1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
mk94
Vaellus-sukset

Olisin hankkimassa käyttööni umpihankihiihtoon perus hiihtelyyn ja vaelluksille suksia. Tulisi siis käyttöön ahkion vedossa ja ilman ahkiota. Kokemusta on karhun älypohja metsäsuksista, jotka olivat huonot upottaa lauhalla ja muuttuvat enemmänkin lumikengiksi pituus oli 2,5m. Järvisen suomupohjalliset olleet parhaat ja olen niitä testannut vain päivän kestävillä hiihdoilla kevyellä repulla ja silloin pito ja kantavuus on suht hyvin riittänyt pituus taisi olla 2,7m. Suomupohjallisissa on siinä rajalla riittääkö nousussa ilman ahkiotakin jo pito. Ahkiota en ole koskaan perässä vetännyt. 

Olen tunturisuksia katsellut, koska silloin saisin pitokarvat niihin lisäpidon saamiseksi. Mieluiten peruspohja voisi olla suomupohja, mutta ei älypohjallisia suksia tai kiinteällä karvalla olevia. Sporten rangerit ovat vaikuttaneet mielestäni parhaimmilta. Puuydin vähän mietityttää etttä kestääkö se pitkäaikaisemmin vai mitä muissa tunturisuksissa materiaalina? Tarviiko nuo välttämättä monot vai kävisikö huopavuorisaappaat vähän epäilyttää monoissa, että ovatko pitemmällä reissulla kovissa pakkasissa lämpimät. Vuoren irrottaminen monosta olisi monossa ainakin hyvä ominaisuus saa kuivattua vaelluksilla hyvin. Käykö huopavuorisaapas yleissiteeseen ja onko edes toimiva vaihtoehto? Bear & Waterin valikoimaa olen pääosin katsellut. Mitä kokemuksia muilla on?  Voi ehdotella jotain pakettia suksi, mono ja side itsellä tunturisuksista mitään kokemusta.

akallio

Meillä on ollut Sporten Rangerit, BC-siteellä ja Crispi Stetind -monoilla. Pohjassa käytetään suurimman osan ajasta kapeita täyspitkiä karvoja.

Sukset on kestäneet yllättävän hyvin kaikenlaista pahoinpitelyä. Reunat on kyllä kolhiintunut ja puu paistaa vähän läpi paikoin, mutta ei ole vaikuttanut mitenkään.

Monot on olleet lämpimät ja niihin saa tietysti myös niitä päällyksiä, esim:
http://www.avotunturit.fi/tuote/t-tossu-sarek-bc-monon-lamposuojus-vari-...
http://www.avotunturit.fi/tuote/t-tossu-svalbard/

Erillinen sisäkenkä olisi hyvä, nyt kun niitä monoja ei saa kuivaksi telttaolosuhteissa.

Aiempiin suksiisi verrattuna Rangerin kantavuus on tietysti huonompi. Karva auttaa vähän.

pultti

Itsellä on pehmeän lumen hiihtoon 260 Järviset ja hiihdän niillä pitovoiteella. Ne oli suomulliset, mutta ajatin huollossa sileiksi. Pitkässä suksessa suomupätkä oli liian lyhyt ja pito olematon siellä missä oli mättäitä, kiviä tms lumen alla, suomukohta jää ilmaan. Pitovoidetta laitetaan reilusti ja se kestää monen päivän, jopa viikkojen hiihdon. Pito riittää ahkiolle hyvin ja purkki reppuun jos kuluu.
Heitin myös kumpparit mäkeen ja menen nahkaisilla tellumonoilla, ihan eri luokkaa hiihtää. Nahkamonoa ei tarvitse kuivata, se hengittää ja on peruslämmin, sukille vaan tarpeeksi tilaa.