1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva
Rockeria vanhaan lautaan?

Yli kymmenvuotias mutta ikäisekseen napakka lauta uhkaa jäädä käyttämättä kun uusi keularocker-lauta on niin paljon kivempi. Laitoin kakkosnelosen pätkän keulan alle ja 40 kg erilaista kamaa laudan päälle. Onko muut kokeilleet? Painuuko jalkavuus rockeriksi? Kuinka kauan kestää?

puster

Joskus tuli tämän innoittaman pohdittua samoja asioita: http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=38419.0

mutta
a) miten ko. suksen rakenne eroaa laudan rakenteesta? ei käsitystä. jossain on puuydin, jossain ei. mitä tuolla blogin videolla koitetaan lämmittää kun käytetään kuumailmapuhallinta?
b) tuossa väännetään lisärockeria, mitä tapahtuu kun normi-camberia alkaa väänteleen?

masu

onko kellään oikeesti kokemusta tollsesta?? auttaako ja kauan suksien pitäs olla puristuksissa sun muuta???

Hidvenkkanen

90-luvun alkupuolella porukka teki paljonkin kuumailmapuhaltimen avulla tailejä "alpine" lautoihin, näin sai laudasta freestylelaudan näköisin kunhan sheippasi tailin vielä pyöreämmäksi... nosejakin väännettiin jyrkemmiksi Lib-techien ja Kempereiden innoittamina.

Taileista ja noseista tuli monesti todella heikkoja. Monesti riitti, että tuli sopivan napakka pakkaspäivä niin tailit ja noset tippui rinteeseen... oli sitten puu tai vaahto ydin (riippuu varmaan paljon siitä, kuinka kauan lämmitteli lautaa).

action factorista sai tolloin muistaakseni 50 markalla vanhoja dekkejä joten ei ihan kauheesti kirpaissut.

mutta ei sen dekin jalkavuus pitäisi kääntyä rockeriksi pelkillä painoilla, kyllä siihen lämpöä tarttee ja pitkän ajan, jottei se jalkavuus sieltä ajan kanssa palaudu.


MS

Ihan materiaaliteknisistä lähtökohdista sanoisin, että aika turhaa puuhaa. Lauta tai suksi on rakenteeltaan elastinen jousi, eli se on suunniteltu siten, että se palautuu kovastakin taivutuksesta nimenomaan ilman pysyviä muodonmuutoksia. Mikäli pysyviä muodonmuutoksia tapahtuu, se kertoo siitä, että materiaalissa on tapahtunut murtumia, mikroskooppisia tai makroskooppisia.

Laudoissa ja suksissa käytettävät muovilaadut (kertamuoveja) ovat myös sellaisia, ettei niiden kuumamuokkaus ole mahdollista heikentämättä materiaalin lujuutta.

Eli lukuunottamatta minisuksia ja muita kestomuovisia tuotteita, on valmiiden suksien ja lautojen muokkaaminen mahdotonta heikentämättä radikaalisti lujuusominaisuuksia.

Joitakin kertamuoveja (ei kuitenkaan suksissa yleisesti käytettäviä) voidaan muokata jonkun verran esimerkiksi ohutlevyä kanttauskoneessa, mutta vain jos ne eivät sisällä lujitekuituja (kaikki laskettelusukset ja lumilaudat sisältävät).

Mutta saahan sitä yrittää  Blum 3

Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva

Kiitoksia vaan hyvista kommenteista.
Siella se lauta on kellarissa painumassa, ja kun ehdin kotiin katsomaan, se on ollut jo puolitoista kuukautta... Katsotaan, onko mitaan tapahtunut ja jos ei, saa viettaa ensi kesankin samassa jamassa 8).

MS

Joo, jos laudalla ei ole itselle mitään arvoa sellaisenaan eikä aio myydä, niin voihan sitä lämpömuokkaustakin kokeilla, epokseissakin on eroja ja aina voi löytyä joku porsaanreikä, että oletettavasti tuhoon tuomittu idea toimiikin jostain syystä, tuollaisen porsaanreiän löytyminen edellyttää yritystä ja erehdystä, kun materiaaleja muokataan eri tavalla kuin mihin ne on suunniteltu.

Teollisesti käytetyt epoksit ovat varmasti korkealuokkaisia, joten niissä erot ei ehkä ole niin isoja, mutta olen ollut näiden rautakauppatuubien kanssa joskus ihmeissäni, kun normaalisti lämpö nopeuttaa epoksin kovettumista ja myös tekee loptutuloksesta lujempaa, niin jotkut tuubieposkit ovatkin sellaisia, että sitoutumisvaiheessa lämmittämällä ne muuttuvat marmelaadiksi, joka kovettuu vasta jäähdytyään! (offtopiciksi meni juu)

40 kg paino on kyllä aika paljon pienempi kuin laudan suunnittelukuormat, joten jos jotain haluaa tapahtuvan, niin lämmittäminen saattaisi auttaa.

Olisi kiva nähdä tuon suksen tuunausvideon lopputulos, että saatiinko siinä oikeasti lisää rokkeria aikaiseksi, vai oliko kyseessä analogia sellaiselle datsunin tuunaukselle, minkä lopputulos tapahtuu lähinnä tuunaajan korvien välissä.

Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva

Kuumailmapuhallinta varovasti käyttämällä sain pintalaminaatin rypylle eikä tiukassa puristuksessa reiluun rokkeriin väännetty laudan puinen runko ollut moksiskaan  :(.

Titetääköhän joku muovien kanssa lätrännyt voisiko laudan keulaa pidentää: tekisi sellaisen laudan keulaan tökättävän rokkeria lisäävän lipan jossa olisi  takareunassa tasku nosea varten ja joku kiinnityssysteemi (ruuvit läpi/imukuppi??).  :lol:

juska-

No nyt on matilla kyllä vahvat visiot.

Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva

Blum 3

MS

[quote author=matti link=topic=39118.msg212256#msg212256 date=1357467678]
Titetääköhän joku muovien kanssa lätrännyt voisiko laudan keulaa pidentää: tekisi sellaisen laudan keulaan tökättävän rokkeria lisäävän lipan...hmm... rockerin tarkoitus ei käsittääkseni ole niinkään pidentää suksea/lautaa vaan pikemminkin lyhentää sitä keskiosaa joka painon alla ottaa lumeen kiinni.

ecky
Käyttäjän ecky kuva

Käsittääkseni nuo jälkikäteen rokkeroidut sukset eivät ole puuydinsuksia.

-- 

"The stars obtuse emit a shivered ray"  James Thomson