremmin sekä syvässä, että kovalla. Toki suksiakin on monenlaisia...