1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Jari
Telemark siteet ja monot hiihtoon + laskuun

Hommasin OAC XCD GT 160 sukset EA siteellä ja nyt olen huomannut että tuo laskeminen kiinnostaa hiihtämisen ohella yllättävän paljon, mutta nuo EA siteet ei hiihto, eikä laskuominaisuuksilta mitkään mega hyvät tunnu olevan. Ajatus on hiihtovaeltaa ja tunturien rinteitä laskeskella. Oen miettinyt tällaista kombinaatiota: OAC sukset, Voile hardwire Telemark 3 pin side + ROSSIGNOL BC X-12 Backcountry-Boot
https://varuste.net/OAC+XCD+GT+UC+160+%2B+EA-Binding?_tu=81829
http://www.voile.com/voile-hardwire-3-pin-telemark-binding.html
https://www.sport-conrad.com/en/products/rossignol/bc-x-12.html
Onko kokemuksia siteestä ja monosta? Olisiko jotain muuta vaihtoehtoa mitä kannattaisi harkita? Ja tietääkö joku saako noita Voilen ja Rossignolin kamppeita edes tilaamalla johonkin Suomen putiikkiin?

Verskis

Tampereen Kalevan Prismassa on Voile 3-pin Cable-siteitä vino pino hyllyssä, siinä yksi kelpo vaihtoehto. En tiedä, saisiko sinne kysymällä myös Hardwireä.
Monoksi yksi hyvä ja halpa vaihtoehto olisi Alico Ski March-monot eBaysta. Nuo on brittiarmeijan (käyttämätöntä) ylijäämää, hyvät, tukevat ja halvat monot. Ne on tosi jäykät aluksi, aiheuttaa helposti rakkoja kantapäähän, mutta käytön myötä muuttuvat paremmiksi.
Itse käytän kyseisiä monoja Madshus Eonien, OAC KARrien ja vanhojen KArhu XCD GT-suksien kanssa. Siteinä on Voilen 3-Pin Cableja ja Rottefella Chili, molemmat toimii hyvin omassa hiihto-/lasku-sekakäytössä.

Jari

No nuo monot ei oo hinnalla pilattu, tuolla hinnalla uskaltaa tilata vaikkei nyt omaan jalkaan koosta ja sopivuudesta olekkaan varmuutta. Oonko oikeilla jäljillä, ettei tuolla Rottefella Chilillä voi hiihtää kuin vaijerit paikallaan, mutta Voile 3 pin cable siteillä pystyy hiihtämään ilman kaapeleitakin, jolloin hiihto on kevyempää?

Verskis

Juuri näin, Chili ei pysy jalassa ilman vaijereita. Kyllä sillä silti hiihtämäänkin pystyy, mutta onhan se 3-pin cable ilman vaijereita hiukan kevyempi hiihdellä.

herra nylppy

Hmmm... Ainakin hiihtoon nuo OAC:t on mun kokemuksen mukaan tosi hyvät. Olen veivannut noilla jo useita pitkiä lenkkejä bctelluilla (pisin jotain kolkyt kilsaa), enkä löydä juurikaan eroa hiihtokenkään, vain hyviä puolia. Voisiko jalkinevalinta olla tässä tapauksessa oleellisempi? Parhaalta nuo omassa käytössä tuntuvat tukevien ja pitkävartisten vaelluskenkien kanssa, esim. pakkaskenkien (Caribou) kanssa taas meno on enemmän nuljunmuljun, mutta menettelee. Laskemisesta en hirveästi sano, kun olen aika noviisi, ja veivaan pikkurinteitä, muttä kyllä noilla saa suksen tottelemaankin. Käytän noita ristiin kaksissa suksissa, ja enemmän kaikki tuntuu olevan suksesta kiinni, kuin jalkine/side-yhdistelmästä.

- Nylpytystä jo vuodesta 1973!

Verskis

Omia varpaitani/jalkapöytääni ainakin X-Trace Pivot-side painoi ikävästi hiihtäessä, kun sen remmin veti niin kireälle että samoilla säädöillä pystyi välttävästi alamäkiäkin laskemaan. Testasin sekä vaelluskengällä että lumilautamonolla.
Silti ne oli aika vempulat laskea.
Omasta mielestäni Alico Ski March + joku kevyen pään telemark-side on sekä parempi hiihtää, että etenkin laskea, kuin nuo yleissiteet. Mutta hyvä jos jollakulla toimii nuo yleissiteetkin!

herra nylppy

Ok, veikkaan et kengällä on tässä iso merkitys. Eli itselläkin lötkön kengän kanssa ikävät, mutta vaelluskengissä on sen verran stydi kärki, että ei purista tms.. En siis väitä, etteikö tarkoituksen suunniteltu hiihtokenkä olisi parempi, mutta näissä on nykyisin valinnanvaraa, ja hyvä niin. Jotkut hiihtävät ja laskevat tyytyväisinä NNN värkeillä, jotkut tarvitsevat kovamuovipanssarimonot ja loput jotain siltä väliltä.

- Nylpytystä jo vuodesta 1973!

Jari

Kyllä nuo OAC EA siteet tuollaisena yleissiteenä on yllättävän hyvät olleet, mutta hiihtovaelluksella keräsi lunta kantapään alle, joka jäätyi ja sitä sai olla putsaamassa 1/2-1h välein, niin kaipasin vähän tuonkin innoittamana muuta ratkaisua. Nyt kävin Kalevan Prismasta voile 3-pin cablet hakemassa (hintalappu 100€, mutta kassalla maksoikin vain 60€) ja ebaysta laitoin alicot tilaukseen. Kiitos vinkeistä!

Raid

Osaatko Verskis kommentoida noiden Alicojen kokoa? Myyvät UK-kokoina, mutta ovatko pieniä/suuria kokoonsa nähden noin keskimäärin?

Verskis

Itselläni on yleensä koon 43 kenkiä, mutta Italialaiset tuntuvat tekevän joskus nimelliskokoonsa nähden pieniä kenkiä (aiemmin mulla oli Andrewsin 43-koon monot, jotka myin liian pieninä pois, mono oli liian lyhyt ja varpaat ottivat kipeää), joten tilasin varmuuden vuoksi UK 10-kokoiset, eli vastaa noin 44 tai 44,5 EU-numeroissa. Tämä Alico on aika tilava pituussuunnassa, tosin kärki on vähän kapea, mutta nahkakenkähän kyllä leviää käytössä. Varmaan se 9-kokokin olisi siis sopinut, mutta tuo 10 toimii myös hyvin tuplasukkien kanssa, joita oikeastaan kyllä suosittelen käyttämään muutenkin hiertymiä estämään.
Summa summarum, jos sinulla on kapea jalka, ota oikea kokosi, jos taas leveämpi jalka, niin sitten homma vähän kiikun kaakun. Ehkä näin jälkiviisaana ostaisin silti sen oikean koon tämän isomman sijaan, mutta isotkin toimivat sen verran hyvin, että en lähde vaihtamaan.