1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Runo_Jorma
Hometta makuualustassa (Ilmapatja) - miten pois?

Kesän Kajakkireissulla pääsi Expedin ilmaptajan tulemaan muutama hometäplä jalkopäähän, jotka eivät kuitenkaan meinaa millään lähteä pois. 

Pidin 2 päivää ilmapatjaa etikassa, mutta tällä ei ollut mitään vaikutusta.  Onko kukaan testannut vahvempia kemikaaleja ilmapatjoille? Pelottaa, että jos käyttää liian vahvoja kemikaaleja (homenepoistaja), niin kumi vauroituu. Kellään hyviä vinkkejä? 

1mika

Oman käsitykseni mukaan Expedin alustojen peseminen on hankalaa. Olen ollut yhteydessä tehtaaseen ja he eivät ole "osanneet" oikein antaa mitään ohjeita pesemiseen. Tuntuu vähän siltä, että kun joku (Tm) ei olisi koskaan tullut ajatelleeksikaan sitä asiaa, että makuualusta (tai mikä tahansa retkeilyväline) täytyy pestä ennemmin tai myöhemmin. Tosin ei Exped ole tässä mitenkään poikkeuksellisessa asemassa, niin se sama asia on unohtunut useammaltakin retkeilyvälinevalmistajalta.

Ainoa ohje mitä olen saanut Expedin tapauksessa, on ollut se, että alustaa varovaisesti pestään kostutetulla rätillä/pyyhkeellä. Kieltävät ehdottomasti esimerkiksi koneella pesemisen. Eihän tuollainen käsittely todennäköisesti poista mitään pinttynyttä likaa, homeesta puhumattakaan.

Hometta pestään tekstiileistä kloriitilla pois. Expedin alustat (ja ainakin laadukkaimmat alustat) on valmistettu PU (polyuretaani) tai silikoni materiaaleista - jotka ovat melkoisen kestäviä ja pysyviä materiaaleja useammankin asian suhteen. Voisin kuvitella, että kloriitilla lähtee jos sitten käsittelyn jälkeen huuhtelee huolella jäämät pois ja kuivaa kerran kunnolla.

herra nylppy

Itse jouduin aikanaan pesemään kelluntapuvun kloriittiliuoksella. Kyllä se sen kesti, ja on edelleen tiivis. En kuitenkaan suosittele mitään pitkäaikaista liotusta.

Joistakin matskuista home saattaa lähteä piimän avulla, se vaatii pitkää (vrk) liotusta ja toimii tai sit ei.

- Nylpytystä jo vuodesta 1973!

samoaja

Itse sain kerran ihan etikkavedellä vastaavat homepilkut pois, meni tosin aikaa. Olisiko näistä ohjeista apua: https://www.wikihow.com/Clean-an-Air-Mattress
https://www.hunker.com/13421734/how-to-clean-mold-on-an-air-mattress

Kaitsu

Miksi nuo homepilkut pitää saada alustasta pois? Eivät käyttöä mitenkään haitanne? Jos retkiromuja säilyttää kylmässä ulkovarastossa, vintillä tms. niin tuleehan niihin homepilkkuja ja vähän kellarin hajua.

Jos tarkoituksena alustan myynti, niin ostaja luultavasti mieluummin ostaa vähän likaisen alustan kuin sellaisen, josta on erinäisten kemikaalien ja liuottimien avulla likoja pois hangattu.

herra nylppy

Toiset saattavat olla yliherkkiä ns. homeelle (nuo mustat täplät eivät periaatteessa ole hometta, vaan mikrobi/sienikasvustoa). Tunnen ihmisiä, joille jo pienikin altistuminen (tässä tapauksessa "mustalle homeelle" - joka voi olla toki myös harmitonta) kontaminoituneen esineen kautta saattaa aiheuttaa iho- tai hengitystieoireita. Luonnollisesti se, että pilkut saa pestyä pois, ei välttämättä takaa itse esineen puhtautta, mutta sillä saattaa olla ratkaiseva vaikutus oireiluun - kysymys on hyvin yksilökohtainen.

Henkilökohtaisesti yritän puhdistaa esineen, joka näyttää kontaminoituneelta. Vaihtoehtoisesti heitän sen pois - etenkin jos mukana on kellarin hajua.

- Nylpytystä jo vuodesta 1973!