Läskipyöräilyä Utsjoella

Teksti & kuvat: Timo Morottaja

 

Talvikuukausien aikana perinteiset talviliikuntavälineet, kuten sukset ja lumikengät ovat varma valinta ulkoiltaessa Utsjoen korkeuksilla. Jos kuitenkin haluaa poiketa tutusta ja turvallisesta, niin hyvä vaihtoehto on läskipyörä, joka mahdollistaa pyöräilyn talvisissa olosuhteissa. Alaskassa kehitetty leveärenkainen polkupyörä on kuin kotonaan pohjoisimman Lapin tuntureilla. On kuitenkin syytä muistaa, että läskipyörä tarvitsee kulkuväyläkseen esimerkiksi tampatun polun tai moottorikelkkauran, sillä umpihangessa ajamalla eteneminen on tuskaista ja pitkällä matkalla mahdotonta. Kuitenkin siinä, missä tavallisen maastopyörän etenemiskyky lumella loppuu, läskipyörällä ajo on vielä rentoa. Talvinen läskipyöräily avaa innokkaalle maastopyöräilijälle sellaisia mahdollisuuksia, joita kesällä ei osaa edes ajatella.

 

Laskettelukeskuksissa läskipyörille löytyy omia reittejä, joita ylläpidetään moottorikelkoilla vedettävillä lanoilla. Lisäksi lumikenkäilijät ja hiihtelijät tamppaavat reittejä kovemmiksi. Utsjoella laskettelukeskusten hälinä ja vilinä ovat kuitenkin kaukana. Läskipyöräilijän reittivaihtoehtoina Utsjoella ovat esimerkiksi kylän lähimaastoissa paikallisten käyttämät moottorikelkkaurat ja Paistunturin erämaassa sijaitsevalle Metsähallituksen ylläpitämälle Kuoppilasjärven autiotuvalle monesta suunnasta menevät moottorikelkkaurat. Läskipyöräilijälle Kuoppilasjärvi on erinomainen päiväkohde, koska matkaa sinne on vain hieman yli 10 kilometriä suuntaansa, mutta maisemat ovat kuin syvemmälläkin erämaassa. Kunnon seikkailua kaipaaville läskipyöräilijöille Kaldoaivin erämaan viralliset moottorikelkkailu-urat mahdollistavat satojen kilometrien vaellukset. Hieman lyhyempää seikkailua haluava voi ajaa vaikka Utsjoelta Nuorgamiin tuntureilla kulkevaa uraa pitkin.

 

Fatbike tarvitsee kulkuväyläkseen moottorikelkkauran tai tampatun polun.

 

Talvella Pohjois-Lapin olosuhteet ovat poikkeuksellisen vaativat. Kaamoksen aikaan on vain muutaman tunnin valoisampi hetki ja pakkasjaksot voivat kestää viikkoja. Samalla tällaiset olosuhteet kuitenkin luovat eksotiikkaa, jollaista löytyy vain harvoista paikoista. Kesällä auringonvaloa riittää vuorokauden ympäri, mutta talvella puolestaan hyvät ajovalot mahdollistavat läskipyöräilyn kellonajasta riippumatta. Ympärillä loimuavat revontulet, kuutamo ja miljoonat tähdet luovat myös yllättävän paljon valoa äärettömän hiljaiseen erämaahan. Joskus on vain parasta pysähtyä katselemaan ja kuuntelemaan tätä luonnon omaa näytelmää. Kevättalvella puolestaan yöpakkasen kovettamat moottorikelkkaurat ovat kuin pikaväyliä erämaahan. Pilvettömältä taivaalta paistava aurinko kuitenkin pehmittää valkoisena hehkuvilla tuntureilla kulkevat urat nopeasti. Illalla urat ovat jälleen pakkasen vaikutuksesta läskipyöräiltävässä kunnossa ja auringonlasku värjää tunturit oransseiksi.

 

Talvella Utsjoen tuntureille läskipyöräilemään mielivän on suositeltavaa varmistaa moottorikelkkaurien kuntoa paikallisilta matkailuyrittäjiltä, koska lumisateiden jälkeen voi kulua pitkäkin aika ennen kuin reitit ovat jälleen ajettavissa. Matkailuyrittäjien kautta saa varmasti myös muita aktiviteetteja läskipyöräilyn oheen, kuten raudun pilkkimistä tunturijärvillä. Turvautuminen matkailuyrittäjien palveluihin luo myös varmuutta ja turvallisuutta talvisten läskipyöräretkien onnistumiselle. Tunturierämaassa sääolosuhteet voivat vaihdella nopeasti auringonpaisteesta lumimyräkkään, joten varusteiden on oltava kunnossa lyhyemmilläkin matkoilla. Lumituiskun takia moottorikelkkaurat voivat mennä nopeasti umpeen ja talvipyöräilijän on aina valmistauduttava siihen, että pyörää voi joutua taluttamaan pitkiäkin matkoja.

 

Metsähallituksen ylläpitämälle Kuoppilasjärven autiotuvalle monesta suunnasta menevät moottorikelkkaurat.

 

P.S. Olemme hankkineet uusia läskipyöriä yrityksemme Alma Arktikan käyttöön.  Ne ovat vuokrattavissa, joten tervetuloa testaamaan lajia tänne Utsjoen korkeuksille! Tietoa Utsjoen talvipyöräilymahdollisuuksista löydät osoitteesta utsjoenmtbreitit.weebly.com . 
Mikäli haluat kuulla lisää maastopyöräilystä Kaldoaivin erämaassa, niin tule tapaamaan meitä GoExpo-messuille!

Alma Arktika