Hyvän suomisurffikuvan tarina

Surffaus eli lainelautailu on Suomessa aina epävarmaa ja hankalaa. Lisäksi surffaaminen tapahtuu täällä yleensä vielä huonolla säälläkin. Silti yhtä useammat suomalaiset harrastavat surffausta.

Nykyaikaiseen surffauskulttuuriinkin kuuluu olennaisesti valokuvaaminen ja videokuvaaminen. Jokainen surffaaja haluaisi itsestään onnistuneita valokuvia ja videoita. Niiden avulla omaa surffikokemusta voi fiilistellä jälkikäteen ja jakaa kavereille.

Hyvän surffikuvan saaminen Suomesta on kuitenkin erityisen vaikeaa. Epävarma surffaaminen, huono sää ja tuulen sekoittama meri vievät kuvista fiilistä ja vaikeuttavat kuvaamista.

Elokuussa suomalainen surffiyhteisö havahtuikin poikkeuksellisen vaikuttavaan suomisurffikuvaan. Esimerkiksi Facebookissa levisi Porvoon Emäsalossa otettu kuva, jossa surffataan todella vauhdikkaasti isossa selkeässä aallossa. Kuvassa ja kuvan surffikäännöksessä on jopa ison maailman surffauksen vauhdikkuutta.

Otimme yhteyttä kuvassa surffaavaan Thiago Lamartine Serafimiin ja selvitimme onnistuneen suomikuvan taustoja.
 

Hyvät olosuhteet ovat harvinaisia

“Tuo päivä taisi olla minulle toiseksi paras surffipäivä Suomessa tähän mennessä. Kerran olen surffannut Porissa vielä parempana päivänä, jolloin aallot olivat isoja, selkeitä ja pitkiä.”

Tuosta kaikkein parhaasta surffipäivästä Porissa ei kuitenkaan ole todistusaineistoa. “Niin harvinaisena päivänä kukaan surffaaja ei enää malta ottaa kuvia, vaan kaikki keskittyvät vain surffaamiseen.”
 


Hyvän kuvan surffipäivänä Emäsalossa kävi surffaamassa noin 10 innokasta suomisurffaajaa. Kuva: Tony Fonsêca.
 

Kokemusta ja osaamista surffilaudalla

Hyvä surffikuva vaatii hyvän surffaajan. Huono surffaajaa saa tehtyä kuvassa hyvältä näyttäviä käännöksiä tai temppuja niin harvoin, ettei kuvaaja jaksaisi odotella niitä. Hyvän surffaajan kohdalla kuvaaja taas voi luottaa siihen, että vauhdikkaita käännöksiä ja muita trikkejä tulee muutaman minuutin välein.

Emäsalon kuvassa surffaajan osaaminen korostuu. Emäsalon aalto oli kuvauspäivänäkin erittäin lyhyt ja nopea. Suurelle osalle kokeneistakin suomisurffaajista se mahdollisti vain yhden tai kaksi käännöstä.

Brasiliassa on sanonta ‘ottaa maitoa kivistä’, mikä tarkoittaa esimerkiksi ison ilon aikaansaamista jollakin tosi pienellä. Emäsalossa mukanani ollut brasilialaistaustainen kaverini sanoi minun tehneen Emäsalon aallossa juuri niin.

Thiagon onkin erittäin kokenut ja taitava surffaaja.

Olen surffannut Brasiliassa todella kauan. Asuin rannan lähellä ja työskentelinkin rantavahtina. Olin melkein aina surffaamassa. Vietin niin paljon aikaa vedessä ja liikuin surffilaudalla melomalla vedessä niin kovaa, että muut surffaajat nimittivät minua kalaksi.
 

Brasiliasta useita surffaajia Suomeenkin

Suomalaiset surffaajat eivät edusta osaamisellaan kansainvälistä kärkeä. Yleensä surffaaminen aloitetaankin Suomessa vasta aikuisiällä ja kehittyminen kansainväliselle tasolle on silloin mahdotonta. Kouluikäisillä suomalaislapsilla ei yleensä ole mahdollisuutta matkustaa perheineen pitkiksi ajoiksi ulkomaille surffausta harjoittelemaan tai autoilla ympäri Suomea harvinaisten suomiaaltosäiden perässä. Tyypillinen suomisurffaaja on siis aloittelija- tai perusharrastajatason aikuinen.

Suomen parhaat surffaajat ovatkin perinteisesti olleet lapsuutensa ulkomaiden surffirannoilla asuneita erikoistapauksia. Kesäisin Suomessa asuva ja surffikursseja vetävä ex-ammattisurffaaja Kalle Carrantza on puoliksi meksikolainen ja asunut koko lapsuutensa sekä nuoruutensa Meksikossa hyvän surffirannan vieressä. Surffin suomenmestaruuksiakin napsinut Juho “Johnny” Mikkonen taas oppi surffaamaan Floridassa asuessaan siellä nuorempana perheensä kanssa.

Nyt uudenlaisen kovatasoisten suomisurffaajien ryhmän muodostavat toisenlaiset surffaajat. Uusia hyviä suomisurffaajia ovat paremmista surffimaista aikuisena Suomeen muuttaneet surffaavat maahanmuuttajat. He ovat olleet kotimaassaan aktiivisia ja taitavia surffaajia. Suomeen muuttaessa surffaaminen on kuitenkin yleensä jäänyt. Harva on edes ajatellut, että surffaamista kannattaisi jatkaa täälläkin, sillä härmäolosuhteet ja Itämeren aallot ovat kaukana nuoruuden kotirantojen surffiolosuhteista.

Muutamat Suomeen muuttaneet surffiharrastajat ovat kuitenkin innostuneet satunnaisista arktisista surffausmahdollisuuksistamme ja jatkaneet surffaamista täälläkin. Palkittu Finnsurf-dokumenttielokuva esitteli Suomeen useiksi vuosiksi muuttaneen uusiseelantilaisen surffaajan Rumon Chapmanin tarinaa. Nyt taas saamme nauttia täällä Thiagon lisäksi muidenkin taitavien ja kokeneiden brassisurffaajien suorituksista.

Minä olen houkutellut brasilialaisen ystäväni Tonyn surffaamaan täällä ja olemme käyneet paljon yhdessä surffaamassa. Tonykin surffasi Brasiliassa ja on nyt ollut Suomessa aktiivinen sekä lumilaudalla että surffilaudalla.”

Thiagon ystäväpiiriin Suomessa kuuluu myös Dos Santos Messias. Messias oli Brasiliassa surffiammattilainen ja pärjäsi hyvin surffikilpailuissa. Suomessa Messias ei ole vielä innostunut palaamaan aalloille, mutta sekin saattaa vielä tapahtua lähitulevaisuudessa.

Suomessa voi siis nykyään todistaa jo todella kovatasoista ja kansainvälistäkin surffaamista ja surffikulttuuria. Penkkiurheilijankin kannattaa siis aloittaa Porin ja Hangon aaltoennusteiden tai Artwave-projektin seuraaminen. Matka rannalle surffaamista katsomaan voi muodostua Suomessakin vaikuttavaksi kokemukseksi.

Markku Jussila

punni

Taitaa suomi olla kuitenkin surffimaahanmuutossa reilusti tappiolla!

PeeTee

[quote=punni]Taitaa suomi olla kuitenkin surffimaahanmuutossa reilusti tappiolla![/quote]
Eiköhän lätkä oo ainoa laji jonka vuoksi joku lätkänpyörittäjä ulkomailla saattais jopa haluta tänne. Kukaan ei oo koskaan minkään muun lajin takia halunnut tulla just suomeen.

Mutta pois suomesta on lähetty monen lajin perään ja paljon surffinkin takia.

Ihan oikein että brassit ja muut näyttää täälläkin suomisurffaajille miten kuuluu surffata. Nostaa tasoo reilusti ja innostaa suomiukkojakin yrittään enemmän suomiaalloillakin.

Markku Jussila

[quote=punni]Taitaa suomi olla kuitenkin surffimaahanmuutossa reilusti tappiolla![/quote]

Luonnollisesti Suomesta on muuttanut jostakin lajista innostuneita reilusti enemmän ulkomaille kuin ulkomailta tänne. Suoraan verrannollista harrastuspaikkoihin, harrastusolosuhteisiin (ja ilmastoon) ja ne ei oikein täällä suosi.

Outdoor-puolella olisi kuitenkin potentiaalia saada Suomeen ulkomailta hiihtäjiä, retkeilijöitä, pyöräretkeilijöitä ja melojia. Ainakin Relaan vanhan suosikkiketjun 'Mille outdoor-lajille Suomi on paras paikka?' pohjalta pääteltynä.

[quote=peetee]Ihan oikein että brassit ja muut näyttää täälläkin suomisurffaajille miten kuuluu surffata. Nostaa tasoo reilusti ja innostaa suomiukkojakin yrittään enemmän suomiaalloillakin.[/quote]

Veikkaan että supisuomalaisetkin aktiivivetäjät innostuisivat yllättävän koviin suorituksiin jos saataisiin kisa- tai näytössessio jossa olisivat mukana sekä Kalle C, Messias että Thiago. Siinä olisi jo yleisölläkin kunnolla nähtävää.

Iso kiitos jo etukäteen sille joka saa järkättyä tuon kaartin samaan aikaan veteen! Suomisurffi taitaisi mennä kerralla tasoltaan länsinaapurienkin ohi.

thiksu

kiitos Markus. seurava swell olemme taas vedessä ja toivon enemään porukka munk :)

Pati

pitää kyllä olla brassisurffari jos toivoo lisää porukkaa lineuppiin... yhdessä ei ole aina mukavampaa

PeeTee

[quote=garret]pitää kyllä olla brassisurffari jos toivoo lisää porukkaa lineuppiin... yhdessä ei ole aina mukavampaa[/quote]

Yleensä spotin kovimmat melojat ja parhaat vetäjät napsii aaltoja ihan ruuhkasta riippumatta.

Ruuhkasta alkaa ekana nupiseen ne jotka on siellä vedessä itteään parempien seurassa. Kansalaisuudesta riippumatta molemmin päin.

Ruista ranteeseen ja vauhtia siihe melontaan jossei saa aaltoja kun max parin kaverin kanssa vedessä olemalla.

Pati

[quote]Yleensä spotin kovimmat melojat ja parhaat vetäjät napsii aaltoja ihan ruuhkasta riippumatta. Ruuhkasta alkaa ekana nupiseen ne jotka on siellä vedessä itteään parempien seurassa. Kansalaisuudesta riippumatta molemmin päin. [/quote] Tällaisia vastauksia tulee yleensä niiltä jotka itse ei aktiivisesti kyseistä lajia harrasta. Kyse ei ole siitä saako aaltoja napattua vai ei, porukassa vaan kaikille jää vähemmän aaltoja ja fiilis isossa surffirymässä on lähes poikkeuksetta aika kireää.

punni

[quote=garret]

[quote]Yleensä spotin kovimmat melojat ja parhaat vetäjät napsii aaltoja ihan ruuhkasta riippumatta. Ruuhkasta alkaa ekana nupiseen ne jotka on siellä vedessä itteään parempien seurassa. Kansalaisuudesta riippumatta molemmin päin. [/quote] Tällaisia vastauksia tulee yleensä niiltä jotka itse ei aktiivisesti kyseistä lajia harrasta. Kyse ei ole siitä saako aaltoja napattua vai ei, porukassa vaan kaikille jää vähemmän aaltoja ja fiilis isossa surffirymässä on lähes poikkeuksetta aika kireää.

[/quote]

En surffaa, mutta suomalaisten surffaajien jutut kuulostavat aina siltä kuin surffi olisi jotenkin ainutlaatuinen laji tuossa ruuhkaongelmassa ja harrastuspaikkojen vähäisyydessä. Kuitenkin esimerkiksi kiipeilyssä, jääkiipeilyssä ja boulderoinnissa on käyty läpi täysin samat keskustelut ja kehitysvaiheet.

Ottakaa surffaajat välillä oppia muista lajeista ja huomaatte että ruuhkia kannattaa oppia sietämään ja isommasta porukasta voi oppia löytämään nautintoakin eikä pelkkää valituksenaihetta.

thiksu

haluasin vaan että tulevaisuudessa tälläkin suomessa surfaminen onnistui hyvin, ja ehkä nähdä joku suomalainen osallistuu kilpailuihin Suomen edustaminen. haluan autaa vaan, mulla on paljon kokemusta ja haluan jaa kaikkille joka halua :)tiedän kun on paljon ihmisiä vedessä joskus on huono, mutta tällä se just mitä tarvitsemme nostaa lajimme. on aina joku jotka eivät pidä siitä. sorry vaan. aloha kaikkille.

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Tarina ja suomisurffin kehitys jatkuu. Tänään Porissa Surf-SM ja tietojemme mukaan brassipossen edustus vahvaa ja Messias on tekemässä tänään Porissa paluun surffivesille!!!!

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------