1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
larete
Teltan valinta

Olis tarkoitus ostaa oma teltta, muutamat kerrat menty lainaillen mutta nyt olis tarkotus lähteä viikoksi lappiin koirien kanssa joten aika ostaa oma. Teltan ostokokemukset rajoittuu siihen mikä ollu muksuna halpa, kun on omassa pihassa nukuttu kesällä. Kaikki tieto otetaan siis vastaan. Tarkoitus olis hommata kahden hengen teltta jossa eteistila (siihen pitäs mahtua pari isompaa koiraa nukkumaan). Hinnat menee helposti satkusta tonniin joten mikä sitten on hyvä valinta ja mikä ei? Tietenkään se halvin ei aina ole paras mahdollinen mutta hintahaitari on niin suuri että haluaisin mielipiteitä ja kokemuksia. Yhdestä liikkeestä käynyt kysymässä ja sieltä sain sellaisen kuvan, että se kallein on ainut oikea valinta, mihin ne muut sitten ovat. Telttaa tarkoitus käyttää lähinnä kevät/kesä/syksy eli ei talvikäyttöön. Todennäköisesti noin viikon reisuille lähinnä pohjosen suuntaan.

samij

Teltan valinta
Oma kokemus wild country helm 2 teltasta on ihan hyvä hintaan nähden vajaa 250€
ulkoteltan vesipilari arvo 4000mm
pohja vesipilari arvo 6000mm ja painoa 2.3kg kupoli teltta.

teha
Käyttäjän teha kuva

Oma on Hillebergin Nammatj GT3, joka lienee linjassa "törkeän kallis - sairaan hyvä" teeman kanssa.

Hillen teltat on hyviä/mainioita, mutta myös järkyttävän arvokkaita. Totta on toki, että ne ovat myös todella laadukkaita ja "pomminkestäviä".

Mistä telttojen hinta sitten muodostuu ja mitä sillä saa onkin varsin mutkikas "yhtälö" - usein määrä (materiaali) on yksi suurimmista tekijöistä, ISO teltta (tilava) tarkoittaa runsasta materiaali määrää, mikä tietää yleensä arvokasta lopputulosta.

Toinen on laatu, mitä arvokkaammasta materiaalista työstetty osa on valmistettu vaikuttaa voimakkaasti hintaan, varsinkin, jos tällaisia on useita (taas ollaan määrässä).

Suunnittelu/design lopulta ratkaisee kuvion, kun haetaan mahdollisimman suurta määrää laatua niin pienellä painolla kuin mahdollista - Jossain kohtaa menevät pahasti ristiin, sillä olemattomalla määrällä saa mitättömän suojan.

Mutta koska kyseessä kannettava majoitus, mielellään mahdollisimman kevyt, mutta kuitenkin paras mahdollinen suoja myrskyn (sään) ja retkeilijän väliin.

Siksi tahtoo olla, että suurempi on kalliimpi, parempi on kalliimpi, kevyempi on kalliimpi, laadukas/kestävä/kevyt on kalliimpi.

Vastaavasti pienempi on edullisempi, raskaampi on edullisempi, "huonompi" (suoritusarvot/laatu) on edullisempi, jne.

Helpoin on ostaa "testi"-voittaja, paras lienee oma empiirinen kokemus - Arvojen perusteella hankittu voi viedä harhaan ja olla pettymys, kun lopulta on aika käyttää telttaa. Valmiiksi pystyssä oleva (Partioaitoissa) antavat visualisointiin ja "käytännön" testaamiseen huomattavasti paremmat mahdollisuudet kuin suoraan kaupan hyllyltä nostetun "tech"-ruudun tutkiminen.

Testi-"voittajien" tutkiminen varmasti kannattanee, kirjastojenosastoilta löytyy lehtiä, joissa testejä varmasti on "Retki"-lehti ja Utemagasinet (swe) nyt ainakin, mutta pelkän voittajan tuijottamisen sijaan kannattaa muistaa arvojen/arvosanojen painotusarvot ja hakea sieltä tukea omille päätöksille.

Näin uskoisin, että oikea tuote ja oikea hinta kohtaavat siten, että retkistä saa irti mahdollisimman paljon ilman, että ne menevät piloille virhevalinnasta aiheuvien unettomien öiden vuoksi.

Tero Hannuksela
Partiopoikalippukunta
Vaasan Metsäveikot ry
Retkellä vuodesta 1982 lähtien

Pääasia, että on hauskaa.. =)

juha_h

Ensimmäiseksi teltaksi tuohon käyttöön suosittelisin kunnollisella absidilla varustettua tunnelitelttaa, joko kahden- tai kolmen hengen mallina. Tunneliteltoissa kahden ja kolmen hengen teltat eivät eroa merkittävästi painoltaan tai hinnaltaan ja kolmen hengen teltat tarjoaa reilusti mukavuutta lisätilan muodossa. Ne halvimmat teltat kannattaa jättää kauppaan, mutta toisaalta en pidä järkevänä myöskään tonnin maksamista Hillen tai Fjellun teltoista.

Hilleberg ja Fjällräven osaavat tehdä todella hienoja telttoja, ja kokenut retkeilijä osaa arvostaa niitä lukuisia pieniä, todella loppuun asti mietittyjä yksityiskohtia, joita teltoista löytyy - mutta ovatko ne aloittelevalle retkeilijälle lisähinnan arvoisia, niin minusta ei. Tilanne muuttuu siinä vaiheessa jos tarkoitus on lähteä talviseen avotunturiin, ja telttaan täytyy oikeasti voida luottaa kelissä kuin kelissä, niin ainakin allekirjoittaneen merkkivaihtoehdot kutistuu noihin kahteen.

Mun omat teltat on kesävaelluksilla MSR Hubba Hubba HP, joka tarjoaa kevyessä ja pienessä paketissa riittävät tilat kahdelle, mutta ei teidän koirille, Talvituntureilla taas käytössä on Fjällräven Keb Endurance, joka on kesäreissuille taas liian tukeva (lue painava) ja talviset metsäreissut on menneet Haltin "antiikkilaavulla". Lisäksi löytyy kasa "käytöstä poistettuja" telttoja, mutta kyllä esimerkiksi tuossa Everestin halpis tunneliteltassa on tullut nukuttua aikoinaan ihan tyytyväisenä ainakin 50 yötä, kunnes lasikuitukaaret alkoivat porsimaan.

Edit: piti vielä sanoa, että noita vesipilariarvoja ei kannata ihan hirveästi tuijotella. Esimerkkinä valmistaja lupaa tuohon MSR Hubba telttaan 1000mm ja olen nukkunut siinä yhden yön Ranskan maaseudulla, lähes puuttomalla mäenlaella, kun yön aikana yli meni useampikin ukkosrintama ja heräsin aamulla teltasta ihan kuivana suht hurjista sadekuuroista ja tuulesta huolimatta..