Treenivinkkejä Patagoniaan

2 kuukautta. Siinä aika jonka täytyy kulua ennen Argentiinaa. Aika on kulunut taas siivillä. Pikkuhiljaa alkaa miettimään mitä on tullut tehtyä ja mitä vielä pitää tehdä matkan hyväksi. Vaikka pari kuukautta tuntuu pitkältä ajalta, ei se käytännössä ole paljon mitään. Varsinkin jos ajattelee miten nopeasti tää syksy on sujahtanut.

 

Peruskuntoharjoitukset ovat jatkuneet läpi syksyn, välillä paremmin ja välillä huonommin. Pieni keuhkoputkiongelma rajoitti harjoittelua parin viikon ajan, mutta muuten olen ollut terve ja koittanut saada itsestäni irti kaiken mikä on mahdollista. 

Mä oon vuodenaikaihminen, jos nyt sellaiseksi voi ihmistä kutsua, ja syksy ei todellakaan ole mulle sitä aktiivisinta aikaa. Jotenkin aurinkoisen kesän jälkeen jatkuva pimeys vetää mieltä väkisinkin vähän matalaksi. Nyt varsinkin kun kelloja siirrettiin tuntuu ettei sitä valoisuutta riitä enää ollenkaan. Aamulla duuniin pimeessä ja duunin jälkeen alkaa ilta jo hämärtyä.

Jos edes lunta sataisi. Sekin taitaa täällä etelässä olla aikamoista toiveajattelua. Tosin viime vuonna tähän aikaan oli jo täysi talvi. Toivottavasti pian sataa ja pääsee heiluttelemaan hakkuja lähikallioille.

Samaa tää on ollut täällä pohjolassa aina eikä siitä sovi masentua. Oon koittanut vetää pari kertaa viikossa vähän pidemmän lenkin ja sama sopimus, jonka olen jo joskus aiemmin tehnyt, pitää. En juokse alle kymmenen kilsan lenkkejä. Eli jos lenkille lähdetään on se kymppi minimi.

Olen tän syksyn aikana tykästynyt taas kerran erityisesti polkujuoksenteluun. Turku on siitä mahtava paikka asua että melkeinpä kistä vaan lähdet juoksemaan on vartin matkan päässä polunalku. Minun lähin polunalku on siitä hyvä että sitä polkua riittää vähän pitempäänkin lenkkiin. Oikeastaan samalla lähdöllä on kolme vaihtoehtoa riippuen siitä mistä kohtaa hyppäät polulta pois, 16, 23, ja noin 30 kilometriä.

Treenimuotona polkujuoksentelu on vertaansa vailla. Juuria ja kantoja vältellen koko kroppa joutuu koetukselle paljon kovempaa kuin perus asfaltilla. Koordinaatio kehittyy ja pitkän maastojuksulenkin jälkeen on koko keho väsynyt.

Usein kun treenaan koitan miettiä tilanteita vuorilla mihin sitä kuntoa tarvitaan. Patagoniassa ongelma taitaa olla pitkät lähestymiset ja että sen jälkeen jaksaa vielä kiivetä päivän tai pari. Ja sitten pitäisi vielä päästä turvallisesti takaisin kylille.

Vihdoin sain sentään tehtyä jonkinnäköisen treenikalenterin. Jotenkin harjottelu on helpompaa kun on jokinnäköinen konkreettinen ohje siihen mitä tekee. Puolitoista kuukautta tässä on vielä tehokasta peliaikaa ja sen jälkeen täytyy olla ihan rikki treenaamisesta. Siitä pari viikkoa palauttelua, joulupöydästä vähän bulkkausta ja hyvillä mielin matkaan.

Nyt kun oon melkeen viikon noudattanut tuota treenikalenteria alkaa jo tuntumaan hyvältä. En muistanutkaan miten suuri merkitys suunnitelmallisuudella on näissä hommissa. Viimeisen viiden päivän aikana olen juossut kolmisenkymmentä kilometriä, kävellyt laskettelurinnettä 11 kertaa ylös, vetänyt muutaman sata leukaa, kiivennyt 15 reittiä köydellä, boulderoinut muutaman tunnin ja lisäksi vähän punttitreeniä. Tänään on vielä lyhyt lenkki tiedossa. Ja huomenna voimaharjoitteita.

Lauantaina vihdoin ansaittu lepo ja sitten alkaakin uusi treeniviikko. Tätä pitäis tehdä nyt sitten seuraavat kuusi viikkoa loppua kohti koko ajan intensiivisemmin. Saa nähdä miten jaksaa. Eiköhän sitä hyvin jaksa kunhan muistaa nukkua tarpeeksi ja syödä kunnolla.

 

mattikivi

Börje
Re: Treenivinkkejä Patagoniaan

Kiinnostaisi tietää vähän tarkempi kuvaus treenauksestasi :) Miten esimerkiksi nuo mainitsemasi harjoitukset ovat jakautuneet viidelle päivälle jne.
Joku ihan puhtaaksi treenaukseen liittyvä päivitys olisi hyvin kiinnostava (treenikalenteri/päiväkirja). Ainakin omasta mielestä olisi mahtava päästä joskus tekemään samanlaisia juttuja, joten "ammattimiesten/naisten" valmistautuminen noihin seikkailuihin kiinnostaa. Toki kaikki tietää että rankkaa tulee olemaan eikä ikinä voi olla riittävässä fyysisessä kunnossa, mutta kumminkin...

mattikivi
Re: Treenivinkkejä Patagoniaan

Kiitos kommentista! En nyt osaa sanoa miten ammattimaista tää touhu on, mut kova on yritys:)... Aiheesta on varmasti tulossa lisää postausta lähiviikkojen aikana ja lupaan syventyä tarkemmin pelkästään treenaamiseen.

matti-kivinen.blogspot.com