1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
la.te
Älypuhelimen lataaminen viikon reissuilla (virtapankki/polttokenno/aurinokenno)?

Tavoitteena olisi esim retkeillä tai olla festareilla noin viikko ilman sähköä ja pystyä silti käyttämään iPhonea aktiivisesti esim GPS-tallennuksiin ja kuvaamiseen. Sehän tarkoittaa, että joka päivä täytyy ladata. Millä se onnistuisi parhaiten? USB-liitin olisi varmasti näppärä, jotta voi ladata muitakin laitteita. Systeemin pitää olla kohtuullisen kevyesti kannettavissa eli ei mielellään yli kiloa.

Isoja lisäakkujahan on. Montako kertaa suunnilleen esim 10 000 mAh akusta saa käytännössä iPhone 5s:n ladattua? Onko olemassa latureita, joissa voisi käyttää Nokian BL-5C-akkuja lähteenä? Niitä on kertynyt nippu eri laitteiden kautta.

Aurinkokennot ei heti alkuun vaikuta näppäriltä, koska sen kai pitäisi olla aika hyvin aurinkoa kohti, mikä ei onnistu liikkeessä. Pinta-alaakin ja latausaikaa tarvitaan kai aika paljon, jotta saisi joka päivä akun täyteen.

Onnistuisiko lataus esim jostain mopon akusta? Onko sellaiseen saatavilla suoraan liittimiä? Onkohan niissä tarpeeksi potkua?

Onko kukaan tietoinen jostain polttokennoratkaisuista, jossa poltetaan esim jotain huoltoasemalta saatavaa polttoainetta ja siitä saisi sähköä. Polttonesteissä on kai tilavuuden suhteen kuitenkin sitä energiaa paljon enemmän kuin akuissa eli tällä pääsisi jo pitkälle. Puulla toimiva on olemassa, mutta sen tehot oli aika heikot.

Markku Jussila

[quote=Darkker]Onko kukaan tietoinen jostain polttokennoratkaisuista, jossa poltetaan esim jotain huoltoasemalta saatavaa polttoainetta ja siitä saisi sähköä. Polttonesteissä on kai tilavuuden suhteen kuitenkin sitä energiaa paljon enemmän kuin akuissa eli tällä pääsisi jo pitkälle. Puulla toimiva on olemassa, mutta sen tehot oli aika heikot.[/quote]

Ei saa huoltoasemalta polttoainetta, mutta Brunton Hydrogen Reactor voisi olla laitteena hyvä ja vedyn energiatiheysarvot ovat hyvät:

http://www.brunton.com/products/hydrogen-reactor-plus-hydrogen-core

Mukana tulee vain 2 kpl vetypulloja. Ne eivät välttämättä viikon reissulle riitä vaan ottaisin kolmannen.

Noita vetypulloja saa lisää reilulla 10 eurolla valmiiksi täytettyinä. Tai sitten voi lainata jostain täyttölaitetta (yli 200 euroa ostettuna) ja uudelleentäyttää itse tyhjiä vetypulloja kotona tai autolla.

Noita Bruntoneita, vetypulloja ja latureita saisi varmana vuokrailtua muille jos joku sellaisen kunnon setin ostaisi.

Korpijaakko

Polttokennolaturit on mielenkiintoisia, mutta mielestäni aika huono vaihtoehto viikon reissulle, johon perinteinen "virtapankki" (eli ulkoinen akku) riittää vielä hyvin. Lisäksi tulee kalliiksikin. Tällä hetkellä näkisin noille parhaana rakona kaamosajan akkujen latailun pidemmillä reissuilla kun aurinkokenno ei ole vaihtoehto ja virtapankkeja pitäisi joko olla paljon tai ne kärsivät kylmässä varastoimisesta.

Vähän vertailua:

- iPhonen lataus 5V * 1500mah = 7,5Wh ( Bruntonin sivuilta) eli viikossa 7 * 7,5Wh = 52,5Wh (Ja oikeastaan ensimmäisenä ja/tai viimeisenä päivänä lataaminen ei ole välttmättä edes tarpeen).

- Brunton Hydrogen Reactor Plus: 146g (laite) + 2 x 76g (kapseli) = 298g (tai 374g, koska kaksi ei välttämättä riitä). Tiheys: 276g / (5V * 9000mah) = 6,62g/Wh (tai 5,54g/Wh ja paranee miten enemmän vetypulloja ottaa mukaan.)
- Anker 2nd Gen Astro3 12000mah: 300g. Tiheys: 30g / (5V * 12000mah) = 5g/Wh

- Bruntonin laitteen hinta: 150eur (arvio 150USD jenkkihinnan perusteella), oletetaan että kestää vaikkapa 3000 lataussykliä a´ 22,5Wh, jolloin 0,22snt/Wh
- Ankerin laitteen hinta: 36 eur, oletettavasti kestää 500 lataussykliä á 60Wh, jolloin 0,12snt/Wh

- Bruntonin energian hinta: 22,5Wh 10eur eli 44,4snt/Wh
- Tavallisen verkkovirtasähkön (Ankerin lataus) hinta on about 15snt/kWh eli 0,015snt/Wh

- Bruntonin käyttö viikon iPhonen latailuun: 52,5Wh * (0,22snt/Wh + 44,4,snt/wh) = 23,42eur
- Ankerin tai vastaavan virtapankin käyttö viikon iPhonen latailuun: 52,5Wh * (0,12snt/Wh + 0,015snt/Wh) = 0,071eur.

Molempien hyötysuhteeksi oli arvioitu tässä 100%. Virtapankin hyötysuhde lienee hieman heikompi kuin polttokennolaturin, mutta koska merkittäviä tekijöitä ovat myös itse ladattava laite ja latauspiuha, on molemmissa omat häviönsä, jotka ovat arviolta karkeasti samaa suuruusluokkaa.

Jokainen vetäkööt omat johtopäätöksensä.

Lataaminen mopon tai auton lyijyhyytelöakustakin onnistuu tietysti. Helpointa lienee hankkia hauenleuoilla kiinnitettävä tupakansytyttimen naaraspuoli ja käyttää laitteen omaa tupakansytytinlaturia. Mutta kun virtapankin saa mopon akun hinnalla, tuntuu se aika paljon kätevämmältä...

Aurinkokennotkin toimii muuten varsin hyvin kun hankkii vaan kohtuullisen kokoisen, esim. joku 10W kenno. Silloin ei ole niin nuukaa, onko se juuri aurinkoa kohti tai onko vähän pilviä tai puita välillä edessä. Tietysti täsyin pilvisellä säällä se ei lataa, joten vara-akku on silloin hyvä olla ja viikon virrantarpeisiin pelkät virtapankit riittää hyvin. Säästeliäästi virtaa käyttäen en viitsisi itse ottaa edes kahden viikon reissuun vielä aurinkopaneelia vaan vara-akkuja ja virtapankin.

boogi

Pistä Airplane mode päälle puhelimessa ja akku kestää yllättävän pitkään. Itellä on akku kestänyt viikon airplane modessa jolloin olen kuvannut ja satunnaisesti käyttänyt gps:ää.

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Muokkasimme avauksen otsikkoa hieman spesifimmäksi. Aihe on niin hyvä ja monia kiinnostava. Kiitos hyvästä kysymyksestä ja asiantuntevista kommenteista!

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

KAP

[quote=boogi]

Pistä Airplane mode päälle puhelimessa ja akku kestää yllättävän pitkään. Itellä on akku kestänyt viikon airplane modessa jolloin olen kuvannut ja satunnaisesti käyttänyt gps:ää.

[/quote]

Kun on laittanut offline-tilan päälle ja ei tarvitse kameraa tai GPS:ää niin virta pois päältä ja akku kestää vielä pidempään.

Toisaalta mitä hel*****ä sillä GPS:llä tekee ja kamera on kuvaamista varten eikä puhelimet...*blum3*

punni

Eli viikon reissuilla ja lyhyemmille virtapankki paitsi aurinkoisille kesäreissuilla aurinkokennolaturi. Ja vain viikkoa pidemmille reissuille sitten jotain polttokennolatureita.

Ymmärsinkö siis asiantuntevammien suosituksen oikein, mitä muut ovat tuosta suosituksesta mieltä?

Variksenluu

Itse käytän exibel portable power laturia. Alta 10 €. Siihen käyvät AA patterit 4 kpl. Voit ostaa netistä laatikollisen suht halpaan hintaan. Itse käytän ladattavia AA pattereita jotka kotona lataan valmiiksi. Tulee usein käytettynä edullisemmaksi. Tuossa linkki josta saa latureita. Joskus myytiin Claes Ohlssonilla, voi olla edelleenkin myynnissä.

http://m.clasohlson.com/uk/Exibel-USB-Powerbank/38-4518

MS

ladattavat AA-patterit taitaa olla nimh tyyppisiä, joten energia/painosuhde on huonompi kuin virtapankeilla.

Mikä sitten tulee halvemmaksi, itsellä on laatikot ja kaapit täynnä eri kokoisia ja tyyppisiä ladattavia paristoja ja akkuja ja yhteistä niille on se, että niistä pitäisi pitää huolta, siis esim. huolehtia siitä että varaustaso ei laske jne. Lipothan saa peruuttamattomasti pilalle jos sillä, että niitä varastoi tyhjänä muutaman kuukauden.

Minulla johtaa siihen, että hävikkiä on jonkun verran.

 

rakka

Olin viime viikolla kuuden päivän reissulla. Puhelimen latasin nelisen kertaa 8000 Mah varavirta-akulla, joka maksoi Gigantissa 60e. Todella loistava laite. Tuon avulla käyttelin silloin tällöin kännykässä olevaa maastokarttasovellusta (harvinaisen kätevä meloessa), tsekkasin säätiedot ja otin muutaman foton naamakirjaankin. Virtaa säästääkseen puhelin kannattaa tietysti laittaa lentokonetilaan silloin kun sitä ei tarvi, näytöstä kirkkautta pois, ylimääräiset ohjelmat pois päältä ja turhat sijaintitietojen hakemiset off.

la.te

Omaan noin viikon latailuun akku vaikutti järkevimmältä ja ostin tuollaisen http://www.verkkokauppa.com/fi/product/46817/dsqbm/Wave-varavirtalahde-1.... Sillä sain ladattua sammuneeksi asti tyhjennetyn iPhone 5s:n 6,5 kertaa ensimmäisellä latauksella.

PeeTee

[quote=Variksenluu]

Itse käytän exibel portable power laturia. Alta 10 €. Siihen käyvät AA patterit 4 kpl. Voit ostaa netistä laatikollisen suht halpaan hintaan. Itse käytän ladattavia AA pattereita jotka kotona lataan valmiiksi. Tulee usein käytettynä edullisemmaksi. Tuossa linkki josta saa latureita. Joskus myytiin Claes Ohlssonilla, voi olla edelleenkin myynnissä.

http://m.clasohlson.com/uk/Exibel-USB-Powerbank/38-4518

[/quote]

Montaako AA-paristoa esim. iPhonen akkukapasiteetti vastaa?

Pitää varmaan ottaa aika iso kasa paristoja mukaan. Mutta toisaalta luulisi hyvissä Duracelleissa olevan energia/painosuhteen kunnossa? Vai onko nykyaikaisissa varavirtapankkiakuissa huomattavasti parempi energia/painosuhde kuin Duracelleissa?

AA-pattereilla lataamisessa ois se hyvä puoli että lataaminen onnistuisi reissuilla jokaisen kaupan, huoltoaseman tai kioskin jälkeen.