1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Markku Jussila
Petzl Nao -otsalamppu

[url=][/url]!

http://www.petzl.com/us/outdoor/headlamps/nao

Mitä mieltä olette tästä tulevasta otsalampusta? Onko tuosta Reactive Lightningista omaan käyttöön hyötyä?

Minulla otsalampun käytöstä osa tulee fillaroidessa. Fillarin kanssa en ainakaan osaa kaivata välillä itsestään himmenevää valoa. Muutenkin tuntuu että suomiulkoilussa saa kyllä pitää aina valot täysillä. Eli ottaisin samalla rahalla mieluummin tehokkaamman valon kuin pienempitehoisen älyvalon.

kiravuo

Perinteisestihän tällaiset teknologiainnovaatiot on evaluoitu odottamalla ja katsomalla toimivatko oikeasti. Tuossa on nyt se hyvä puoli, että ratkaisussa ei ole liikkuvia osia, vain elektroniikkaa. Tarve on sinänsä jossain määrin todellinen, nykyiset superledit ovat niin tehokkaita että olen huomannut joutuvani käyttämään taskulamppuni keilan sivuosaa lukemiseen, pääkeila on liian kirkas. Ja kyseessä on yhden AA:n lamppu Dealextremestä, aikaisemmin tuohon olisi tarvittu kolkkapojan pituinen Maglite.

Jos Pezlin toteutus toimii oikeasti hyvin, eikä ohjauselektroniikka itsessään kuluta liikaa virtaa, tuo voisi olla ihan kiva vehje. Juuri tuohon "liikutaan metsässä, enimmäkseen katsotaan lähimaastoa, välillä kurkitaan kauas ja välillä karttaa". Mutta ei todennäköisesti pyydettävän rahan arvoinen, kun pieni otsalamppu päässä ja superledilamppu kädessä toimii myös.

Sinänsä kiva että innovoidaan ja valaisinpuoli kehittyy nyt voimakkaasti, ledien ajamana.

kiravuo

rakka

Kiipeilyyn tuo vaikuttaa tosi hyvältä. Katsot paljon 0.5-2m etäisyydelle, jolloin liian kirkas valo häikäisee. Välillä on vastassa kirkasta lunta, ja välillä tummaa kalliota. Toisinaan pitää katsoa kauemmas, jolloin lamppu säätyy itsestään täydelle teholle. Hyvältä vaikuttaa, jos toimii kuten mainokset lupaavat.

flyhapa

NAO:ssa tuon reaktiivisen moodin saa pois päältä helposti tai käyttöön eli mukautuu käyttäjän tarpeen mukaan. Valoa on huikeesti se vajaa 400lum ja valovirtaa paljon.
testailin viime talven prota aika paljon ja se kyllä vakuutti vaikka epäilin alussa. Parasta on  tuo akun kesto kun lamppu ei "tulaa" valoa silloin kun ei tarvitse.

beomaster

Onkos tästä tullut jo ensikäden kokemusta? Ilmeisesti värkki toimii aikalailla kuten luvataan. Onko käytännön hyötyä ollut ja missä toiminnoissa?

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Relaa.comin ja Petzlin Testilainaamon avulla helppo saada omakohtaiset kokemukset:
http://www.relaa.com/testilainaamo/petzl

Toistaiseksi kaikki Testilainaamosta Naoa kokeilleet ovat sanoneet sen toimineen odotetulla tavalla.

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

Mao-

Kyseinen aparaatti ollut jo hetken omistuksessa ja käytössä.
Yritän ehtiä jossain välissä tehdä tänne parempaa analyysia...

m_kinnunen
ruuhi347

Jos kuulut johonkin urheiluseuraan, lajikerhoon, tms. saat Naon edullisimmin täältä
http://www.kotitavarakauppa.fi/tuotteet.html?id=60/

Hemuli

pajuntu

Omakohtaista kokemusta Petzl Nao-otsalampusta nyt parin kolmen viikon ajalta. Ensikokemusten perusteella tämä on juuri sitä mitä halusinkin. Valotehoa aivan riittävästi sekä lähelle että kauas.

Akun kestohan riippuu tosi paljon käyttöolosuhteista. Reaktiivisessa tilassa valoteho säätyy ympäristön valaisuuden ja katseluetäisyyden mukaan. Jos on valoisaa, valaisin automaattisesti vähentää valotehoa. Lähelle katsoessa toimii "laajakaistaled", ja kun katsoo kauemmaksi, sytyttää lisäksi kohdevalon ikäänkuin auton pitkät valot löisi päälle. Esimerkiksi katuvalojen kohdalla vähentää valotehoa jolloin akkua säästyy. Tarvittaessa voi tosi helposti vaihtaa myös jatkuvaan tilaan jolloin valoteho pysyy vakiona. Valotehoa on todella hyvin, ja kun akusta virta vähenee niin eiku lataukseen. Nyt tilasin lisäksi toisen akun, kunhan se tulee niin ei tarvitse säästellä valonkäyttöä, vaikka kaikki tehot päälle jos siltä tuntuu...:-)

Rakenne tuntuu myös kestävältä ja jämäkältä. Luulisin että tämä kestää käytössäni vuosikausia ahkeraakin käyttöä. Jos muistan naputtelen tänne lisää kun pääsen kokeilemaan talvipakkasilla akku jatkokaapelilla lämpimässä vyötäröllä toimivuutta.

Yhteenvetona, olen kyllä erittäin tyytyväinen tässä vaiheessa!

Werde

Olin jo tilaamaisillani kotitavarakaupasta Naon, kun huomasin siellä tällaisen http://kotitavarakauppa.fi/tuotteet.html?id=7/712
Onko kellään mitään kokemuksia näistä Olighteista? Ominaisuuksi ainakin riittää, ja hintakin olisi melko mukava.

Enrico

Henkka J.

Ei ole kokemusta tuosta Oligh otsalampusta, mutta tähän pätee varmaan sama kuin moneen muuhunkin tuotteeseen, eli käyttötarkoitus ratkaisee paljon. Minua henk.koht. ehkä häiritsisi se, että pitäisi pihtailla valotehon käytössä, koska silloin syö niin paljon paristoja. Satunnaisessa vähäisessä käytössä tuo ei tietenkään niin haittaa. Ladattava akku on tässä mielessä kova juttu, varsinkin jos on lisäksi vara-akku...eli kirjaimellisesti antaa palaa vaan.

Emma

ruuhi347

Ainahan se niin menee että, mitä vaativampi työ tai harrastus, sitä enemmän kannattaa satsata välineisiin. Olen pihahommissa jotenkuten pärjännyt muutaman euron halppislampulla, mutta nyt kun hommat lisääntyy voisi olla tuo Olight oikea vaihtoehto. Jos olisin vieläkin sähköhommissa, ottaisin Naon ilman muuta. Kaverilla on sellainen, ja kyllä se on ihan omaa luokkaansa.

Hemuli

Cooler

On tämä aikasen kova vehe mun mielestä.

Olen päässyt tätä kyseistä vehettä käyttämään elokuusta asti. Reaktiivisuus oikeasti toimii, se on vain kiinni siitä tarvitseeko sitä. Mielestäni sairaan hyvä mukavuustoiminto.

Omassa käytössä on kiva esimerkiksi kun on väijykopista tekemässä lähtöä niin valo on pienellä teholla, ja kun kopista astuu ulos pellolle se tarjoilee oikeasti paljon valoa. Veneellä kalasteassa on ollut varsin mukavaa kun valo ei heijastele niin pirun paljon kannesta takaisin, ja kuitenkin rantautuessa saat tosiaan paljon valoa.

Mutta yksi parhaista ominaisuuksista ei oikeastaan ole reaktiivisuus vaan valon väri. Veren ja mudan erottaa tällä valolla. Aiemmin on ollut ongelmana se että halpisvalojen valosävyllä on ollut vaikea erottaa jos käsi on likainen ja vahingossa esim. suolestushommissa itseään viiltää käteen. Voisin kuvitella tämän ominaisuuden olevan pelastustehtävissä varsin tärkeä.

Ainoa miinus tulee pannalle joka on mun mielestä narujen takia hieman liiankin helposti sotkuun menevä kun laitteen laittaa taskuun.

Kerran luulin olevani väärässä - Erehdyin

Werde

Kyselin tuossa aiemmin Olightista. Onneksi en ehtinyt tilata. Pääsin tutustumaan kaverin mökillä siihen. Kyse on taas kerran siitä, että yritetään luoda halvalle kiinalaistuotteelle kovaa imagoa. Se vaan ei onnistu jos tuotteen taso ei vastaa hintaa. Nao tuli päivässä, ja uskon ettei monikaan parempaa lamppua päähänsä kaipaa. Valon laatu nimen omaan on loistava.

Enrico

Henkka J.

Kyllä vaan, pannassa olisi vielä tuotekehityksellä vähän tekemistä, samoin lisätarvikkeiden kiinnitysklipseissä yms. Saisivat olla vähän helpompikäyttöiset ja selkeämmät. Näihinkin pikkupulmiin kuitenkin tuntuu tottuvan, sillä lamppu on niin hyvä, että sitä tulee nyt pimeän aikaan käytettyä "jatkuvasti".

Ei nyt ihan mutta melkein alkaa olla kuin kännykkä, eli oltava aina mukana kun johonkin lähtee. Kun valoa tarvitsen milloin missäkin, Naon minä aina haen. Muut lamput jää käyttämättä, ja kattovalot ja katulamputkin turhan panttina...:-) Meidän asuinalueella oli katuvalot pois monta päivää viime myrskyn jäljiltä, joten pääsi tosi hyvin testailemaan Naon toimintaa ja akkujen kestävyyttä. Olen jo tainnut aikaisemmin mainita, ettei tarvitse valotehoa akun takia säätää pienelle, kun toinen akku on aina valmiiksi täyteen ladattuna odottamassa käyttöön pääsyä. Kyllä akun saa parissa kolmessa tunnissa tyhjäksi jos koko ajan hehkuttaa kaikki 350 lumenea päällä, mutta ei semmoista valotehoa yksinkertaisesti yleensä tarvitse kuin hetkittäin ja sekin hetki "huvikseen" eikä oikea tarve. Reaktiivinen ominaisuus on minulla yleisin toimintatila lampussa valittuna. Harmi ettei tämmöistä ainakaan tähän hintaan ollut aikoinaan kun tein vuosia yötöitä ulkona.

Emma

Maasai

Ostin verkkokauppa.com:sta kaksi Nao-lamppua. NE EIVÄT TOIMI PAKKASESSA! Ostin myös jatkokaapelit, joilla akut saa pidettyä lämpimässä povitaskussa. Kahdella kokeilukerralla, ensin n. -14 asteen ja toisella kertaa n. -20 asteen pakkasella lamppu toimii normaalisti viitisen minuuttia. Sitten valo himmenee pykälän ja reaktiivisuus lakkaa, sitten lamppu himmenee lisää ja sammuu kokonaan. Kytkimestä vääntämällä sain vakiovalon syttymään, mutta sitten se taas himmeni ja sammui. N. 10 minuutin kuluttua lamppu ei syttynyt ollenkaan! Onneksi kuunvaloa oli sen verran, että löysin kotiin. Akuissa säilyi täyden virran näyttö. Sisällä lämmettyään lamput toimivat aluksi vakioteholla ja myöhemmin myös reaktiivisina. Nao ei ole nähtävästi tarkoitettu talvikäyttöön!  Teen tietysti reklamaation, mutta neuvon lukijoita varomaan hankkimasta tuota lamppua talvioloihin.

Cooler

Kyllä tuosta pakkasongelmasta kandee reklamoida. Itse olen huomannut että kun syöttää täydellä teholla niin helposti kuumenee noin 15min käytön jälkeen. Oletin kyllä että enään ledeillä ei pitäisi olla kuumenemisongelmia.

Sinällänsä toi sun toimimattomuus ongelma on hieman hassu koska ledin pitäisi toimia paremmin kylmänä, eli siis kylmässä. Olettaisin että Nao:ssa on joko shitit akut, mutta kun olit jo laittanut ne lisäpiuhalla povariin. Taitaa olla lampun päässä havajille tarkoitetut virtapiirit.

Täytyypä koettaa ittekkin jottei joudu fiddimäiseen tilanteeseen keskellä yötä.

Kerran luulin olevani väärässä - Erehdyin

anuni

Nyt lähtee Nao halvalla cdon.comista, 99,95 euroa:

http://cdon.fi/outdoor/petzl_nao-20444611

Tuohon kun laittaa vielä kassalla alennuskoodin CHRISTMAS niin hinta tippuu vielä 5 euroa. Postikuluineen siis jonkun 97 euroa. Tuo 5 euron alennuskoodi taitaa olla voimassa vain vuoden loppuun.

Tilasin tuon eilen, toivottavasti pääsee mahdollisimman pian testailemaan! Smile

rakka

Toimii kuin ajatus. Itse päivitin tällä vanhan myobelt viitosen (halogeeni+5 lediä+irrallinen akkukotelo). Tämän lisäksi käytössä on ollut monia muita petzlin otsavaloja.

Lyhyesti:
Reaktiivisyys toimii todella hyvin. Ei onnistu häikäisemään itseään, ja lamppu säätyy itse sopivaan valaistukseen ja säästää siten pattereita akkuja. Ainoa "ongelma" on sakeassa lumisateessa (tai sumussa), joka saa kirkkauden "vilkkumaan" kun lumihiutaleet heijastelevat lampun anturin edessä. Mutta silloin voi tarvittaessa vaihtaa vakioteholle. Valotehoa riittää. Käytin tätä jopa kiinteänä työvalona viime viikolla, kun autotallin valaistus ei muuten riittänyt tarkkaan hommaan.

Itselläni akkukeston kanssa ei ole ollut mitään ongelmia. Eikä myöskään pakkasen kanssa ole ollut ongelmia.
Valokytkin on riittävän iso, jotta sitä voi käyttää hanskat ja kintaat kädessä. Ja sen saa myös lukittua, jotta lamppu ei mene päälle itsestään esim repussa. Toinen otsalamppuni ilman napin lukitusta on joskus mennyt itsestään päälle, ja tyhjentänyt patterit itsekseen. Ikävää illan tullen...

Pääpantasysteemi ei tosin ole minun mieleeni. Se on mielestäni hankalampi käyttää kuin vanhat leveään kuminauhaan perustuvat systeemit. Ja pipojen, karvalakkien yms päälle se on vaikeampi asettaa. Toisaalta, ohuen pipon tai paljaan pään päälle sen saanee tukevammin kiinni kuin vanhat löystyvät kuminauhat. Eli uusi systeemi toiminee paremmin hyppiessä ja pomppiessa, mutta rauhalliseen käyttöön vanha olisi helppokäyttöisempi.

Tähän lamppuun kun tottuu, niin muut tuntuvat aika vanhanaikaisilta.. Mielenkiinnolla odottelen tähän tekniikkaan perustuvia uusia, vielä pienempiä ja kevyempiä malleja.

Vandernet tuki

Nao on tarkoitettu ja suunniteltu myös talvikäyttöön, koviinkin olosuhteisiin ja on speksattu toimimaan -30C asti kuten käyttöohjeissa ilmoitetaan (alle -10C lämpötiloissa akku kannattaa laittaa Nao Belt Kit jatkokaapelin avulla vaatteiden alle lämpimään).

Petzl on julkaissut uuden OS by Petzl ohjelmiston, jonka SUOSITTELEMME KAIKILLE ASENTAMAAN OMAAN TIETOKONEESEEN JA PÄIVITTÄMÄÄN SILLÄ OMAN NAO VALAISIMEN. Softan saa imutettua täältä: www.petzl.com/os ja valaisin päivitetään helposti vain nappia painamalla. Jos sinulla on todella vanha OS pohjalla niin suosittelemme ensin poistamaan sen asennuksen.

Päivityksen myötä toiminta ja suorituskyky pakkasessa paranee entisestään, muutama softabugi korjautuu (joita oli vain rajoitetussa tuotantoerässä), valaisin toimii fiksummin jos virta menee vahingossa päälle ja valaisin myös päivittyy jatkossa automaattisesti aina kun Petzl kehittää reaktiivisuutta eteenpäin, jolloin valaisimen omistajalla on aina käytössä uusinta uutta. Päivitys ei poista valaisimeen tehtyjä omia profiileja ja asetuksia. www.vandernet.com etusivun uutisissa on lisätietoja ja Vandernetin asiakaspalvelukeskus p. 020-7418330 auttaa eteenpäin jos tarvitsee lisäapuja. Sellaiseen Naoon, joka ei päivityksen jälkeen toimisi pakkasessa emme ole törmänneet, mutta jos sellainen jostain löytyy niin Petzlin 3 vuoden takuu luonnollisesti hoitaa asian ja valaisimen omistajalle ei aiheudu rahti tms. kustannuksia.

[quote author=Maasai link=topic=39682.msg211945#msg211945 date=1356763862]
Ostin verkkokauppa.com:sta kaksi Nao-lamppua. NE EIVÄT TOIMI PAKKASESSA! Ostin myös jatkokaapelit, joilla akut saa pidettyä lämpimässä povitaskussa. Kahdella kokeilukerralla, ensin n. -14 asteen ja toisella kertaa n. -20 asteen pakkasella lamppu toimii normaalisti viitisen minuuttia. Sitten valo himmenee pykälän ja reaktiivisuus lakkaa, sitten lamppu himmenee lisää ja sammuu kokonaan. Kytkimestä vääntämällä sain vakiovalon syttymään, mutta sitten se taas himmeni ja sammui. N. 10 minuutin kuluttua lamppu ei syttynyt ollenkaan! Onneksi kuunvaloa oli sen verran, että löysin kotiin. Akuissa säilyi täyden virran näyttö. Sisällä lämmettyään lamput toimivat aluksi vakioteholla ja myöhemmin myös reaktiivisina. Nao ei ole nähtävästi tarkoitettu talvikäyttöön!  Teen tietysti reklamaation, mutta neuvon lukijoita varomaan hankkimasta tuota lamppua talvioloihin.