Action- ja automaattikamerat mullistavat outdoor-kuvaamista

Tuttu pyöräilijä hehkutti internetissä upeaa pyöräilyreittiään. “Pics or it didn’t happen!” letkautettiin vastaukseksi. Ei kuvia, ei kehuja!

Omien reissujen ja suoritusten kuvaamisesta sekä materiaalin jakamisesta on tullut osa arkea harrastuksissakin. Kuvien ja videoiden avulla saadaan jatkettua ja syvennettyä omia henkilökohtaisia muistoja. Niiden avulla voi innostaa kavereitakin harrastamaan - ja kenties joskus myös nostaa sosiaalista statustaan.

Ulkoiluharrastuksissa kuvaaminen on lisääntynyt samaa tahtia kuvauskaluston kehityksen kanssa. Vielä vuosituhannen alussa kameravaihtoehdot olivat vähissä. Sitten vesitiiviit pokkarit ja kypäräkamerat muuttivat nopeasti tilanteen. Kymmenessä vuodessa on päästy jo pitkälle.

Ulkoilulajien kuvaamisen eturintamassa kulkevat erikoistapahtumat. Haastattelimme Helsingissä järjestettävän IceBreak-koskimelontatapahtuman tuottajaa Jukka Huitilaa.

Ulkoilutapahtumiakaan ei tavallaan ole olemassa ilman kuvamateriaalia. Esimerkiksi yhteistyökumppanien kanssa keskustelut lähtevät helpommin käyntiin, kun voi näyttää aikaisempien vuosien tapahtumista otettuja valokuvia ja videoita,” Huitila kertoo.

Valokuvien ja videoiden lisäksi yhteistyökumppaneita houkuttelevat niiden pohjalta syntyneet lehtijutut ja televisiopätkät.

IceBreakissa kuvaamista on suunniteltu kiinteänä osana tapahtumaa. Helsingin Vanhankaupunginkoskella on paikalla useita ammattivalokuvaajia ja -videokuvaajia. Viime vuosina on satsattu erityisesti videokuvaukseen.

Tänä keväänä IceBreakessa kuvataan ensimmäistä kertaa ilmakuvaa. K3 Ilmakuvaus kuvaa kosken päältä koskenlaskua ja tapahtuma-aluetta sähkömoottorisella kuvausmultikopterilla.

Multikopterin lisäksi tapahtuman kuvaamista laajennetaan pienikokoisilla actionkameroilla. Niitä kiinnitetään koskenlaskijoiden kypäriin ja kajakkeihin.
 

Actionkamerat mullistavat kuvausta

Surffaajien tarpeisiin kehitetty GoPro myi ensimmäiset pienikokoiset, puettavat ja vedenpitävät actionkamerat vuonna 2004. Niistä puhutaan usein edelleen kypäräkameroina. Digitaalisuuden myötä GoProt ovat monipuolistuneet, parantuneet ja pienentyneet.

GoPro loi kokonaan uuden kuvakulman ja näkökulman. Siinä ollaan todella lähellä itse tekemistä ja katsotaan suoritusta samalla tavalla laajalla kuvalla kuin tekijä itsekin,” kiteyttää merkkiä Suomessa edustavan FutureRetailin myyntijohtaja Olli Nenonen.

Pitkään action cam -markkinoilla jyrännyt jenkkivalmistaja on saanut viimein varteenotettavia kilpailijoita. Vahvimpia haastajia ovat Contour, Sony ja JVC (action cam -vertailu Tekniikan Maailman numerossa 3/2013).

Actionkameroiden erityisominaisuuksia ovat pieni koko, puettavuus ja kiinnitettävyys, säänkestävyys, helppokäyttöisyys ja yksinkertaisuus. Kamera ei saa vaatia säätämistä. Se pitää saada integroitua osaksi vaatetusta tai harrastusvälineitä. Kuvien ja videoiden pitää tallentua vaikka käyttäjä unohtaisi koko kameran keskittyessään suoritukseensa.

Extremelajit ja ulkoilulajit ovat GoPron ydin. Saman uuden kuvakulman ja käyttötavan hyödyntäminen on kuitenkin levinnyt laajalle. Nykyään sitä näkee käytettävän esimerkiksi televisio-ohjelmissa ja musiikkivideoissa.”

Pienikokoisten kameroiden kehitys on huimaa. Kännykkäkamerat pienenevät ja paranevat. Google puolestaan lanseeraa silmälasin sankoihin integroitua pikkuruista Google Glass –monitoimilaitettaan.

Kännykät ja muut pienikokoiset yleiskamerat vaativat usein kuvaajan näkökulmasta enemmän. Erilaiset säädöt, valinnat ja lisätoiminnot palvelevat arkikäyttöä, mutta ulkoilulajeja itse kuvattaessa on selvittävä helpommin ja luotettavammin. Upeaa laskua tai laskuvarjohyppyä ei voi pilata säätämällä kameran kanssa,” summaa Nenonen.

Olli Nenosen edustamat GoProt alkavat lähennellä tulitikkuaskin kokoa.
Olli Nenosen edustamat actionkamerat ovat pienentyneet jo lähes tulitikkuaskin kokoisiksi.
 

Kopterit luovat uusia kerronnan tyylilajeja

Kauko-ohjattavilla sähköhelikoptereilla on tallennettu ilmakuvaa harrastuksista vasta muutamia vuosia. Silti Suomessakin on jo satoja pienillä multikoptereilla pokkarikokoisia kameroita lennättäviä harrastekuvaajia ja useita hieman isommilla koptereilla ammattikuvauskalustoa lennättäviä yrittäjiä.

Intohimonani ovat uudenlaiset kamera-ajot. Yritän löytää ja oppia sellaisia kuvakulmia ja lentoratoja, joita ei voisi toteuttaa millään muulla kuvaustekniikalla. Haluan kokeilla ja oppia täysin uudenlaisia juttuja”, kertoo K3 Ilmakuvauksen Karri Kolmonen.

Ilmakuvaus koptereilla ei ole vielä actionkameroiden tavoin helppoa. Päinvastoin. Ilmakuvauksessa on hallittava kuvaamisen lisäksi lennättäminen. Molemmissa erikoisaloissa riittää opiskeltavaa vuosiksi.

Kolmosella on itsellään eräänlainen lennättämisen tausta. Hän toimi pitkään kite-kouluttajana ja omaksui leijojen kanssa lennättämisen perusteita selkäytimeensä. Hän on harrastanut myös kuvaamista je editointia yli 10 vuotta.

Kopterikuvaamisen erikoishaasteet ulottuvat kopeterin säätämisestä, lentämisestä ja kuvaamisesta aina edittipöydälle saakka.

Ilmakuvattu video on esimerkiksi esileikattava juuri oikeista kohdista, jotta pätkät pystyy onnistuneesti viimeistelemään editointiohjelmistojen värinöitä ja heiluntaa hienosäätävillä filttereillä,” Kolmonen kertoo.

Hyvän kopterikuvaajan videot ovatkin usein vakaampia kuin maasta käsivaralla kuvatut videot.

Kiinnitän huomiota kuvan tasaisuuteen. Laitteistoa on aktiivisesti säädettävä ja muokattava tarkasti, jotta kuvaan ei aiheudu ylimääräistä värinää tai heiluntaa.

Kopterikuvaamiseen liittyy lainsäädännöllisiä erityispiirteitä. Pienoiskopteria ei saa Suomessa lennättää ihmisten päällä. Tämä rajoittaa kuvaamista esimerkiksi kaupungilla tai laskettelukeskuksissa. Tapahtumissa lentäminen voidaan rajoittaa suorituspaikkojen päälle, jolloin riittää luvan pyytäminen osallistujilta.

Suomessa kopterikuvaamisessa on käytettävä käsiohjausta ja näköyhteyttä kopteriin. Automaattisia gps:n avulla liikkuvia ja esimerkiksi harrastajaa seuraava koptereita ei saisi Suomessa yleisillä paikoilla käyttää. Automaattitekniikka ei välttämättä olisi vielä valmistakaan kaikkiin tilanteisiin.

Esimerkiksi gps ei toimi kovin hyvin napapiirin pohjoispuolella. Elektroniset kompassit voivat taas häiriintyä sähkölinjoista ja isoissa tapahtumissa ilma on muutenkin täynnä datavirtaa. Automatiikkaan kannattaa suhtautua varauksella koperia lennätettäessä ja muistaa, että hienot kamera-ajat tehdään lentämällä eikä tekniikalla,” muistuttaa Kolmonen.
 

Automaattikamera vapauttaa kuvaajan tehtävistään

Actionkameroiden ja ilmakuvauskopterien rinnalle on tulossa uusia entistä enemmän tietotekniikkaan perustuvia kuvausvaihtoehtoja. Yksi innovatiivisimmista on suomalainen FilmMe, jonka kehittelijöillä on ulkoilutausta.

FilmMe on automaattinen kuvausjärjetelmä, joka seuraa ja zoomaa harrastajaan ihan läheltä aina 700 metrin päähän saakka,” tiivistää markkinointijohtaja Lauri Salovaara.

FilmMen erikoisuutena on hyvän ja nopean optisen zoomin lisäksi innovatiivinen sisätilapaikannus. FilmMe suuntaa ja zoomaa halutulla tavalla harrastajan ranteessa olevaan lähettimeen neljän seinän sisälläkin gps-paikannuksen ulottumattomissa. Sisätilapaikannuksen vuoksi ensimmäiset FilmMe-laitteistot onkin toimitettu ratsastajille maneeseihin.

FilmMen kehittäjillä on kuitenkin outdoor-taustaa. Seuraavilla laitteistoversioilla tullaankin varmasti ulos kuvaamaan automaattisesti esimerkiksi ulkoilijoita.

FilmMe on tavallisen harrastajan oma henkilökohtainen kuvaaja,” Salovaara summaa.

FilmMen kaltaisille automaattijärjestelmille on tarvetta. Parhaita harrastajia on kuvattu aina ja heidän arkistoihinsa kertyy runsaasti kavereiden ja muidenkin kuvaajien materiaalia. Aloittelijoilla ja keskitason harrastajilla tilanne on päinvastainen. Joku tuttuva olisi suostuteltava kuvaamaan. Tai sitten pitäisi tyytyä actionkameran tarjoamaan kuvakulmaan.

Itsestään pyörivät ja zoomailevat kuvausautomaatit eivät ainakaan vielä kykene haastamaan osaavia kuvaajia. Mutta automaatti osaa kuvaamisen jo nyt paremmin kuin kameran kanssa seisoskelemaan maaniteltu kaveri, jota homma ei varsinaisesti kiinnosta.

FilmMen automaatit eivät toistaiseksi palvele villin luonnon keskellä liikkuvia harrastajia, vaan niitä sijoitetaan harrastuskeskuksiin. Automaatti painaa kymmenisen kiloa, mikä asettaa rajoituksia roudaamiselle ja kameran käyttämiselle.

Ensimmäiset matkapuhelimetkin olivat isoja ja painavia ammattilaisten laitteita. Vastaavaa kehitystä tulee tapahtumaan FilmMe-automaatillekin”, lupailee Salovaara.
 

Kuvamateriaali kasvaa ja monipuolistuu

Yksittäisistä uusista kuvausteknologioista ei ole kattavaksi ratkaisuksi harrastajien tarpeisiin. Yleensä uutuudet eivät poista mitään perinteistä kuvaustapaa, vaan luovat rinnalle jotain uutta.

Uusien kuvausteknologioiden tuomat kuvakulmat ovat varsinaisia videoita tehtäessä sivuosassa”, toteaa IceBreakin Jukka Huitila.

Jos perinteistä kuvaajan kuvaamaa videomateriaalia on tarjolla, niin actionkameran läheltä kuvattua materiaalia pääsee valmiiseen videoon vain muutamia sekunteja.

Myös ilmakuvan osuus jää usein pieneksi. Taitava kuvaaja ja huolella valittu kuvauspaikka ovat edelleen paras lähtökohta tasokkaalle valokuva- ja videomateriaalille.

Kuvaaja Arttu Muukkonen tietää perinteisen teknologian vaatimuksen kuvaamiselle. Kuva: Ape Majava
Pilke-vapaalaskuelokuvan kuvaaja Arttu Muukkonen hakemassa parasta kuvakulmaa norjalaisviidakossa. Kuva: Ape Majava.

Uusilla kuvakulmilla on kuitenkin nyt jo merkittävä rooli harrastusvideoissa. Ne ovat tulleet pysyvästi osaksi kuvakerrontaa.

Tulevaisuudessa pienikokoista actionkameraa, ilmakuvaa ja kamera-automaatteja tullaan yhdistelemään uusilla tavoilla. Niiden avulla entistä useampi porukka voi kuvata omissa harrastuspaikoissaan monipuolista materiaalia videoitaan varten vain yhden kuvaajan avulla, tai välillä jopa ilman varsinaista kuvaajaa. Ulkoiluharrastamisesta syntyvien kuvien ja videoiden määrä tulee kasvamaan voimakkaasti. Kasvun myötä myös rima nousee.

Odotettavissa on komeaa katseltavaa koti-iltoihin.
 

IceBreak-koskimelontatapahtuma järjestetään Helsingissä sunnuntaina 14.4.2013 klo 12-16.

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=45338.0

Markku Jussila

Markku Jussila

Karri viittaa tekstissä siihen ettei kopterin kanssa kannata liikaa luottaa gps:ään ja muuhun automaatioon.

Kuulin että viime viikonloppunakin oli Helsingissä yksi hintava kopteri päättänyt lähteä automatiikan vetämänä ihan omille teilleen niin ettei tilanteessa voinut tehdä muuta kuin ihmetellä ja pitää peukkuja ettei yksinäinen seikkailijakopteri satuta ketään missään.

Vuorilla tai järvellä ei yleensä tarvitse pelätä sivullisten puolesta jos kopterin datajärjestelmä sekoilee ja se lähtee seikkailemaan. Ihmisiä vähän ja niistäkin osalla kypärä päässä Wink

Mutta vähän turhan kalliita härveleitä ovat siihen että omistajien rahoilla viedään eteenpäin valmistajilta itseltään vielä kesken jääneitä tuotetestailuja.

Toisaalta tekniikka kehittyy nopeasti ja jo lähiaikoina ehkä vaan naureskellaan sille kun alkuun kopterit karkailivat ja maksoivat paljon.

Ohvi

[quote author=Markku Jussila link=topic=45338.msg217302#msg217302 date=1366096940]Mutta vähän turhan kalliita härveleitä ovat...

Itse tekemällä säästää pitkän pennin. Ja lopputuloskin on sellainen kuin sattuu tulemaan.  :lol:

Metku.net: Tee-se-itse multikopteri

mikktaho

[quote author=Markku Jussila link=topic=45338.msg217302#msg217302 date=1366096940]
Kuulin että viime viikonloppunakin oli Helsingissä yksi hintava kopteri päättänyt lähteä automatiikan vetämänä ihan omille teilleen niin ettei tilanteessa voinut tehdä muuta kuin ihmetellä ja pitää peukkuja ettei yksinäinen seikkailijakopteri satuta ketään missään.Onko tämän kamera+kopterin kohtalosta kuulunut mitään? Olis kiva nähdä matskua tästä, vaikka tietysti omistajaa kiinnostanee eniten omaisuutensa palauttaminen.

EDIT: Eilen sainkin jo tietoa, että kamera oli löytynyt.

Markku Jussila

Tällaisen vinkin sain:
[url=][/url]

Vaikuttaa vitsiltä, mutta kyseessä oikean firman oikea prototuote. Tavoitteena Always Innovating -firmalla on tehdä MeCamista alle 50 $ hintainen.

http://www.alwaysinnovating.com/company/pressrelease-5.htm

On vuosi 2013 ja kypäräkameroille naureskellaan jo tuossa videossa termillä "archive methods". Aika erilaista on omien touhujen kuvaaminen siis varmaan jo esim. 2015.

Markku Jussila

Nyt muuten kameramultikoptereista kirjoitti Relaan vanavedessä svedujen Outside-lehti. Juttuun oli poimittu erityismainintana lähinnä 3DRobotics-kopterimerkki.

Ja Suomessa aihe nousi muutenkin yllättäen muidenkin kuin ulkoilukuvaajien huulille tuon Nelosen uutiskuvaajien kopterinkäytön ansiosta.

Markku Jussila

Automaatisissa kameraroboteissa on esimerkiksi surffirannoilla alkanut näkyä maailmalla kuulemma Soloshotia ja Move'n'Seetä. Soloshot saattaa olla suositumpi mutta se ei tue kameran zoomauksen käyttöä. Move'n'See taas pyörittää kameraa ja zoomailee kohteeseen tosi monipuolisesti.

http://www.movensee.com/move-n-see-fullmotion.html

Onko jo kokemuksia näistä härveleistä?

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Antti Autin uudessa Nesteen kanssa tehdyssä taustavideossa näkee aika hyvin nykyaikaista kopterikuvausmeininkiä ja muuta kuvausjärjestelyä.

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

jariarkko

[quote=Relaa]

Antti Autin uudessa Nesteen kanssa tehdyssä taustavideossa näkee aika hyvin nykyaikaista kopterikuvausmeininkiä ja muuta kuvausjärjestelyä.

[/quote]

Aika makee. Mistä noita saa, ja milloin niihin saa automatiikan, ettei ohjaajan tarvitse kävellä tunturia ylös ja alas? :-)

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Sotshissa on käytössä paljon uusia huippukoptereita:

"Uutta on Sotshin lennokkikameroissa, että langattomalla lähettimellä varustettu lennokki voi liikkua jopa 64 kilometriä tunnissa ja lähettää tv-tuotantoyhtiölle samanaikaisesti suoraa teräväpiirtotason videokuvaa. Akku riittää jopa 40 minuutin kuvaamiseen.

Lennokki on varustettu kameran lisäksi gps-satelliittipaikannuksella sekä antureilla esteiden tunnistamiseen. Akun lähestyessä loppuaan tai virhetilanteissa lennokin on määrä palata automaattisesti tukikohtaansa."

http://www.tekniikkatalous.fi/ict/lennokkikamerat+ihmetyttavat+sotshin+k...

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Nyt tuli jo ensimmäinen automaattinen itsestään laskijaa/pyöräilijää/juoksijaa/ulkoilijaa seuraava ja kuvaava kamerakopteri:

http://nextlevelaerialfilming.com

Eli itsestään saa nyt ilmasta kuvattua video- ja valokuvaa vaikka menisikin ihan yksinään harrastamaan.

Alkaako kopterit nyt pörrätä harrastuspaikkojen lähellä?

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

Markku Jussila

Itsestään kuvattavaa seuraavissa kamerakoptereissa kovaa kisaa. Edellä mainittu Next Level Aerial meni Kickstarteriin ryminällä Hexo+-nimellä:

https://www.kickstarter.com/projects/sqdr/hexo-your-autonomous-aerial-ca...

Mutta samaan aikaan myös Latviasta ponnistava AirDog väittää olevansa maailman ensimmäinen samassa hommassa:

http://arcticstartup.com/2014/06/16/airdog-gopro

Mahdoton sanoa kumpi noista on oikeasti maailman ensimmäinen kun ovat niin samaan aikaan liikkeellä. Mutta se on jo varmaa että noita itsestään ilmassa kuvattavaa seuraavia "automaattikameradroneja" tulee olemaan jo lähivuosina järkevään hintaan saatavilla.

Samaan aikaan paikallaan jalustalla olevasta Soloshotista on tullut Soloshot 2 -versio:

Minkähän verran noita Soloshoteja on Suomessa?

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Itsestään kuvaava ja kuvattavaa ilmassa seuraava kameramultikopteri Hexo+ onnistui keräämään parissa viikossa yli miljoona dollaria:

https://www.kickstarter.com/projects/sqdr/hexo-your-autonomous-aerial-ca...

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Kopterikuvaamista aletaan jo rajoittamaankin.

Suomessa uusia tiukkoja rajoja ja lupakäytäntöjä: http://yle.fi/uutiset/pienoishelikoptereille_tulossa_tiukat_rajat__yleis...

Jenkeissä väliaikainen täyskielto kansallispuistoihin: http://www.outsideonline.com/outdoor-gear/gear-shed/tech-talk/No-More-Dr...

 
Ovatko kiellot ja rajoitukset pysyvä ratkaisu? Vai onko tulevaisuudessa kuitenkin totuttava siihen että yläpuolella lentelee jatkuvasti jokin kuvauslaite?

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

Markku Jussila

Hyvä artikkeli laatumedia New Yorkerissa jatkona tähän aiheeseen:

http://www.newyorker.com/magazine/2014/09/22/camera

jeppe jääkarhu

Xavier Delarue laittanut kasvonsa automaattiselle kameralennokille. Vakuuttavan näköistä menoa!
http://www.redbull.com/en/snow/stories/1331663113089/drone-cams-for-film...

jaakko
Harza

Tutkijat sanovat Schumacherin vammojen johtuneen kypärään kiinnitetystä ja kiven väliin jääneestä GoProsta. Sitten varmaan jäädäänkin odottelemaan mitä tällaiset uutiset tekevät kypärä- ja kameravalmistajien käyttöohjeille ja käyttökielloille.

http://www.businessinsider.com/gopro-shares-tumble-october-13-2014-10