Käyttäjän johansen blogi

share

One love. Lumilautailijat, Alppi- ja Telemarkhiihtelijät samoissa elokuvissa. Pala suomalaista mäenlaskuhistoriaa.

share

Ei ole huonoja kelejä. Vain väärin pukeutuneita. Siihen yhdyn mielelläni.

share

Elokuvan leikkaajana ja materiaalia kahlanneena voin kertoa teille insider-tietona että tämän elokuvan haluatte nähdä!

share

Kilpisjärvellä lasketaan vielä. Kuten myös rapia 10 vuotta sitten. Tässä matka vapaalaskuun vuosituhannen alussa.

share

Pakkasista ei tietoa. Lunta oli kotitarpeiksi törmien yläosissa. Kivet olivat peitossa. Yllätys-osumia ei paljon tullut. Jos jossain oli lunta, siitä voi laskea. Lumiraja oli noin 600 metrissä. Alaosan 400 metriä oli mielenkiintoista skrämbläystä. Hyvää ulkoilua.

share

Tämä teksti on julkaistu ensimmäisessä ilmestyneessä Huippu - Freeride -lehdessä (01/2013). Tässä pureskelemani asia on niin monen vuoden tuumimisen filtteröimä ja kouriin tuntuvasti läsnä päivittäin että halusin tuoda sen esiin myös blogissani.

share

Telemarkvälineet olivat about vuosituhannen vaihteeseen keveimmät vuorten ja tunturien ylös-alas reissaamiseen. Samoilla kamoilla eestaas. Se oli ajatus. Moni takamaaston koluaja löysi tämän kunkkukäännöksen. Sittemmin telemarkhiihtäjiä on vaihtanut splitboardiin ja alppivaellusvälineisiin. Dynafitin patentin vapautumisen jälkeen alkoi todellinen ski alppinismin nousu. Side- & monovaihtoehtoja alkoi olla aikasta monta. Harrastajamäärät nousivat.

share

Tämä on ollut mielen päällä jo yli kymmenen vuotta. Viime talvi oli 20. taiteilijajuhlavuoteni telemarklaskijana. Silloin jo meinasin. Samoin jokaisen pitämäni tellukurssin jälkeen on tuntunut siltä. No nyt. Saan rohkaistua itseni tarinoimaan. Rakkaan ystävän kuolema oli lopullinen liikuttava voima. Sain tutustua vuosituhannen vaihteessa teini-ikäiseen telemarklaskijaan Ylläksellä. Hän muutti maailmaa esimerkillään, tekemisillään ja ajatuksillaan. Hän olisi voinut tehdä vielä paljon enemmän.