1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
JuusoJaaskis
Laskettelutekniikka "new Scholl"-suksilla

Olen aikanaan opetellut laskemaan sukkapuikoilla ja sen jälkeen laskenut 15 vuotta laudalla ja pari kertaa carvereilla. Nyt on alla sitten uuden ajan sukset. Atomicin backlandit 102 leveydellä ja rakennehan näissä on rocker-camber-rocker.

Ongelma on siinä, että laskeminen tuntuu todella takapainoiselta. Side pitäisi olla noin -3cm tehdassuosituksesta. Suksen pituus 188 ja oma 181cm. Kovalla rinteellä siksi on hieman levoton ja kovahko mutta tätä osasin vähän odottaakin, koska suksi on kevyt. Pehmeällä itsestä tuntuu kuitenkin, että painon joutuu viemään suhteellisen taakse, jotta suksi käyttäytyy halutulla tavalla. Toki voi olla, ja todennäköisesti onkin niin, että tekniikassa vika. Mutta olisiko jotain vinkkejä tekniikan harjoitteluun tällaisilla suksilla. Ja mihin pitäisi keskittyä. Ainoat opetukset kun on aikanaan sukkapuikoilla saanut ja nyt on ihan oman tiedonkeruun vaarassa

Pistol-Pete

Viemään painoa taakse? Kyllä suksea kun suksea lasketaan viemällä käännöksen aloituksessa painoa suksien kärjille ja käännöksen keskivaiheilla keskemmälle suksea. Osaava laskija ottaa vielä käännöksen loppuun vähän potkua suksien kannoilta. Harvemmin joutuu kyllä ketään neuvomaan viemään painoa enemmän taakse, paino takapenkillä laskevia ku näkee rinteessä muutenkin ihan tarpeeksi.

JuusoJaaskis

Niin mä puhuinkin siitä fiiliksestä. Kyllä mä tiedän, että suksena lasketaan viemällä painoa eteen.

Mä puhun nyt siitä fiiliksestä kun tuntuu, että suksi tottelisi paremmin kun paino on enemmän takana, varsinkin pehmeällä lumella. Toki tuntuu myös, että side on todella edessä, mut niin kai se pitää näillä nykyaikaisilla suksilla ollakin.

Pistol-Pete

Aivan, kyllä nykyaikaisia rocker-suksia lasketaan paino hieman keskemmällä, riippuen vähän sen ”sweetspotin” sijainnista. Jos suksessa on pehmeä kärki, niin ei sinne niin hirveästi tarvitse nojailla kun suksi jo taipuu nätisti.

JuusoJaaskis

Tätä juuri hain. Kun en tällaisilla rocker-camber-rocker suksilla koskaan ole aiemmin laskenut ja tuntuu ihan eri maailmalta kuin vanhat carverit ja perus all mountain camberit.

Täytyy nyt vaan totutella lisää. Näin 30h laskemisen jälkeen vielä vähän hakusessa tyyli mut eiköhän se sieltä siis löydy.

b3

Mäkin olen vanhanliiton miehiä. Meni jokunen talvi opetella kääntämään kantilla. Mä epäilen että sulla ei pehmeellä vaan ole tarpeeksi paino edessä. Mulla karkaa paino metässä & tiukassa paikassa taakse, silloin saa sen käännöksen tehtyä kun vaan lykkää painoa taakse. Paino vaan reilusti eteen ja molemmille suksille. Tuotahan pehmyttä lunta voi treenata myös kevään rinneloskassa. Mä olen laskenut rataa master treeneissä ja se on hyvää tekniikkaa treeniä vaikka mua ei kisaaminen kiinnostakkaan; oppii niksit miten lasketaan kantilla oikeesti. Vaikka ei ehkä sovi suomalaisen luonteeseen pari hiihtokoulu tuntia voisi tehdä terää?

edit: Joku 30 m kääntö säteelläkin olevan big mountain suksi taipuu melkeen puikkakäännökseen kun vaan lykkää painoa eteen.

jski

Yli 40 vuotta kaiken moisilla vempaimilla laskeneena voin sanoa, että en ole nähnyt kenenkään kaatuvan eteenpäin. Nykysuksilla huonollakin tekniikalla pääsee alas ja luvattoman paljon näkee väen kököttävän takapainolla ja antavan suksien viedä ilman kunnollista kontrollia. Rocker-suksella keula ei uppoa korppupaskalumessakaan, joten niillä voi pitää painon edempänä todella kurjassakin lumessa. Sanoisin, että hartian levyinen asento, paino molemmilla suksilla ja seiso suorempana (olkapäät kumminkin takana). Hyvin kyykyssä pysyvä ratatekniikka on huono offarilla vaikka silläkin pääsee alas ja rata opettaa kyllä perusjujut todella hyvin.

Yksi pelkoreaktio on vetäistä paino taakse ja kääntää väkisin yläkropalla, jolloin homma menee ihan pieleen (metsät, hankala lumi, huono näkyvyys, muuten vaan alkaa pelottaa…). Jos paino on tarpeeksi edessä, sääressä tuntuu illalla vähän. Kovalla rinteellä voi koittaa käännöksen alussa liioitellusti ”maata” monojen etuläpillä (&seisoa varpailla) ja käännöksen lopussa painon pitäisi käydä nopeasti kantapäällä. Lopulta offarin perustekniikassa on aika vähän muutoksia ja randokisasuksilla pitää laskea pehmeässä lumessa melkein kuin vanhoilla sukkapuikoilla kyykkyyn-ylös painoa siirrellen jalat hyvin yhdessä.

Huomiona tuo sun suksi on hurjan iso. Jos mahdollista niin kannattaa testata hieman lyhyempää. Oma mitta tai hieman alle (-10cm). Backlandissa kumminkin on ihan järkevä rocker eli ei tarvitse ottaa ylipitkää suksea kompensoimaan sitä. Lyhyempi suksi on ketterämpi ja aluksi oikea tekniikka on helpompi oppia ja pitää kasassa hankalammissa paikoissa. Iso suksi alkaa helpommin viedä käskijäänsä.