1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
poudi
Vinkkejä All-Mountain/Rando - kamoihin

Moi!

Olen hankkimassa uutta settiä. Aikaisemmin ollut 90mm leveä Icelantic Pilgrim Marker Griffon siteellä, lähinnä rinnelaskuun ja satunnaisiin offareihin. Nyt kiinnostaa tuo offi enemmän, mutta varmaan isompi osa laskuista on kuitenkin rinteessä, tai rinteiden viereisissä offeissa. Haluiaisin kuitenkin setin, jossa olisi randoside, jotta siihenkin olisi sitten tsäänssi. Itsellä pituutta 183cm ja painoa joku 85. Monot nyt toistaseksi vielä varmaan alppimonot, eli siteiden tulisi käydä niihin.

Sukseki olen ajatellut jotain about 100mm jokapaikan höylää. Völkl90eight 184cm, kun saisi mukavaan hintaan nyt. Sitten olisi myös Armada Invictus 99ti. Kokemuksia näistä?

Siteissä olen pyöritellyt paljon eri vaihtoehtoja. Marker Tour12/Baron/Duke, Salomon Guardian13, Tyrolia Adrenalin 13 ja nyt myös Marker Kingpin13. Onko kokemuksia Kingpinistä? Miten toimii kovemmassa vauhdissa, rinnelaskussa, satunnaisissa pienemmissä hypyissä?

Monoista voi myös heittää vinkkiä tuleivaisuutta ajatellen.

Asun Itävallassa vielä ainakin toistaiseksi, joten nyt ainakin laskut tapahtuu täällä alpeilla.

Tänks!

skywise

Moro

Ite ainakin olen katellu tässä noita Salomon/Atomic Shift siteitä jotka tulee ens syksynä myyntiin. Kannattaa varmasti niihinkin tutustua vaihtoehtona. Suksissa ite oon Black Crows fanipoika niin voin suositella Navis Freebirdejä tourihommiin, 102mm. Ei ne kyllä kovalla rinteellä ihan mittään mahotonta herkkua ole mutta offareilla kyllä lystit.

poudi

Tänks! Noista Shifteistä en ollut tietoinenkaan. Vaikuttavat kyllä mielenkiintoiselta uutuudelta ja sopivilta omaan käyttöön (toki melko hintavat), toki joutuisi oottelemaan noita sitten syksyyn, ja kova hinku olisi saada uusi setti jo nyt hommattua. Viikon Ischgl reissukin tuossa kohta tuloillaan Smile

tfl

Mulla on pari kautta ollut volkl 98 + kingpin yhtenä suksena, leveämmän ja raskaamman offarisuksen kaverina. Yleisesti ottaen hyvä ja helpohko suksi, ja toimii kaikessa tasaisessa lumessa hyvin, puree leveyteensä nähden jäällä erinomaisesti ja kestää vauhtia ihan kohtuullisesti. Jos lasket paljon jotain epätasaista ja jäistä tai kovin tuulen pakkaamaan tms huonoa lunta niin ei ehkä ole keveytensä vuoksi siihen ihan parhaimmillaan. Luulen että sun koolla toi ehdottamasi pituus on just oikea.

Kingpin ja shift on molemmat tech siteitä ja ei käy normaaliin monoon, ne kannattaa unohtaa. Muutenkin jos hiihdät enimmäkseen rinteessä tai sen lähellä ja touraus ei ole pääjuttu, suosittelisin miettimään Barona tai Guardiania, tyroliasta ei ole omaa kokemusta. Kaikki kevyemmät siteet mitä itsellä on ollut nyt vaan on huonompia peruslaskemiseen. Oma valinta on noista ollut Guardian, koska duken etunivel löystyy isommalla määrällä hiihtopäiviä ja tourausta, mutta jos arvelet suksen eliniän aikana olevan alle 30 päivää tourausta niin tuolla on tuskin yhtään mitään merkitystä.

JuusoJaaskis

Mulla on suksena Atomicin Backland 102. Erittäin kiva suksi kyllä laskea monenlaista. Mutta myös aika kevyt joten ainakin tänään alkuillasta, koko päivän satanut lunta, kun rinteet oli täynnä jäätä ja lumikasoja niin laskeminen ei ehkä ollut kaikista mukavinta.

Itse olen 181cm ja pituudeksi valitsin 188 ja kovaa laskiessa toivoisi ehkä vielä vähän enemmän pituutta.

jarkkome

Itsellä ei ym. suksista ole kokemusta, mutta Salomonin Guardian 13-side ollut käytössä muutaman talven. Side toiminut hyvin ja mukava laskiessa, ylöspäin mentäessa ei ole todellakaan ole se kevyin side mutta antaa juurikin mahdollisuuden skinnailla. Hyvä ja kohtuullisen hintainen vaihtoehto. Jos itselle laittaisin alle 110 leveät sukset niin ehdottomasti tech-siteet, vaikka hintaa tulee myös mahdollisen monohankinnan takia. Toisaalta, sijoitus kestää poikkeuksetta monta talvea ja hyvillä vehkeillä on kiva harrastaa.

b3

Loisitaanpa kaverin kysymykseen. Tarvis vähän päivittää randosuksia; hakusessa olisi kohtuu kevyt suksi jolla pysyy laskemaan kohtuullisesti mahdolliset pyydat. Siteeksi dynafit tai vastaava. Kuski 175cm/ 70 kg ja osaan laskea melko hyvin. Suksia löytyy kisasuksista => 190 cm pyydasuksiin. Varmaan joku 175 cm / 90 mm suksi kärkirokkerilla olisi aika hyvä. Löysä kärki & kiertojäykkä..? Nyt on 175 cm sukkapuikot, niillä olen pyydatkin laskenut, viime reissulla sai sukset vähän pipiä kun ei ollut liikaa lunta ja toinen meni keskeltä poikki kun alle sattui kivi.

Zedu

Käsittääkseni Shiftin pitäs olla MNC ja käydä nimenomaan myös normi monohoihin sen lisäksi et voi käyttää pinni kiinnitystä noustessa. Korjatkaa ihmessä jos olen käsittänyt väärin...

JM

Voit käyttää ainoastaan pinnikiinnitystä nousemiseen, eli käytännössä tarviit monot tech inserteillä, muuten ei oo paljo järkeä.

tfl

@B3. Itsellä oli ihan samat speksit ja olen ollut siinä tarkoituksessa tyytyväinen noihin yllämainittuihin suksiin pituudessa 177, myös 185 olisi selvästi mennyt. Nuo mietitty myös hisseiltä tapahtuvaan touraukseen ja kapeammaksi offarisukseksi niin en mennyt tuosta kevyempiin vaihtoehtoihin. Jos haluat puhtaasti randosuksea niin painosta saa helpolla satoja grammoja pois valkkaamalla toisen suksen ja lisää ottamalla kevyemmän siteen. Ilmiselvästi samalla huononnetaan alaspäin menemiseen tarvittavia ominaisuuksia. Noissa Volkleissä myös keveän rakenteen huomaa negatiivisessa mielessä huonoissa olosuhteissa, mutta en kyllä tiedä suksea jossa keveys ei aiheuttaisi samoja ongelmia. Koska en omista muita kevyitä suksia niin en uskalla suositella mitään tarkkaa merkkiä tai mallia.

@jarkkome: En ihan varauksetta lähtisi sanomaan kaikille että 110mm sukseen ehdottomasti tech siteet, riippuu monesta asiasta. Laskin muutaman vuoden kaikki laskut dynafiteilla, ja niistä pois siirtymisen jälkeen joutunut kysymään itseltään että miksi v***ssa? Itsellä tech siteitä on ollut muutamia erilaisia ja laittaisin pääosin hisseille / alle ~2h touraukseen tarkoitettuihin suksiin ehdottomasti Guardianit/Duket/Adneralinet helppouden, luotettavuuden, polvien hajoamisriskin ja osittain myös laskutuntuman takia (laskutuntuma lähinnä ongelma tietyillä suksilla, alustoilla ja siteillä joissa takaside on pinneillä kiinni suksessa). Sitten taas esim Norjaan ehdottomasti tech siteet.

Kaitsu

Edelleen olis kiva nähdä jotain muuta kuin mutua tech-siteiden aiheuttamasta isommasta polvien hajoamisriskistä? Vai puhuuko tfl ihan vain jostain low tech -kisasiteistä, joissa ei juuri laukeamisjäykkyyssäätöjä ole?

tfl

Ihan Googlella löytää asiasta aika paljon luettavaa. Ainakin itse lukemani artikkelit ovat päätyneet siihen lopputulokseen että tech siteet ovat suhteellisen luotettavia ja hyviä, mutta päivittäiseen käyttöön hissihiihdossa kirjoittajat silti valitsevat itse perinteisen siteen.

Tarkemman fysiikan oppien selityksen voi lukea hakukoneelta, mutta ainoa periaatteellinen tech siteiden ongelma on se, että sivuttaissuuntaiset laukeamiset tapahtuu takasiteestä eikä päkijän kohdalta missä paino tulisi olla. Tuon seurauksena vipuvarsi joka polvea/säärtä/sidettä vääntää on pidempi jos vääntö alkaa suksen kärjestä, ja hyvin lyhyt jos se alkaa tailistä. Eli kärjestä alkavan väännön seurauksena polveen kohdistuu voimakkaampi kuorma kuin normaalilla siteellä, tai suksi vaihtoehtoisesti irtoaa helposti tailiin kohdistuvan väännön seurauksena riippuen siitä kumpaan suuntaan tech side on säädetty. Tätä ongelmaa ei tietenkään ole Fritchin Vipekissä ja vastaavissa joissa sivusuuntaiset voimat aukaisevat etusiteen.

Muut turvallisuutta heikentävät tekijät liittyvät suksijoiden omaan toimintaan. Monet laskevat (ihan perustellusti) etuside lukossa tietyissä paikoissa, esim. painava laskija, leveä suksi ja epätasainen alusta -> useimmat laittavat etusiteen lukkoon. Jos on höyhensarjalainen kuten minä niin tällä ei ole väliä. Kolmantena tech siteet ovat hieman tarkempia säätöjen suhteen, ja huonosti säädettynä takaside irtoilee turhan helpolla joihinkin suuntiin. Neljäntenä ainakin itselläni on ollut huomattavasti enemmän tech siteiden kanssa ongelmia jäästä, on sitä sitten pinnien välissä tai etusiteen vivun alla estäen sen kunnollisen aukeamista. Ja vaikka itse tiedän ongelmat hyvin ja koetan niitä välttää, törmään niihin silti kerran tai pari vuoden aikana, ja pidän jäätymisongelmia selkeästi todennäköisempänä tech siteellä kuin perinteisellä siteellä.

Näiden asioiden summana olen itse sitä mieltä, että todennäköisyys katkoa jalkoja tai polvia, tai irrottaa suksia paikoissa joissa niiden ei pitäis irtoilla, on pienempi perinteisillä siteillä kuin tech siteillä. Ongelmat ovat pienempiä kunnon säädöillä ja tarkalla omalla toiminnalla, mutta virheiden todennäköisyys silti on isompi. Omasta mielestä nämä ovat perusteltuja asioita, mutta toki osa pohjaa omaan kokemukseen tai havaintoihin eikä tarkkoihin tieteellisiin faktoihin.

b3

Mulla on ollut rinne käytössä dynafitin siteet. Olen pari kertaa laskenut mahallaan rinnettä kun etuside on auennut. Mä napsautan etusiteen kiinni jos alla on hakkaavaa jäätä / korppua. Olen kaatunut aika monta kertaa siten että siteet lähtee irti. Ei oo kovin paha pannuttaa vaikka etuside ei aukee. Ja tietty olen Alpeilla hypännyt vastapallo siirtymiin ihan tarpeeksi monta kertaa. Mulla on vuorilla yleissuksena 190 cm 115 mm 30 m kääntösäteellä olevat sukset joissa dynafitit on kiinni.

Cole

Talvi lähestyy ja väline päivitykset mielessä. Suksiksi valikoitu kauniimmalle puolisolle Wölk 90eight ja itselle Black Crows Navis Freebird. Nyt pitäisi saada valittua siteet joilla skinnailee Norjassa, mutta laskisi keskuksissa reippaasti rinnettäkin, pelkäämättä että sukset lähtee yllättäen jalasta. Toisaalta polvetkin haluan säilyttää ehyenä. Kiinnostuksen herättänyt uudet Dynafitin st rotationit (eli kääntyvällä etusiteellä), Marker King pinn (hieman painava) tai Fritschi vipec evo/Tecton. Hinnan/painon/ominaisuuksien tasapainotteluun kuulisin mielellään kommentteja.

Samulijp

Salomon Shift. Randosuksiin sitten joku kevyt side vaikka ilman jarruja.

Alvy

Jos hankkii vain yhdet siteet, niin Dynafitit tai Tectonit toimii, jos ei tee suurempia droppeja tai vastaavia. Itse olen laskenut Dynafiteillä rinteessä niin paljon kuin olen uskaltanut, ja hyvin ovat pysyneet jalassa, ja irroneetkin aina tarvittaessa.

Jos jaksaa vähän raskaampaa settiä, niin Shift lienee erinomainen valinta. Toki käyttäjäkokemusta laajemmilta massoilta ei vielä ole.

mirar2

B3, onko sinulla vielä keveiden randokamojen tarve? Meillä mies vähentää liian suksi ja lapsimäärän vuoksi Movementin suksia mitassa 177. Mm x-logic (uudet) , x -response ja maailman paras randosuksi 84 Alp Tracks. Itsellä viimeisin, nousee helposti paritonnia päivässä ja laskee missä tahansa lumessa.

MikkoA

Allekirjoittanutta voisi ehkä kiinnostaa Movementit... terv. Mikko

mirar2

Laita Mikko viestiä mimmu7@gmail.com.